Što je inbound marketing i zašto je važan?

Već ti se kosa diže na glavi kada vidiš reklamu u kojoj će jedna kapljica sredstva za pranje posuđa oprati hrpu suđa? Ili kada vidiš reklamu koja ti govori da će magični sastojci jedne tube čarobno izbijeliti tvoje zube ili sakriti bore? ?

Često ih preskačeš isključivanjem radija ili TV-a ili pak uključivanjem add-blockera na svom računalu?

Naravno, jer tratiš svoje dragocjeno vrijeme!

Vjeruj, situacija nije ništa bolja ni kod tvojih kupaca. Zato mislimo da je pravo vrijeme da se upoznaš s inbound marketingom ?.

Prije samog objašnjenja inbound marketinga, moramo navesti na što se to odnosi outbound marketing.

Što je to outbound marketing?

Outbound marketing, odnosno izlazni marketing, predstavlja oblik oglašavanja osobama koje to nisu zatražile. Zbog toga se smatra agresivnim marketingom jer se nameće osobama s ciljem privlačenja njihove pozornosti.

Outbound marketing obuhvaća:

  • sajmove
  • telefonske pozive
  • oglase na televiziji, radiju i u tisku
  • bannere na web stranicama
  • plakate i letke
  • izravnu poštu
  • ostale oblike „tradicionalnog oglašavanja“

U odnosu na agresivan marketing koji te „vuče“  za rukav kako bi kupio tvoju pažnju, inbound marketing djeluje potpuno suprotno.

Što je inbound ili ulazni marketing?

Inbound ili ulazni marketing fokusiran je na one osobe koje traže informacije o određenom proizvodu ili usluzi. Smatra se najučinkovitijom marketinškom metodom za poslovanje na internetu.  Orijentiran je na kreiranje kvalitetnog i korisnog sadržaja koji je prilagođen željama i potrebama potencijalnih kupaca.

Na taj nenametljiv način polako se gradi povjerenje s posjetiteljima što je ujedno i efikasan način za stvaranje komunikacije s njima. Tako se može privući prava vrsta posjetitelja koji imaju potencijal postati kupcima vaših proizvoda ili usluga.

Uspoređujući ova dva pojma, sada ti je vjerujemo jasno da outbound marketing zapravo traži kupce, a kod inbound marketinga kupac sam dolazi k tebi.

Važno je spomenuti da se inbound marketing zasniva na dopuštenju. Tako ti korisnici prije primanja same elektroničke pošte, moraju dati zeleno svijetlo, odnosno privolu za primanje iste.

Korisnici sami dolaze na tvoj web kako bi pročitali blog, infografiku ili pogledali video koji ih zanima. Oni te žele pratiti jer su samostalno lajkali tvoj Facebook, Instagram ili neki drugi profil da bi saznali sve o tvojim proizvodima, uslugama ili poslovanju ?. Pretražujući željene pojmove, korisnici putem rezultata pretrage na tražilici sami dolaze na tvoj web.

Faze inbound marketinga

Smatra se da je za stvaranje pojma inbound marketing zaslužan Brian Halligan – suosnivač te glavni izvršni direktor HubSpota koji ističe da se uspjeh poslovanja temelji na personalizaciji i prisnosti posjetitelja s web stranicom tvrtke, dok onim posjetiteljima koji se ponovno vraćaju na web treba ponuditi dodanu vrijednost.

U skladu s time, HubSpot ističe i nekoliko faza koje obuhvaćaju proces pretvaranja posjetitelja u kupce određenih proizvoda ili usluga. Proces se sastoji od 4 faza.

Prva faza odnosi se na fazu privlačenja korisnika u kojoj je poželjno kreirati kvalitetan sadržaj.

Druga faza podrazumijeva angažiranje potencijalnih kupaca što se donosi na ispunjavanje forma i dobivanje premium sadržaja zauzvrat.

