SEO – optimizacija za tražilice: detaljan vodič do Googleove zlatne medalje!

„SEO? Optimizacija za tražilice?” Ah, taj me se dio ne tiče!“ – nije rekao nitko tko se bavi digitalnim marketingom, nikad. Jer se SEO tiče baš svih koji plasiraju sadržaj na internet: pisaca, grafičkih i web-dizajnera, oglašivača, a ponajviše onih koji ih upošljavaju kako bi promovirali svoje poslovanje na internetu.

A zašto bi nam SEO trebao biti važan? Zašto je važno što o našem sadržaju misle web-tražilice?

Pa jer pri navigaciji bespućem interneta, tražilice koristimo baš svi. Kako bismo igdje stigli kad nas tražilice ne bi držale za ruku? A kad nas odvedu do nečijeg web-mjesta, postajemo samo broj, ali jedne jako bitne cifre: organskog prometa tog web-mjesta.

Kupci su najtraženija roba na tržištu, zar ne? Ako proizvodite nešto što oni traže, želite da kad za tim tragaju nađu prvo vas, a ne vaše konkurente. Jer ako vas traže, znate da vas zaista i trebaju.

Uz to, bit će i baš jako ponosni na sebe što su vas, eto sreće, sami našli – i više vam vjerovati. Zato je taj organski promet tako učinkovit.

Naravno, nitko vas na internetu ne nađe sam. Nađu vas tražilice.

Pretraživači interneta upravitelji su sudbine vaših internetskih stranica.

Zadovoljite njihove kriterije i bit ćete pri vrhu rezultata pretraživanja. Ignorirajte ih i rijetke će oči moći vidjeti što imate ponuditi na tržištu, ma koliko god vrhunski bili vaši proizvodi ili vaše usluge.

A što to tražilice žele od vašeg web-mjesta?

Odgovor je dobar, dobar SEO. SEO stoji za Search Engine Optimization, a označava niz strategija koje ciljaju zadovoljiti složene kriterije po kojima tražilice procjenjuju i uspoređuju kvalitetu web-stranica.

Ne brinite, uz naš detaljan, a jednostavan i jasan vodič kroz svijet tražilica i njihovih algoritama, shvatit ćete tražilice i njihove „složene kriterije“ u programiranu im dušu. Onda ćete znati točno zašto ljubav, kad se tražilice pita, ide kroz savršenu SEO strategiju. A i naučiti kako za svoje web-mjesto osmisliti jednu baš takvu – savršenu.

U našem ćete vodiču naučiti:


 1. Što je SEO i kako nam to točno dobar SEO pomaže?
 2. SEO za početnike: osnove dobre optimizacije za tražilice
 3. Što su internetske tražilice i kako funkcioniraju?
 4. ON-SITE SEO: optimizirani je sadržaj kralj
 5. ON-SITE SEO: tehnički SEO
 6. OFF-SITE SEO: linkovima do većeg autoriteta web-mjesta
 7. Kako pratiti učinkovitost SEO strategija
 8. SEO pogreške koje tražilice ne opraštaju
 9. Što su SEO stručnjaci i kad ih trebate?

1. Što je SEO i kako nam to točno dobar SEO pomaže?

SEO (eng. Search Engine Optimization) je posao kontinuiranog optimiziranja web-mjesta za algoritme tražilica, kako bi web-stranice bile vidljivije korisnicima koji uz pomoć tražilica češljaju digitalni prostor.

Strategije optimiziranja web-stranica za tražilice ubrajamo u strategije digitalnog oglašavanja. To znači da im je konačni cilj, kao i digitalnom oglašavanju uopće, povećanje konverzije.

A što je konverzija?

Pa samo razlog zbog kojeg se marketing uopće i muči s internetom! Konverzija je proces uključivanja zainteresiranih posjetitelja web-stranica u aktivnu interakciju sa sadržajem na njoj. Pretplaćivanje na newsletter, čitanje blogova, razgledavanje web-shopa… a naposljetku, odmah ili s vremenom, i kupnju vaših proizvoda ili usluga.

