Je li Facebooku napokon „odzvonilo“?

Kako se u posljednje vrijeme susrećemo sa sve više kontradiktornih priča po pitanju Facebooka, odlučili smo provjeriti nazire li se Facebooku krah.

Posljednjih 16 godina Facebook je bio najjača društvena mreža u svijetu i Hrvatskoj. Zapravo slobodno možemo reći kako je postavio temelje svim drugim društvenim mrežama. Bio je predvodnik. Pa ipak, sve je više nezadovoljnih korisnika ove mreže, bilo da je riječ o end userima ili tvrtkama, odnosno marketinškim agencijama koje vode njihove profile.

Borbe s Facebookom više nisu iznimka, sada su pravilo

S pozicije community managera to izgleda ovako. Dođete ujutro na posao, skuhate kavu i sjednete pred Facebook Business Manager. I odjednom se ne možete snaći u alatu, iako realno već posljednjih par godina svakodnevno ulazite u ovo sučelje. Danas kao da niste tu. Kao da niste svoji. Nakon pola sata pretraživanja konačno ste pohvatali gdje se „po novom“ nalaze koje radnje i krećete s rješavanjem dnevnih zadataka za svoje klijente.

I taman kad ste se „ufurali“, shvaćate da je vašim mukama tek početak.

Stižete na Facebook stranicu klijenta XY. Radite analizu objava da biste početkom mjeseca poslali klijentu izvještaj pa još jednom primjećujete trend pada vidljivosti. Iako, sve radite kao što ste i prije, dapače radite još bolje. S razlogom se pitate – tko je tu lud? Je li Facebook radio izmjene u svom algoritmu ili ste vi izgubili svoje čarobne moći, doslovce preko noći?

Imamo odgovor i imamo savjete kako stati na kraj ovim problemima.

Facebook algoritam 2020.

Istina je surova. Već krajem 2019. prosječni doseg objava na Facebooku smanjio se za 2,2%, što znači da od tada vaše objave vidi tek oko 5,5% sljedbenika stranice. Velikim brendovima statistike još manje idu u korist.

No ne možemo algoritam ipak okriviti za sve. U igri su i drugi faktori, poput kontinuiranog rasta Facebooka, odnosno sve većeg broja konkurenata koji su shvatili da trebaju biti prisutni sa svojim poslovanjem na društvenim mrežama.

Ali prije nego krenemo u detalje oko algoritma i damo vam konkretne savjete kako s njim doći na kraj, pojasnit ćemo što je točno Facebook algoritam.

Facebook algoritam je način na koji Facebook odlučuje koje će postove korisnici vidjeti i kojim redoslijedom kada provjeravaju vijesti na svom Feedu.

Dok je u 2018. fokus algoritma bio na plasiranju vrjednijeg i smislenijeg sadržaja za svoje korisnike (i već su tada brendovi počeli osjećati sve slabiji doseg na toj društvenoj mreži), u 2020. fokus je na transparentnosti za korisnike, ali i pružanju kontrole nad sadržajem koji korisnici vide.

Možda vam to kao privatnom korisniku zvuči optimistično i dokumentarac The Social Dilemma koji ste nedavno pogledali na Netflixu nakon ove informacije zvuči kao teorija zavjere bivših zaposlenika digitalnih divova.

No, s druge strane, kao vlasniku ili menadžeru poduzeća, vjerujemo da se pitate samo jedno: koliko to još novaca moram „iskeširati“ Facebooku i Instagramu (koji je u vlasništvu Facebooka) da bi moja tvrtka bila konačno vidljiva na društvenim mrežama?

Prije nego padnete u duboku depresiju, pročitajte strateške savjete koji će vam pomoći nadmudriti algoritam.

9 strateških savjeta za rad s Facebook algoritmom

Započnite razgovore na teme o kojima se ljudi rado raspričaju

Da bi se vaše objave i ubuduće prikazivale ciljanoj skupini, te osobe bi trebale povremeno komentirati i/ili lajkati vaše objave. To znači da za početak trebate kreirati dovoljno zanimljiv sadržaj, na koji će čitatelji reagirati.

Najbolji način da zaradite više angažmana je biti iskren – izazovite znatiželju kod čitatelja, zabavite ga, objavite nešto zanimljivo, nadahnite čitatelja. Pritom ne zaboravite prenijeti i emocije.

Objavljujte kada je vaša publike online

Algoritam daje prednost objavama koje imaju angažman odmah nakon objave ili u kratko vrijeme nakon objave pa je iz tog razloga važno objavljivati onda kada su pratitelji online.

