Google Lens: Aplikacija koja mijenja način pretraživanja iz korijena

Sigurno ste barem jednom ugledali cool cipele na prolazniku i pokušali pronaći iste takve na internetu. Ili ste šetajući parkom ugledali čaroban cvijet i poželjeli saznati nešto više o njemu. No uz sav trud i napor da internet pretraživaču objasnite o kakvim je cipelama ili cvijetu riječ, niste uspjeli pronaći ono što tražite.

Dobra vijest je da se s ovim izazovima više nećete trebati suočavati! Naime, od nedavno na tržištu postoji aplikacija koja u potpunosti mijenja način pretraživanja na kakav smo dosad navikli.

Što to konkretno znači?

To znači da možete fotografirati cipele na prolazniku ili cvijet u parku i u tren oka saznati sve o njima.

U fokusu ovakvog načina pretraživanja upravo su fotografije pa bavite li se online prodajom, vrijeme je da posvetite pažnju optimizaciji fotografija svojih proizvoda. Budući da vizualno pretraživanje uzima sve veći zamah u svijetu, jasno je kako će opstati samo one tvrtke koje se na vrijeme prilagode novom načinu pretraživanja.

Upoznajte veličanstvenu Google Lens aplikaciju.  

Što je Google Lens aplikacija i kako se koristi?

Google Lens je mobilna aplikacija koja koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje sadržaja na fotografijama. Dovoljno je otvoriti aplikaciju i usmjeriti kameru mobitela prema predmetu koji želite pretražiti. Nakon što umjetna inteligencija prepozna što se nalazi na fotografiji, na dnu ekrana pojavljuju se rezultati pretraživanja.

Evo i primjera. U izlogu trgovine ugledali ste predivan kaput no žurite na posao i nemate ga vremena kupiti. Kaput vas je osvojio na prvu i odmah ga želite za sebe. Otvorite li Google Lens aplikaciju i usmjerite kameru mobitela prema kaputu, u rezultatima pretraživanja pojavit će se fotografije i linkovi sa web stranica na kojima se nalazi taj, ali i drugi slični kaputi.

google-lens

Izvor fotografije: searchenginejournal.com

Aplikacija je u stanju prepoznati više od milijardu proizvoda i taj će se broj svakim danom povećavati. Trenutno je dostupna samo za mobilne uređaje koji koriste Android operativni sustav, a dobra stvar je što je potpuno besplatna.

Koje sve mogućnosti nudi Google Lens aplikacija?

Osim pretraživanja odjeće i obuće, Google Lens aplikacija nudi i brojne druge mogućnosti. Skenirate li tekst s papira ili računala na stranom jeziku, na zaslonu mobitela prikazat će se prijevod teksta na jeziku koji ste odabrali. Tekst s papira možete kopirati u mobitel te ga dalje pretraživati. Još jedna zanimljiva opcija Google Lens aplikacije je što možete skenirati posjetnicu i spremiti broj u imenik ili pak skenirati događaj i spremiti ga u kalendar.

Želite saznati više o cvijetu koji ste ugledali u trgovini ili pasmini psa vašeg susjeda? Ili možda tražite pomoć u rješavanju domaće zadaće vašeg djeteta? Sve to možete pomoću Google Lens aplikacije.

Pretraživanje proizvoda pomoću QR kodova, pretraživanje mjesta i prirodnih znamenitosti kao i jelovnika, još su neke od opcija dostupne u Google Lens aplikaciji.

pretrazivanje-putem-fotografija

Optimizacija fotografija konačno dobiva potrebnu pažnju

Vizualno pretraživanje postaje sve popularnije, ponajviše zbog toga što znatno smanjuje vrijeme pretraživanja. Ako ste vlasnik ili vlasnica web shopa te želite da vaši proizvodi budu među prvim rezultatima pretraživanja, optimizacija fotografija trebala bi biti na vrhu prioriteta.

Naime, za bolje razumijevanje sadržaja na fotografijama, Google i dalje koristi poznate elemente SEO optimizacije. A to znači da je sadržaj i dalje kralj! Kvalitetan sadržaj obogaćen ključnim riječima Google će i dalje „gurati“ prema prvim pozicijama pretraživanja.

Imajte na umu da će kupci pregledavati isti proizvod kod različitih dobavljača. No odluku o kupnji donijet će na temelju opisa proizvoda u kojem je jasno istaknuta vrijednost koju dobiva kupnjom tog proizvoda.

Kako optimizirati fotografije za web?

Sad kad ste osvijestili koliko je važno optimizirati fotografije, sigurno vas zanima i kako to postići. Pomno proučite sljedeće retke jer ćemo vam dati nekoliko kvalitetnih savjeta za optimizaciju fotografija.

KORISTITE AUTENTIČNE FOTOGRAFIJE

Autentične fotografije istaknut će se u moru istih fotografija pa postoji veća šansa da kupac klikne upravo na onu koja vodi do vašeg web shopa. Također, poželjno je imati fotografije proizvoda snimljene u različitim kutovima jer će se bolje podudarati s fotografijama snimljenima putem Google Lens aplikacije. Naravno, što više fotografija imate, veća je šansa da se nađete u rezultatima pretraživanja kada netko koristi Google Lens aplikaciju.

KVALITETNE FOTOGRAFIJE KLJUČ SU PRODAJE

Više od 80% potrošača tvrdi kako kvalitetna fotografija proizvoda ima najveći utjecaj na njihovu odluku o kupnji. [effectivespend.com]

Izbjegavajte mutne fotografije jer one djeluju veoma neprofesionalno. Također, veliki format fotografije može smanjiti brzinu učitavanja stranice, a to znači odlazak kupca s vašeg web mjesta. Preporučena dimenzija fotografija na web mjestu je 1200×800 px, a neki od besplatnih alata koje možete koristiti za smanjivanje veličine fotografija su Canva, Pixlr itd.

NE ZABORAVITE NA NASLOV FOTOGRAFIJE

Relevantne ključne riječi imaju važnu ulogu i u optimizaciji fotografija. To znači da biste fotografiji na kojoj se nalazi ljubičasta orhideja trebali promijeniti izvorni naslov (koji često izgleda nekako ovako: 202110105_225524.jpg) i obogatiti ga ključnim riječima, poput ljubičasta orhideja. Na taj će način Google dobiti jasnu poruku o tome što se na fotografiji nalazi. A to znači da će je „nuditi“ onima koji pretražuju ljubičaste orhideje.

A ŠTO JE S ALT TAGOM?

Ne zaboravite i na ALT TAG, odnosno alternativni tekst koji se prikazuje u slučaju da preglednik ne može učitati fotografije. Korištenje ključnih riječi u ALT TAG-u također utječe na bolje pozicioniranje fotografija u tražilicama. 

Prošlo je vrijeme mukotrpnog pretraživanja kako bi pronašli simpatičan par cipela koji ste vidjeli u prolazu ili provodili sate pokušavajući shvatiti na kakvoj ste fotelji sjedili u predvorju hotela. Vizualno pretraživanje u velikoj mjeri zamjenjuje tekstualno pretraživanje jer omogućuje kupcima da još brže dođu do željenih proizvoda. 

Konačno, želite li ostati na vrhu, morat ćete izdvojiti puno više vremena za optimizaciju fotografija, ali i ostalog sadržaja za webu.

Zatrebate li pritom pomoć, javite nam se s povjerenjem! Rado ćemo vam pomoći.