Najdetaljniji vodič za pisanje optimiziranog sadržaja za web stranice

Kao jedinu domaću agenciju usko specijaliziranu za pisanje sadržaja za web stranice, često nas pitate kako napisati SEO optimiziran sadržaj za vaše web stranice i web shopove. Naravno, vaš cilj je takvim sadržajem dovući što više čitatelja na web stranicu jer više čitatelja na web stranici najčešće znači i veću prodaju.

Zato smo zasukali rukave i napravili najdetaljniji vodič za pisanje optimiziranog sadržaja za web stranice na koji ćete naići.

Teme obrađene u ovom članku:

 1. Što je sadržaj za web stranice
 2. Razlika između content writinga i copywritinga
 3. Vrste tekstova na web stranici
 4. 3 koraka koja je potrebno napraviti kreiranja sadržaja
 5. Koji stil pisanja odabrati?
 6. 15 savjeta za bolje pisanje sadržaja za web
 7. Optimizacija sadržaja na web stranici

Što je sadržaj za web stranice?

Krenimo od osnova. Razumijete li uopće što je sve sadržaj jedne stranice? Ono što vam vjerojatno prvo pada napamet su članci na blogu, kao i opisi proizvoda i usluga. Ipak, to je samo dio onoga što zovemo sadržajem za web. Osim članaka i opisa, tu su još i opisi kategorija poput „o nama“, „kontakt forma“, kao i „naslovna stranica“. No tekstovi na webu nisu jedni sadržaj. Fotografije, videa, infografike, gifovi, kvizovi, ankete i slično, također nazivamo sadržajem web stranica.

Razlika između content writinga i copywritinga

Osim jasnog razumijevanja toga što je sadržaj za web, među našim klijentima i polaznicima Pisaličinih radionica, primijetili smo i često brkanje pojmova dva pojma: pisanja sadržaja za web (content) i kreativnog pisanja (copywriting).

Razliku ćete najlakše shvatiti ako vam kažemo da je content zapravo sadržaj koji pišemo i optimiziramo zatim za tražilice, kako bismo njime privukli što veću masu potencijalnih kupaca na neko web mjesto (web stranicu, web shop, portal i slično). Ideja takvog sadržaja je informirati i educirati čitatelje.

Osim sadržaja koji na engleskom zovemo content, postoji i takozvani copywriting, odnosno kreativno napisani sadržaj. On je obično puno kraći te je njegov glavni cilj prodaja. Da biste si lakše predočili kako izgleda takav, prodajni sadržaj, zamislite tekstove koji se nalaze na onim velikim plakatima uz prometnice, u oglasima na društvenim mrežama i na prodajnim stranicama koje obično nazivamo odredišne stranice (eng. landing page).

Vrste tekstova na web stranici

No vratimo se mi na tekstove za web stranice čija je svrha informirati i educirati (eng. content). Već smo spomenuli da se na web stranicama nalazi mnogo tekstova koji imaju različitu svrhu, no proučimo li nekoliko desetaka ili stotina web stranica, primijetit ćete da se ponavljaju određene kategorije tekstova. To su tekstovi koji se nalaze na sljedećim stranicama:

 • homepage / naslovna stranica
 • o nama
 • usluge/proizvodi
 • blog
 • kontakt obrazac.

Svaka od navedenih kategorija web stranice ima svoju svrhu, što znači da tekst koji stoji kao opis te kategorije treba imati jedan cilj:

 • cilj sadržaja na „naslovnoj stranici“ je dati sažetak cijele web stranice i zainteresirati potencijalnog kupca
 • cilj sadržaja na stranici „o nama“ je opisati kako je nastalo i razvijalo se pojedino poduzeće, ali i opisati zašto se i čime se to bavite
 • cilj stranice „usluge“ je opisati pojedinačne usluge ili proizvode, s naglaskom na vrijednostima koje dobivaju kupci
 • cilj bloga je ponuditi čitateljima informativan i edukativan sadržaj, kako bi se oni što duže zadržali na vašoj web stranici
 • cilj sadržaja na „kontakt obrascu“ je informirati potencijalne kupce kako i gdje vam se mogu javiti ili doći do vas.

Kada ćete pisati tekstove za ove stranice, nemojte zaboraviti da svaki tekst kategorije treba odgovarati spomenutom cilju.

