5 masovnih trendova u digitalnom marketingu koje ćemo ganjati u 2018.

Nova je stigla. Nismo ni čuli njeno kucanje po vratima i već smo u siječnju, mjesecu nevjerojatnih sniženja i akcija. Dok pokušavamo uhvatiti zrak kako bismo u miru kratko predahnuli od nenormalnog blagdanskog ludila koje je mnoge zateklo nespremne, već smo u tom drugom ludilu.

Ako smo i uspjeli organizirati Božićne prodaje i kaos u fizičkoj i virtualnoj trgovini, teško da smo se imali vremena pozabaviti siječanjskim rasprodajama. Dakle, nespremni smo, a naši su potencijalni kupci k tome još i švorc.

Znamo, nije lako. No, prije nego se bacite u brzu rijeku nove shopping groznice, savjetujemo vam da najprije pogledate pet trendova u digitalnom marketingu za 2018. godinu.

Zašto?

Zato što će vas neki trendovi potaknuti da razmišljate iz drukčije perspektive. Također, saznat ćete vrijedne informacije koje će vam pomoći u prodaji tijekom cijele godine.

Način razmišljanja korisnika više nije isti

Znate li da će ove godine osobe rođene 2000. godine postati punoljetne? Matematička logika govori da je tako, ali ruku na srce zvuči zaista nevjerojatno, zar ne?

Ova spoznaja govori i o tome da se vaša ciljana publika izmijenila. Došli su neki novi klinci koji sada imaju platežnu moć,a sa sobom donijeli i neke nove standarde.

Mladima je ponajprije jako važno iskustvo. Imate li zastarjelu web stranicu, stranicu koja nije prilagođena čitanju na uređajima različitih dimenzija (čitajte: web nije responzivan) ili na webu ne potičete interakciju sa svojim posjetiteljima, neće im blistati oči niti treperiti srce pri dolasku na vaš web.

Dakle, sve što radite u 2018. na internetu treba biti atraktivno. To znači sljedeće: kraći sadržaji, više personalizacije, live videi, infografike…

Sjetite se kako su za Pokemon Go aplikacijom poludjeli apsolutno svi! Bilo je to novo iskustvo za kupce koje im se veoma svidjelo. Sada je red na nama da osmislimo nešto dovoljno atraktivno poput Pokemon Go-a!

Koristimo različite uređaje

To da više osoba dolazi na web s mobitela nego s desktopa nije nam strano. Ipak je riječ o rastućem trendu unatrag nekoliko godina. Ako do sada niste imali responzivan dizajn, onda ste zasigurno osjetili kako vam je zarada bježala kao pijesak kroz prste.

Sudeći po trendovima, gledanje videa na mobilnim uređajima i dalje je u drastičnom porastu. Dokaz tome su investicije u mobilni marketing proteklih godina, a očekuje se da će se do 2020. godine te investicije udvostručiti.

Tako je Google najavio da će početkom 2018. uvesti novi algoritam za mobilnu pretragu. Pomoću novog algoritma, Google će primarno indeksirati mobilni sadržaj te će temeljem toga odlučiti kako će rangirati rezultate pretrage.

Koliko je video preuzeo marketing govori i podatak jednog istraživanja u kojem je čak 80% osoba izjavilo da više preferira gledanje videa od čitanja dugih članaka.

Ako nemate ideje kako koristiti video za svoju tvrtku, evo nekoliko primjera: snimite event koji organizira vaša tvrtka, prikažite blagdansku rasprodaju kroz live video, koristite video formu da biste predstavili svoje zaposlenike, napravite ekskluzivnu ponudu za one koji pogledaju vaš video…

trendovi-u-digitalnom-marketingu

A što će se dogoditi sa sadržajem koji smo dosad masovno proizvodili?

Content marketing ostat će i u 2018. velika riba, a vjerojatno će se izmijeniti tek nekoliko formi u kojima ćemo sadržaj producirati.

Zanimljiv je je podatak da veliki brendovi u mjesec dana prosječno objave 18 videa, a 87% digitalnih marketera koristi video sadržaj. Nadalje, 51% marketera navodi video kao sadržaj s najboljim ROI-em, a do 2019. video će činiti 80% ukupnog prometa na internetu.

Korporativno bloganje će u 2018. biti još aktualnije zbog višekratnih vrijednosti: optimizira stranicu za tražilice, gradi zajednicu, potiče na dijalog… Recimo da je to autocesta za stvaranje novog odnosa s publikom. Zapravo, 70% korisnika uči o tvrtki kroz sadržaj na njihovom webu (najviše kroz blogove). Također, takav način prezentacije sadržaja generira do 67% više leadova. Impresivno, zar ne?

