Kako optimizirati opise kategorija i proizvoda za vrijeme gospodarske krize izazvane koronavirusom

Opisi kategorija i proizvoda odavno su „must have“ za sve one trgovce koji posluju putem internet trgovina. No uzmemo li u obzir nastalo stanje zbog COVID-19 virusa te recesiju koja će vrlo vjerojatno nastati nastavi li se razdoblje „stopiranja gospodarstva“, kvalitetni opisi kategorija i proizvoda važniji su no ikad.

Nema kruha bez oglašavanja

Priču koju vam danas želimo ispričati započet ćemo s plaćenim oglašavanjem.

Vjerujemo da se slažemo oko toga kako je plaćeno oglašavanje danas potrebno poduzećima jednako kao što im je potrebna atraktivna ambalaža proizvoda ili dostava od povjerenja. Bez plaćenog oglašavanja mnogi kvalitetni proizvodi ostali bi skriveni daleko od očiju javnosti te bi na kraju istrunuli na paletama skladišta.

To, naravno, znaju poduzeća te zato svaki mjesec imaju određeni budžet za plaćena oglašavanja. To znate i vi. Na kraju krajeva, zato i čitate ovaj članak.

Ali se isto tako pitate, smatramo opravdano, je li vrijeme krize pravo vrijeme za plaćeno oglašavanje? Odgovor slijedi u nastavku.

Svi mi koji se bavimo marketingom znamo da u vrijeme krize poduzeća najčešće prvo „režu“ financije prema odjelu marketinga. Zato je sasvim logično da se propitkujete oko toga ima li smisla nastaviti s ulaganjima ili stati. Upravo su taj potez savjetovali i neki renomirani domaći poduzetnici, savjetujući mala i srednja poduzeća da oglašavanje svedu na minimum.

No moramo vam odmah priznati da se mi ne slažemo s njima. Iako će sada skeptici među vama misliti – naravno da će to napisati kada se bave oglašavanjem i od toga žive – naša namjera da vam pojasnimo zašto se ne slažemo „ne leži u tom grmu“.

Treba li se oglašavati za vrijeme krize?

Mi smatramo, usudili bismo se našaliti, pod punom kaznenom i krivičnom odgovornošću, da biste svoje poslovanje trebali nastaviti oglašavati. Naravno, za to imamo argumente, a one važnije popisujemo u nastavku:

 • Vaši klijenti koriste se internetom i u vrijeme krize.
 • Mnogi proizvodi i usluge kupovat će se i za vrijeme krize, tim više ako se mogu naručiti putem web shopa.
 • U vrijeme krize konkurencija će se vjerojatno oglašavati manje pa će zbog toga biti jeftinije cijene klikova na oglase, što može postati vaša prednost.
 • U vrijeme kada drugi štede na oglašavanju, vi iskoristite oglasni prostor da biste napravili brend awareness (podigli svijest o brendu) dostojan samo velikih igrača.
 • U vrijeme krize kada biste mogli ostati bez dijela klijenata, oglašavanje će vam pomoći da dođete do novih klijenata.
 • Prestanete li se danas oglašavati, nakon što ponovo krenete s oglašavanjem trebat će vam tri mjeseca neprekidnog oglašavanja da biste se ponovo izborili za vidljivost na tržištu.
 • Oglašavanje NIKAD ne biste smjeli ugasiti jer će kupci na vas zaboraviti. Da ovo nije točno, Coca-Cola ili Mercedes ne bi se promovirali, a sjetite se koliko često zapravo nailazimo na njihove oglase.

Ako trebate još argumenata, javite nam se. Rado ćemo ih podijeliti s vama.

No u duhu oglasa, vratimo se mi na opise kategorija i proizvoda. Znate li čemu oni uopće služe, osim tome da informiraju vaše potencijalne kupce o vrijednosti proizvoda i/ili usluge?

oglasavanje-webshop

Zašto su važni opisi kategorija i proizvoda na web shopu?

Da biste razumjeli odgovor na ovo pitanje, najprije morate shvatiti kako funkcionira Googleov algoritam, ali zapravo i bilo koji drugi algoritam neke druge Internet tražilice.

Pokušat ćemo cijelu priču pojednostaviti jer, naravno, ipak nije baš toliko jednostavno. Dakle, cijeli digitalni marketing temelji se na PODUDARNOSTIMA, koja često opisujemo kao relevantnost oglasa ili relevantnost sadržaja.

Zadatak Googleove internet tražilice je da korisniku na zahtjev ponudi sadržaj koji je najbliži onome što korisnik traži. Evo i primjera. Recimo da želite saznati više o opisu kategorija i proizvoda na web shopu. Vi ćete kao korisnik u Googleovu tražilicu upisati „kako napisati kvalitetne opise kategorija i proizvoda“, nakon čega će vam Google ponuditi članke koji su svojim sadržajem najbliže vašem upitu (relevantan sadržaj).

Evo još jednog, lakšeg primjera. Tražite, recimo, recept za samoborske kremšnite. Vi ćete u tražilicu napisati „samoborske kremšnite recept“ i Google će vam ponuditi recepte za samoborske kremšnite. Sada smo sigurni da ste shvatili ovu famu oko tražilica.

