Zašto su ključne riječi važne za tražilice?

Znaš li na što se odnose ključne riječi i zašto su one toliko važne? ? Iako možda ne znaš njihovu stručnu definiciju, uvjeravamo te da ti njihova uporaba i nije toliko strana.

Ako nam ne vjeruješ, u nastavku ćemo te uvjeriti u suprotno.

Zamisli se u sljedećoj situaciji.
Nekolicina poslovnih suradnika dolazi k tebi na popodnevno druženje. Ne želiš ih baš dočekati s grickalicama i sokićima, već ih želiš iznenaditi nečim konkretnim. Nakon dugog razmišljanja, odlučuješ se za pripremu tjestenine sa sirom.

No pitaš se kako ćeš to izvesti budući da su tvoje kulinarske vještine upitne? Vjerojatno ćeš se dohvatiti Googlea i sigurni smo da ćeš pronaći jednostavan, brz i fin recept u samo nekoliko sekundi!?

Dolaziš na pretraživač, a ono što upisuješ u njega su ključne riječi. Dakle, upisuješ riječi ili fraze poput: tjestenina sa sirom, tjestenina sa sirom recepti, tjestenina sa sirom sastojci, kako pripremiti tjesteninu sa sirom.

Zapravo, odabrane fraze dovele su te do traženog sadržaja, a i pomogle su ti kod pripreme željenog jela.  

Shvaćaš li sad što su ključne riječi i kako su ti pomogle?
OK, hajdemo sad ipak i do definicije.

Što su ključne riječi?

Dakle, ključne riječi obuhvaćaju pojmove ili fraze koje opisuju proizvode ili usluge jedne tvrtke. One se upotrebljavaju sa svrhom lakšeg prolaska određene web stranice, članka ili fotografije, osobi koja pretražuje sadržaj na Internetu.

Koriste se u SEO optimizaciji te u Google Ads oglašavanju, o čemu više saznaj u nastavku.

SEO optimizacija

Ključne riječi jedan su od najvažnijih faktora koji utječe na SEO optimizaciju neke tvrtke. Pa ako tvrtka koristi one ključne riječi koje su povezane s njezinim poslovanjem (ali i ključne riječi koje osobe često pretražuju), ista će se organski bolje pozicionirati u rezultatima pretraživanja.

U protivnom, ako tvrtka koristi ključne riječi koje nisu povezane s njezinim poslovanjem ili one koje se stalno ponavljaju, pretraživač može tu tvrtku spustiti na rezultatima pretraživanja.

Samim time ona postaje nevidljiva za potencijalne klijente, osim ako oni baš znaju adresu web stranice. No, ako tvrtka nije vidljiva potencijalnim klijentima, kako će ona realizirati svoj cilj u pogledu povećanja prometa kroz organske rezultate pretraživanja?

Nikako! ?

Zato se preporučuje odabir specifičnih i relevantnih ključnih riječi. Odnosno preporučuje se uporaba long-tail (čitaj: dugačkih) ključnih riječi koje ciljaju onu publiku koja je zainteresirana za nuđeni proizvod ili uslugu.

S druge strane, publika obično za informiranje koristi short-tail (čitaj: kratke) ključne riječi. Putem takvih ključnih riječi teže je zauzimanje prve pozicije na tražilici zbog veće konkurencije.

Google Ads oglašavanje

Putem Google Ads platforme oglašavaju se web stranice određene tvrtke u onom trenutku kada korisnik pretražuje pojedinu ključnu riječ. Pa je isto tako potrebno odabrati relevantne i kvalitetne ključne riječi koje su povezane s određenom kampanjom.

Korištenje kvalitetnih i relevantnih ključnih riječi važno je iz više razloga. Njihovom uporabom lakše se dolazi do zainteresiranih klijenata. Također, korištenje relevantnih ključnih riječi dovodi do veće uspješnosti samog oglasa, a time i nižih cijena. Dok u obrnutoj situaciji, loše ključne riječi mogu dovesti do viših cijena oglasa i niže pozicije oglasa na pretraživaču.

Kod Google Ads oglasa razlikuje se nekoliko vrsta ključnih riječ:

  • široko podudaranje
  • modifikator širokog podudaranja
  • podudaranje fraze
  • točno podudaranje te
  • negativne ključne riječi.

Kod širokog podudaranja oglasi se mogu prikazivati kod pretraživanja onih ključnih riječi koje su krivo napisane, kod pretraživanja njihovih sinonima i povezanih pretraživanja.

