Ovo je top 10 trendova u digitalnom marketingu za 2021. godinu

trendovi-2021-digitani-marketing

Ovo je top 10 trendova u digitalnom marketingu za 2021. godinu

Ovo je top 10 trendova u digitalnom marketingu za 2021. godinu 1200 650 Pisalica

Iako 2020. želimo svi što prije zaboraviti, ne možemo poreći da je utjecala na razne trendove, tako i one u svijetu digitalnog marketinga. Virtualni događaji i eCommerce obilježili su svakako 2020.-tu godinu i s razlogom se zato pitate – što će nam donijeti nova, 2021. godina.

U ovom članku zato saznajte trendove digitalnog marketinga za 2021. godinu:

Tvrtke će biti prisutne na manje društvenih mreža

Vjerojatno i vi poput nas imate osjećaj da su društvene mreže počele nicati kao gljive nakon kiše. Tko bi sve to više mogao pratiti! U 2021. zato će mnoge tvrtke smanjiti broj društvenih mreža koje koriste. Kako je mnogima dozlogrdio upravo Facebook,  pretpostavljamo da će se mnogi od vas pitati ima li smisla biti prisutan na Facebooku.

Zanima vas naše mišljenje? Sve ovisi o tome tko je vaša ciljana publika. Ako su to osobe od 35 do 65, onda ostanite na tom marketinškom kanalu. Osobito ako i dalje vidite određene rezultate.

Društvene mreže postat će glavni kanali za kupnju

Facebook i Instagram već naveliko rade na iskustvu kupnje, prilikom kojeg korisnici neće trebati otići s platforme na neki web shop, već će kupnju moći napraviti odmah. Zbog toga, ali i niza drugih okolnosti (među kojima je pandemija jedan od važnijih razloga) online trgovina će i dalje bilježiti rast.

Fokusirajte se na interaktivan sadržaj

Prošle smo godine mogli svjedočiti tome da interaktivan sadržaj daje bolji angažman ispod objava. I baš zato, interaktivan sadržaj poput kvizova, otvorenih pitanja, anketa, nagradnih natječaja i slično, vodit će glavnu riječ na društvenim mrežama.

Imajte u vidu da korisnici zaista vole takav sadržaj, zbog čega njime poboljšavate korisničko iskustvo.

Porast virtualnih događaja

Ako se što otkazivalo u 2021., onda su to svakako bile konferencije. Dok su se u prošloj godini tek hrabri odlučili na online konferencije, u 2021. očekuje se njihov procvat. A kako i ne bi kada cijela logistika postaje jednostavnija, a znatno se i režu troškovi organizacije. Osim toga, virtualni nastup omogućuje praćenje predavanja i onim ljudima koji su geografski udaljeni od vas ili iz nekog razloga ne mogu putovati.

Napokon će zaživjeti proširena stvarnost

AR (eng. augmented reality) ili proširena stvarnost omogućuje nam da preko kakvog pametnog uređaja, najčešće mobitela, vidimo elemente koji se postoje u stvarnom životu. Budući da društvene mreže već imaju elemente proširene stvarnosti, samo je pitanje vremena kada će se ona odraziti na marketinške oglase. Dragi marketingaši, čini se da će nam 2021. biti itekako izazovna i zanimljiva! Takav pristup promociji samo će još dodatno pojačati personalizirani pristup u oglašavanju, što je trend zadnjih nekoliko godina.

Više nije važno biti prvi na Googleu

Da, dobro ste pročitali! Naravno da ključne riječi i dalje imaju ogromnu ulogu u optimizaciji vaših web mjesta, no valja naglasiti da prva pozicija više nije presudna. Prema novom trendu svi ćemo se natjecati da se pojavimo u „istaknutom isječku“ (eng. snippet), kao što je prikazano na priloženoj fotografiji. Ovim novitetom Google pokušava odgovoriti na pitanje korisnika, a da korisnik pritom nije napravio dodatni klik mišem. Kao što možete vidjeti, članak koji je Google prepoznao kao najbolji materijal za snippet, stavio je na prvu poziciju i izdvojio vizualno. Zanimljiva činjenica i svakako važna za znati je ta da se istaknuti isječci poput ovog ponekad čitaju naglas glasovnim pretraživačima Google Assistenta.