3 koraka koja je potrebno napraviti prije kreiranja sadržaja

Sada kada „crno na bijelo“ razumijete što je to sadržaj za web stranice, vjerojatno smatrate da ste spremni i možete početi s pisanjem sadržaja. To je ipak netočno, jer najprije biste trebali odgovoriti na tri ključna pitanja:

Da bi sadržaj koji pišete za web stranice ispunio svoju svrhu, vi morate jako dobro poznavati osobe kojima se obraćate, odnosno vaše čitatelje koji su vaši potencijalni kupci. Stoga je izuzetno važno dobro istražiti tko je vaša idealna ciljana publika. Recimo da je to ona publika koja će pročitati vaš tekst od A do Ž bez da će napraviti tri pauze i požaliti se kolegici koliko je tekst zamara, skuhati kavu kako bi ostala budna ili pobjeći sa stranice nakon prvog odlomka. To je publika koja želi saznati više (i još više) o proizvodu ili usluzi o kojoj pišete. Kako biste s njom „kliknuli“, trebate je poznavati kao što se poznaju vaš prst i nokat. Godine, spol, platežna moć, interesi, životne navike… Što više toga saznate, više ćete žeti.

Nakon što dobijete sliku svoje persone, zapitajte se gdje planirate sadržaj objaviti. To je važno jer ne možete jednako pristupiti tekstu koji pišete za potrebe bloga na web stranici ili recimo za potrebe promocije na nekom portalu, gdje ste u ulozi gostujućeg kolumnista. Odgovor na pitanje gdje ćete objaviti sadržaj pomoći će vam da osmislite temu o kojoj ćete pisati, što je treći korak koji je potrebno napraviti prije kreiranja samog teksta.

Dakle, o čemu ćete pisati? Ne preporučujemo vam pisati o prvoj temi koja vam padne napamet, već vam toplo savjetujemo da najprije prođete pitanja koja vam redovito postavlja vaša ciljana publika putem maila ili društvenih mreža. Također je pametno istražiti trendove u pretraživanju ključnih pojmova vezanih za nišu u kojoj poslujete. Konačno, redovito biste trebali osmišljavati sadržaj i pisati o 10-20 ključnih pojmova usko vezanih za tematiku kojom se bavite.

Nakon što ste detaljno prošli sva tri koraka, mogli biste polako uzeti u ruke vaše omiljeno sredstvo tipkanja sadržaja.

Koji stil pisanja odabrati?

Krenuli ste tipkati prvu rečenicu i odmah zastali? Moramo vam priznati, niste jedini. Napisati prvu rečenicu često bude zaista teško jer se, kao i kod svake druge aktivnosti, najprije trebate „zagrijati“. Nemojte si zato predbacivati, već napišite nekoliko prvih rečenica pa odaberite onu najbolju. I sam Hemingway kojeg u Pisalici izuzetno cijenimo svojevremeno je rekao:

The first draft of anything is shit.

Evo o čemu se radi. Kako kreativni pisci Pisalice pišu doslovce „od malih nogu“, dobro poznajemo ovaj fenomen kočnice. Kada ste neiskusni u pisanju, taj fenomen kočnice možemo pripisati neiskustvu i manjku samopouzdanja (što će reći drugi o tekstu koji sam napisao/la?), no nakon više godina pisanja više se ne možete „izvlačiti“ na samopouzdanje.

Zapravo, fenomen kočnice aktivira se najčešće kada ne znate kako biste se obratili svojim čitateljima. Prilikom zastajkivanja, primijetit ćete kako vam se u mislima vrte pitanja poput: Je li bolje obratiti im se klasičnim pisanjem, biti nešto kreativniji ili da koristim i žargon? Je li bolje obraćati se publici s „ti“ ili „vama“? To su pitanja koja možemo djelomično pripisati vašem stilu pisanja. No, to nije sve.

Da biste znali kako se obraćati svojim čitateljima, osim što trebate dobro razumjeti njih, trebate dobro poznavati i sebe (svoj brend). Znate li zapravo koji je tone of voice poduzeća koje predstavljate tekstom? Znate li koje su vrijednosti vašeg brenda? Odgovori na ta pitanja pomoći će vam da stvorite stil koji vas neće zabrinjavati.

