Znate li što je infografika i kako funkcionira?

izrada-infografike

Znate li što je infografika i kako funkcionira?

Znate li što je infografika i kako funkcionira? 1200 650 Pisalica

Suhoparne informacije više ne moraju nužno biti i dosadne, barem otkad je u modi infografika.

Iako niste informatički guru, pomoću raznih alata u samo nekoliko koraka možete izraditi vizualno primamljiv sadržaj koji će biti lajkan i šeran od strane vaših kupaca. Zgodno, zar ne?

Jedan takav alat za izradu infografika je Canva. Primarno nije zamišljen za izradu infografika, ali u njemu možete stvoriti čuda bez Photoshopa i sličnih profesionalnih alata. Vjerovali ili ne, klasični Word te PowerPoint također imaju potrebne grafikone za vizualno dočaravanje “teškog” sadržaja koji obično trpamo u ovaj format.
Svi oni jednostavni su za korištenje i većina ih radi po “drag and drop” sistemu.

Želite li isprobati malo “jače” alate za infografiku, tu su Vizualize.me, Piktochart, Vizzlo, Timeline, Infogr.am, Processing, Visual.ly i naravno, neusporedivi kralj među njima – Adobe Illustrator.

No što je zapravo infografika?

Za neku standardnu definiciju potražili smo pomoć Wikipedije koja kaže:
“Informacijska grafika ili infografika je vizualna prezentacija informacija, podataka ili znanja. Takva grafika se koristi kada je potrebno da se kompleksne informacije objasne brzo i jasno. Na drugome mjestu Nikola Kalinić iz Akcije kaže kao su infografike “iznimne zbog toga što su čitke, jasne i čitatelju donose informaciju na brz i pregledan način.”

Hm… Zvuči jasno donekle, ALI…
Sigurno se pitate kako to izgleda u praksi, zar ne?

Sadržaj i dizajn u infografici su ravnopravni

Tvrdnja iz naslova često se spominje u digitalnome svijetu, no možda najviše dolazi do izražaja upravo kod infografika.

Kada je u pitanju dizajn infografika, grafovi i fontovi trebali bi stvarati harmoniju i biti složeni u određenu hijerarhiju. S obzirom na to kako je posložena ta hijerarhija, razlikujemo nekoliko osnovnih tipova infografika:

 • jednostavni grafikoni
 • tortni grafikoni (poznate pite)
 • histogrami
 • linijski grafikoni
 • timelineovi
 • stabla
 • karte
 • mreže (…)

Kako to izgleda u praksi dočarat ćemo vam primjerom koji smo preuzeli s Pinteresta.

infografika

Dakle, u infografici bismo trebali standardizirati sve grafikone, uskladite fontove, veličine i boje. 

No svako pravilo ima iznimke pa ćemo vam namjerno u nastavku pokazati infografiku koji smo radili za poduzeće Emporium d.o.o. Ova netipična infografika u obliku jednostavne prikrivene mreže sve je samo ne usklađena.
Začudo, odlično funkcionira.

primjer-infografike

Zašto Emporiumova infografika funkcionira odlično?

U manje od 24 sata, ova je infografika bila šerana 108 puta. I prethodne dvije infografike koje su objavljene na istoj stranici bile su odlično dijeljene. Ima li, dakle, istine u tome da kupci na ovaj digitalni vizualni sadržaj reagiraju bolje nego na tekstove? Itekako ima!

Nismo umislili. Blogeri s poznatog Hubspota istraživanjem su došli do podatka da 40 posto ljudi bolje reagira na vizualni sadržaj koji im se nudi od onog tekstualnog. Također, prema drugoj statistici, oni koji objavljuju infografike u svome mediju bilježe 12 posto veći promet od onih koji ih ne objavljuju.

Infografiku koja nam je poslužila za primjer izradili smo povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom. Kroz jednostavni vizualno atraktivni sadržaj željeli smo podsjetiti sve roditelje koliko je važno djeci svakodnevno govoriti lijepe riječi.
Zašto? Zato što je to uvjet da bi ona narasla u osobe pune samopouzdanja.

Možda nekima zvuči kao floskula ili pomalo patetično, ali pazite sada ovo. Naš pravi cilj bila je indirektna poruka koju je Emporium poslao svojim kupcima – djeca nisu samo izvor profita, već Emporium zaista vodi brigu o tome da se među odraslima osvijeste dječji problemi i potrebe.

Infografikom su izazvane emocije.
A kada ste malo duže u marketingu sve vam je više jasno jedno – najbolji marketing je onaj koji izaziva emocije.

Primjeri ostalih infografika koje smo radili za klijente

primjer-infografike

primjer-infografike

primjer-infografike

Za sada, toliko o ovoj temi.
Želite li još malo raspravljati o infografikama ili trebate pomoć kod izrade, slobodno nam se javite putem kontakt forme. Tu smo za vas.

Get in touch

  Postavke privatnosti

  Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

  Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
  Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
  Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".