Pisalica tips&tricks: Kako napisati kvalitetan opis usluge na web stranici?

Zamislite sljedeći scenarij. Odlučili ste angažirati marketinšku agenciju za pisanje kvalitetnog opisa usluge na vašoj web stranici. Sjeli ste za računalo i mahnito se bacili u potragu. Otvorili ste web stranice dviju marketinških agencija: Marketinške agencije X i Marketinške agencije Y.

Na web stranici Marketinške agencije X pisalo je: „Pišemo kvalitetan sadržaj za web stranice“, a na webu Marketinške agencije Y: „U Marketinškoj agenciji Y posvećeni smo kreiranju kvalitetnog sadržaja u raznim formama: pisanju tekstova za web stranice, pisanju članaka za blog, pisanju promotivnih članaka i dogovaranju PR objava na portalima, izradu e-knjiga, pisanju sadržaja za newsletter kampanje i optimizaciju sadržaja za tražilice. Prilikom kreiranja sadržaja za web najprije istražujemo sadržaj i ključne riječi, potom pišemo i optimiziramo sadržaj.“

Koju od ovih agencija biste angažirali? Jasno je ko’ dan – Marketinšku agenciju Y!

Dakle, kvalitetan opis usluge ne samo da privlači posjetitelje na web, već je, kao što ste mogli vidjeti, i ključ prodaje. Svjesni važnosti kvalitetnog opisa usluge na web stranici, dijelimo s vama tips&tricks našeg 15-godišnjeg iskustva u pisanju sadržaja za web stranice. ?

Zašto je teže prodati uslugu nego proizvod?

Imate li poduzeće i prodajete usluge, sigurno ste se barem jednom pitali „Kako to da moj kolega/moja kolegica tako lako prodaje proizvode, a ja mučim muku s prodajom usluga?!“

Zato što je prodajni proces kod usluga duži nego kod proizvoda, odnosno klijentima treba više vremena i uvjeravanja da bi odlučili kupiti uslugu. Tome je tako jer su usluge najčešće skuplje od proizvoda pa kupce moramo uvjeriti u stvarnu vrijednost usluge koju nudimo.

vrijednosti-usluge

Opisivanje usluga na konkretnom primjeru

Ako nas već duže vrijeme pratite, onda dobro znate koliko volimo pojednostaviti stvari i objasniti sve kroz primjere. Zato u nastavku otkrivamo proces pisanja kvalitetnog opisa usluga na web stranici, koristeći se primjerom usluge osobnog brendiranja.

Osmislite atraktivan naslov i uvod

Cilj naslova i uvoda je potaknuti interes kod kupaca, odnosno u ovom slučaju klijenata. Kako to učiniti? Pitajte se, koji izazov ima vaša ciljana skupina kada je u pitanju osobno brendiranje. Je li to manjak vidljivosti, pomanjkanje povjerenja ili nešto treće? Nakon toga sastavite naslov i uvodni dio. Evo primjera.

Brendiraj se – Istakni se!

Radite puno, radite na važnim projektima, imate što pokazati? Ali za sve to vaši klijenti nekako nisu čuli? Složit ćemo se, potrebno vam je osobno brendiranje. 

Odgovorite na najčešća pitanja klijenata

No imajte u vidu da vaši klijenti zasigurno imaju 1.000 pitanja o vašoj usluzi. Razmislite koja su najčešća pitanja koja od njih dobivate i unaprijed im odgovorite na ta pitanja. Primjerice, kada je u pitanju osobno brendiranje, najčešća pitanja/boljke koje imaju klijenti su averzija prema javnom istupu i nerazumijevanje važnosti osobnog brendiranja.

E sad, kako tome doskočiti? Evo još jednog primjera.

No što ako se vi ne želite brendirati jer ne volite iskakati iz paštete niti svakodnevno raditi selfije? Bez brige, to nije brendiranje. Osobno brendiranje je proces tijekom kojeg ćemo kvalitetnim člancima i objavama na društvenim mrežama izgraditi vaš autoritet u zajednici koja vam je važna, među vašim klijentima i vašom konkurencijom.

