Kako napisati kvalitetan blog za web stranicu koji će vas odvesti na sam vrh tražilica?

Vjerojatno ste već negdje pročitali da pisanjem bloga možete povećati interes za vašim proizvodima ili uslugama. Niste li još uvijek krenuli s njegovim kreiranjem, pravo je vrijeme da se primite posla.

Hmm…

Kad malo bolje razmislite i prisjetite se posljednjeg pokušaja u kojem su vam riječi bile na vrhu jezika, ali nikako da izađu, postalo vam je jasno da pisati i nije baš toliko lako.

No ne trebate biti Krleža da bi vaš blog bio kvalitetan ili čitan. Ipak, u procesu pisanja, nekih se pravila morate pridržavati. Koja su to pravila saznajte u nastavku! 😊

Ciljana publika – poznajete li ju uopće?

Znate li tko je vaša ciljana publika iliti tko su vaši idealni kupci? Na dobrom ste putu u slučaju potvrdnog odgovora. U protivnom pak se pitamo, a pitamo i vas, kako ćete uopće kreirati zanimljiv sadržaj ako ne znate:

  • koje interese ima vaša ciljana skupina
  • kakav je sadržaj zanima u slobodno vrijeme te
  • kojih je dobnih skupina.

Dakako da možete nagađati, no to vam ne preporučujemo. Umjesto toga savjetujemo vam istražiti korake u definiranju ciljne publike.

Privlačnim naslovom do većeg broja čitatelja bloga

Element koji će potaknuti čitatelja na otvaranje bloga u svakom je slučaju naslov bloga. Već smo pisali o tome kako napisati dobar naslov bloga, zato nećemo previše duljiti.

Savjet kojeg se isplati pridržavati je pisanje naslova na samom kraju, nakon što ste raspisali cijeli tekst. Zašto?

Vjerujte, kada ste sve detaljno istražili i natipkali najbolje ćete definirati taj magnet koji privlači.

Najvažniji sadržaj bloga najbolje je istaknuti u podnaslovima

Svi to želimo žarko, no budimo realni, malo je onih koji uistinu pročitaju blog od početka do kraja.

Što onda rade ostali? Skeniraju, odnosno gledaju na sadržaj kao na televizor i pamte istaknuto. Stoga u podnaslovima valja naglasiti ono što je vrijedno vašoj ciljnoj publici.

DA, postoje i oni koji čitaju tekstualni sadržaj

Nemojte se odmah obeshrabriti jer ipak postoje i oni koji zbilja čitaju blogove, baš poput vas. Na 326 smo riječi bloga, a vi ste još s nama 😃.

kvalitetan-blog

Iz tog smo vas razloga odlučili nagraditi s nekoliko dodatnih savjeta o pisanju sadržaja za blog.

Prema najnovijim istraživanjima koje je proveo Google prošle godine saznali smo da prosječna pažnja ljudi traje samo tri sekunde. Što znači sljedeće – želite li zainteresirati čitatelje, najprije ih morate dobro „namamiti“.

Primjerice, na početku im ispričajte priču, neku dobru šalu ili krenite od zanimljivih činjenica ili zapanjujuće statistike. Potom opišite svrhu bloga i objasnite kako će sadržaj koji se nalazi pred njima riješiti potencijalni problem s kojim se susreću. Tada ćete im jasno dati do znanja zašto bi trebali nastaviti s čitanjem.

Ako ste već osmislili sve te razloge, nema vam smisla otjerati vjerne čitatelje dugim i nečitljivim tekstom te „stručnim“ izrazima za čije bi razumijevanje trebali potražiti barem deset dodatnih izvora. Pišite zato jednostavnim i razumljivim jezikom, a rečenice organizirajte u smislene i kratke odlomke.

Također, imajte na umu da ono o čemu pišete bude točno i provjereno. Previše ste se trudili da bi nekoliko „lažnih“ obećanja narušilo njihovo povjerenje koje ste možda gradili godinama, stoga objavljujte relevantan sadržaj koji će istovremeno zabaviti, ali i educirati vašu ciljnu publiku.

Ipak, ne vrti se sve oko tog tekstualnog dijela, fotografije itekako privlače 😉.

