Meta description – privlači li zaista pažnju korisnika taj opis uz link?

Hmmm.. Meta što? ?
Možda zvuči teško, ali sigurni smo da ćeš nakon čitanja ovog teksta shvatiti da ga koristiš svakodnevno.
No, hajdemo i ovu priču ispričati ispočetka.

Svi smo se barem jednom susreli sa situacijom u kojoj smo odmah ili u vrlo kratkom roku trebali kvalitetnu informaciju koja će riješiti neki naš problem.

U takvoj „alarmantnoj“ situaciji potrebno je BRZO reagirati. No, sva ta strka i zbrka može uzrokovati informiranje nerelevantnim (čitaj: neadekvatnim) informacijama.

Da to izbjegneš, savjetujemo ti ubuduće prvo baciti oko na meta description. Tek tada, ako opis odgovara tvom postavljenom pitanju, za detaljnije informacije otvori pojedinu web stranicu ili članak.

Zašto je važan meta description, kako će ti pomoći i zašto ga uopće koristiti, donosimo u nastavku!

Što je meta description?

Meta description predstavlja kratak sažetak web stranice. Doslovce, napisan je u dvije rečenice i omogućuje osobama koje pretražuju web doći do jasnih informacija o web stranici. Pa se tako može reći da je meta opis element temeljem kojeg korisnik odlučuje hoće li kliknuti na određeni članak ili web stranicu.

Gdje i kada se prikazuje?

Prikazuje se u rezultatima pretraživanja kada se pretraživana ključna riječ, od strane korisnika, nalazi unutar samog meta opisa. Odnosno, prikazuje se ispod naslova i URL-a stranice.

Ako ti bez obzira na naše objašnjenje i dalje nije jasno što je meta opis i kako on izgleda, prikazat ćemo ga vizualno.

meta-description

Moramo spomenuti da se meta description prikazuje i na društvenim mrežama i to dijeljenjem određenog članka ili web stranice na već odabranu.

Samim time, automatski se putem linka povlači i meta opis ili jedna do dvije rečenice s te web stranice ili članka. Što korisnika, isto kao i u rezultatima pretrage, može potaknuti na otvaranje, odnosno na klik. Jer, naravno, te prve rečenice uvode čitatelja u samu tematiku.

Mislimo da je sad jasno! ?

Ako ga još uvijek ne primjenjuješ na svojoj web stranici ili ako ga smatraš nevažnim elementom, svakako nastaviti s čitanjem!

Zašto je važan meta description?

Iako meta description direktno ne pridonosi boljem rangiranju u rezultatima pretraživanja, može kod korisnika potaknuti veći organski klikovni postotak.

Pa ukoliko veći broj korisnika, bilo zbog atraktivnog ili relevantnog meta opisa, klikne na određenu web stranicu, Google će istu temeljem dobrog CTR-a smatrati relevantnom. I tako indirektnim putem tu istu stranicu bolje rangirati u rezultatima pretraživanja.

Zaključak? Vrijedi se pozabaviti njegovim kreiranjem i optimizacijom.

U protivnom, prazni dio meta opisa definirat će sam pretraživač. Primjerice, Google može odabrati onaj dio teksta koji ne ističe one najbitnije dijelove odredišne stranice.

Dobro, shvaćaš zašto je važan, no na što pripaziti prilikom njegovog kreiranja?

Čitaj još malo. Odgovor ti otkrivamo u nastavku! ?

Obrati pažnju na sljedeće

meta-description

Kreiraj zanimljiv i relevantan sadržaj

Ne postoji pisano pravilo o tome što bi trebalo pisati u meta opisu. No, on svakako mora odgovarati temi članka, blog posta ili web stranice.

Također, treba biti jasan i relevantan. Zašto? Da bi korisniku koji pretražuje određeni pojam bilo jasno zašto kliknuti baš na tu web stranicu ili članak. U protivnom nerelevantan sadržaj može povećati stopu odustajanja, a to ne želiš!