Promet kojeg web-mjesto ostvaruje kad do njega korisnici dođu tražilicom zove se organski promet. Važan je jer nam se za razliku od plaćenog prometa (kojeg nam dovode reklame) korisnikov klik na link – ne naplaćuje.

Slika 1. Plaćeno prvo mjesto VS organski prvo mjesto

Što određuje mjesto koje će web-stranice imati u poretku rezultata pretraživanja? Stupanj optimizacije web-stranice za algoritme tražilica.  A je li bitno jesmo li prvi ili jedanaesti?

Veoma.

Korisnici interneta uglavnom posjete web-mjesta onih čije stranice drže do prvih deset rezultata pretraživanja. S tim da što su web-stranice udaljenije od prvog mjesta, to interes korisnika za njih opada.

Dakle, dobar SEO = veća vidljivost = veći organski promet = veće šanse za konverziju!

Isplati se biti prvi.

2. SEO za početnike: osnove dobre optimizacije za tražilice

U redu, prije no što se bacimo o u algoritme pretraživanja, sadržaj i kod, evo brzinskog pregleda osnova učinkovite SEO optimizacije. Kad vas SEO zbuni ili umori, vratite se ovom poglavlju jer sve što SEO strategije rade, rade s ciljem izgradnje čvrste baze na četiri potpornja.

A četiri potpornja SEO optimizacije su:

 1. optimizacija tekstualnog sadržaja objavljenog na web-mjestu,
 2. tehnički SEO web-mjesta,
 3. umrežavanje s ostalim mrežnim mjestima,
 4. interakcija s korisnicima.

Ovako to ide: algoritmi tražilica proučavaju i sadržaj i kod vašeg web-mjesta.

Traže ključne riječi, procjenjuju strukturu tekstova, prate aktivnost korisnika, brzinu učitavanja web-stranica i njihovu povezanost u okviru web-mjesta. Tako procjenjuju informativnost, povjerljivost i popularnost vašeg weba. SEO koji cilja zadovoljiti te kriterije zove se On-Site SEO. A njega načelno dijelimo ovisno o planu weba na kojeg djelujemo: na SEO sadržaja za web-mjesto i tehnički SEO.

Off-Site SEO cilja zadovoljiti kriterije kojima tražilice prate popularnost vašeg web-mjesta. Botovi tražilica koriste linkove koji vode korisnike s vašeg web-mjesta na druga i s drugih web-mjesta na vaše kako bi mapirali internetski prostor. Tako mjere vašu povezanost s ostatkom interneta i procjenjuju autoritet vašeg web-mjesta.

Znači, zapišite:

 • informativnost,
 • čitljivost,
 • pristupačnost
 • i autoritet

ključni su kriteriji po kojima tražilice rangiraju web-stranice.

3. Što su internetske tražilice i kako funkcioniraju?

Što bismo bez internetskih tražilica? Nepregledan sadržaj na World Wide Webu pretražuju, indeksiraju, uređuju i filtriraju.

Tražilica je mrežno mjesto koje korisnicima interneta pomaže pri pronalasku informacija pohranjenih na drugim mrežnim mjestima.

Tražilice su skup algoritama pretraživanja (eng. search algorithms), odnosno sekvenci strogih uputa koje uvjetuju kako se sadržaj na internetu čita, indeksira i uspoređuje.

Tražilice su UX dizajn. E da, ovo upamtite jer se zna zaboraviti – tražilice su zapravo dio korisničkog iskustva interneta (tzv. user experience dizajn). Sve što rade, rade kako bi pronašle vrijedan sadržaj koji će najbolje odgovarati potrebama korisnika. Zato kažemo da je sadržaj kralj! I nama i tražilicama konačni je cilj zadovoljstvo korisnika, a dobar je sadržaj ono što oni traže.

3.1. Brzinski kako – ovako internetskih tražilica:

Kako tražilice razumiju sadržaj na internetu?

Isključivo kao tekst. Čitaju tekstove, imena datoteka i kod. Ne vide dizajn vašeg web-mjesta, kao ni vizuale ni išta što je na njima zapisano.

Kako tražilice popisuju web-stranice web-mjesta?