15 savjeta za bolje pisanje sadržaja za web

Dragi naši, sada ste spremni za pisanje sadržaja za web stranice! Kako smo obećali u uvodnom dijelu ovog vodiča, sada ćemo se detaljnije pozabaviti s 15 savjeta za bolje pisanje sadržaja za web. Spremni?

Dobro istražite sadržaj

Zamislite se u situaciji kada se spremate peći kolače. Da bi vaš kolač uspio, potrebni su vam detaljan recept i sastojci. Ako slučajno u receptu nešto nedostaje, vaš kolač neće uspjeti, bit će premekan ili pretvrd, možda će se prelijevati iz kalupa, u najgorem slučaju neće imati dobar okus I bacit ćete ga. Isto se događa i tijekom pisanja. Ako informacije kojima upravljate tijekom pisanja nisu dovoljno detaljne i potpune, tekst neće valjati. Zato dobro istražite sadržaj kako biste imali o čemu pisati!

Pišite kako govorite

Jeste li primijetili kako su vaše izgovorene riječi ležernije od načina na koji pišete? To je zato što razgovaramo u stvarnom vremenu. Jednostavno, u svakodnevnim razgovorima ne stignemo korigirati naše rečenice i stilski ih obogaćivati. I neka je tako!

Pišete li kao da s potencijalnim kupcem razgovarate na kavi, vaši će se čitatelji osjećati angažiranije, a sam tijek razgovora će biti prirodniji. Ovo je izuzetno vrijedan savjet i ako bismo iz cijelog članka trebali izdvojiti samo jedan savjet za bolje pisanje, onda bi to svakako trebao biti ovaj.

Koristite aktivni glas

Pisanje u aktivu je važno kako biste prenijeli snažan i samopouzdan ton. Kada pišemo u aktivu, subjekt rečenice je taj koji izvodi glagolsku radnju. Kako je u prodajnim tekstovima subjekt najčešće naš potencijalan kupac, takav pristup nam pomaže da mu se približimo. S druge strane, pisanje u pasivu nas udaljava od potencijalnog kupca, a također je važno napomenuti da niti nije u duhu našeg standardnog jezika.

Evo primjera:
Aktiv: Uštedite svoje vrijeme Canva programom za uređivanje fotografija.
Pasiv: Program Canva štedi vaše vrijeme za uređivanje fotografija.

Budite pozitivni

Ono o čemu pišete izrecite na pozitivan način jer bi sadržajem trebali nadahnuti svoje potencijalne kupce, a ne „ubiti ih u pojam“. Kada pišemo u pozitivnom tonu, naše su rečenice često i dužinom kraće.

Primjeri:
✅ Izgubi kile, stani u te traperice koje toliko želiš!
❌ Ne izgubiš li kile, nećeš stati u traperice koje toliko želiš.
❌ Nećete požaliti što ste se prihvatili ovog izazova!
✅ Voljet ćete prihvatiti ovaj izazov!

Koristite jezik svoje publike

Ovaj se savjet zapravo odlično nadovezuje na prethodni. Ako ste se potrudili dobro upoznati svoju publiku, onda sigurno znate koje pojmove, fraze i sintagme oni koriste u izražavanju. Koristite i vi te pojmove jer ćete se tako brže i lakše s njima povezati. Uspijete li s njima uspostaviti bolji odnos zahvaljujući vokabularu koji koristite, povećat ćete konverzije i pretvoriti potencijalne kupce u svoje obožavatelje.

Izbacite floskule

Smanjite što je više moguće upotrebu riječi koje svi koriste pa su se pretvorile u floskule. Besplatno, gratis, top ponuda ili najbolja ponuda u gradu vjerojatno niti vama samima više ne zvuče uvjerljivo.

Uklonite sve riječi koje izazivaju sumnju

Znate i sami koliko je teško u nešto uvjeriti ljude, osobito one koji već „na prvu“ sumnjaju u vas i to što radite. Kroz pisanu je formu uvjeriti još teže. No rješenje ipak postoji! Da biste pisali uvjerljivije, predlažemo vam iz teksta izbaciti riječi poput „čini se“, „moglo bi“ i slično.

❌ Naša inovativna krema za lice mogla bi vam pomoći smanjiti bore na licu.
✅ Naša inovativna krema za lice smanjit će vaše bore na licu do čak 30%.

