Što je landing page i zašto je važan za prodaju?

landing-page

Što je landing page i zašto je važan za prodaju?

Što je landing page i zašto je važan za prodaju? 1200 650 Pisalica

Landing page ili odredišna stranica jedan je od najvažnijih elemenata svake web stranice te neizostavni prodajni element u svijetu digitalnog oglašavanja. 

Nažalost, prečesto se odredišna stranica brka s početnom stranicom (engl. homepage) ili čak bilo kakvom web stranicom. A razlika je zapravo prilično jednostavna.

Kako prepoznati landing page?

Laički rečeno, homepage je glavna stranica web stranice, s izbornikom i kategorijama te elementima koji već po određenom (nepisanom) pravilu trebaju biti na stranici. Tu često dolazi do zabuna u prepoznavanju landing pagea jer homepage može biti i landing page.

Ipak, većinom to nije, a neki od razloga navedeni su u prijašnjoj rečenici.

Landing page je nešto drugačija stranica, stranica na koju želimo dovesti našeg potencijalnog kupca kako bi obavio onu krajnju konverziju – kupio proizvod ili uslugu. Sam način koncipiranja stranice pomaže nam da kupac sazna sve informacije koje ga zanimaju, bez potrebe za dodatnim istraživanjem na internetu.

To znači da je na odredišnoj stranici važno držati fokus čitatelja. Zato su takve stranice izrađene u jednoj koloni, sadrže tekst koji je fokusiran na jedan proizvod ili uslugu i nekoliko fotografija, a svaka potencijalna radnja koju čitatelj može napraviti vodi ga k jednom cilju – kupnji.

linkovi-na-strnici

Izvor: https://www.more-fire.com

Radi li se o homepageu ili landing pageu možete zaključiti i po broju linkova. Prava landing stranica bi trebala sadržavati tek jedan poziv na akciju (engl. call to action) ili kao što smo prethodno spomenuli, stranica može sadržavati više poziva, no svi oni obavezno trebaju voditi do istog cilja.

homepage-vs-landing-page

Zašto vam treba kvalitetna landing stranica?

Hajdemo krenuti s konkretnim podacima iz istraživanja koje je provela tvrtka Moz. Istraživanje je pokazalo kako su tvrtke s više od 30 odredišnih stranica ostvarile 7x veći broj potencijalnih klijenata, dok su tvrtke s više od 40 odredišnih stranica ostvarile čak 12x veći broj potencijalnih klijenata. Posebno su istaknuli IT tvrtku Dell koja je sa svojih 1.000 odredišnih stranica ostvarila 300% više konverzija klijenata. Wow, zar ne?

Dokazano je da landing stranice povećavaju prodaju, ostvaruju veći povrat ulaganja (ROI), a 95% onih koji ih koriste ovu bi metodu preporučili drugima.

Unatoč tome, velik broj tvrtki ne posjeduje niti jedan landing page. Šteta.

U kojem će smjeru ići oglašavanje, ovisi o landing pageu

Ako vam još uvijek nije kristalno jasno zašto biste trebali imati odredišnu stranicu ili više njih na svojoj web stranici, slijedi objašnjenje na konkretnom primjeru. 

Recimo da imate novi savršeni proizvod koji želite plasirati na tržište. Na primjer, super moćnu četku za ravnanje kose. Angažirali ste profesionalnog fotografa da napravi photo shooting. Zatim je dizajner izradio vizuale, a agencija za oglašavanje kreirala oglase.

Temeljem prethodnih A/B testiranja znate koju publiku trebate ciljati kako bi relevance score oglasa bio što viši i kako bi oglas došao baš do onih kupaca koji osjećaju da trebaju kupiti proizvod.

Dosad je sve išlo savršeno, zar ne?

Hoće li i dalje vaše oglašavanje ići u pravome smjeru, ovisi o landing pageu. Pritom su moguća dva scenarija.

OPCIJA A: Kupac klikne na oglas i pred njim se stvori web stranica koja nije landing page. Nema održavanja fokusa na proizvodu, nema odgovora na pitanja koje si postavlja o proizvodu, nema usporedbe s drugim proizvodima. I kupac odlazi s vaše stranice.

OPCIJA B: Kupac dolazi na landing page gdje saznaje da je četka za ravnanje nešto malo skuplja od klasične pegle za kosu, no da kosu neće oštetiti niti približno kao klasična pegla. Super! Taman kad postane sumnjičavo radi li se o navlakuši, pred njega iskače nekoliko toplih preporuka djevojaka koje su već kupile ovu četku, dok kod samog gumba „kupi sada“ stoji nabrojeno još barem tri prednosti ove četke, kao i jedinstvena prilika za kupnju po nižoj cijeni, ako se za to odluči unutar 24 sata.

Eto, nadamo se da vam je sada jasno zašto je landing page toliko važan.

Trebate li pomoć oko izrade landing pagea, javite nam se s povjerenjem.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?