Pronalaze linkove na web-mjestu i slijede ih. Taj se proces mapiranja web-mjesta zove crawling. Što je vaše web-mjesto učinkovitije povezano sa svim svojim dijelovima to će ga tražilice brže shvatiti i detaljnije opisati u svojoj bazi. Iako se crawling s engleskog na hrvatski prevodi kao puzanje, tražilice to rade – sprinterski. Stoga cijene kad im linkovima pomognemo da svoje baze grade čim brže. Linkovi koji povezuju web-stranice istog web-mjesta zovu se unutarnji linkovi.

Slika 2. Unutarnji linkovi (povezuju dijelove jednog teksta)

Kako tražilice rangiraju web-mjesta?

Kriteriji su informativnost i pristupačnost sadržaja, pouzdanost izvora i popularnost među korisnicima.

Informativnost i pristupačnost tražilice procjenjuju analizom ključnih riječi u sadržaju i meta-sadržaju, strukture teksta i njegovih dijelova i strukture koda. Pouzdanost i popularnost mjere autoritetom stranica s kojima je web-mjesto povezano linkovima, kao i kvalitetom interakcija u koje s web-mjestom ulaze korisnici.

Eto – to su vam tražilice. Sad kad razumijete kako pristupaju vašem web-mjestu, lakše ćete razumjeti metode SEO optimizacije i njihove ciljeve.

4. On-Site SEO: optimizirani je sadržaj kralj

Upitno je bi li online sadržaj bio kralj kad ga se ne bi moglo optimizirati za pretraživače interneta. Poklanjate ga čitatelju, da, ali samo ako se pritom potajice udvarate i Googleu. Ne udovoljite li njegovim kompleksnim zahtjevima, čitatelja će vam preoteti neka druga web-stranica.

Tko optimiziranije, njegova djevojka!

Prvi korak do optimiziranog web-mjesta su ključne riječi.

4.1. Dobar SEO počinje ključnim riječima

SEO pisanje je ime za tehniku pisanja koja se temelji na riječima relevantnim za temu o kojoj se piše i korisnika za kojeg se piše. Te se riječi u SEO žargonu zovu ključnim riječima.

Svoje razumijevanje web-stranica tražilice temelje na svojoj analizi ključnih riječi.

I to ne samo ključnih riječi u blogu kojeg želite progurati do prvog mjesta, već cijelom vašem web-mjestu. Zašto je to tako?

Evo primjera kako to radi Google. Ako pretražujete internet pomoću kombinacije riječi cloud i nakit, tražilice će vam preporučiti web-mjesto hrvatskog proizvođača nakita, Cloud&Co.

Hoćemo li i mi, Pisalica, ući u konkurenciju s Cloud&Co jer smo par puta spomenuli njihove ključne riječi u svom članku o optimizaciji za tražilice?

Ne. Detaljnom analizom riječi koje neprestano ponavljamo u tekstu i kodu svog mrežnog mjesta, tražilice će imati objektivni dokaz da je Pisalica agencija za digitalno oglašavanje, a ne proizvođač nakita. Analizom naslova i uvodnog ulomka naše stranice „O nama“, shvatit će da se brojem ponavljanja ističe riječ SEO, a ne nakit.

Slika 3. Ključne riječi Pisaličine web-stranice

Tražilice ni ne mogu raditi drugačije nego da se oslone na svoju analizu. Mogućnost optimizacije sadržaja i utjecaj kojeg optimizacija ima na rezultate pretraživanja interneta putem ključnih riječi razlog je zbog kojeg smo svi mi i počeli ulagati u objavljivanje blogova. Jedan od razloga zbog kojeg pišemo i ovaj blog.

Vaše bi mrežno mjesto trebalo objavljivati sadržaj utemeljen na ključnim riječima koje vaša ciljana skupina istražuje.

Važno je napomenuti kako tražilice kad procjenjuju vaš tekst, brzinski skeniraju naslove teksta i njegov uvod. Ako im nakon te kratke analize nije bjelodano jasno točno o čemu je sadržaj, zaključuju da čitatelju ne može biti baš toliko koristan. Next, please!