Relevantne fotografije potiču čak 94% više pregleda

Kako navodi HubSpot, sadržaj s relevantnim fotografijama dobiva 94% više pregleda u odnosu na sadržaja bez relevantnih fotografija. Nemate li tu praksu, ubuduće pažljivo birajte fotografije, a osim za privlačenje pažnje koristite ih za razbijanje tekstualnog dijela u blogu. Besplatne pak fotografije za blogove nabavite na ovim stranicama o kojima smo već pisali u jednom prijašnjem članku.

Pozovite čitatelja na akciju uz primjereni Call To Action

call-to-action

OK, možda ste zaista pokupili sve te korisne savjete, napisali genijalan blog s još boljim fotkama koje izazivaju emociju samo tako, no niste naveli čitatelja na akciju.

Kako bi izbjegli ovakvu situaciju, mislite na Call To Action i jasno dajte do znanja publici koji je njezin sljedeći korak.

Kako do SEO prijateljskog bloga?

Sigurno ste već čuli da je optimizacija dugotrajan proces, posebice ako ste novi na tržištu. Drugim riječima, proći će izvjesno vrijeme nakon kojeg će pretraživači zamijetiti vaše novo natipkane blogove.

Pišete li već neko vrijeme ili ste tek počeli, nikad nije kasno za optimizaciju tekstova za tražilice. No kako optimizirati sadržaj bloga?

Najprije morate znati nešto o optimizaciji, primjerice da se ona dijeli na onsite i offsite. Ne znate li o čemu se radi, zajedno ćemo ponoviti.

Naime, onsite optimizacija u vašoj je kontroli i obuhvaća sve promjene koje radite na webu. Dakle, mislimo na unos ključnih riječi, optimizaciju fotografija, naslove i strukturu linkova. Dok offsite optimizacija nije u vašoj potpunoj kontroli, već predstavlja linkove drugih izvora na vašu stranicu te marketing na društvenim mrežama.

Kako podesiti onsite optimizaciju na webu?

Istražite ključne riječi i upotrijebite ih u naslovu, uvodnom dijelu, podnaslovu te pred kraj teksta.

Obratite pažnju na duljinu naslova jer idealna duljina naslova iznosi 65 znakova ili manje. Dulji pak naslovi mogu biti skraćeni u rezultatima pretraživanja, što jednostavno neće izgledati lijepo.

U sadržaj bloga uključite unutarnje i vanjske linkove. Unutarnji linkovi vode na prijašnje blogove o kojima ste već pisali, dok vanjski linkovi preusmjeravaju čitatelja na relevantne izvore sličnih branši. Primjera radi objasnit ćemo na ovom blogu. Vanjski linkovi koje smo koristili vode na članak HubSpota, dok unutarnji linkovi vode na naše prijašnje članke koje smo vam izdvojili u slučaju da želite saznati više.

Nadalje, kreirajte meta opis iliti sažetak bloga o kojem ste pisali. Idealna duljina meta opisa je između 150-160 znakova. Iako ih Googleovi algoritmi prilikom rangiranja više ne uzimaju u obzir, meta opisi mogu poboljšati klikovni postotak pretraživanja.

primjer-meta-opisa

Primjer meta opisa u WordPressu

meta-opis

Primjer meta opisa na tražilici

Kako algoritmi tražilica još uvijek ne mogu vidjeti što je na fotografijama, imenujte fotografije s ključnim riječima da bi tražilice znale što se nalazi na njima.

I evo nas skoro pa na kraju ove naše priče! 🙂
Znamo, puno smo toga natipkali pa ćemo na kraju dodati još samo ovo.

Budete dosljedni svom stilu pisanja te učestalosti objavljivanja. Stil pisanja učinit će vas prepoznatljivima, a učestalost objavljivanja stvorit će naviku kod vaših vjernih čitatelja. Tako će oni već unaprijed znati kada otprilike mogu očekivati novi sadržaj, a vaše rečenice prepoznat će iz aviona.

Genijalno, zar ne?

Zapnete li u bilo kojem trenutku kreiranja sadržaja, obratite nam se s povjerenjem 😉.