Objave za B2B najbolje se prikazuju između 9:00 i 14:00 sati u utorak, srijedu i četvrtak. Objave za end usere (B2C) imaju pak najbolje rezultate u podne u ponedjeljak, utorak i srijedu.

Ipak, ovo su generalni podaci i ne znači da su vaše statistike jednake ovima. Radi preciznijih informacija bilo bi najbolje da zavirite u Facebook Insights ili Instagram Insights.

https://www.instagram.com/p/CGR0Ogbp1Tz/

Nikad ne objavljujte sadržaj koji će vam spustiti ranking

Evo nekoliko kategorija sadržaja zbog kojih će vas Facebook odmah svrstati u niži rang:

  • sadržaj bez dodane vrijednosti, koji se nalazi na vašoj web stranici
  • granični sadržaj (također uvredljiv, ali nezabranjen sadržaj)
  • dezinformacije i lažne vijesti
  • obmanjujuće zdravstvene informacije ili opasni “lijekovi”
  • “deepfake videozapisi” ili manipulirani videozapisi koje su treće strane označile lažnima

Objavite visokokvalitetne videozapise duže od 3 minute

U svibnju 2019. Facebook je najavio kako će na news feedu korisnika sve više izbacivati kvalitetne, originalne videozapise.

Pritom je važno da:

  • sadržaj koji objavljujete bude duži od tri minute
  • gledatelji se zadržavaju barem jednu minutu na videu
  • video je originalan te
  • korisnici se videu vole vratiti i pogledati ga ponovo.

Volite li videa, obavezno koristite Facebook live, koji ima u prosjeku šest puta veći angažman od uobičajeno postavljenog videa.

Objavljujte često i dosljedno

Algoritam također „gura“ stranice koje objavljuju često i dosljedno, a na Facebooku se preporučuje objaviti tri do pet objava tjedno. Dakle, iako smo o ovome pisali u mnogim našim člancima, ponovit ćemo još jednom: kalendar sadržaja na društvenim mrežama uvelike doprinosi postizanju one vrste stalne kvalitete koja će vašu publiku držati angažiranom.

Iskoristite Facebook grupe značajne za vašu publiku

Facebook grupe i dalje su jedan od najcjenjenijih dijelova Facebooka, a algoritam im svakako radi u korist. To znači da ukoliko objavite sadržaj u nekoj Facebook grupi, postoji veća vjerojatnost da će ga vidjeti vaši pratitelji.

Dobar put do veće vidljivosti možda je za vas pokretanje nove Facebook grupe. Dobro razmislite za koje teme je vezan vaš brend i zatim otvorite grupu u kojoj ćete poticati raspravu, obrazovanje, rješavanje problema i dobru zabavu.

Podržite organski doseg s plaćenim oglasima

Iako organski sadržaj brenda može produbiti vaš odnos s publikom, Facebook oglasi i dalje ostaju najbolji način da proširite svijest o brendu (eng. Brand awareness).

Naravno, ako se već oglašavate, onda svakako redovito pratite sadržaj koji ima visoke performanse i pazite da dobijete što bolje rezultate za novac koji ste odlučili uložiti.

Naučite svoje pratitelje kako da daju prednost vašem sadržaju na njihovom news feedu

Obavijestite svoje pratitelje o tome da vaš sadržaj mogu označiti kao „vidi prvo“, nakon čega će im se redovito pojavljivati na news feedu jer je to zapravo njihova naredba algoritmu da im je vaš sadržaj važan.

Evo i primjera:

postavke-za-pracenje

oznaci-kao-favorita

Naravno, ova taktika ima smisla jedino ako redovito producirate sadržaj i to sadržaj koji izravno podržava vašu Facebook marketinšku kampanju.

Osnažite svoje pratitelje za se zalažu za vas

Pad organskog dosega natjerao je neke trgovce da se okrenu provjerenim taktikama poput dobre stare usmene predaje.

Zadovoljni zaposlenici su vaša zlatna koka, zato je izuzetno važno kako se prema njima odnosite. Ako su oni zadovoljni, bit ćete i vi.

Također, kvalitetan influencer (zaista s naglaskom na kvalitetan) koji ne promovira samo sebe, već tvrtku s kojom surađuje, može vam puno pomoći u podizanju organskog dosega. Zato, nemojte odustati od influencera prije nego ste im dali priliku, jer možda ćete se ugodno iznenaditi dobrim poslom koji će napraviti za vas.

Za kraj, trebate li pomoć oko svega toga, javite se nama. Društvene mreže vodimo za klijente već 10+ godina i znamo kako doći do rezultata.