Sljedeća opcija, modifikator širokog podudaranja, slična je širokom podudaranju. No kod ove opcije, oglas se prikazuje samo za one ključne riječi ispred kojih je dodan plus ili za slične varijacije tih izraza.  

Opcija podudaranje fraze prikazuje oglase osobama čije se pretraživanje točno podudara s definiranom frazom ili njenom sličnom varijacijom, uz moguće dodatne riječi ispred ili iza fraze. No, oglas se neće prikazati ako se riječ doda unutar te određene fraze.

Opcija točnog podudaranja prikazuje oglase kod pretraživanja onih izraza koji se točno podudaraju s definiranim izrazom ili njegovom bliskom varijacijom.

Opcija negativnog podudaranja isključuje one riječi za koje se ne želi prikazati oglas.

Dobro, shvaćaš važnost ključnih riječi. No, pitaš se kako do onih „relevantnih“ koje korisnici pretražuju?

Kako do relevantnih ključnih riječi?

kljucne-rijeci

Prilikom istraživanja ključnih riječi mogu ti pomoći razni besplatni alati. Tako da ti izdvajamo neke od njih:  

  • Google Keyword Planner
  • Google Trends
  • Keyword Tool
  • Ubersuggest
  • Soovle

Pri istraživanju ti može pomoći i sam pretraživač. Naime, u polje koje je predviđeno za pretraživanje upiši određenu ključnu riječ nakon čega će on sam izbaciti još neke dodatne prijedloge koje možeš isto tako upotrijebiti.

Savjetujemo ti da prilikom istraživanja ključnih riječi obratiš pozornost na broj mjesečnih pretraživanja pojedinih ključnih riječi. Sigurno nećeš koristiti one ključne riječi koje nitko ne pretražuje, već one koje imaju veći broj pretraživanja. Zar ne?

Također, provjeri konkurentnost ključnih riječ. Nećeš se „natjecati“ s visoko konkurentnim ključnim riječima. Dakle, usmjeri pažnju na konkurenciju koja se natječe za iste ključne riječi kao i ti. I dobro razmisli o prihodu kakav će te ključne riječi generirati.

Gdje koristiti ključne riječi?

URL tag

Savjetujemo ti da barem jednu relevantnu i jedinstvenu ključnu riječ (za određenu podstranicu na webu) uvrstiš u svaki URL tag web stranice. Što će ti pomoći prilikom povećanja vidljivosti u rezultatima pretraživanje.

Naslov

Relevantne ključne riječi uključi u sam naslov. No, pri tome imaj na umu da bi se one trebale nalaziti čim bliže početku naslova te da bi optimizirani naslov trebao biti kratak i jasan.

Broj dopuštenih znakova u naslovu iznosi 65 i u taj broj je potrebno uključiti one ključne riječi po kojima želiš da te potencijalni klijenti pronađu. Također, tu je važno za spomenuti da izbjegneš ponavljanje naslova već da koristiš jedinstvene naslove.

Meta description

Iako ključne riječi u meta descriptionu ne utječu na položaj pri rangiranju, poželjno ih je uključiti u isti jer će tada te odabrane ključne riječi biti istaknute. A time se može privući veći broj klikova. Zapravo, meta opisom osobi koja pretražuje web pružaš jasne informacije o odredišnoj stranici.

Broj znakova koji se preporučuje kod kreiranja meta opisa ne bi smio prelaziti 160. Sigurno ne želiš da predugačak meta description bude skraćen stavljanjem točkica na kraju. To ne izgleda lijepo, a i odvlači pozornost, stoga ti savjetujemo da se pridržavaš ove brojke.

Podnaslovi (H1 – H1 tagovi)

Također, ključne riječi su poželjne i u podnaslovima kako bi korisnik iz njih lakše shvatio o čemu se radi u svakom sljedećem odlomku.

ALT tag

Kako tražilicama nije vidljivo ono što se nalazi na slici, potrebno ju je opisati pomoću ALT taga. Samim time tražilici će postati jasno što se nalazi na slici.

Sadržaj

Optimizirane ključne riječi poželjno je koristiti i u samom tekstu sadržaja. No, pri tome pripazi na njihovu optimalnu uporabu. Znaj da pretjerana uporaba može dovesti do prestanka indeksiranja stranice.

Nadamo se da razumiješ važnost ključnih riječi. No, ako postoje bilo kakve nejasnoće, stojimo ti na raspolaganju. ?