Na području kreiranja sadržaja se u 2017. puno pričalo o influencerima. Njih svakako ne bismo trebali zanemariti niti u 2018. godini, osobito “male” influencere, poput beauty, travel ili lifestyle vlogera, s kojima suradnje sve više sklapaju i velike korporacije.

I konačno, jednom kada je sadržaj kreiran, jedino je preostalo poslati ga pravoj publici, u pravo vrijeme! Razni alati za automatsko slanje sadržaja ove će godine doći na sam vrh popularnosti jer sadržaja je puno, a bavljenje njime krade jako puno vremena. Sjetite se samo koliko vam je vremena potrebno da sadržaj podijelite na svim svojim društvenim kanalima!

Tu su naravno neizostavni chatbotsi kao savršeni primjer rješenja za automatizaciju marketinga. Ovi virtualni pomoćnici animirani umjetnom inteligencijom mogu korisnicima pružiti odgovore u stvarnom vremenu. Cilj je opravdan, a to je ponuditi korisnicima bolji doživljaj od klasične službe za korisnike, koristeći pritom podatke o klijentima.

Nema kruha bez masovne personalizacije

Tu je i masovna personalizacija koja je masovni marketing jednostavno – pokopala. Sjetite se samo novogodišnjih čestitki koje smo dobivali u inbox, a ruku na srce, pitali smo se koliko je njih zaista iskreno, a koliko je poslano „reda radi“. Zašto? Jer svi to rade.

S druge strane, cilj masovne personalizacije trebao bi biti prikupljanje što više podataka o korisnicima i analiziranje istih pomoću pametnih algoritama, da bismo mogli poboljšati strategiju nastupa prema našim korisnicima.

No, personalizacija se ne događa samo u mailovima, već i kroz AdWords kampanje. Na primjer, možete uploadati listu leadova i pružiti im personalizirane oglase.

Evo konkretnog primjera. Ponudili smo vam skidanje besplatnog e-booka o newsletterima. Jedino što nam trebate dati je vaša e-mail adresa. E sada, kako ćemo s vremenom prikupiti lijepu listu vaših mailova, svima vama moći ćemo poslati jedinstveni oglas koji će biti usko povezan s e-mailovima. To će biti, na primjer, poziv na radionicu e-mail marketinga ili vam ponuditi uslugu kreiranja newslettera za vaše kupce. Da bi cijela stvar bila na još višem nivou, možete dodati GeoCustomizer u tekst AdWords oglasa.

Naravno, tu su i Local Search Ads, lokalni oglasi za pretraživačku mrežu koji se prikazuju samo korisnicima na relevantnom zemljopisnom području. Ovdje možete prilagoditi poruku lokalnim korisnicima koji pretražuju vaš proizvod ili uslugu te povećati vidljivost tvrtke, kao i potencijalnim klijentima omogućiti da vas lakše pronađu.

I opet, odličan primjer personaliziranog sadržaja bila je aplikacija Pokemon Go, gdje su njezini korisnici mogli tražiti Pokemone u vlastitom selu ili gradu.

Customer lifecycle napokon dobiva na važnosti koju zaslužuje

Znate li da čak 97% osoba koje po prvi puta posjete vašu web stranicu ode s nje bez da išta kupe? To je zaista visok postotak, zar ne?

Evo objašnjenja i zašto. Radi se o tome da zaista mali, jako mali broj prodavača zna išta o pojmu agresivna prodaja. Oglašavanje je jedna od stavki kod prodaje, ali nikako ne i zadnja.

Drugim riječima, zbog nerazumijevanja ovog pojma koji je usko povezan s prodajnim lijekovm (eng. sales funnel) dolazi do mnogih razočarenja u sebe, svoju tvrtku i na kraju krajeva “glavnog krivca”, a to je najčešće oglašivačka agencija.

Suprotno svemu tome, razumijevanje putovanja kupca kroz prodajni lijevak jako je snažan alat i može vam pomoći u dizanju prodaje.

Ovih 97% osoba koje su došle na vašu stranicu, otišle su jer nisu bile spremne za kupnju – možda prije ovog dolaska na web nikada nisu čule za vaše poduzeće, možda su čule, ali nisu do sada bile upoznate s proizvodima i uslugama, možda žele vidjeti kakve su cijene kod konkurencije. Ima puno razloga, no najvažniji je taj da nisu bile spremne.

Poznavanjem sales funnela i ponašanja svojih kupaca, s vremenom ćete prilagoditi svoj web, a zatim i oglašavanje prema nivoima prodajnog lijevka. I da, možda će opet 97% korisnika otići s web stranice, no barem 50% njih će se ponovo vratiti.

Možda zvuči suludo, no zapravo je prilično jednostavno. Naravno, kao i uvijek, za dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju. Vaše Pisalice. 😊