Znate li da postoji čak 12 načina brendiranja? Saznajte kako odabrati najbolji za svoje poslovanje

Već smo vam toliko puta pisali o brendiranju da i ptičice na grani znaju što je i koliko je važno za poslovanje. No kako „od viška glava ne boli“, podsjetit ćemo vas što je brend u jednoj, vrlo jednostavnoj rečenici.

Brend podrazumijeva slike o proizvodu ili usluzi koje se nalaze u svijesti potrošača te briga o održavanju stvorenog imidža tih proizvoda ili usluga.

Ipak, stvar nije toliko jednostavna kao što se čini.

Postoji čak 12 načina brendiranja pomoću kojih možete postići prepoznatljivost na tržištu i diferencirati se od konkurencije. Koje su to? Saznajte u nastavku. 😊

Koji sve načini brendiranja postoje?

Iako se brendiranje najčešće spominje u kontekstu prepoznatljivosti proizvoda ili usluga, postoji više načina na koji se možete brendirati. Upravo iz tog smo vam razloga odlučili nabrojati i predstaviti svakog zasebno. Pa krenimo. 😊

Osobno brendiranje

Kao što smo već spomenuli, brendiranje ne mora biti nužno povezano s proizvodom ili uslugom. Brendirati se može čak i osoba! Želi li se poduzetnik ili freelancer istaknuti na tržištu, odnosno jasno pokazati po kojim se karakteristikama razlikuje od drugih (znanje, vještine, osobnost…), onda je osobno brendiranje dobar put ka tome.

Mnogi poduzetnici, kako domaći, tako strani, kontinuirano rade na svom brendiranju. Odličan primjer osobnog brenda svakako je uspješan poduzetnik Saša Cvetojević.

Brendiranje proizvoda

Brendiranje proizvoda je jedan od najpopularnijih načina brendiranja, a usmjeren je na prepoznatljivost određenog proizvoda. Na koji način uspješno brendirati proizvod? Mnogo je faktora koji imaju ulogu u tome, a među njima su logotip, boje i dizajn proizvoda. No to je tek vidljivi dio brendiranja.

Uzmimo za primjer Coca-Colu. Čak i ako trenutno nemate ispred sebe bočicu ovog napitka, znate sve o njemu. Znate kako izgleda logo, koje boje prevladavaju, kakvog je okusa, ali i kakvog je dizajna bočica. Usporedite li Coca Colu i, primjerice, Pepsi, razlika je i više nego očita. Još veću razliku prema tim brendovima osvijestit ćete razmislite li o emocijama koje se stvaraju u vama kada pijete Coca-Colu ili Pepsi, zar ne?

Brendiranje sastojaka

Ako ste se ikad pitali može li se brendirati pojedini sastojak proizvoda, odgovor je – DA! Kada istaknete prednost jednog sastojaka (ili možda jedne određene grane u poslovanju), tada brendirate proizvod na temeljem tog sastojka.

Jeste li znali da Alverde proizvodi ne sadrže sastojak sodium laureth lulfate, dok ga većina proizvoda sadrži? Taj sastojak omogućava šamponima i gelovima za tuširanje da se bolje pjene, ali istovremeno izrazito isušuju kožu.

Upravo izostanak tog sastojka omogućava Alverde proizvodima prepoznatljivost i diferenciranost na tržištu.

Korporativno brendiranje

Kada govorimo o korporativnom brendiranju (čitajte: brendiranju poduzeća), tada mislimo na brendiranje cijelog niza proizvoda i usluga nekog poduzeća. To znači da je fokus brendiranja na cijelom poduzeću, a ne na pojedinom proizvodu ili usluzi.

Vindija i Kraš odlični su primjeri korporativnog brendiranja. Fokus njihovog brendiranja je na cijelom poduzeću, ističući kvalitetu svih njihovih proizvoda, ali i pojedinačnih.

Brendiranje usluga

Ovaj način brendiranja stavlja naglasak na pružanje besprijekorne usluge kupcima. Baš poput brendiranja proizvoda, i usluge mogu biti prepoznatljive po logotipu te bojama koje prevladavaju u poduzeću. Jedina razlika je u tome što usluga nije opipljiva.

Međutim, tu ćete primijetiti da ipak nije sve samo u izgledu.

Odličan posao po pitanju brendiranja usluga radi poliklinika Bagatin ističući njihovu vrhunsku uslugu od pet zvjezdica. Na taj način sugeriraju klijentima da je kvaliteta usluge kod njih jednaka onoj u hotelu s pet zvjezdica.

Je li njihovo brendiranje uspješno? Uzmemo li u obzir to da su dobili više nagrada vrlo važnih u svojoj branši, promet im raste iz godine u godinu, a koristiti usluge poliklinike Bagatin sada već podrazumijeva određeni status u društvu, čini se da znaju što rade.

brendiranje-usluga

Kobrendiranje

Kobrendiranje je oblik brendiranja u kojem se dva ili više poduzeća povezuju u proizvodnji zajedničkog proizvoda ili isporuci usluge. Pomaže im da pozitivno utječu jedna na drugu što može rezultirati rastom poslovanja, širenjem svijesti o brendu te probijanjem na nova tržišta.

Vjerujemo kako ste barem jednom probali sladoled Lino Lada. Upravo je taj proizvod nastao suradnjom Leda i Podravke, a prošle je godine proglašen i najboljim sladoledom na svijetu!

