I ja bih na Instagram, sine!

Otkad je 2012. godine Facebook kupio Instagram, ovo je postala druga najpopularnija društvena mreža na svijetu.  Zuckerberg je jako dobro nanjušio, jer mlađe generacije sve manje otvaraju Facebook profile, dok je Instagram i dalje u velikom porastu.

To sve naravno pronalazi svoj odraz u poslovnom svijetu pa tako i mi od naših trenutnih i potencijalnih klijenata dobivamo sve više upita za vođenje profila upravo ove društvene mreže. Facebook je očito pao u drugi plan i postao mreža za odrasle, a oni odrasli koji žele biti u trendu, ili već objavljuju svoje Storyje na Instagramu ili moljakaju djecu da im otvore profile.

Zato, u nastavku pišemo o nekoliko važnih pojmova koje trebate svladati ako želite jednoga dana postati Instagram master. Nakon što svladate ovo gradivo, uskoro ćete imati prilike pročitati još jedan članak, onaj za napredne, a koji se tiče prikupljanja followera na Instagramu. Što reći, stay tuned.

Kako bi (moj) Instagram profil trebao izgledati?

Sve na Instagramu nekako se vrti oko zanimljivih fotografija, no želite li onako zaista zabljesnuti na toj društvenoj mreži, najprije trebate odlučiti o kojoj ćete to specifičnoj niši objavljivati svoje fotke i Storyje.

Upravo ta specifičnost ključ je za dobar Instagram profil. I naravno, to je samo dio Svetog Trojstva koje još čine kvalitetne fotografije i zanimljive priče.

Što bi, dakle, mogla biti vaša niša? Recenzije kozmetičkih proizvoda, moda u nekom specifičnom stilu, auti, gamanje, kuhanje… Svi nabrojeni pojmovi mogu postati glavna tema vašeg Instagram profila.

Provjerite je li susjedova trava zelenija

Na Instagramu ima more kvalitetnih profila pa vam savjetujemo da popratite one koji rade nešto slično što vi želite. Analizirajte njihov logotip, biografiju, omjer followera i postova, analizirajte sadržaj koji postaju te svakako provjerite koriste li hashtagove (npr. #travel, #samoprirodno, #zagreb…) i gumbe za akciju (tzv. call-to-action).

Što više o konkurenciji saznate, tim bolje, naročito ako se radi, kao što smo spomenuli, o kvalitetnom profilu. Slobodno pokupite neke ideje, no vjerujemo da vas ne moramo posebno podsjećati da čisto kopiranje nije u redu.

Hm, a što ako nemate kvalitetne fotke?

Današnji pametni telefoni toliko su napredovali da, realno, više ne trebamo imati fotoaparat, osim ako se fotografiranjem ne bavimo profesionalno. Naše mobilne kamere skroz su u redu za okinuti zanimljivu fotografiju za Instagram.

Da bi fotografija dobila poseban štih, možete se koristiti raznim filterima koji su već stavljeni u Instagram aplikaciju ili ih možete preuzeti na svoj mobitel odete li u App Store na svom mobitelu. Treća opcija, nama svakako zanimljivija, jeste da filter napravite baš vi! To možete poprilično jednostavno, na primjer, tako da približite vrh plastične prozirne vrećice oku svoje kamere ili selotejp flomasterom obojite u neku zanimljivu boju pa ga zalijepite na oko kamere. Ima tu još zaista puno trikova, a možete ih pronaći, naravno, na Googleu.

Četvrta opcija su web platforme na kojima se nalaze fotografije za besplatno korištenje, često uz napomenu tko je autor iste. Primjeri tih stranica su: Unsplash, Pexels, Stocksnap i Pixabay.

Objavljujte viralan sadržaj

Da bi vaš Instagram profil imao ikakvog smisla, on treba biti gledan, praćen i lajkan. To možete postići tako da pripazite na sadržaj koji objavljujete, odnosno on treba biti viralan. U slučaju da vam ova riječ nije poznata, viralan sadržaj je onaj koji se sviđa masama pa ubrzo postane jako dijeljeni i lajkani sadržaj na Internetu.

Evo nekoliko primjera sadržaja koji može postati viralan:

  1. Zanimljiva fotografija ili video proizvoda ili usluge koju nudite
  2. Inspirativne fotografije pomoću kojih trebamo stvoriti pozitivan osjećaj kod osoba koje ih gledaju
  3. Postavite pitanje svojim kupcima i to na fotografiji, neka ono bude u prvom planu
  4. Obavezno postajte fotografiju koja ima kakav poziv na akciju. Na primjer – Koga želite povesti sa sobom na Maldive?
  5. Napravite nekoliko objava svoga tima koji radi na proizvodu ili usluzi jer ljudi vole vidjeti što se događa „iza scene“
  6. Postajte reviewse, odnosno sve one pozitivne povratne informacije koje je netko ostavio o vašoj usluzi ili proizvodu na ostalim društvenim mrežama.
  7. Barem jednom tjedno kreirajte Instagram Story

Što je Instagram story i zašto je toliko važan?

instagram

Možda vam je poznata sve popularnija društvena mreža Snapchat na kojoj je fora objaviti neku fotku ili video po kojoj zatim možete pisati, lijepiti sličice i slično. Ona je jako popularna među mlađim generacijama, onima od recimo 16 pa to 22 godine.

Facebookova kampanja je kao vodeća na tržištu to prepoznala pa je brzo u svoje Instagram profile, a od nedavno i Facebook profile ubacila Storyje. Stories su upravo to, kratki video ili fotografija po kojoj smo nešto pisali i lijepili, a koja je nama i drugima dostupna samo 24 sata. Nakon toga se briše, osim ako nismo uključili opciju arhiviranja, kada informacija ostaje pohranjena na našem mobitelu.

Pomoću Storyja lakše je doći do novih pratitelja jer smo im jednostavno zanimljiviji. Ako ništa drugo, njima bolje možemo dočarati atmosferu, a to je već samo po sebi veliki plus.

Toliko za sada o Instagramu. Ako trebate savjet ili pomoć oko vođenja Instagram profila, javite nam se. 🙂