Koristite cjelovite rečenice

Ako ste već čitali kakvu knjigu o pisanju sadržaja za web stranice ili možda sudjelovali na nekoj edukaciji na tu temu, onda ste sigurno čuli za najpoznatiju formulu za pisanje sadržaja za web koja glasi: KISS = Keep it short and simple!

Savjet da bismo trebali pisati kratko i jednostavno svakako stoji, no ovo je ona „trik formula“ na koju se oni neiskusni lako mogu poskliznuti. Zašto? Iako iskusni pisci kreativnih tekstova zagovaraju jednostavno i jezgrovito pisanje (da, i mi smo među njima), kada pišete tekstove za web obavezno pišite cjelovite rečenice. Ne samo što će vas vaše persone bolje razumjeti, već će ovakav sadržaj bolje proći i kod internetskih tražilica.

Izbjegavajte pogodbene rečenice

Sadržaj na webu, pa tako i opisi kategorija, trebali bi uvjeriti potencijalne kupce da bez vaših proizvoda i usluga jednostavno ne mogu živjeti. Zato vam savjetujemo da upotrebljavate rečenice koje u sebi sadrže imperativ, umjesto recimo pogodbenih rečenica. Slijede i primjeri iz prakse.

Ako ste odlučili promijeniti rasvjetu, u Elipsu možete pronaći razne proizvode za bolje osvjetljenje doma.
Osvijetlite svoj dom inovativnim svjetlosnim rješenjima iz Elipsa!

Izbjegavajte dvostruke negacije

Dvostruke negacije tipične su za slavenske jezike. Mnogi lingvisti smatraju ih nelogičnima jer takav iskaz izriče negaciju, iako bi logički (zbog dvostruke negacije) trebao izricati afirmaciju. Slažemo se s lingvistima, jer upotreba dvostruke negacije često zbunjuje sugovornike, budući da je značenje rečenice jednako kao da nismo upotrijebili negaciju.

Primjer:
Ja ne znam otpjevati niti jednu pjesmu.
Ne mogu da ne navedem primjer!

Istaknite prednosti, a ne značajke

Jedna od najvažnijih lekcija koju smo o marketingu naučili u posljednjih 10 godina je ta da kupce zapravo nije briga za detalje vaših proizvoda ili usluga. Kupci znaju kakvo rješenje im nudite i smatraju da su vaši proizvodi ili usluge koje nudite kvalitetni. U redu je spomenuti „tehničke specifikacije“ koje im nudite jer je to signal kupcu da je na pravom mjestu, ali posvetite više mjesta prednostima svog proizvoda ili usluge.

Napišite sadržaj koji objašnjava kako korištenje vašeg proizvoda ili usluge pomaže vašim potencijalnim klijentima u postizanju određenog cilja ili ishoda (koristi).

Pišite o (vlastitim) iskustvima

Jeste li se zapitali zašto su svjedočanstva kupaca toliko važna u kontekstu prodaje? Tome je tako jer kupci, kada vam daju recenziju, zapravo opisuju vlastito iskustvo. Pokušajte zato modelirati taj njihov način izražavanja i kada opisujete neki proizvod na vašoj odredišnoj stranici, jednostavno ispričajte svoje iskustvo.

Hajdemo na konkretan primjer! Recimo da prodajete napitak za mršavljenje koji skida kile nevjerojatnom brzinom i lakoćom. Kako ćete uvjeriti svoju potencijalnu publiku u to da ovaj proizvod zaista djeluje, ako su oni isprobali prethodno već more sličnih proizvoda drugih proizvođača koji za njih nisu djelovali? Odgovor već pretpostavljate – ispričajte im i još bolje, pokažite im na svom primjeru da je moguće! Opišite stvarno iskustvo kako ste i vi bili u sličnoj situaciji i niste vjerovali da je moguće, sve dokle niste… (nastavite sami). Dodate li ovom vašem iskustvu i stvarnu fotografiju kako ste izgledali prije i kako izgledate sada, sigurni smo da ćete uvjeriti posjetitelje web stranice da postanu vaši novi kupci.

