Što je landing page i zašto je važan za prodaju?

landing-page

Što je landing page i zašto je važan za prodaju?

Što je landing page i zašto je važan za prodaju? 1200 650 Pisalica

Landing stranica, landing page ili sletna stranica kako bismo nezgrapno mogli prevesti ovaj engleski izraz na hrvatski, jedan je od najvažnijih elemenata svake web stranice te je neizostavni prodajni element u svijetu digitalnog oglašavanja.

Nažalost, prečesto se pojam brka sa samim homepageom ili čak bilo kakvom web stranicom,. A razlika je zapravo poprilično jednostavna.

Kako prepoznati landing page?

Laički rečeno, homepage je glavna stranica web stranice, s izbornikom i kategorijama te elementima koji već po određenom (nepisanom) pravilu trebaju biti na stranici. Tu često dolazi do zabuna u prepoznavanju landing pagea jer homepage može biti i landing page.

Ipak, većinom to nije, a neki od razloga su navedeni u prijašnjoj rečenici (provjeravam tvoju pažnju 😉 ).

Nešto drugačija, landing page (LP) je stranica na koju želimo dovesti našeg potencijalnog kupca da bi obavio onu krajnju konverziju – kupio proizvod ili uslugu. Sam način koncipiranja stranice pomaže nam da kupac sazna sve informacije koje ga zanimaju (bez da mora iste dodatno istraživati na internetu). To znači da je na LP prvenstveno važno držati fokus čitatelja. Zato su takve stranice rađene u jednoj koloni, s malo teksta i nekoliko fotografija, a svaka potencijalna radnja koju čitatelj može napraviti vodi ga ka jednome cilju – kupnji.

linkovi-na-strnici

Izvor: https://www.more-fire.com

Radi li se o homepageu ili LP-u možete zaključiti i po broju linkova. Prava landing stranica trebala bi sadržavati tek jedan link / poziv na akciju (eng. Call to action, CTA) ili kao što sam navela gore u tekstu, stranica može sadržavati više linkova, no svi oni obavezno trebaju voditi do istoga cilja.

homepage-vs-landing-page

Izvor: http://tinphunhuan.com/

Zašto ti treba kvalitetna landing stranica?

Hajdemo krenuti s konkretnim podacima iz istraživanja koje je provela tvrtka Moz – lakše ću te uvjeriti ;). Dakle, istraživanje je pokazalo kako su tvrtke s više od 30 landing pageva ostvarile čak 7x veći broj potencijalnih klijenata, dok su tvrtke s više od 40 LP-a ostvarile čak 12x veći broj potencijalnih klijenata. Tus u posebno istaknuli IT tvrtku Dell koja je sa svojih oko 1.000 landing stranica ostvarila 300% više konverzija klijenata. Wow, zar ne?

Dokazano, landing stranice povećavaju prodaju, ostvaruju veći povrat ulaganja (ROI), a 95% onih koji ih koriste ovu bi metodu preporučili drugima.

Unatoč tome, veliki broj tvrtki ne posjeduje niti jedan landing page.

Šteta.

Prije negoli te ostavim tugovati…

…jer možda baš ti nemaš niti jedan LP na svojoj web stranici, objasnit ću ti i na konkretnom primjeru zašto je (između ostalog) tvoj landing page toliko važan.

Recimo da imaš novi savršeni proizvod koji želiš plasirati na tržište, na primjer, super moćnu četku za ravnanje kose. Tvoja tvrtka je angažirala profesionalnog fotografa koji pak je napravio profesionalni photoshooting. Zatim je tvoj profesionalni dizajner napravio profesionalne vizuale, a tvoja profesionalna agencija za oglašavanje i profesionalne oglase. Temeljem prethodnih A/B testiranja znate koju točno publiku trebate ciljati kako bi relevance score oglasa bio što viši i kako bi oglas došao baš do onih kupaca koji osjećaju da proizvod trebaju kupiti.

Dosad je sve išlo savršeno, zar ne?

Hoće li i dalje tvoje oglašavanje ići u pravome smjeru, ovisi o landing pageu.

OPCIJA A: I tada dolazi na red taj prokleti landing page. Kupac, odnosno kupica ;), klikne na oglas i pred njom se stvori obična solida web stranica koja nije landing page. Nema održavanja fokusa na proizvodu, nema odgovora na pitanja koja si ona postavlja o proizvodu, nema usporedbe s drugim proizvodima. Žena odlazi. Adio amiga!

OPCIJA B: Ženski kupac (taj divni hrvatski jezik!) dolazi na savršenu landing stranicu gdje saznaje da je četka za ravnanje nešto malo skuplja od klasične pegle za kosu, no da kosu neće oštetiti niti približno kao klasična pegla. Super! Taman kad postane sumnjičava radi li se o navlakuši, pred nju iskače nekoliko toplih preporuka djevojaka koje su već kupile ovu četku, dok kod samog gumba “kupi sada” stoji nabrojeno još barem tri prednosti ove četke, kao i jedinstvena prilika za kupnju po nižoj cijeni, ako se na to odluči unutar 24 sata.

E, mislim da ti je sada kristalno jasno o čemu ti danas pišem.

Naravno, imaš li dodatnih pitanja, uvijek ih možeš postaviti na mail info@pisalica.com na koji odgovaram sa 100% garancijom ;).

Get in touch

    Postavke privatnosti

    Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

    Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
    Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
    Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".