To zapravo znači da je sadržaj web stranice i dalje kralj! Zato pišite korisne i nešto duge članke za svoj blog, možda vam se posreći.

google-seo-2021

Obratite više pažnje na lokalni SEO

Google često ažurira algoritam za lokalni SEO pa ako djelujete lokalno, svakako obratite pažnju na to i ažurirajte redovito informacije o tome. Odgovor na pitanje zašto Google favorizira lokalni SEO je zapravo jednostavan. Kada osoba treba neku uslugu, poput frizera ili automehaničara, tu će uslugu tražili lokalno, kao na primjer „frizerski salon + Zagreb“.

Da biste poboljšali svoj lokalni SEO, svakako otvorite Google My Business račun, što će vam omogućiti da objavite sve važne informacije o poduzeću, a omogućit će vam i objavu raznih akcija i pogodnosti koje nudite svojim kupcima.

Instalirali ste Ad Blocker? Zbogom!

Ako ste malo vještiji u informatici, onda vjerojatno na svoje računalo već imate instaliran Ad Blocker (očekuje se da bi ga u 2021. moglo koristiti čak 20% korisnika interneta!), zahvaljujući kojem ste dosad bili pošteđeni prikazivanja raznih dosadnih oglasa. Naravno, istu ćete opciju moći koristiti i u 2021., no kako u statistikama stručnjaci za brojke (i oglašavanje) primjećuju slabije rezultate, dosjetili su se kako tome stati na kraj. Naime, imate li instaliran Ad Blocker, u 2021. može vam se dogoditi da nećete moći pristupiti određenom sadržaju koji želite konzumirati, sve dokle ga ne „ugasite“.  Iskreno, mi vam ovakav način rada ne preporučujemo, jer ne želimo da se zamjerite svojim čitateljima. Umjesto toga istražite razne druge marketinške kanale, kojim ima zaista puno, sigurni smo da ćete pronaći alternativni način kako pristupiti potencijalnim kupcima s instaliranim Ad Blockerom.

ad-blocker-iskustva

Održivo poslovanje

Kada pričamo o marketingu, dakako možemo pričati o održivom marketingu. No namjerno sada dajemo malo širu perspektivu i potičemo vas da se iskreno zapitate – koliko vaše poduzeće doprinosi očuvanju okoliša?

Brigao o prirodi još je jedan trend, a mi bismo dodali i nužnost. Ako je vjerovati statistikama, 81% potrošača smatra da bi se tvrtke trebale više brinuti o očuvanju okoliša. Dakle, printajte samo nužno, po mogućnosti na recikliranom papiru. U potpis e-maila dodajte rečenicu kojom potičete svoje suradnike i klijente da ne printaju ako ne moraju. Nemojte kupovati plastiku za evente, radije se ponosite održivim eventima. Izbjegavajte ispijanje kave iz kapsula. Kada šaljete čestitke, neka i one budu održive. Može se, kada se hoće!

Razmislite o vrijednostima koje vaša tvrtka i zaposlenici njeguju

Novo normalno cijeli je svijet potaknulo da se zapitamo o tome koje su naše istinske vrijednosti. I ne, nije samo u pitanju očuvanje prirode za buduće generacije. Mogli bismo reći da napokon osjećamo buđenje kolektivne svijesti. Sada potrošači žele znati gdje je uzgojena koja namirnica i koliko vaša tvrtka ima veze s politikom. Mnogi kupci pitaju se i kakav je vaš stav prema rasnom i rodnom identitetu, kao i tradicionalnim vrijednostima.

Nemojte birati udovoljiti svima jer znate i sami da to nije moguće. Radije iskreno komunicirajte vrijednosti koje živite, budite autentični.

Trebate li pomoć, javite se.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?