Koristiš li Call To Action?

call-to-action

Koristiš li Call To Action?

Koristiš li Call To Action? 1200 650 Pisalica

Sigurno si bar jednom kada si surfao Internetom naišao na Call To Action. Sigurno si i kliknuo na njega. On te odveo ili na ispravnu stranicu, dakle, na onu na kojoj si htio pročitati članak. Ili na stranicu koja te odvela na krivu adresu ili čak izvan stranice, što te još dodatno zbunilo 🤔.

Da bi saznao njegovo značenje, zašto je važan i kako treba izgledati, pažljivo nas prati!

Što je CTA i zašto je važan?

Iako se smatra zaboravljenim elementom, Call To Action je zapravo jedan od najvažnijih elemenata svake web stranice. U doslovnom prijevodu označava poziv na akciju.

Zapravo, Call To Action, nastoji zaintrigirati posjetitelja i navesti ga na određenu radnju.

Njegov je glavni cilj naglasiti poruku koja se želi prenijeti prema korisniku i pozvati ga da klikne na nju.

Smatra se da je najuspješniji Call To Action, onaj u obliku gumba. Naravno, jer odskače i privlači više pažnje u odnosu na samo napisanu frazu. Osim toga, ljudski mozak je naučen na to da ako pritisne gumb pokrenut će se neka akcija 😃.

CTA gumb obično sadrži riječi ili izraze u imperativu. Zašto? 🤔 Smatra se da time potiče više korisnika na određenu radnju.

Tako se za pozivanje na radnju, najčešće primjenjuju sljedeći izrazi:

 • saznaj više
 • pretplati se
 • registriraj se
 • naruči
 • kupi
 • kontaktiraj nas
 • preuzmi e-knjigu

Primjerice, klikom na gumb „kupi“, korisnika se preusmjerava na iduću stranicu, odnosno na kupnju proizvoda ili usluge. Klikom na „saznaj više“ korisniku se otvara stranica sa željenom temom, a klikom na „registriraj se“ korisnika se vodi na ispunjavanje kontakt forme.

Zapravo, putem riječi ili izraza koji se nalaze unutar CTA gumba, korisniku je jasno što mora napraviti u sljedećem koraku.

Pripazi na sljedeće

Kod kreiranja CTA izraza, savjetujemo ti da izbjegavaš općenite izraze! Poigraj se s osmišljavanjem konkretnih izraza koji će zainteresirati više korisnika i direktno ih potaknuti na akciju.

Smatramo da pozive na akciju ne bi trebao koristiti samo na svojim web stranicama već u svim tvojim promotivnim materijalima!

Moramo ti još napomenuti da poziv na akciju koji zauzvrat nešto daje korisnicima, bolje djeluje na njegovu konverziju.

Tako da započni s kreiranjem besplatne e-knjige,videa ili kviza!

Kako većina poduzeća još uvijek ne zna na što treba obratiti pažnju, donosimo ti nekoliko savjeta kako kreirati upečatljiv CTA gumb 🙂.

Obrati pozornost na sljedeće elemente!

Privlačan izgled

Imaj na umu da se CTA gumb mora razlikovati od ostalog sadržaja koji se nalazi na tvojoj web stranici. Zapravo, kako bi netko kliknuo na njega, najprije ga mora uočiti. Da bi ga uočio, CTA gumb mora biti u kontrastu s ostalim bojama koje čine predložak same stranice.

Poželjno je da on bude u boji tako da bi sive, crne i bijele pozive na akciju svakako trebao izbjegavati.

call-to-action

No zapravo, ne postoji pisano pravilo o boji CTA gumba već sam moraš dokučiti što najbolje funkcionira na tvojem dizajnu web stranice.

Oblik i položaj 

Što se tiče oblika, Call To Action gumb je najčešće u obliku pravokutnika.

Što se tiče položaja, položajem bi se trebao nalaziti na vidljivom dijelu web stranice kako bi ga posjetitelji uočili prije odlaska sa stranice. Tako se preporučuje sljedeće.

Ako se na stranici nalazi složen i dugačak sadržaja, najbolje je staviti CTA gumb na dno stranice ili na fiksno mjesto koje se ne će mijenjati prilikom njegovog scrolanja. Ako pak se radi o jednostavnom, razumljivom i kratkom sadržaju, CTA bi se trebao staviti na gornji dio stranice.

U svakom slučaju, CTA gumb bi trebao postaviti na ono mjesto na stranici koje će korisnik sljedeće pogledati.

Veličina CTA gumba 

CTA gumb mora biti primjerene veličine, ne prevelik, a opet ne premalen. Dakle, moraš pronaći zadovoljavajuću veličinu koja će se istaknuti u očima posjetitelja web stranice!

Razumljivost

Kreiranjem jasnog i jednostavnog CTA gumba posjetiteljima ćeš dati do znanja koje su tvoje namjere, a koji je njihov sljedeći korak. Hoće li klikom na gumb preuzeti besplatnu e-knjigu ili se prijaviti na newsletter.

call-to-action

Smatra se da jednostavni i razumljivi CTA gumbi imaju veću stopu konverzije, odnosno klikova, u odnosu na one kičaste.

Element hitnosti

Isticanjem hitnosti, možeš na brži način potaknuti korisnika na određenu akciju. Stoga kreiraj CTA koji će sadržavati fraze poput:

 • Samo danas ostvari 20% popusta
 • Ograničena ponuda
 • Ponuda vrijedi do 31. 01.
 • Preuzmi besplatnu verziju do kraja mjeseca
 • Naruči još danas

Klikabilnost i funkcionalnost

Tvoj Call To Action mora izgledati klikabilno i funkcionalno! Pa su tako klikabilni linkovi obično podcrtani i u drugoj boji, a CTA gumb promijeni boju kada korisnik mišem prolazi po njemu.

Testiraj ga

Kako bi saznao koji CTA gumb postiže najbolje rezultate, svakako testiraj nekoliko verzija. Samim time možeš povećati stopu klikanja na gumb, odnosno možeš povećati broj kupaca ili klijenata 👍.

Za kraj nikako nemoj…

Iako su CTA gumbići izuzetno važni, nemoj pretjerivati s njihovom uporabom! Poželjno bi bilo da na jednu stranicu postaviš po jedan gumb. U suprotnom, postavljanjem puno gumbića, možeš odvratiti pozornost klijenata i oni možda neće kliknuti niti na jedan.

Sada kada znaš da ti CTA može pomoći prilikom ostvarivanja ciljeva na tvojoj web stranici, možeš započeti s njihovom pravilnom uporabom.

No, bez obzira na to što tvoj web sadržava odlične, kratke i privlačne pozive na akciju, konstantno brini o brzini i responzivnosti svog weba. U suprotnom, kod korisnika možeš uzrokovati negativno korisničko iskustvo. U tom slučaju sve što si radio bilo je potpuno uzaludno jer zbog negativnog iskustva, posjetitelj možda ni neće ostvariti tvoj željeni cilj.

Ako imaš još kakvih pitanja vezanih uz kreiranje primamljivih poziva na radnju, stojimo ti na raspolaganju! 😉

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?