Facebook je skup, Instagram traži previše vremena. Je li rješenje Google My Business?

Jedan od najjednostavnijih i najizravnijih načina da ostanete u kontaktu sa svojim kupcima u posljednje je vrijeme putem objava na Google My Business profilu tvrtke.

Google svakog mjeseca odradi čak 5 milijardi pretraga, samo za restorane! Jer upravo je Google tražilica jedno od prvih mjesta gdje vaši potencijalni gosti traže informacije o radnom vremenu ili lokaciji. No Google je također, kao što već dobro znate, i mjesto gdje potencijalni kupci dolaze kako bi stekli dojam o ponudi jela, usluzi i atmosferi restorana.

Još jedan marketinški kanal koji trebamo istražiti podrobnije

To bi značilo da, za razliku od sadržaja na drugim društvenim mrežama, vaše su objave na Google My Business profilu dizajnirane za ljude koji vas već traže, odnosno nalaze se u fazi interesa (op.a. sjetite se prodajnog lijevka). Dakle, ne trebate bacati kilograme novca na oglase da biste se natjecali s trgovcima koji žele u prosincu nadoknaditi prilično lošu 2020. niti s političarima koji se rukama i nogama bore za svoje mjesto pod reflektorom medija.

Nakon što optimizirate svoj Google My Business profil s najnovijim informacijama, toplo vam savjetujemo da upravo tu mrežu dodate u svoj kalendar objava, barem na mjesec dana. Za početak je cilj, naravno, testirati ima li smisla u vašem slučaju raditi sadržaj i za taj kanal.

Iako vam ne možemo garantirati rezultate (ne može vam nitko, osim onih koji vjeruju u čarobne kugle), pokušajte svejedno, možda baš taj digitalni kanal profunkcionira u vašem slučaju.

Kako objaviti na Google My Business profilu tvrtke

Objave na GMB su kratke i jednostavne objave s kojima ćete komunicirati prema ljudima koji aktivno traže informacije o vašoj tvrtki, to smo već rezimirali.

Sada pazite dobro! Jedan od razloga zbog kojih su GMB objave toliko važne je što Google daje prednost kvalitetnim podacima u rezultatima pretraživanja pa vam cijela stvar s ovime zapravo može poboljšati rangiranje na tražilicama.

No prođimo sada kroz korake za postavljanje objave na GMB.

1. Postavite i optimizirajte profil

Kao i na svim drugim marketinškim kanalima, najprije se trebate pozabaviti kreiranjem profila. Nakon toga vam preporučujemo na mobitel preuzeti jednu od aplikacija kojima možete upravljati objavama na GMB-u: Google My Business ili recimo aplikaciju poput Hootsuite, za integraciju GMB strategije s drugim marketinškim kanalima na društvenim mrežama.

google-suit

2. Odaberite najbolju vrstu objava za svoje ciljeve

Svaka GMB objava sadrži najmanje fotku, tekst i poziv na akciju. Zanimljivo je što neke objave možete složiti s posebnim rokom trajanja, možete najaviti limitirane kupone, popuste, promocije ili rasprodaje.

Također možete dodati svoje proizvode na zasebnu „karticu proizvoda“, nakon čega ih možete provlačiti kroz objave.

Kako smo u „novo normalnoj“ godini, od 2020. GMB vam nudi i mogućnosti za ažuriranje COVID-19 stanja, kroz opet radno vrijeme, prilagođene mogućnosti za usluge i druge relevantne mjere koje podržavaju propisanu socijalnu distancu.

3. Izradite objavu

I konačno smo došli do kreiranja objava. Srećom po vas, ne trebate biti vrhunski kreativni pri izradi ovih objava, jer je njihov primarni smisao da u što kraće vrijeme vaš potencijalni kupac dođe do svih potrebnih informacija.

Svakako, nastojte da objave budu što kraće. Hashtagovi ovdje nisu relevantni pa se nećete trebati gnjaviti niti time, ali ne zaboravite ubaciti pokoji emotikon kao šlag na tortu. Ipak, fotografije trebaju biti profesionalne jer njima gradite dojam o vašem poduzeću.

GMB nudi vam osim toga niz CTA gumba. Naravno, nemojte zaboraviti svoje linkove provući kroz UTM Builder, kao biste kasniej mogli izmjeriti koliko promet od vaše web stranice dolazi upravo s GMB-a.

Nakon toga izrađeni sadržaj možete objaviti.

4. Komunicirajte s kupcima

Znate li da tvrtke koje odgovaraju na recenzije kupaca potrošači smatraju pouzdanijima za čak 1.7 puta? Nemojte se bojati komunicirati s kupcima, dapače, potaknite ih na interaktivnost.

Kad je već komunikacija na Facebooku gotovo pa stala, forsirajte je barem onda ovdje.

Još par tehničkih smjernica za kraj

Kada ćete pripremati svoje vizuale za GMB, pazite na propisane dimenzije:

  • minimalna veličina: 400 širina x 300 piksela visine, 10 KB
  • maksimalna veličina: 10 000 x 10 000 piksela, 25 MB
  • Veličina videozapisa: Datoteke mogu biti do 100 MB (AVI, MP4, MOV itd.)

S druge strane, mogli biste se također pitati, kada je najbolje vrijeme za objavljivanje na GMB-u. Google ovdje ne nudi statističke smjernice kada su vaši kupci online, ali svakako možete razmisliti o navikama svojih kupaca i prisjetiti se kada oni najčešće kupuju. Savjet je da objavu stavite tada.

Svakako, kao i na svakoj drugoj društvenoj mreži, testirajte različita vremena objave, ali i različite vrste sadržaja. Kao što smo rekli, uspjeh ne možemo predvidjeti, ali se možemo vraški potruditi da do njega dođe.

Za više informacija ili sastanak, javite nam se s povjerenjem.