Online brendiranje

Danas većina poduzeća koristi neki aspekt brendiranja na internetu. Koje ćete platforme odabrati za svoje brendiranje, ovisi o tome kako želite pozicionirati svoje poduzeće ili sebe osobno – preko web stranice, društvenih mreža, bloga, odnosno bilo čega što na internetu nosi naziv poduzeća ili vaše ime i prezime.

Offline brendiranje

Offline brendiranje podrazumijeva sve ono što se događa izvan interneta. To može uključivati posjetnice koje dijelite ili pak dojam koji steknu kupci o vama na zajedničkom sastanku.

Dakle, offline brendiranje zahtijeva kombinaciju dobrog dizajna i kvalitetnih ljudi koji predstavljaju brend.

offline-brendiranje

Brendiranje bez brenda

No brand način brendiranja poznat je i pod nazivom “minimalističko brendiranje“. Glavna značajka ovog načina brendiranja je ta, što je proizvod sam po sebi dovoljan za privlačenje pažnje kupaca. Takvi su proizvodi visoke kvalitete, ali vrlo jednostavnog dizajna i slabih marketinških aktivnosti.

Tu ulaze proizvodi na prirodnoj bazi koji imaju jednostavnu etiketu „natural“ ili „organic“. Pakiranje je jednostavno, minimalističko, nenametljivo, ali i to je brendiranje.

Geografsko brendiranje

Geografsko brendiranje fokusira se na jedinstvene osobine određenog područja ili regije. Često možete vidjeti kako neka poduzeća povezuju svoje proizvode s regijom gdje su proizvedeni, poput slavonskog kulena ili dalmatinskog pršuta. To im omogućuje da zauzmu posebno mjesto u svijesti kupaca.

Primjer geografskog brendiranja je i nizozemski Amsterdam, koji u javnosti slovi kao liberalan grad u kojem su legalizirani prostitucija i pušenje marihuane.

geografsko-brendiranje

Aktivističko brendiranje

Aktivističko brendiranje naziva se još i „svjesno brendiranje“. Poduzeće koje se tako želi brendirati, ulaže napore kako bi na pozitivan način utjecalo na okolinu. Drugim riječima, poduzeće rješava probleme s kojima se okolina suočava i na taj način gradi brend koji će se kupcima urezati u sjećanje.  

Tako poduzeće Philip Morris sudjeluje u različitim projektnim natječajima, poput natječaja „Pokreni nešto svoje“ koji je namijenjen poduzetnicima početnicima za započinjanje i razvijanje poslovanja. Philip Morris najboljih šest projekata nagrađuje bespovratnim financijskim sredstvima.

Brendiranje gradova

Da, čak se i gradovi mogu brendirati! Brendirati grad znači pronaći i razviti vrijednosti nekog grada, odnosno biti prepoznatljiv, drugačiji i jedinstven u odnosu na druge gradove.

Tako se grad Bjelovar brendira kao moderan IT grad koji vodi transparentnu politiku, a Dubrovnik kao turistička destinacija u kojoj se snimaju poznate serije i filmovi.

Kako odabrati najbolje načine brendiranja za svoje poslovanje?

Velik broj poduzeća koristi ne samo jedan, već i do nekoliko načina brendiranja kako bi ostvarili svoje ciljeve. Upravo je odabir pravih načina brendiranja važan za poslovni uspjeh. Slijedeći ove korake i vi možete pronaći najbolji pristup koji će odgovarati vašem poslovanju i podići ga na viši nivo. 😊

Za početak, odredite identitet svog brenda

Prvi korak kod odabira načina brendiranja je definiranje identiteta svog brenda. Kako to postići? Najprije odgovorite na sljedeća pitanja: 

  • Koja je misija i temeljna vrijednost vašeg poduzeća?
  • Kad bi morali opisati svoje poduzeće u tri riječi, koje bi to riječi bile?
  • Po čemu želite biti poznati na tržištu?
  • Kakvu razliku želite napraviti u svojoj industriji?
  • Kako želite da vaš brend izgleda vizualno?

Ova pitanja pomoći će vam odrediti koji su vaši ciljevi i u kojem smjeru želite ići sa svojim brendom.

Odredite ciljeve svog brenda

Jednom kada ste odredili identitet svog brenda, trebali biste odrediti ciljeve svog brenda. Primjerice, vaš cilj može biti pozicioniranje sebe kao lidera u određenoj industriji.

Na taj ćete način moći odabrati način brendiranja koji je u skladu s vašim poslovnim ciljevima.

Bez ciljne skupine – ništa!

Najbolji način za definiranje vaše ciljne skupine je razmotriti što ih zanima, gdje žive i rade, koliko imaju godina, što trenutno misle o vašem brendu te kako ih privući da kupe vaše proizvode ili usluge.

Poznavanje vaše ciljne skupine omogućuje vam prikupljanje dovoljno podataka za odabir ispravnog načina brendiranja.

Razmotrite industriju u kojoj se vaš brend nalazi 

Jedno je jasno: svaki način brendiranja ne odgovara svakoj industriji. Da biste lakše odlučili što biste trebali odabrati, razmislite o provođenju analize konkurencije u industriji u kojoj se vaš brend nalazi. To će vam omogućiti da otkrijete svoje mogućnosti, ali i prijetnje s kojima se vrlo lako možete sresti na tržištu.

Eto, stigli smo do kraja. Trebate li pomoć oko osobnog brendiranja ili brendiranja vašeg poduzeća, rado ćemo vam pomoći. 😊