Što je Google My Business i zašto ga je dobro otvoriti za svoju tvrtku

Zamislite da se nalazite na autocesti i da je u jednom trenutku vaš automobil ostao u kvaru. Jeste?

Odlično!

Ono što ćete zasigurno prvo napraviti jest uzeti mobitel u ruke i krenuti s pretraživanjem tvrtki za pomoć na cesti u vašoj blizini. Naravno, traženu informaciju želite odmah jer vam nije nimalo ugodno stajati pored ceste te slušati povike i trube frustriranih vozača.

Na vašu sreću, u samo nekoliko klikova, pronašli ste najbližu tvrtku, saznali njenu lokaciju, radno vrijeme te ono što je bilo najvažnije u vašem slučaju – broj telefona. Brzo ste riješili problem pa potom zahvaljivali svim modernim tehnologijama koje su vam to i omogućile.

Ah, vjerujte, vaš proces pretraživanja bi potrajao da ste naišli na one tvrtke koje nemaju kreirani Google My Business profil.

Mislimo da polako shvaćate poantu, no kako nešto ne bismo preskočili, radije krenimo od početka 😊.

Što je Google My Business?

Google My Business je besplatan alat putem kojeg se osnovne informacije određene organizacije i tvrtke prikazuju na Google tražilici te u Google kartama. Iako mu tvrtke ne pridaju mnogo pozornosti, putem ovog alata korisnici dolaze do same tvrtke u lokalnom području i saznaju osnovne informacije o istoj.

Drugim riječima, ovaj alat omogućuje korisnicima jednostavan dolazak do važnih informacija o tvrtki, poput radnog vremena, adrese, broja telefona, web stranice i slično. Baš kao i u našem primjeru! 😀

Primjera radi prilažemo vam i naš Google My Business profil.

Primjer Google My Business profila Pisalice

Pitate li se postoje li neki faktori koji utječu na prikazivanje lokalnih tvrtki na pretraživaču,  odgovor je, naravno, potvrdan. Znate i sami da Google ništa ne prepušta slučaju.

Dakle, tri su faktora koji utječu na prikazivanje lokalnih tvrtki na Googleu:

  • relevantnost
  • udaljenost i
  • istaknutost.

Relevantnost

Što je upit od strane korisnika relevantniji, sukladno informacijama koje su postavljene unutar Google My Businessa, veće su šanse da će Google prikazati baš vašu tvrtku. Stoga je važno detaljno popuniti informacije unutar samog alata.

Udaljenost

Što se tiče udaljenosti, ako pretražujete tvrtke za pomoć na cesti na području Zagreba, Google će vam prikazati upravo tvrtke tog pretraživanog područja.  

Istaknutost

Istaknutost u obzir uzima činjenicu koliko je sama tvrtka lokalno poznata kao i neke ostale elemente, poput prisutnosti vaše tvrtke na Internetu.

Iako je vaša konkurencija već odavno izbacila Google My Business profil, vi još uvijek odmahujete rukom kada čujete za njegovo kreiranje? U tom slučaju vrijeme je za promjene, a saznajte i zašto! 😊

Zašto je dobro kreirati Google My Business profil

Google My Business profil istaknut će vas u rezultatima pretraživanja. Naime, popunite li sve poznate podatke u Google My Business profilu te povežete li sve svoje profile na društvenim mrežama i web s Google My Businessom, rangirat ćete se više u rezultatima pretraživanja.

Temeljem ključnih informacija koje ste popunili na profilu klijent dalje odlučuje hoće li vas ili neće kontaktirati ili posjetiti.

Putem recenzija te ocjena koje je moguće ostaviti na Googleu možete se izdvojiti u vašoj branši. Primjerice, recenzije ostavljene na Google My Business profilu pružaju potencijalnim klijentima lakši pronalazak vaše tvrtke, a dobre ocjene mogu potaknuti na kupnju proizvoda ili usluga.

Kako Google My Business omogućuje vidljivost vaše tvrtke na popisu lokalnih tvrtki te na karti,  svi oni koji prvi put dolaze k vama mogu na karti zatražiti detaljne upute i putem navigacije bez problema stići na vašu adresu.

Genijalno, zar ne? 😉

zasto-je-dobro-kreirati-google-my-business

Ipak nije ni to sve! Kreiranjem profila dobivate uvid u statistike. Dakle, na mjesečnoj razini putem e-pošte dobivate informacije o analizi ponašanja vaših korisnika. Uvidom u statistike dostupni su vam sljedeći podaci: podaci o broju osoba koje su vidjele vaše poslovanje na lokalnoj listi te o broju osoba koje su kliknule na web stranicu vaše tvrtke.

Nadalje, možete saznati koliko njih je zatražilo upute kako doći do vas, koje fotografije privlače najviše pažnje i slično.

Kako je riječ o besplatnom alatu, ništa vas ne košta isprobati. Osim malo slobodnog vremena što se vjerujte nam svakako isplati potrošiti.

Ako negdje zapnete, stojimo vam na raspolaganju, zato nas kontaktirajte bez obaveze! 😊