O čemu pisati na blogu? Znamo gdje možete pronaći ideje

Znate već jako dobro koliko je važno imati blog na web stranici i redovito pisati članke. Jednom tjedno bilo bi poželjno objaviti novi sadržaj, a možete li objavljivati češće od toga, još bolje!

Razloga za redovito kreiranje sadržaja na web stranici je više:

  • sadržaj zadržava vaše čitatelje na webu
  • sadržaj na webu educira čitatelje, odnosno potencijalne kupce
  • sadržaj na webu gradi povjerenje prema vašim čitateljima
  • sadržaj vašu web stranicu obogaćuje ključnim riječima, zbog čega vas potencijalni kupci pronalaze lakše na internetskim tražilicama poput Googlea, Yahooa, Binga ili recimo DuckDuckGoa

Vjerujemo, ne trebamo posebno naglašavati da je baš svaki od navedenih razloga jako važan na iskustvo korisnika. No ipak najvažniji je zadnji argument koji smo naveli pa ćemo njega i posebno objasniti.

Kroz tekstove na blogu važno je provlačiti ključne riječi

Sigurno dobro znate što su ključne riječi, dakle fraze ili pojmovi koje korisnici interneta pretražuju pomoću web tražilica.

Upravo te pojmove, fraze i sintagme izuzetno je važno uvrstiti u svoje blogove jer, što ih imate više (naravno, da ne nagrđujete tekst), to ćete privući više čitatelja na svoj web.

Za primjer uzmimo kupovinu aparata za kavu.

Osoba koja je odlučila u tražilicu upisati „aparat za kavu cijena“ očito je zainteresirana kupiti aparat za kavu i trenutno je između druge i treće faze prodajnog lijevka, odnosno između interesa i čežnje da kupi maleni stroj koji će zadovoljiti njezinu želju za kofeinom.

Ako vi imate web trgovinu i prodajete aparate za kavu, onda bi bilo dobro napisati par blogova s kojima ćete pokriti long-tail ključnu riječ „aparat za kavu cijena“, ali i neke slične ključne riječi, poput: „vrste aparata za kavu“, „najbolji aparat za kavu“, „uredski aparat za kavu“, „kućni aparat za kavu“ i slično. Navedene ključne riječi možete recimo koristiti za članak naziva Top pet aparata za kavu ili Ovo su 3 najbolja aparata za kavu za jednostavnu upotrebu u uredu.

Vratimo se sada korak unatrag.
Dakle, kada netko pretražuje ključnu riječ „aparat za kavu cijena“, a vi imate blog o aparatima za kavu, onda postoji velika vjerojatnost da će Google tražilica baš vaš blog izbaciti na prve pozicije te će osoba koja možda nikad nije čula za vas sada saznati za vas, a zatim pogledati i ponudu na vašem web shopu.

Kako onda izabrati teme za pisanje bloga?

Upravo logika upotrebe ključnih riječi na web stranici dovest će vas i do toga koje teme izabrati za pisanje bloga.

Nepisano pravilo je da najprije napravite popis od 20-ak ključnih riječi za koje se želite dobro rangirati na tražilicama. Pomoću besplatnih alata za pretraživanje ključnih riječi, poput Google Keyword Plannera ili Ubersuggesta najprije pretražite te i slične ključne pojmove. Zatim odaberite one koji nisu previše općeniti ili previše specifični. One pojmove koji se dovoljno često pretražuju, ali nisu preopćeniti, kao što je, na primjer, riječ ljubav.

Kada ste izdvojili vama važne ključne riječi, jednostavno se pitajte – što vašu ciljanu publiku najviše zanima oko određenog izdvojenog pojma? Prema tome oblikujte teme o kojima ćete pisati na blogu.

google-trazilica-mobitel
Google tražilica

Još nekoliko mjesta koja će vas inspirirati za pisanje bloga

Naravno, postoje i druga mjesta osim alata za ključne riječi, na kojima ćete se nadahnuti za svježe i originalne teme.

Najčešće postavljena pitanja vaših sadašnjih i potencijalnih kupca mogu vam dati pregršt ideja za teme na blogu ili snimanje videa, ako je vašim kupcima pokretna slika draži medij.

Recenzije na društvenim mrežama i na Googleu također će vas inspirirati za nove teme, a tu je i opcija postavljanja pitanja koju možete „izgurati“ pomoću Instagram storyja ili jednostavne ankete na Facebooku.

Naš zadnji prijedlog mjesta za pretraživanje tema o kojima biste mogli pisati, ali svakako ne i manje važan, jeste newsletter. Šaljete li redovito newsletter, nemojte dvojiti već se ohrabrite i postavite direktno pitanje vašim čitateljima. Zamolite ih da vam odgovore na pitanje koje vas muči već mjesecima, a glasi: O čemu želite da pišemo?

Vjerujte nam na riječ, nakon ovih savjeta imat ćete najmanje 50 tema na svom spisku, a ako ipak negdje zapnete slobodno se javite i nama. Možda imate super ideje za super teme, ali nemate osobu koja će prema njima napisati kvalitetan sadržaj za web. Mi imamo 😉