Da sumiramo, opisi kategorija i proizvoda u vidu optimizacije na web shopu služe tome da se pojavite na prvoj stranici Googlea kada netko od potencijalnih kupaca pretražuje određeni proizvod ili uslugu. To je, de facto, vaš besplatni oglasni prostor.

No kakve sada to veze ima s krizom oko koronavirusa, koju smo spomenuli na početku priče? Ima itekakve veze! Ako ste napravili kvalitetne opise kategorija i proizvoda, vaš web shop prikazivat će se na višim pozicijama na Googleu, zbog čega ćete dobivati više besplatnog prometa na vašu web stranicu, a samim time ćete vrlo vjerojatno ostvariti i veću prodaju.

U vremenima krize, ako ćete biti primorani smanjiti troškove oglašavanja, a smatramo da ih nikako ne biste trebali smanjiti za više od 30% (imajući u vidu da ulažete poželjne iznose koji iznose od 10 do 15% mjesečnih prihoda poduzeća), osim plaćenog oglasnog prostora, vi ćete zahvaljujući kvalitetno opisanim kategorijama i proizvodima imati i besplatan oglasni prostor.

Konačno, nećemo vas ostaviti niti kratkih rukava oko toga kako onda napraviti kvalitetne opise kategorija i proizvoda.

Kako napisati kvalitetne opise kategorija i proizvoda

Jasno je što su opisi proizvoda ili usluga na web shopu. No znate li što su opisi kategorija? Pokazat ćemo na primjeru jednog našeg klijenta.

U slučaju klijenta Priroda&DRUŠTVO, kategorije su navedene ključne riječi u sivom meniju.

priroda-drustvo-kategorije-web-shop

Kada kliknete na određenu kategoriju, ispod naslova kategorije, moći ćete pročitati rečenicu-dvije opisa kategorije. Važno je ovdje dodati opis svake kategorije jer to, kao što smo već naveli, znatno utječe na besplatno pojavljivanje vaših kategorija na prvim stranicama Googlea.

opis-kategorije-pid-webshop

Isto je i s opisima proizvoda. Osim klasičnog opisa tehničkih i prehrambenih informacija koje trebaju stajati kraj proizvoda, također je poželjno raspisati se i o vrijednostima koje proizvod nudi budućem kupcu jer upravo o tome često ovisi hoće li netko dodati vaš proizvod u košaricu ili neće. Dakle, jasno prezentirajte što će to kupac dobiti ako kupi vaš proizvod ili uslugu.

opis-proizvoda-pid

Jasno, o opis proizvoda također ovisi hoće li se baš vaša stranica pojaviti na prvim stranicama Googlea, kao besplatni oglasni prostor ili ćete zbog lošeg opisa proizvoda možda biti tek na desetoj stranici Googlea pa ćete trebati plaćati oglasni prostor Google Adsu.

Konačno, da biste bili sigurni kako su vaši opisi proizvoda kvalitetni, evo još nekoliko savjeta:

 • Opis proizvoda trebao bi imati oko 300 riječi
 • Pišite zanimljive opise proizvoda ili opise usluga, kroz koje će kupac dobiti potrebu da ih zaista kupi
 • U opisima proizvoda koristite emocije
 • Obavezno komunicirajte vrijednosti (benefite) koje će kupac dobiti ako će nabaviti vaš proizvod
 • Spomenite naziv proizvoda, odnosno glavnu ključnu riječ, u prvoj rečenici prvog odlomka
 • Nakon svake 2-3 rečenice ostavite red prazno, kako bi kupci opis proizvoda lakše čitali na mobitelima (imajte u vidu da više od 80% korisnika interneta sadržaj čita na mobitelu)
 • Spomenite naziv proizvoda još 2-3 puta u tekstu, najbolje inačice glavne ključne riječi; npr. čokolada s bademima, čokolada od badema, bademi u čokoladi…
 • Tehničke specifikacije navedite nakon opisa
 • Ubacite negdje i benefite koje nudi vaša web trgovina, poput besplatne kupnje iznad 200 kuna, dostave u roku od 2 do 3 dana (što je posebno važno za vrijeme krize, ako ste u stanju isporučiti na vrijeme)

Nadamo se da smo vam sada uspjeli donekle približiti zašto su opisi kategorija i proizvoda na web shopu važni. Ako ste ušli još malo dublje u problematiku, vjerojatno već znate da to nije sve na što trebate paziti. Svakako vam savjetujemo da se još pobrinete i oko opisa title taga i meta descriptiona, a nikako nemojte zaboraviti i na alt tagove foografija svojih proizvoda i usluga.

Ako pak vam je svega ovoga previše i ne snalazite se najbolje, odnosno možda nemate vremena zabavljati se svim tim opisima, onda se javite nama.

Ponavljamo, čak i kada nas korona sve usporava u poslovanju, sada nije trenutak da poslovanje zaustavimo i čekamo milost s neba. SADA je pravo vrijeme da zasučemo rukave, poradimo na opisima proizvoda, vrijeme kada su drugi smanjili promotivne aktivnosti iskoristimo tako da povećamo svijest o brendu te naposljetku, kada se sve vrati u normalu, krenemo s berbom plodova dok će nas drugi promatrati sa zavišću, kako to nažalost često bude kod nas Hrvata.

Sretno!