Kako napraviti kvalitetnu objavu za Instagram feed?

Pokrenuli ste vlastiti biznis i krenuli u osvajanje Instagram svijeta. Napravili ste nekoliko fotografija proizvoda i radosno podijelili objavu sa svojim prijateljima. No reakcija gotovo da nije bilo. 

Pitate se, što se dogodilo?

Instagram odavno više nije društvena mreža usmjerena isključivo na vizualne elemente. Drugim riječima, posao ne prestaje nakon što jednom napravite dobru fotografiju i uredite je do savršenstva. Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kreiranja objava koje će vaše potencijalne kupce, ali i Instagram algoritam, oboriti s nogu.

U nastavku smo ih popisali sve! Slijedite ih i svjedočite privlačenju sve većeg broja potencijalnih kupaca. 😊

Upoznajte svoju ciljanu skupinu u tančine

Opet mi o ciljanoj skupini. Jednostavno ne možemo, a da je ne spomenemo, jer smo itekako svjesni koliko je važna.

Otkrijte koje je dobi vaša ciljana skupina, kojeg spola, odakle dolazi, koje su joj životne navike, interesi, hobiji…

Što je više upoznate, lakše ćete shvatiti s kojim se izazovima susreću potencijalni kupci i onda kroz svoj proizvod/uslugu ponudite rješenje tim izazovima.

Pripazite na ton kojim se obraćate svojim pratiteljima

Na Instagramu, kao i na Facebooku, sasvim je normalno komunicirati s „ti“. Jednostavno, čitatelj se lakše pronađe u priči kada je komunikacija usmjerena prema jednoj osobi, a ne prema svima. Također, takvim prijateljskim tonom lakše ćete zadobiti povjerenje čitatelja. A sjetite se, upravo je povjerenje ključ prodaje. 

Ako niste sigurni je li komunikacija s „ti“ najbolji izbor za vas, pogledajte kako se svojim čitateljima obraća vaša konkurencija. Ili još bolje, pitajte svoje čitatelje što im je draže.

Jednom kad odredite ton kojim ćete se obraćati svojim čitateljima, budite dosljedni u njegovom korištenju.

Ne uzimajte zdravo za gotovo kvalitetu fotografija

Budući da je Instagram prvenstveno vizualna mreža, od izuzetne je važnosti koristiti kvalitetne fotografije, odnosno fotografije visoke rezolucije. Mutne fotografije jednostavno ostavljaju dojam neprofesionalnosti. Osim što takvim fotografijama možete odbiti svoje potencijalne kupce, one mogu negativno utjecati i na algoritam Instagrama.

Naime, algoritam Instagrama koristi posebne metode za detekciju fotografija. Riječ je o umjetnoj inteligenciji koja analizira sve fotografije na Instagramu. Fotografije loše kvalitete tako gura prema dolje kako bi ih vidio što manji broj ljudi.

Također, fotografije je potrebno prilagoditi dimenzijama koje Instagram zahtijeva. Preporučene dimenzije za Instagram feed su 1080×1080 ili 1200×1200.

Kreirajte zanimljive carousel objave

Algoritam Instagrama jednostavno voli carousel objave. Što se čitatelj duže zadržava na objavi, algoritam je smatra korisnom i gura naprijed, odnosno prikazuje većem broju Instagram korisnika.

Carousel može sadržavati nekoliko inspirativnih fotografija ili pak fotografije s tekstom koji predstavlja temu bloga. Važno je da objava pruža vrijednost za čitatelja.

Evo još nekoliko savjeta za izradu kvalitetnog Instagram carousela:

  • prva fotografija treba biti „mamac“ za privlačenje čitatelja
  • razvijajte kreativnu priču kako bi čitatelji pregledavali carousel od početka do kraja
  • pazite da fotografije ne sadržavaju previše teksta (najviše dvije rečenice po fotografiji)
  • upotpunite objavu grafičkim elementima
  • na kraju carousela dodajte poziv na akciju
instagram-carouse-pisalica

Izvor fotografije: Instagram profil Pisalice

Pišite priče!

Za razliku od Facebooka gdje je poželjno pisati kratke opise objava, na Instagramu su dobrodošli duži opisi. No umjesto nabrajanja specifikacija vašeg proizvoda, radije im ispričajte što vas je potaknulo da razvijete svoj proizvod ili uslugu, kako je vaš proizvod pomogao nekome i sl.