Koristite pozive na akciju

Ovime što ćemo sada reći mogli bismo vas iznenaditi! Vi možete napisati i najbolji tekst na svijetu, no to ne znači da ćete prodati uslugu ili proizvod! Kako to? Naravno da postoji puno razloga koje bismo sada mogli nabrojiti, no istaknut ćemo jedan izuzetno važan!

Već smo spomenuli da prema Googleovom istraživanju iz 2019. posjetitelji web stranica u prosjeku mogu držati fokus na jednom elementu samo tri sekunde! Zato, ako im ne date jasne upute koji idući korak trebaju napraviti nakon što su pročitali vaš tekst, čitatelji ga neće napraviti. Kratke fraze ili pojedinačne riječi poput: „kupi“, „saznaj više“ ili „naruči“, nazivamo pozivima na akciju i oni bi trebali biti sastavni element svih tekstova koje pišete za web stranice.

Usredotočite se na ishod

S vama ćemo podijeliti još jedan savjet koji zvuči logično, ali vjerujemo da vam ga dosad nitko nije predložio. Kupci kupuju ishod, a ne proizvod. Konkretno, kupci ne kupuju maskaru, oni kupuju duge zavodljive trepavice. Ne kupuju tekući puder, kupuju savršen ten.

Zato dobro razmislite koji to ishod daje vaš proizvod ili usluga te umjesto da nadugo i naširoko opisujete proizvod, radije opišite ishod.

Napišite atraktivan naslov

Savjetujemo vam da naslov sadržaju date tek na kraju, nakon što ste napisali cijeli tekst. Zašto? Imat ćete jasnu predodžbu teksta i sve potrebne informacije, pa ćete i lakše doći do naslova koji će privući čitatelje. Dajemo vam na znanje da su naslovi izuzetno važni za čitanje sadržaja i, prema raznim istraživanjima, u čak 80% slučajeva upravo o naslovu ovisi  hoće li čitatelj kliknuti na vaš članak i pročitati ga.

Ovdje saznajte kako pisati kvalitetne naslove prema poznatim formulama.

Napravite lekturu i korekturu sadržaja

Zadnji savjet koji ćemo vam dati za kvalitetnije pisanje sadržaja za web je logičan. Ipak, mnogi nažalost zaborave učiniti i taj zadnji korak prije objave sadržaja na internetu. Molimo vas, nakon što napišete određeni sadržaj, dajte ga nekome da ga pročita! To može biti kolegica iz ureda ili prijatelj s faksa, no nemojte izostaviti taj vrijedni korak! Nema niša goreg od dobre priče koja je prepuna gramatičkih pogrešaka.

One osnovne pogreške prepoznat će i aplikacija Ispravi.me.

SEO optimizacija sadržaja na web stranici

Konačno, došli smo i do SEO optimizacije sadržaja, koja će vam pomoći da se lakše rangirate na tražilicama, a samim time i lakše dođete pred oči svojih potencijalnih kupaca.

Dakle, da bi se sadržaj vaše web stranice našao među rezultatima izbačenima na tražilici, vi trebate taj sadržaj optimizirati ključnim riječima. Imajte u vidu da je uvijek bolje koristiti duže ključne riječi.

Kako je za optimizaciju sadržaja jako važno gdje ćete željene ključne riječi upotrijebiti, neka od najvažnijih mjesta nabrajamo u nastavku:

 • najvažniju ključnu riječ dodajte u naslov web stranice
 • u opise kategorija, proizvoda i usluga
 • u naslove i podnaslove
 • više puta ih spomenite u tekstu
 • glavnu ključnu riječ obavezno spomenite početku rečenice ili u prvom odlomku članka za blog
 • spomenite ih u linkovima
 • spomenite ih u naslovu i meta opisu
 • spomenite ih kod imenovanja fotografija
 • u naslovima i opisima plaćenih oglasa (…)

Da bi vaši tekstovi u potpunosti bili optimizirani, također je važno još napisati title tag i meta description, jer taj će se sadržaj pojaviti tijekom pretraživanja na tražilicama i o njemu zapravo najviše ovisi hoće li potencijalni kupac kliknuti na članak.

Ovo su bili najvažniji savjeti za kvalitetnije pisanje sadržaja za web stranice. Želite li naučiti više o ovoj temi ili nas angažirati za pisanje sadržaja za vašu web stranicu, javite se.

Pisaličino pero spremno čeka 🙂