Treća faza odnosi se na jačanje odnosa s potencijalnim kupcima što se najčešće ostvaruje korištenjem email marketinga.

Kako se u prvu fazu ulaže i najviše truda upravo zbog privlačenja korisnika, jednako je važna i ona posljednja faza. Ona se odnosi na održavanje kontinuiranih odnosa s kupcima. Da bi znali našu prisutnost, kupci u svakom trenutku trebaju znati odgovore na pitanja koja ih zanimaju.

Donosimo ti zato najvažnije elemente inbound marketinga u koje se isplati uložiti truda!

inbound-marketing

Saznaj i zašto ?

Content marketing

Predstavlja bitan marketinški element koji će privući kupce i zadržati ih.

Zato kreirani sadržaj treba biti dobro napisan, jednostavan i koristan kako bi tvoj web generirao što više posjetitelja i prometa. Isto tako, sadržaj mora pomoći posjetitelju prilikom rješavanja njegovih problema,

Društvene mreže

Pri korištenju društvenih mreža, obrati pozornost na sljedeće!

Društvene mreže zahtijevaju održavanje kontinuirane komunikacije s potencijalnim kupcima, pa tako kupce trebaš često informirati o svojoj ponudi. Objave ti ne smiju biti isključivo prodajnog karaktera već s vremena na vrijeme sa svojim pratiteljima podijeli pokoju zanimljivost.

Inače, Facebook kažnjava vlasnike fan stranica koji konstantno i agresivno promoviraju svoje proizvode!

Optimizacija za tražilice

Kako bi se pozicionirali što bolje na tražilici, kreiraj listu ključnih riječi, a koje su povezane s tvojim poslovanjem. Zatim kreiraj sadržaj koji obuhvaća upravo te ključne riječi. Vidjet ćeš da će više ljudi posjetiti tvoju stranicu, a ujedno ćete se i bolje rangirati na pretraživaču.

Email marketing

Newsletter popuni korisnim savjetima i informacijama.

Tako ćeš produbiti povjerenje kupaca što će u konačnici dovesti do veće kupnje proizvoda.

Besplatne usluge

Korisnici dobro reagiraju na besplatno skidanje dokumenata koji govore o određenim temama povezanim s web stranicom na kojoj se nalaze. To je izvrstan način da se privuku potencijalni kupci!

Zato kreiraj kratki e-book ili osmisli neki drugi način putem kojeg ćeš privući potencijalne kupce!

Inbound marketing u odnosu na outband marketing

Bez obzira na to što je inbound marketing kompliciraniji jer zahtjeva konstantnu prilagodbu publici, dok se kod outbound marketinga ista poruka može poslati primjerice i putem plakata, izravne pošte ili oglasa na tisku, on je isplativiji.

Znaš već da oglasi na tisku, televiziji i na radiju zahtijevaju veće financijske troškove u odnosu na troškove inbound marketinga.

Još jedna prednost inbound marketinga je i ta što je on učinkovitiji.
Daje precizne rezultate određene marketinške kampanje dok je kod outbound marketinga teže izmjeriti koliko osoba je primjerice čulo ili kupilo određeni proizvod temeljem televizijskog ili radijskog oglasa.

Inbound marketingom nastoji zadobiti povjerenje kupca pa tako on počiva na dvosmjernoj komunikaciji. Time se ostvaruje i veća povezanost s potrošačima.

S druge strane, kako outbound marketing nameće proizvode ili usluge potrošačima, tu se radi o jednosmjernoj komunikaciji.

Inbound marketing pruža dodanu vrijednost potrošaču kreiranjem kvalitetnog sadržaja koji ga zanima, dok outbound marketing pruža tek malu vrijednost jer ga potrošači nisu obično ni tražili.

I to je to! ?

Kreiranje inbound marketing strategije čini ti se ipak prekomplicirano? Kontaktiraj nas!

Rado ćemo ti pomoći da postaneš dio moderne marketing strategije! ?