Ukratko, pričajte priče koje izazivaju emociju! Možda ćete nekom objavom nasmijati svoje čitatelje, nekom drugom pak rastužiti. Ponekad izazvati strah ili ljutnju. No upamtite! Da bi netko reagirao na vašu objavu, najprije treba nešto osjetiti. Bilo što!

Vrlo je važan i početni dio opisa. To je dio rečenice koji se prikazuje u nečijem feedu, a da pritom ne mora kliknuti na opciju „pročitaj više“. Pobudite radoznalost svojih pratitelja pitanjem, statistikom ili intrigantnom izjavom. Poanta je privući zanimanje pratitelja kako bi pročitali cijeli opis i, u konačnici, stupili u interakciju sa sadržajem.

Prema najnovijem ažuriranju algoritma, važno je i optimizirati objave. Kako? Upišite ključne riječi u opis objave i alt tekst fotografija.   

Duge opise podijelite u kratke odlomke dodavanjem proreda ili točkica. Dobrodošli su i emojiji jer oni pojačavaju emociju koju želite prenijeti riječima. Stavite ih na početak rečenice kako bi privukli pažnju čitatelja. Možete ih dodati i umjesto određene riječi ili na kraju rečenice. Ipak, pazite da ne pretjerate s njihovom uporabom jer bi to moglo odbiti vaše čitatelje.

instagram-objava-primjer

Izvor fotografije: Instagram profil Kuća od priča

Uključite poziv na akciju

I na kraju, dodajte kralja svih kraljeva – poziv na akciju (engl. call to action). Dajte svojim čitateljima jasan znak koji bi sljedeći korak trebali učiniti. Pozovite ih da lajkaju, komentiraju, dijele, spreme vašu objavu, sudjeluju u nagradnoj igri… Ili da pročitaju vaš novi članak. Sve ovisi o tome što želite postići objavom.

U jednoj objavi koristite samo jedan poziv na akciju. Dodavanjem dva ili više poziva na akciju, mogli biste samo zbuniti čitatelje i tada neće učiniti ništa od navedenog.

instagram-carousel-primjer

Izvor fotografije: Instagram profil Princezahr

Ne zaboravite dodati i hashtagove 

Dodavanjem hashtagova u svoje objave povećavate šansu da vas zamijeti veći broj ljudi, i to upravo oni koji su zainteresirani za vaš proizvod ili uslugu. U tome je snaga hashtagova.

Iako je po objavi dozvoljeno korištenje do 30 hashtagova, to ne znači da ih morate uključiti sve. Koristite samo one hashtagove koji su vezanu uz branšu u kojoj djelujete. Radi ljepšeg izgleda, hashtagove možete dodati u prvi komentar svoje objave.

Važno! Nemojte koristiti stalno iste hashtagove jer će vas algoritam Instagrama kazniti lošim rangiranjem. 

Recite DA videozapisima

Na Instagramu izuzetno veliku moć imaju videozapisi. Zašto? Već smo spomenuli kako algoritam gura naprijed one objave na kojima se korisnici duže zadržavaju. Osim carouselom, to možete postići i videozapisima. Snimite IGTV videozapis u kojem pokazujete kako se vaš proizvod koristi. Ili zabavan Instagram Reel. Što god odlučili, jednostavno ne možete pogriješiti.

instagram-reel-primjer

Izvor fotografije: Instagram profil Pisalice

Iskoristite moć koju nudi Instagram Shopping

Instagram je nedavno uveo opciju Instagram Shopping. To znači da na svom Instagram profilu možete stvoriti katalog proizvoda u kojem će svaki od proizvoda sadržavati link koji vodi do web shopa.

Recimo da se bavite prodajom ručno pletenih vesti. Na svom Instagram profilu postavite fotografiju veste ili, još bolje, zadovoljnog korisnika odjevenog u vestu. Dodajte link na proizvod i to je to! Prilikom pregledavanja vaše objave, čitatelja samo jedan klik dijeli do vašeg web shopa i kupnje vaše veste.

instagram-shopping

Izvor fotografije: Instagram profil Golden Rain

Za kraj, ne zaboravite u objavu dodati i lokaciju jer time možete povećati njezin doseg. Naime, kada korisnik pretražuje određenu lokaciju može naletjeti na vašu objavu, zapratiti vaš profil i, u konačnici, postati vaš kupac. 

Pridržavate li se ovih savjeta, možete znatno unaprijediti svoje Instagram objave! Smatrate li da vam vođenje Instagram profila oduzima previše vremena, javite nam se za suradnju. Rado ćemo kreirati objave koje vaši potencijalni kupci i algoritam Instagrama obožavaju! 😉