SWOT/TOWS matrica: Jer bez učinkovite analize nema napretka

swot-tows-analiza

SWOT/TOWS matrica: Jer bez učinkovite analize nema napretka

SWOT/TOWS matrica: Jer bez učinkovite analize nema napretka 1200 650 Pisalica

Svatko tko se našao na nekoj menadžerskoj poziciji zna koliko je važno redovito analizirati poslovanje. Razlog? Pa recimo da je isti onaj zbog kojeg s vremena na vrijeme pregledavamo svoj automobil. Provjeravamo što funkcionira dobro, a što ne kako bismo uklonili moguće nedostatke i nastavili se voziti na putu do svog cilja.

E, sad, kako to postići? Kako uspješno analizirati svoje poslovanje?

Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina je upotreba SWOT analize. Pomoću nje identificiramo snage, slabosti, prilike i prijetnje i temeljem tih podataka donosimo odluke koje će naše poslovanje vinuti u nebesa.

SWOT analiza: Kraljica uspješnog poslovanja

Tijekom 1960-ih i 1970-ih godina na Sveučilištu Stanford jedan je istraživački tim imao za cilj otkriti zašto je korporativno planiranje tvrtke Fortuna 500 krenulo u krivom smjeru. Svoje su istraživanje započeli pitanjem „Što je dobro, a što loše u operacijama?“. Sljedeće pitanje glasilo je „Što je dobro, a što loše u sadašnjosti i budućnosti?“.

Ono što je bilo dobro u sadašnjosti nazvali su zadovoljavajućim (eng. satisfactory), dobro u budućnosti nazvali su prilikom (eng. opportunity), loše u sadašnjosti nazvali su krivnjom (eng. fault), a loše u budućnosti prijetnjom (eng. threat). Akronim je, dakle, glasio S-O-F-T. On je kasnije promijenjen u SWOT:

  • S (eng. strengths) – snage
  • W (eng. weaknesses) – slabosti
  • O (eng. opportunities) – prilike
  • T (eng. threats) – prijetnje

Kako izraditi SWOT analizu?

Izrada SWOT analize zaista je jednostavna. Dovoljno je izraditi tablicu i u nju upisati snage, slabosti, prilike i prijetnje s kojima se susreće vaše poduzeće.

Pritom su snage svi oni atributi koji vaše poslovanje čini uspješnim i konkurentnim. Snaga može biti kvaliteta proizvoda ili usluge. Snaga može biti prepoznatljivost proizvoda ili usluge na tržištu. Snagu mogu činiti i educirani zaposlenici.

S druge strane, slabosti su one stavke u čemu je poduzeće manje uspješno od konkurencije, odnosno stavke koje uzrokuju nepovoljan položaj na tržištu. Primjerice, nedostatak zaposlenika ili nedostatak financijskih sredstava.

Prilike definiramo kao povoljan trend ili događaj u okruženju koji poduzeću otvara prostor za nove poslovne mogućnosti. Primjer prilika: pojava novih kupaca, proširenje asortimana ili zakašnjela reakcija konkurenata na promjene tržišta.

Tu su i prijetnje – nepovoljan trend ili događaj u okruženju koji može ugroziti vaše poslovanje, poput promjene preferencija kupaca, porast broja konkurencije, pojava supstituta, promjena zakona i sl.

Snage i slabosti spadaju u unutarnje čimbenike na koje možemo utjecati, a prilike i prijetnje u vanjske čimbenike i na njih uglavnom nemamo utjecaja. No, unatoč tome, potrebno je identificirati vanjske čimbenike kako bismo im se mogli brzo i učinkovito prilagoditi.

swot-analiza

Izvor fotografije: share.sender.net

TOWS matrica –  što je sad to?

SWOT analiza je zaista učinkovit alat za analizu poslovanja. Ipak, SWOT analiza ne pokazuje veze između unutarnjih i vanjskih čimbenika, ne pokazuje veze između snaga, slabosti, prilika i prijetnja. Zbog toga je razvijena TOWS matrica.

TOWS matrica je zapravo SWOT analiza u koju su dodane strategije i ideje kojima se želi poboljšati položaj na tržištu. Ona ne pregledava situaciju samo kroz unutarnje snage i slabosti te vanjske prilike i prijetnje, već prikazuje i četiri okvira za stvaranje strategija koje garantiraju uspjeh na tržištu.

Kako izraditi TOWS matricu?

Izrada TOWS matrice jednostavna je kao i izrada SWOT analize. Potrebno je u tablicu upisati unutarnje i vanjske čimbenike te proučiti njihove kombinacije.

Primjerice, unos u jedno polje TOWS matrice uključuje maksimiziranje prilika i maksimiziranje snaga. To znači da bi trebalo staviti zajedno jednu snagu i jednu priliku kako bi se donijela strategija temeljena na toj kombinaciji, odnosno kako bi se pomoću snaga poduzeća iskoristile prilike koje se nude.

tows-matrica

Izvor fotografije: hrcak.srce.hr

Pomoću TOWS matrice dobivamo četiri kombinacije strategija:

  • Maxi-maxi (snage i prilike) – Ova kombinacija pokazuje kako postojećim snagama iskoristiti prilike
  • Maxi-mini (snage i prijetnje) – Strategija kojom se snage koriste za otklanjanje prijetnji
  • Mini-maxi (slabosti i prilike) – Potrebno je prevladati slabosti kako bi se iskoristile prilike
  • Mini-mini (slabosti i prijetnje) – Krajnje obrambena strategija za smanjenje slabosti i izbjegavanje prijetnji

Ako na temelju svih iznesenih činjenica ne vidite važnost SWOT/TOWS analize, možda će vas razuvjeriti podatak da tvrtke koje redovito analiziraju svoje snage, slabosti, prilike i prijetnje imaju 60% veće šanse za preživljavanje od tvrtki koje to ne rade. [Enciklopedija teorije upravljanja, autora Erica Kesslera]

Zato krenite u analizu poslovanja već danas, krenite već danas u avanturu zvanu uspjeh. Nađete li se pritom u tunelu, mi ćemo biti vaše svjetlo. Javite nam se!  

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?