Upotrijebi ključne riječi

I title tag (naslov koji se nalazi iznad opisa) i meta description morali bi sadržavati ključne riječi koje opisuju sadržaj web stranice, a po kojima se razlikuju od ostalih stranica weba.

Stoga ti preporučujemo fokusirati se na jednu ili dvije ključne riječi kod kreiranja svakog meta opisa. Ako se ključna riječ u rezultatima pretraživanja podudara s onom u meta opisu, pretraživač će istu istaknuti. Što može privući poglede onih koji pretražuju.

Ipak, prilikom korištenja relevantnih ključnih riječi pripazi da se one prirodno uklapaju u napisani sadržaj.

Imaj na umu da će uporaba ključnih riječi, potencijalnim korisnicima jasno dati do znanja da se na odredišnoj stranici nalaze detaljnije informacije o pretraživanom pojmu.

Koristi 155-160 znakova

U ovom slučaju, duljina je bitna.

Kako se idealna duljina meta descriptiona mijenjala godinama, savjetujemo ti da u svakom meta descriptionu koristiš od 155 – 160 znakova. Sigurno ne želiš da tvoj meta opis bude skraćen s tri točkice (…). Em ne izgleda lijepo, em može odvratiti pažnju korisnika.

Također, imaj u vidu da bi se važnije ključne riječi trebale nalaziti u prednjem dijelu meta opisa.

Nemoj koristiti interpunkcijske znakove

Kako tražilice ne mogu lako čitati simbole, NE preporučujemo ti korištenje određenih interpunkcijskih znakova, kao što su +, -, „” , /, (). Primjerice, ako koristiš dvostruke navodnike, Google ih uklanja iz rezultata pretraživanja.

Isto tako, pojedine znakove ne prikazuje onako kako bi oni stvarno trebali izgledati. Radije dvaput razmisli o njihovoj uporabi! Ako su pak navodnici neizmjerno važni za tvoj meta opis, tada koristi HTML entitet.

Pozivi na akciju

Prilikom kreiranja meta opisa poželjno je korištenje poziva na akciju poput “saznaj više”, “artikli na akciji” i sl. Oni mogu dodatno potaknuti korisnika na korak koji želiš da učini.

Ne ponavljaj se, nisi papiga

Iako su ključne riječi u title tagu i meta opisu važne, savjetujemo ti da ih ne ponavljaš više puta jer pretjerano ponavljanje može odbiti korisnika.

Google temeljem toga također može zaključiti kako se radi o spamu i kazniti te. Umjesto toga preporučujemo ti korištenje blisko povezanih varijacija ili sinonima.

Ne piši o onome što ne postoji

Nitko ne voli lažna obećanja. Dakle, meta opis ne bi smio sadržavati nešto što se ne nalazi u samom sadržaju. Zavaravanjem korisnika možeš samo izazvati negativan efekt. Koliko god zavaravanje bilo malo!

Da, iznimke postoje!

Iako smo prethodno isticali koliko je važno kreiranje meta opisa, ponekad je njegovo mjesto dobro ostaviti praznim. Pitaš se, zašto sad to? ?

Primjerice, to može biti slučaj kao kada se na tvojoj web stranici nalazi mnoštvo različitih proizvoda pa tako web cilja tri ili više ključnih riječi. Možda u toj situaciji nećeš moći kreirati kvalitetan meta opis. Radije dopusti tražilici samoj izvući onaj najrelevantniji tekst za opis.

I konačno, da rezmiramo.

Što izbjegavati prilikom kreiranja meta descriptiona

  • Kreiranje meta descriptiona koji nije povezan sa sadržajem web stranice
  • Ponavljanje ili pretjerano korištenje ključnih riječi u meta opisu
  • Prekratak ili predugačak meta opis
  • Korištenje generičkih opisa
  • Korištenje istog meta descriptiona na više stranica ili na svim stranicama

Eto ga, to je to! Ako u tvojoj glavi još uvijek vlada malena zbrka i ne znaš odakle početi, tu smo mi, da te usmjerimo na pravi put. Ne ustručavaj se, postaviti nam pitanje ?.