Slika 4. Ključne riječi u uvodu ovog članka

Tražilice se diče svojom brzinom pretraživanja, no ako ćemo iskreno, više su brzoplete no što su brze. SEO je stoga sav usmjeren k prilagođavanju brzini (i brzopletosti) kojom tražilice navigiraju internetom.

Imajući sve to na umu, kako konkretno optimizirati sadržaj na webu uz pomoć ključnih riječi?

4.2. Analiza ključnih riječi:

 • Krenite s detaljnom analizom ponašanja publike na koju ciljate. Proučite koja je vaša ciljana skupina, što pretražuje i kojim riječima, a onda tim riječima pronađite i sve sinonime. Biti prvi na tražilicama se isplati samo ako sadržaj kojeg stvarate vaši potencijalni kupci i traže.
 • Ne bježite od svog mjesta na tržištu. Što je riječ popularnija, to se više web-mjesta za nju natječe. Imate li vremena i resursa natjecati se sa svima njima? Ako je odgovor ne, birajte dulje i specifičnije ključne riječi, odnosno sintagme ili fraze – njih zovemo long-tail ključne riječi. To vam je pitanje vrapca u šaci, goluba na grani. Bolje je privući 500 korisnika koji pretražuju long-tail ključnu riječ, nego propustiti 2 000 onih koji pretražuju neku veoma popularnu.
Slika 5. Short-tail VS long-tail ključne riječi – Ubersuggest analiza
Izvor fotografije: ubersuggest

Okej, ključne su riječi tu. Što sad s njima?

4.3. SEO sadržaja:

 • Stvarajte sadržaj, i to čim češće. Tražilice vole napučena web-mjesta, sadržaj što novijeg datuma i aktivne web-stranice. Odgovorite na pitanja koja vaša ciljna skupina postavlja kad ključnu riječ unosi u tražilicu. Predstavite im istraživanja, informirajte ih, educirajte ih. A onda taj svoj sadržaj čvrsto vežite jedan uz drugog: nek’ se željni znanja, čitatelji izgube na vašem web-mjestu i druže s njim čim dulje.
 • Svoj sadržaj strukturirajte oko ključnih riječi. Tražilice provjeravaju kvalitetu sadržaja slično kao i korisnici prije no što prionu čitanju: skeniraju naslov i prvih par rečenica odlomaka. Ne nađu li vaše ključne riječi dovoljno brzo, diskvalificirat će vas po kriteriju relevantnosti. Kao što će i čitatelj napustiti vašu web-stranicu i potražiti neku zanimljiviju ili informativniju.

Ključne riječi iskoristite zato čim ranije u naslovu, pod-naslovima i uvodnim ulomcima teksta, poglavlja i potpoglavlja. Najučinkovitiji način da na to pripazite je da strukturu članka osmislite prije no što ga krenete pisati. Tako ćete biti sigurni da ste ključne riječi stavili na sva prava mjesta.

Slika 6. SEO struktura ovog članka

4.4. SEO iza sadržaja:

 • Sav sadržaj koji na vašem webu nije tekst, tražilice će pretvoriti u tekst. Svaku će vašu sliku tražilice vidjeti samo kao ime i pripadajući joj alternative text, ako ga ima. Alternative text je onaj opis slike za koji vas pitaju web-stranice i društvene mreže kad objavljujete sadržaj. Zato se kad učitavate svoje fotografije pobrinite da im ime nije bezvezzeee.jpg, već vaša ključna riječ – a obavezno joj pridodajte i ALT text pun važnih vam ključnih riječi. To vrijedi za sve datoteke koje učitavate na svoj web – fotografije, audio zapise, video uratke, dokumente…
Slika 7: Kako tražilice vide slike
 • Ključne riječi idu u meta naslove i meta opise, po mogućnosti na prvo mjesto. Metadata je tražilicama veoma važan: to su podaci o web-stranici koji se pojavljuju u rezultatima pretraživanja.
Slika 8: Meta podaci

Tražilica mora moći garantirati da meta sadržaj odgovara sadržaju web-stranice pa joj je jako bitno provjeriti točnost te korelacije.

