Title tag: Još jedan ključ SEO optimizacije

Napravili ste tip-top web stranicu, imate kvalitetan web sadržaj, čak radite i optimizaciju članaka, a ipak mali broj ljudi posjete vašu web stranicu?

Unatoč uloženom trudu i vremenu, vaša se web stranica ipak ne pojavljuje na prvoj stranici Googlea, već na drugoj? No kao što i sam vic kaže, „ako želite sakriti leš, stavite ga na drugu stranicu Googlea“ jer nju nitko ne otvara ;).

Što je title tag?

Sigurno ste se barem jednom ili možda više puta susreli s pojmom „title tag“. Osim ranije navedenih komponenata i title tag, odnosno naslov za tražilicu, ima ključnu ulogu u privlačenju posjetitelja na vašu web stranicu, a u konačnici i potencijalnih kupaca.

No hajdemo najprije vidjeti razumijete li doista što je title tag i zašto je on toliko važan.

Title tag je naslov koji se prikazuje na tražilicama kada netko traži informaciju koja ga zanima. Upravo taj naslov daje informaciju osobi koja pretražuje je li vaš sadržaj odgovor na njihovo pitanje.

title-tag-naslov

Da ne bi bilo zabune, title tag nije isto što i naslov stranice, već napominjemo, to je naslov koji se prikazuje u tražilicama. To znači da možete imati zaseban naslov za tražilice, ali i neki super naslov na svojoj stranici koji je u stilu vašeg brenda.

Zašto je title tag važan?

Title tag se koristi za sažimanje vaše web stranice. To znači da bi naslov trebao rezimirati sadržaj stranice, tako da tražilice mogu shvatiti o čemu se radi na toj stranici.

Ovdje je vrlo važno uključiti relevantne ključne riječi u naslov, kako bi tražilica što bolje rangirala vašu stranicu, a samim time i potakla potencijalne kupce da kliknu baš na vaš link u rezultatima pretraživanja.

Kako napraviti efikasan title tag za članak?

Želite li da vaš naslov u tražilicama bude efikasan, potrebno je slijediti nekoliko koraka koje vam donosimo u nastavku.

Upišite novi naslov članka samo za internet tražilice

Većina web stranica danas je izrađena preko platforme WordPress koja ima ugrađene dodatke za optimizaciju naslova i sadržaja. Taj dodatak naziva se Yoast SEO, a njegova je zadaća vježbanje korisnika u optimizaciji za tražilice, ističući slabe točke optimizacije.

Kad uređujete ili dodajete novi članak u WordPressu, taj se dodatak nalazi na dnu stranice, a izgleda ovako.

Yoast-SEO

Nakon što unesete naslov članka, Yoast SEO zelenom vas bojom obavještava kad je duljina naslova idealna, a narančastom kad nije, odnosno kad je naslov predug ili prekratak.  

Pazite na to da u naslov članka upišete ključne riječi

Već smo spomenuli kako bi idealan naslov trebao sadržavati ključne riječi, a preporučuje ih se staviti odmah na početku naslova. Isto tako, smatrate li da je vaša lokacija ili godina zbivanja bitna za iskustvo korisnika, slobodno dodajte i to. Ideja je da vas korisnici što lakše pronađu na tražilici.

Evo našeg primjera:

title-tag-kljucne-rijeci
Pazite da naslov članka bude privlačan i informativan

Budite sigurni da naslov govori nešto o sadržaju koji nudite. Kada pišete naslov članka, stavite se u poziciju korisnika. Kakav je to naslov koji bi i vama samima privukao pažnju? Osim što treba plijeniti pažnju, važno je i da naslov članka bude jasan i informativan, kako bi netko odlučio posjetiti baš vaš članak.

Držite se određene duljine naslova za internet tražilice

Idealan naslov za tražilicu trebao bi sadržavati 50-60 oznaka. Zašto? Ako je vaš naslov predugačak, tražilice će dio naslova odrezati i umjesto toga staviti tri točke. Na taj način mogu se vrlo lako prekinuti ključne riječi, one koje bi mogle dovesti ljude na vašu web stranicu.

title-tag-duljina-naslova
Važno je i da u naslovu pripazite na kratice

Ne preporučuje se korištenje kratica u naslovu, osim u slučaju kada se one koriste češće nego u punom nazivu kao, primjerice: NATO, SAD, EU i sl.

Sljedeći ove korake bit ćete sve bliže boljem rangiranju vašeg članka na internet tražilicama, a samim time i počet ćete privlačiti sve više kupaca na vašu web stranicu. Koliko je to važno za vašu prodaju, vjerujemo, posebno ne trebamo naglašavati ;).

I to i bilo to!
U slučaju da negdje zapnete ili imate dodatnih pitanja, stojimo vam na raspolaganju. ?