Mjere za pomoć poduzetnicima u doba koronavirusa

mjere-poduzetnici-korona

Mjere za pomoć poduzetnicima u doba koronavirusa

Mjere za pomoć poduzetnicima u doba koronavirusa 1200 628 Pisalica

Situacija s koronavirusom bila nam je dovoljna sama za sebe da uništi gospodarstvo, a nažalost Zagreb je pretrpio i jak potres u kojem su, kako smo saznali, nekima od vas stradali i poslovni prostori. S razlogom se pitamo, kada će agoniji doći kraj, a nažalost svjetlo na kraju tunela još se uvijek ne nadzire.

Pročitajte članak i saznajte koje mjere za poduzetnike su trenutno aktualne, ne biste li si barem malo uspjeli olakšati trenutnu situaciju.

Država je uvela mjere s kojima poduzetnici nisu bili zadovoljni pa “stišala” situaciju novim mjerama

Država je uvela mjere za spas gospodarstva koje su bile uglavnom kozmetičke naravi, kao što je bila većina mjera koje su dosad uvodili. Zato velika hvala svim angažiranim poduzetnicima koji se bore ispred svih nas kako bismo uspjeli izvući možda malo veći komad kolača iz te državne torte.

Tu prije svega mislimo na razne inicijative, poput Glas PODUZETNIKA – zahtjev za donošenje efikasnih mjera! koji su na Facebooku pokrenuli poduzetnici Dražen Oreščanin i Hrvoje Bujas, zatim borba Women in Adria koja traje već godinu dana, a gdje su se žene poduzetnice usprotivile Vladinoj odluci da si trebamo kao direktorice isplaćivati punu plaću, što je već i prije koronavirusa „pokopalo“ mnoga mikro i mala poduzeća.

I najveća organizacija žena poduzetnica u Hrvatskoj Ženski poduzetnički centar pokušava pomoći u ovoj krizi svojim Anti-korona poslovnim servisom. Portal Indeks već je ponudio besplatno reklamirati ugostitelje i male proizvođače prehrambenih proizvoda, a Princeza.hr portal specijaliziran za vjenčanja pak je ponudio besplatnu reklamu svima koji nude usluge i/ili proizvode vezane za vjenčanje. Koliko smo načuli, uskoro će se njima pridružiti još portala.

U nastavku pak vas upoznajemo s trenutno aktualnim mjerama za očuvanje gospodarstva.

Navedene mjere preuzeli smo od Hrvatske gospodarske komore Varaždin.

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

COVID-19 zajam

Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

ESIF zajmovi za obrtna sredstva (114 milijuna kuna)

Sva dokumentacija: https://hamagbicro.hr/financijski-instrumenti/kako-do-zajma/dokumentacija/

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK

MINISTARSTVO FINANCIJA – POREZNA UPRAVA

  • Oslobađanje plaćanja poreznih obveza – Za poduzetnike s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna, koji bilježe pad prihoda veći od 50 posto.
  • Odgoda plaćanja poreznih obveza (bez kamata i uz obročnu otplatu) – Za poduzetnike s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna, koji bilježe pad prihoda između 20 i 50 posto.
  • Djelomično oslobađanje plaćanja poreznih obveza – Za poduzetnike s godišnjim prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, proporcionalno padu prihoda.
  • Plaćanje poreznih obveza odnosi se na: porez na dobit, porez na dohodak i doprinose tijekom mjeseci travnja, svibnja i lipnja 2020. godine
  • Plaćanje PDV-a po naplati izdanih računa, odnosno naplaćenoj realizaciji.
  • Produljenje roka za predaju financijskih izvještaja za 2019. godinu, s 30. travnja na 30. lipnja (podrazumijeva i sve pripadajuće obrasce te pripadajući obračun poreza na dobit)
  • Poduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade FINA-i za objavu financijskih izvještaja.

Više info o mjerama i kriterijima pročitajte na stranicama Porezne uprave.

OSTALI IZVORI POMOĆI

Ministarstvo kulture osniva krizni fond kako bi pomoglo kulturnim institucijama. Krizni fond obuhvatit će razne djelatnosti u kulturi.
Saznajte više

Kako bismo svi zajedno lakše podnijeli ekonomski udar na poduzetništvo, Ženski poduzetnički centar pokrenuo je Anti-korona poslovni servis.
Saznajte više

VAŽNO! Saznali ste za neku mjeru koja bi mogla pomoći drugim poduzetnicima, a mi je nismo uvrstili u članak? Javite nam to na info@pisalica.com i dodat ćemo je na ovu listu.

Hvala svima unaprijed na inicijativi i drž’mo se zajedno jer tko će (podržati) koga, ako ne svoj svoga 💪

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?