A ako pronađe više web-stranica s metaopisom koji sadrži iste ključne riječi, morat će birati pobjednika. Odabrat će najrelevantniji i najjasniji opis, kako bi korisnicima ponudila najkorisniji sadržaj.

4.5. SEO sadržaja za korisnika

Optimizirate za tražilice, ali pišete za korisnika. A tražilice služe korisniku pa su i tomu prilagodile svoje kriterije. Pažljivo proučavaju strukturu vašeg web-mjesta kroz oči svog klijenta – zainteresiranog čitatelja. Stoga:

 • Pripazite na duljinu rečenica i odlomaka. Tražilice negativno vrednuju sve što je predugo jer procjenjuju da će takav sadržaj korisniku dosaditi ili mu biti prezahtjevan za čitanje.
 • Ah, pardon, tražilice ipak ne kažnjavaju baš sve što je predugo. Iznimka je duljina teksta kao cjeline. Pišite dulje tekstove, jer to tražilice nagrađuju. A zašto bi to tražilice cijenile, pitate se – to nema smisla! Ali ima, jer

…još ste tu? Još uvijek čitate?

E pa u zamjenu za ove informacije, poklanjate nam nešto što tražilice bilježe pod linger time, odnosno vrijeme boravka na web-mjestu. Google ima svoju štopericu i već si misli: wow, ovi tu mora da su čitatelju korisni. Kod njih je već satima!

 • Neka vam sadržaj bude zanimljiv i zabavan. Ne, tražilice nemaju algoritme koji razumiju duhovite metafore i cijene razgovorni stil pisanja. Ali ljudi imaju! A bez interesa i pažnje čitatelja, sve pada u vodu. Natrag u internetsko bespuće.
 • Koristite se slikama i videozapisima. Ne, tražilice nemaju algoritme koji čitaju grafove i mentalne mape, slušaju audio sadržaj ili gledaju video uratke. No ljudi imaju! Više zanimljivog sadržaja, dulji linger time.

5. On-Site SEO: tehnički SEO

Nemojte se plašiti riječi „tehnički“. Logika optimiziranja za tražilice sad bi vam već trebala biti poznata: popravljamo brzinu kojom tražilice rade svoj posao na našem web-mjestu i svoj im sadržaj opisujemo čim točnije i jasnije. Promijenili smo samo mjesto rada. Bili smo na pozornici web-mjesta, odnosno planu sadržaja – sad ćemo malo zaviriti iza kulisa.

Već smo ordinirali „zakulisno“ kad smo spomenuli važnost ubacivanja ključnih riječi u imena datoteka koje učitavamo na svoj web te u meta naslove i meta opise. A evo na što sve još morate pripaziti:

 • Promislite URL svojih web-stranica. Naravno da tražilice skeniraju i adresu vašeg web-mjesta i vaših web-stranica pa se pobrinite da i tamo nađu vaše ključne riječi (i to prve po redu, ako je to moguće).
 • Pametno povezujte linkove i tekst. Već smo objasnili kako interni linkovi pomažu tražilicama da lakše popišu sve web-stranice vašeg web-mjesta. Sad nam preostaje napomenuti kako je te linkove važno vezati uz dijelove rečenica koji sadrže ključnu riječ. Tražilice tako bolje registriraju i linkove i ključne riječi.
Slika 9: Link vezan uz ključnu riječ “brendiranje”
 • Redovito provjeravajte kvalitetu linkova na vašem web-mjestu. Provjerite rade li svi linkovi na vašem web-mjestu onako kako treba, a onda to provjerite ponovno za par mjeseci. Tražilice negativno vrednuju potrgane veze ili veze koje vode na nepostojeći sadržaj.
 • Pripazite na brzinu učitavanja stranice. Super je kad je web-mjesto vizualno privlačno, ali nikako ne pod cijenu brzine učitavanja web-stranice – tražilice ne vole web-stranice koje se dugo učitavaju. Najčešći krivci za dugi loading time su suviše složeni dizajn, previše interaktivnog sadržaja i prevelike datoteke.

