PESTLE analizom do kvalitetne poslovne strategije

Sjećate se kako smo vam nedavno pisali o SWOT analizi? Ova analiza posebno nam je draga pa je od milja zovemo SWOT-ica. SEO kraljica, gospodin ŽCP (životni ciklus proizvoda), SWOT-ica… Baš kao što svoje najmilije zovemo posebnim imenima, isto činimo i s alatima. Znamo, pomalo ludo, ali takvi smo.

No, vratimo se mi na našu SWOT-icu. Iako prilično različite, SWOT i PESTLE analiza zapravo su vrlo povezane. I dok pomoću SWOT analize identificiramo unutarnje čimbenike poslovanja, PESTLE analizom uglavnom identificiramo vanjske čimbenike. I SWOT, kao i PESTLE analizu trebalo bi uključiti u svaki poslovni plan jer jedino pomoću njih možemo kreirati uspješnu poslovnu strategiju.

Sa SWOT analizom već smo vas upoznali, a sada je red da vam predstavimo PESTLE analizu.   

Što je PESTLE analiza i zašto ju toliko volimo?

PESTLE analizu osmislio je davne 1967. godine, profesor po imenu Francis Aguilar,. Ova analiza pomaže vam da shvatite kako vanjsko okruženje utječe na poduzeće, daje detaljnu i široku analizu tržišta i predviđa utjecaj tržišta na poslovanje.

Naziv PESTLE zapravo je akronim od glavnih faktora koji se uzimaju u obzir kod ove analize. Glavni faktori PESTLE analize u početku su bili politički, ekonomski, sociološki i tehnološki. No, svjesni njihove važnosti, u analizu su dodani i pravni te okolišni čimbenici.

Dakle, PESTLE analiza kakvu danas poznajemo sastoji se od sljedećih čimbenika:

  • političkih (eng. political)
  • ekonomskih (eng. economical)
  • socioloških (eng. sociological)
  • tehnoloških (eng. tehnological)
  • pravnih (eng. legal)
  • okolišnih (eng. environmental)

Hajmo sada vidjeti na što se odnosi pojedini čimbenik PESTLE analize.

Dobrodošli u svijet PESTLE analize

Politički čimbenici

Jedan od najvažnijih faktora koji djeluje na vaše poslovanje jesu politički nazori države u kojoj djelujete. To znači da trebate poznavati i poštivati sve državne zakone i propise i po potrebi im se prilagoditi. Na primjer, ako se dobar dio vašeg poslovanja odvija putem Facebooka, a želite poslovati u Kini, morat ćete promijeniti strategiju. Zašto? Zato što je u Kini ova društvena mreža zabranjena.

facebook

Ekonomski čimbenici

Ekonomski čimbenici odnose se na ekonomsku situaciju u državi. Postoji li potražnja za vašim proizvodom ili uslugom? Kakva je dostupnost kapitala? Ako poslujete u siromašnoj državi, teško da ćete prodati svoje proizvode po izuzetno visokoj cijeni. U obzir uzmite i ekonomske prilike ciljane publike. Ciljate li na mlađu publiku, naročito tinejdžerske dobi, cijene bi trebale biti niže negoli za odrasle.

Sociološki čimbenici

Koje su vrijednosti i uvjerenja vaših kupaca? Što je društveno prihvatljivo na tržištu na kojem poslujete ili namjeravate poslovati? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da detaljnije upoznate svoju ciljanu skupinu. Recimo da proizvodite čestitke i djelujete na međunarodnom tržištu. To znači da ćete osim čestitki za Božić, izrađivati i čestitke za Hanuku i Bajram.

bozicna-cestitka

Tehnološki čimbenici

Uzmimo za primjer da prodajete novine. Svi dobro znamo da novine uglavnom čitaju starije osobe, a najviše umirovljenici. Hoćete li onda svoje novine oglašavati na Facebooku, Instagramu ili TikToku? Teško. 

S druge strane, ako prodajete gaming slušalice, tada u obzir svakako dolaze društvene mreže. Pratite koje kanale vaša ciljana publika koristi i tamo usmjerite svoje marketinške napore.

Pravni čimbenici

Pravni prekršaji bacaju loše svjetlo na određeni brend. Što je publiciraniji takav događaj, veća je mogućnost gubljenja povjerenja klijenata i kupaca. A kao što već i ptičice na grani znaju, povjerenje je ključ prodaje. Stoga pripazite na to da poštujete zakone države u kojoj poslujete.

Okolišni čimbenici

I zadnji i u posljednje vrijeme sve važniji – okolišni čimbenici. Danas kupci žele društveno odgovorne proizvode i usluge. Bez obzira na vrstu proizvoda ili usluga koje nudite, pokušajte pronaći način kako smanjiti negativan utjecaj na okoliš ili pridonijeti društvu u kojem poslujete. Evo par ideja: papirnato pakiranje umjesto plastičnog, prirodni sastojci u kozmetici ili donacije udrugama.  

Kada i kako koristiti PESTLE analizu?

Bez obzira na veličinu vašeg poduzeća, PESTLE analizom možete otkriti prijetnje i prilike iz vanjskog okruženja. Možete se prilagoditi okruženju, stvoriti nove proizvode i lansirati ih na nova tržišta. No, dobro zapamtite sljedeću rečenicu. I kod analize i kod prilagodbe, uvijek imajte na umu svoje kupce. Jedino tako ćete biti sigurni da ćete promijeniti vaše poslovanje na bolje.

Za pomoć oko kreiranja uspješne marketinške strategije, imajte na umu i nas. Javite nam se. Spremni smo na nove izazove! ?