Detaljno opišite proces usluge

Nakon što ste im „servirali“ objašnjenje što je to brendiranje i zašto je ono važno, vrijeme je da im ukratko, glasno i jasno, opišete procese. Taj dio nikako nemojte izostaviti jer tim dijelom opisa usluge svojim potencijalnim klijentima objašnjavate koliko ste vremena i truda uložili u to što oni plaćaju.

Vjerujte nam na riječ, naši potencijalni klijenti često nisu ni izbliza upoznati sa svim detaljima usluge koje im nudimo i obično smatraju da imamo mnogo manje posla, nego što je to u stvarnosti. Pa, vidimo to u svakodnevnoj praksi! Zato im dajte uvid u konkretne zadatke kojima ćete se baviti, jer ćete time jasno dati do znanja što oni plaćaju kada vas angažiraju za pojedinu uslugu. Vaš je cilj naravno pokazati da vaša usluga zaista vrijedi novce koje će oni uložiti.

Kako izgleda proces kvalitetnog osobnog brendiranja?

 • Prvo se upoznajemo s vama i vašim vrijednostima, poslušamo vašu viziju i misiju, dogovaramo ciljeve.
 • Zatim zajedno detaljno analiziramo vašu ciljanu publiku. Ne možete sve prodavati svima, niste sladoled.
 • Nakon što odredimo ciljanu skupinu, odredit ćemo kanale distribucije.
 • A potom izraditi kalendar s konkretnim objavama za društvene mreže i temama za članke.
 • U vaše ime objavit ćemo sadržaj i mjeriti učinak.
proces-opisivanja-usluge

Istaknite po čemu ste drugačiji od konkurencije

Vjerujemo kako ste već čuli za prodajni lijevak. Prema njemu, vaši će se klijenti u jednom trenutku naći u fazi donošenja odluke hoće li kupiti uslugu ili ne.

Zato im također jasno „servirajte“ informacije po čemu ste to drugačiji od konkurencije koja također nudi ovakvu vrstu usluge. Koje sve vrijednosti klijenti dobivaju ako odluče surađivati s vama? Ako pametno odgovorite na ovo pitanje, do prodaje vas dijeli tek cijena usluge, je li ona prihvatljiva kupcu ili nije.

Zašto raditi s nama?

Zato jer mi obožavamo brendiranje. Zato jer znamo što radimo. Zato što stvarno jako želimo da uspijete – vaš uspjeh je i naš uspjeh. Zato što vam želimo veću vidljivost i veću zaradu. Zato što smo 100% diskretni. I zato što vam želimo više vremena za ono u čemu ste najbolji. Brendiranje prepustite nama.

Dodajte recenzije zadovoljnih klijenata

I prije nego im jasno postavite poziv na akciju, vrijeme je da dodatno ojačate njihovo povjerenje prema vama. Sjetite se, spomenuli smo to već u više navrata, bez povjerenja nema prodaje.

A kako to učiniti? Jednostavno dodajte nekoliko recenzija vaših zadovoljnih klijenata. ?

Ne zaboravite poziv na akciju

I šećer na kraju – poziv na akciju.

Želite nas upoznati?

Javite se! Hajdemo popiti kavu pa krenuti na posao.

(kontakt forma)

Još nekoliko vrijednih savjeta (jer od viška glava ne boli)

Već smo spomenuli kako klijentima treba više vremena da donesu odluku o kupnji usluge, nego proizvoda. Zbog toga vam savjetujemo da se raspišete na sva zvona te da uslugu opišete u više od 300 riječi. Zašto? Osim što ćete na taj način svojim potencijalnim kupcima preciznije predstaviti svoju uslugu, bolje ćete se rangirati na tražilicama. 

Evo još nekoliko važnih savjeta za pisanje kvalitetnijih opisa usluga:

 • naziv usluge istaknite na početku rečenice ili u prvom odlomku
 • nakon svake 2-3 rečenice dodajte prazan red
 • uslugu opišite jasnim i razumljivim jezikom
 • izbjegavajte pisati floskule
 • izbjegavajte koristiti usporedbe koje su ustaljene u vašoj niši
 • imajte otvoren i prijateljski pristup
 • pokažite da ste tu za njih – uvijek

Sad ste vi na redu! Sljedeći naše savjete, opišite svoje usluge i svjedočiti magiji privlačenja klijenata na web.

Smatrate li da niste vješti s riječima, javite nam se! Naše spisateljsko pero spremno je za nove izazove. ?