Tražilice bolje rangiraju web-stranice koje na svakom koraku jasno daju do znanja kojim su korisnicima namijenjene. Evo još par načina na koje se web-mjesto može optimizirati za tražilice – a tiče se besplatnih alata samih tražilica i koda vašeg web-mjesta.

 • Izradite mapu mrežnog mjesta, odnosno site map. Mrežna mapa je popis svih relevantnih linkova na vašem web-mjestu. Potrebno ju je izraditi, a zatim učitati na za nju pridviđeno mjesto za koje su se pobrinule same tražilice. Za Google, to je mjesto Google Search Console.
 • Uredite strukturu HTML koda svoje web-stranice. Ako vašu web-stranicu zamislimo kao kuću, HTML kod njezin je tlocrt. Što su nacrti vaših web-kuća smisleniji i jasnije strukturirani, to je manja vjerojatnost da će se tražilice izgubiti pri analizi vašeg web-naselja.
 • Iskoristite robots.txt file u svoju korist. Robots.txt file je dio koda koji određene dijelove web-stranice skriva od analize tražilica. On vam može biti od velike koristi ako vam na web-mjestu stoji sadržaj kojim se ne natječete za mjesto u rezultatima pretraživanja, primjerice uvjeti korištenja. Nema potrebe da tražilice troše vrijeme na takav tekst pa ga je dobro skriti od njihova pogleda. Zašto? Ajmo sad svi zajedno: kako bismo pomogli tražilicama brže raditi svoj posao!
 • Napišite tražilicama strukturiranu uputu za čitanje. U kodu se našlo mjesta i za sadržaj koji se zove structured data. Taj je dio koda zapravo neka vrsta kratke upute tražilicama koja objašnjava web-stranicu i sadržaj na njoj.
Slika 10: Structured data
Izvor fotografije: bigdataframework.org

Uf, je li to sad konačno sve?

Nije! Vrh rezultata pretraživanja je poput VIP lože interneta. Ipak je to i stvar ugleda – tražilice to baš tako i vide.

6. Off-Site SEO: linkovima do većeg autoriteta web-mjesta

Loše vijesti za introverte: asocijalnost ne dolazi u obzir ako želite da vam web-mjesto bude maksimalno optimizirano za tražilice.

Tražilice su impresionirane kad web-mjesta objavljuju linkove koji vode do vaših web-stranica. One to tumače kao jasan znak da ste iznimno informativni. Pa citirali su vas: autoritetan ste izvor informacija.

Osobitu težinu nose reference stranica koje i same imaju veliki autoritet: popularne su i korisnici ih vole, odnosno, imaju super SEO u svakom pogledu. Autoritet jedne web-stranice prelijeva se na drugu, ako su povezane linkom. To vrijedi i za unutarnje linkove!

Pa kako izgraditi zavidan autoritet na internetu?

 • Osmislite zanimljiv, informativan i/ili inovativan sadržaj. Sve ih natjerajte da vas požele predstaviti svojim korisnicima. Kako? Razmislite: kad su nam izvori najpotrebniji? Kad spominjemo brojeve ili postotke. Svi se trudimo osigurati da naš korisnik zna da statistiku kojom baratamo nismo izmislili. Zato su studije slučaja ili istraživanja tržišta idealan sadržaj za privlačenje pažnje i skupljanje „referenci“.
Slika 11. Primjer citiranja izvora istraživanja
Izvor fotografije: netokracija.com
 • Povežite se s internetskim mjestima koja se bave sličnom tematikom kao i vi i jednostavno ih – pitajte za suradnju. Portali i influenceri odlični su suradnici jer imaju veliku publiku. A što više korisnika s nekim sadržajem redovito ulazi u interakciju, to ga tražilice više preporučaju.
Slika 12. Pisaličin link na portalu Poduzetnik.hr
Izvor fotografije: poduzetnik.biz
 • Pripazite na spam. SEO gangsteri koriste zli SEO kako bi se riješili konkurencije. Postići će da hrpa loših linkova vodi na vaš web ili s vašeg weba, a vi to nećete ni primijetiti. Tu vam uskače disavow file. Naći ćete ga u kodu vašeg web-mjesta, a on govori tražilicama točno koje poveznice jesu, a koje nisu prošle vašu provjeru. No baratanje njime, kao i upravljanje kodom uopće, pipljiv je posao. Ali hej – ovako ćete barem točno znati što tražiti od svojih programera.

