Što je A/B testiranje?

ab-testiranje

Što je A/B testiranje?

Što je A/B testiranje? 1200 650 Pisalica

Recimo da se baviš proizvodnjom čokolade za djecu. Kako ćeš znati koju čokoladu klinci najviše obožavaju?

Umjesto da se osloniš na svoju intuiciju, predlažemo ti da otkriješ čarobnu formulu iliti kreneš s testiranjem.

Tako ćeš testirati nekoliko verzija čokolade, a ona koja se pokaže najprodavanijom, tvoja je zlatna koka. Na čiju proizvodnju ćeš se i usmjeriti.

Mislimo da sad shvaćaš zašto je važno testirati.

Prati nas i dalje i saznaj kako ubrati onaj najslađi šlag s torte A/B testiranjem 😄.

Započet ćemo s definicijom.

Što je A/B testiranje?

A/B testiranje naziv je za podijeljeno testiranje. Služi za testiranje dviju različitih opcija koje se prikazuju prema različitoj publici u isto vrijeme. Njihovim uspoređivanjem saznaje se koja od opcija je uspješnija, odnosno koja ostvaruje bolje rezultate.

Zašto je ono važno? 😳

Zapravo, različita publika reagira na drugačiji način i ono što primjerice funkcionira u jednom poduzeću ne mora značiti da će funkcionirati i u drugom.

Zato je i potrebno testirati.

No kako započeti samo A/B testiranje?

Donosimo ti nekoliko koraka koji će ti pomoći pri tome.

Odakle krenuti?

Kako bi se ono uopće pokrenulo, prvi korak ogleda se u odabiru opcija koje želiš testirati.

Pritom imaj na umu da i one najmanje promjene poput druge slike u newsletteru  ili promijenjene riječi na CTA gumbu mogu ukazati na poboljšanje.

Slijedi definiranje cilja koji želiš postići testiranjem. Primjerice, odredi odnosi li se on na postotak otvaranja ili stopu konverzije.

Kreiraj različite verzije sadržaja koje ćeš poslati podijeljenoj publici. No, pritom razmisli o veličini uzorka publike, ako je to moguće.

Fokusiraj se na alate putem kojih ćeš provesti A/B testiranje. Tako, programi za izradu newslettera poput MailChimpa, Campaign Monitora ili Active Campaigna već imaju ugrađene alate za provođenje A/B testiranja.

No postoji i mnogo alata za provođenje A/B testiranja na web-u, a mi izdvajamo neke od najboljih: Optimizely, Visual Website Optimize i Unbounce.

Savjetujemo ti da odabrane opcije, testiraš istovremeno. Što ne mora biti slučaj, primjerice kod pronalaska optimalnog vremena slanja newslettera jer se svaka publika, a i svako poduzeće razlikuje.

Na kraju, poduzmi radnje u skladu s dobivenim rezultatima. Preporučujemo ti da s vremenom provjeravaš testove jer se njihova učinkovitost može promijeniti.

Mislimo da sad shvaćaš bit testiranja! Ako se pitaš što se sve može testirati, čitaj dalje 🙂.

Što testirati?

a/b-testiranje
a/b-testiranje

Testiranje newslettera

E-mail marketing je tvoja specijalnost? Onda razmisli o testiranju sljedećih stavki.

Kako je naslov taj koji ostavlja prvi dojam na sve nas i temeljem njega odlučujemo hoćemo li nešto otvoriti ili ne, predlažemo ti da započneš s testiranjem naslova u newsletteru. Tako, kreiraj dvije verzije naslova i pošalji ga na različite liste pretplatnika.

Primjerice, u jednoj verziji naslova možeš koristiti emotikone ili možeš započeti s upitni pitanjem 😉. Dok, druga verzija može biti ona klasična potvrdnog oblika i bez emotikona.

Usporedi te dvije poslane verzije i započni upotrebljavati ono na što tvoja publika bolje reagira.

Sljedeća stavka koju možeš testirati je From name. Osim efektnog naslova, svi mi obraćamo pažnju i na osobu ili poduzeće od kojeg primamo mail. Tako da koristi ono ime ili naziv poduzeća po kojem te publika prepoznaje.

Obrati pažnju i na vrijeme i dan slanja! Testiranjem različitih termina možeš saznati kada je tvoja publika najaktivnija i u tom terminu joj pošalji newsletter.

Testirati možeš i cjelokupni sadržaj newslettera, od njegovog vizualnog izgleda, razmještaja teksta, slika koja se nalaze u njemu pa sve do poziva na akciju.

Testiranje web stranice

Isto tako, A/B testiranjem možeš testirati cijeli dizajn web stranice, odnosno sve ono što možeš promijeniti. Od naslova, poziva na akciju, sadržaja pa do slika. No to ne znači da trebaš provesti sate i sate testirajući baš svaku sitnicu, već se usredotoči na one bitne stvari.

Bilo bi dobro testirati naslov, poziv na akciju, opise proizvoda ili usluga te slike koje su povezane s prodajom.

Primjerice, u cilju povećanja stope konverzije možeš testirati boju poziva na akciju. U tom slučaju, kreiraj još jedan poziv na akciju koji vodi na istu odredišnu stranicu, kao i prethodni. Ako se pokaže da taj kreirani poziv na akciju, nakon testiranja, ostvaruje veću stopu konverzije, znat ćeš da moraš zamijeniti boju poziva na radnju.

Testiranje oglasa

Što se tiče oglasa, obrati pažnju na testiranje različitih ciljeva kampanje, položaja samih oglasa, kao i sadržaja, naslova ili vizualnog elementa. Testiranjem više različitih oglasa saznat ćeš koji oglas dovodi do više posjetitelja što ti može pomoći kod fokusa pri oglašavanju.

Koji su benefiti A/B testiranja?

Povećanje prometa web stranice

Primjerice, testiranje različitih blog postova ili naslova web stranice može dovesti do većeg broja korisnika koji su kliknuli na isti, a time i većeg prometa na web stranici.

Veća stopa konverzije

Primjerice, testiranjem CTA gumba može se povećati postotak onih ljudi koji su kliknuli na gumb i time došli na odredišnu stranicu. Samim time, to može dovesti i do povećanja ispunjenih kontakt obrazaca ili pretplate na newsletter, odnosno ostvarenja zadanog cilja.

Manja stopa napuštanja

Primjerice, ako uočiš da posjetitelji ubrzo nakon što posjete određenu podstranicu, istu i napuste, testiranjem različitih blogova, fontova ili slike, može se smanjiti stopa napuštanja. Ali i povećati zadržavanje posjetitelja na stranici.

Isto tako, testiranjem različitih fotografija proizvoda, može se smanjiti i stopa napuštanja prije same kupnje. Odnosno stavljanja proizvoda u kupovnu košaricu.

Ako ti sve ovo još uvijek djeluje apstraktno, sa zadovoljstvom ćemo ti pomoći oko A/B testiranja 😃.

Tu smo za tebe tako da čekamo tvoj poziv!

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?