Zašto društvene mreže nisu zamjena za vašu web stranicu?

Potaknuti nedavnim novim uvjetima izrade oglasa na Facebooku i Inastagramu unutar Europske unije, gdje ove mreže više ne dopuštaju potencijalnim kupcima vama slati upite direktno u Messenger, želimo vas još jednom podsjetiti koliko je vaše web mjesto važno.

Istina je takva da se u Hrvatskoj ne isplati pokretati obrt ili firmu sve dokle nemate kakve-takve prihode, kojima biste uspjeli pokriti barem doprinose, porez i razne ostale namete države čija je svrha jedino puniti državnu blagajnu. Čak da svoj hobi uspijete pretvoriti u relativno dobar posao, dobar dio vas kreirat će Facebook stranicu i Instagram profil putem kojih će nuditi svoje usluge i proizvode, jer „tako rade i drugi pa zašto ne bih i ja“.

Postoji više razloga zašto biste trebali imati svoju web stranicu ili web shop

Ipak, bazirati svoju prodaju isključivo na društvenim mrežama nije pametna odluka iz više razloga. Za početak, budući da nemate prijavljen biznis, mogli biste dobiti popriličnu kaznu što radite prodaju bez pravnog temelja. No čak ako stavimo te „novčane prijetnje“ na stranu, u najmanju ruku možete ostati bez zajednice koju ste gradili vjerojatno godinama.
I morat ćete sve iz početka…

Ali nije to sve. Kada svoje poslovanje temeljite na Instagramu i Facebooku (a pritom mislimo da cijeli brend gradite na društvenim mrežama, bez da imate vlastitu web stranicu), vi ste zapravo cijelo vrijeme primorani raditi prema pravilima koja netko drugi diktira. Nažalost smo svjedoci tome da se Facebook i Instagram (koji je također u vlasništvu Facebooka) vrlo brzo mijenjaju posljednjih godina i to, usudili bismo se reći, ne u onom smjeru u kojem mi želimo.

Možda je do prije 12-18 mjeseci za vas takav model poslovanja i bio profitabilan. Redovito ste radili objave, tu i tamo nešto promovirali i uspjeli ste nekako doći do potencijalnih kupaca. Unazad 18 mjeseci algoritmi ovih društvenih mreža drastično su se izmijenili te je sada puno teže doći do ciljane publike. Uostalom, veća je i konkurencija i trebat ćete platiti dosta više da biste bili stalno pred očima svojih kupaca.

Kažu iz Facebooka, to je zbog zaštite privatnosti korisnika (op.a. Ako još niste, bacite pogled na dokumentarac The Social Dilemma), no mi smatramo da nije ova priča baš toliko crno-bijela. Jer u ljudskoj prirodi je da kad imaš puno, težiš tome da imaš još više. Pohlepa najveće društvene mreže možda još uvijek tjera vodu na svoj mlin, ali pitamo se koliko dugo. Sudeći prema onome što svaki dan čujemo od korisnika, živci prema Facebooku sve su tanji.

Close-up of female postwoman signing parcels at the table at post office

Nikad, ali nikad, ne gradite svoje poslovanje samo na jednom marketinškom kanalu

U vašem slučaju možda odlično funkcionira prodaja kroz samo jedan kanal. No mi vas pitamo, što ako ta jedna društvena mreža koja je vaš jedini kanal prodaje, u nekom trenutku prestane funkcionirati ili drastično izmijeni način rada? Da, to je moguće!

U tom bi slučaju vaša prodaja pala na nulu, zar ne?

Nemojte nas pogrešno shvatiti, nemamo mi ništa protiv društvenih mreža, dapače, one su odlični kanali koji generiraju promet na web mjesto. Dobro to znamo i zato rado vodimo vaše profile na raznim društvenim mrežama. No potičemo vas da najprije izgradite svoje web mjesto (web stranicu, web shop, portal ili platformu), odnosno izgradite svoj dom, pa tek potom povremeno prespavate u tuđem apartmanu, kada recimo želite novo iskustvo, prodajno u ovom slučaju.

Prodaja putem web stranice u vašem vlasništvu dugoročno je najisplativija strategija jer ćete s vremenom na svoju web stranicu privlačiti sve više organskog prometa (neplaćenog prometa), a sav taj promet su zapravo vaši potencijalni kupci. S druge strane, već sada vidite da vidljivost na društvenim mrežama košta sve više pa bi privlačenje kupaca kroz oglase (plaćeni promet) dugoročno za vas moglo postati jednostavno neisplativo.

Neki pametan savjet za kraj? Testirajte što više!

Zapravo, sve što smo mislili podijelili smo s vama već u članku. Možda bismo za kraj samo napomenuli da je svako poslovanje drugačije pa ako želite saznati što za vas najbolje funkcionira, trebali biste napraviti dvije stvari:

  1. testirati razne marketinške kanale što više, kako biste prepoznali i usredotočili se na one koji za vas funkcioniraju
  2. savjetovati se kod marketinških stručnjaka jer oni imaju zaista puno „utakmica u nogama“ i znat će vas usmjeriti u vašoj prodajnoj strategiji.

Ako kao te marketinške stručnjake prepoznajete nas, slobodno nam se javite. Naša vrata uvijek su vam otvorena.