7. Kako pratiti učinkovitost SEO strategije?

Kako znati da vam je web-mjesto neoptimizirano? A ako i uvedete promjene, kako ćete znati djeluju li kako treba?

E pa Google se pobrinuo da vlasnici web-mjesta mogu jednostavno i besplatno naći informacije o tomu kako stoje s Googlebotom. A ako želite s nekim stajati dobro, vjerujte nam, onda je to Googlebot. Ma ne morate ni vjerovati nama, vjerujte statistici: Google je najpopularnija tražilica na svijetu! Čak 91.9% svih pretraga na internetu ide preko Googlea.

7.1. Google Search Console: kako Google vidi i rangira sadržaj vašeg web-mjesta?

Googleov Search Console krije odgovore na mnoga pitanja koja imate o tomu kako Google čita vaše web-stranice.

Slika 13.
Izvor fotografije: Google Search Console

Omogućit će vam

 1. da provjerite je li vas Google indeksirao,
 2. da testirate i prijavite site map web-mjesta,
 3. da odredite domenu koju želite koristiti,
 4. da analizirate pretrage kojima vas korisnici najčešće pronalaze.

Upozorit će vas

 1. ako određene dijelove vaše web-stranice Google ne može indeksirati,
 2. ako mu vaša robots.txt datoteka pravi probleme,
 3. ako postoje URL-ovi koji su već indeksirani.

7.2. Google Analytics: kakva je optimiziranost vaših web-stranica?

Uvjerili ste se da vas Google vidi te da je korektno popisao vaš sadržaj. A kako vas korisnici doživljavaju? Google Analytics alat je koji služi analizi ponašanja korisnika na vašem web-mjestu.

Slika 14.
Izvor fotografije: Google Analytics

Reći će vam

 1. koji je sadržaj vašeg weba najpopularniji,
 2. koliko se dugo korisnici zadržavaju na pojedinim web-stranicama,
 3. kako promjene koje uvodite utječu na vidljivost na Googleu i vaš doseg.

Eto – sad kad smo vam objasnili kako pratiti uspješnost vaše SEO strategije, preostaje nam reći vam kakve rezultate možete očekivati i koliko će vremena trebati da ih uočite.

A očekivati možete – i to stalno, stalno napominjemo, s razlogom – maraton, a ne sprint. Nemojte se obeshrabriti ako vam se čini da vaša nova SEO strategija nema učinka. Ima, samo što se neće svi baš jutro nakon vaše stručne optimizacije probuditi s idejom da kupe, recimo, ogrlicu s motivom oblaka.

Za prikupljanje korisnika treba vremena! A trebat će vam i vremena da svoj web napunite kvalitetnim sadržajem, optimizirate već postojeći sadržaj i izgradite dobar ugled.

U to se sve stvarno isplati uložiti jer kad se vaš web zahukta kako spada, postat će pravi stroj za konverziju – što će dugoročno smanjiti troškove plaćenog oglašavanja.

E sad, moramo spomenuti da postoje načini da se do rezultata dođe brzo. Zvuči super, zar ne?

Ne.

Evo zašto je to katastrofalna ideja.

8. SEO pogreške koje tražilice ne opraštaju

Naučili smo što sve trebate napraviti pri planiranju svoje SEO strategije. A sad ćemo se osvrnuti na ono što nikako ne smijete raditi sa svojim web-mjestom, ako vam je stalo do mišljenja tražilica.

 8.1. Black Hat SEO

Postoji dobar SEO, loš SEO – i zli SEO.

Put do prvog mjesta u rezultatima pretraživanja popločen je ključnim riječima. Moglo bi vam pasti na pamet ubaciti ih što više možete, gdje god možete. Ima to smisla, zar ne? Pa objavit ćete blogove prepune ključnih riječi! Na desetke kartica ključnih riječi. Tako ćete sigurno pobijediti konkurenciju.

Nisu tražilice baš tako naivne. I drugima je to palo na pamet pa ova praksa ima i svoje ime: Black Hat SEO. Uz gomilanje ključnih riječi, Black Hat SEO uključuje i skrivanje ključnih riječi u kod (eng. cloaking) i kupovanje linkova.

Zapamtite: tražilicama svrha nije vaša uspješna promidžba, već vrhunski UX dizajn. Dopast im se možete jedino zanimljivim i informativnim sadržajem koji njihovim korisnicima treba. Ako naiđete na savjet kojem sadržaj nije kralj već sluga, postoji šansa da će vam, ako ga poslušate, tražilice dodijeliti crni šeširić. Crni šeširić je samo zabavna metafora – no crna lista? Ona postoji. I bit će vam velik problem.

 8.2. Kanibalizam ključnih riječi

Kanibalizam – zvuči strašno, zar ne? E pa i može biti. Kad više različitih web-stranica na svom web-mjestu optimizirate za iste ključne riječi, moglo bi vam se dogoditi da se vaš sadržaj za mjesto natječe – sam sa sobom. Obje će web-stranice imati samo dio uspjeha kojeg bi imala jedna pa je takve situacije potrebno izbjegavati. Kako?

Pažljivim nijansiranjem ključnih riječi vezanih uz neku temu, a u skladu s analizom pretraga korisnika, moguće je učinkovito „pokriti“ velik opseg ciljanog sadržaja, a da se tražilice ne zbune. Kažemo vam, daleko će vas odvesti te long-tail ključne riječi.

Ova naša upozorenja shvatite ozbiljno.

Googlebot će sve neiskrene namjere a la Black Hat kazniti izbacivanjem sadržaja iz rezultata pretraživanja, a ako vam se web-stranice međusobno pojedu, Googlebot neće znati što s njima. Zanimljiv problem, zar ne?

S jedne strane, nas ljude tražilice toliko dobro poznaju da znaju procijeniti koliko često možemo u tekstu spomenuti riječ SEO, no s druge, ne mogu razlikovati dva različita teksta samo zato jer imaju sličan naslov.

Takve su vam tražilice – tko bi ih shvatio?

Možda SEO stručnjaci?

9. Što su SEO stručnjaci i kad ih trebate?

Kad smo krenuli na ovaj put kroz SEO, rekli smo da SEO prožima svaki aspekt digitalnog marketinga.

To sve dobro znaju i razumiju SEO stručnjaci.

Detaljnim analizama performansi vašeg web-mjesta, web-mjesta vaše konkurencije i web-mjesta na tražilicama uopće, znaju kako nadgledati i koordinirati rad svih koji zajedničkim snagama stvaraju web-mjesta i sadržaj na njima. Bilo da je riječ o tekstovima za blog ili kodu koji odlučuje izgled web-stranica.

Uz to, rad na optimizaciji weba za tražilice kontinuirani je posao jer se algoritmi tražilica brzo mijenjaju, a trendovi još brže.

Uposliti SEO stručnjake od osobite je važnosti kad tek pokrećete svoje web-mjesto. Ako bismo morali istaknuti vrijeme u kojem vam je njihova pomoć najpotrebnija, to je baš tada – na samom početku.

No njihova će vam pomoć zapravo uvijek trebati. Sav bi već optimizirani sadržaj barem dva puta godišnje trebalo ponovno optimizirati. Recentnost i redovitost ažuriranja posljednja su dva kriterija koja web-tražilice cijene.

Eto, čestitamo vam što ste stigli do kraja našeg vodiča! Nadamo se da se osjećate spremnije pozabaviti se optimizacijom svojeg web-mjesta. Neovisno o tomu planirate li  sve odraditi sami ili uz pomoć stručnjaka, sigurno ćete imati bolju kontrolu nad tim što se i zašto događa s vašim web-mjestom.


Ako zapnete i potrebna vam je pomoć sa SEO-m ili sadržajem, javite nam se! Naši vas SEO stručnjaci čekaju – a sve što radimo (od copyja do dizajna) uvijek radimo u dogovoru s algoritmima tražilica. Baš kao što biste trebali i vi!