Dilema za milijun dolara: Je li bolje internet trgovinu izraditi po predlošku ili crtati ručno (custom)?

Pandemija je mnoge trgovce, osobito one koji se bave maloprodajom, natjerala da konačno razmisle o prodaji i putem interneta. No nakon što trgovac donese odluku da će ići i online, tek ga čeka niz izazova. Prvi u nizu je pitanje, na kojoj će platformi početi graditi svoje online carstvo.

A platformi je mnogo: Joomla, Umbraco, CsCart, OpenCart, Drupal, PrestaShop, Shopify, Megento i WordPress. Sve nabrojene platforme su platforme tako zvanog otvorenog koda (eng. open sourse). Ipak vjerujemo da ste čuli i za custom rješenja za izradu web shopova, koja nude neke agencije specijalizirane za izradu internet trgovina. Koje su značajke i razlike u platformama otvorenog i zatvorenog koda, te koja vrsta je bolja opcija za vas, saznajte u nastavku.

Koja je razlika između custom web shopa i web shopa izrađenog po predlošku?

Prije nego se bacimo na mane i prednosti spomenutih vrsta platformi, dat ćemo njihove definicije.

Web shopovi rađeni po predlošku (eng. template)

Zapravo je riječ o internet trgovinama čiji se kodovi ne pišu otpočetka, već dizajneri i programeri predložak postojećeg koda koriste kao kostur za izradu novog web shopa. Obično kažemo da dizajneri i programeri imaju pristup otvorenom kodu (eng. open source). Od prethodno spomenutih platformi otvorenog koda najpoznatije su Magento, Shopify i WordPress platforma. Zapravo, bacimo li se na realne brojke, WooCommerce (WordPress plug-in za e-trgovinu) je trenutno predvodnik eCommerce sustava te mu je udio u svim web stranicama veći od sve tri konkurentne platforme zajedno: Shopifya, Magenta i PrestaShopa.

Prednosti web trgovine na WordPressu stoga su: pristupačnost (čak 63% svih internetskih stranica je u WordPressu), laka i jeftina nadogradnja (ima preko 5.000 plug-inova), veliki izbor developera koji znaju raditi s WP kodom, velik izbor gotovih tema po povoljnim cijenama koje je potrebno samo doraditi da biste dobili vlastiti web shop, povoljno održavanje. Prednosti trgovine pomoću WooCommercea su i bolja rangiranost na internetskim tražilicama poput Googlea, Yahooa i Binga, ako uzmemo u obzir kvalitetnu strukturu platforme (dodatni uvjet je naravno i detaljna i kvalitetno odrađena SEO strategija). Zadnja, ali nikako i manje važna prednost je user-friendly korisničko sučelje. Budući da su korisnici navikli koristiti WordPress stranice, već po defoultu znaju gdje se otprilike nalazi određeni sadržaj na stranici.

Custom web shopovi

Custom web shopovi koje još „po naški“ zovemo crtani web shopovi zapravo su Internet trgovine čiji kod developeri pišu od samog početka. Takva web rješenja pokazuju visoku kvalitetu, sofisticiranost i jedinstvenost neke web trgovine te nemaju nikakvih ograničenja po pitanju sadržaja u pogledu funkcionalnosti (npr. razni sustavi poput sustava ponavljajućih narudžbi ugrađen u e-trgovinu koji će kupcima pojednostaviti postupak kupnje) i sigurnosti.

Prednosti custom web shopova: rješenje prilagođeno vašim potrebama, odličan rad platforme i na velikim katalozima (5.000 + proizvoda), potencijalno bolja diferencija na tržištu.

web-stranica-woocommerce

Što je bolje za mene, template ili custom web trgovina?

Došli smo konačno i do onog dijela za koji vjerujemo da vas najviše zanima, a odnosi se na izbor platforme: Koju je bolje odabrati za svoje poslovanje?

Iako i jedna i druga vrsta platformi imaju svoje mane i prednosti, izbor bi prije svega trebalo temeljiti na vašim potrebama. Hajdemo sad sve konkretizirati!

Kada je bolje koristiti web shop otvorenog koda:
  • Internet trgovinu želite pokrenuti što prije Predlošci se brzo postavljaju, prilagođavaju vašim poslovnim ciljevima i pokreću. U vrijeme pandemije kada što prije želite biti online, template je vjerojatno bolje rješenje za vas.
  • Želite najprije potvrditi svoju poslovnu ideju Niste li sigurni hoće li vam se prodaja putem interneta isplatiti, možda ne bi bilo loše da krenete s gotovom temom, koju kasnije možete dorađivati sve dokle poslovanje ne bude toliko ozbiljno da uložite u custom rješenje. Ako se pokaže da vam poslovna ideja nije bila održiva, barem nećete lupati glavom u zid što ste spržili brdo love.
  • Ciljate nišno tržište Bavite li se nekom branšom koja nema previše konkurencije, ovo je dobar odabir. S druge strane, ako imate more konkurencije, diferencirat ćete se nabolje originalnim web shopom.
  • Tanki ste na budžetu Internet trgovina rađena po predlošku znači kupnju odabranog predloška, doradu predloška i usklađivanje s vašim vizualnim identitetom te ubacivanje vašeg sadržaja. Web shopovi bazirani na predlošcima brži su za izradu, zbog čega su i uglavnom jeftiniji.
Kada je bolje koristiti custom web shop:
  • Prodajete složene proizvode prodajete li proizvode ili usluge koje su složene i trebate više mjesta te kvalitetniju prezentaciju za kupce, onda je custom web shop bolji odabir.
  • Prodajete proizvode koji zahtijevaju naprednu prilagodbu Imate velik katalog, svaka kategorija proizvoda ima svoje specifičnosti, jedni su na jednoj akciji, drugi nisu, kod trećih želite istaknuti nešto deseto… Shvatili ste. Ako trebate čudesa, birajte crtano rješenje.
  • Želite se pozicionirati kao premium brend Ako prodajete, recimo, skupi nakit, vaša ciljana publika očekuje bolji dizajn od prosječne e-trgovine. Želite li udovoljiti zahtjevima takvih kupaca, svakako stvorite ekskluzivnu web trgovinu koja će im ugoditi na svakom koraku korisničkog putovanja.
  • Sigurnost web stranica vam je prioritet Prilagođeni dizajn zahtijevat će od vas mjesečna ažuriranja da bi web trgovina ostala 100% sigurna i da biste je počistili od spama. Iako se i custom rješenja mogu hakirati uz pomoć zlonamjernog koda, prilagođena web mjesta su ipak nešto sigurnija.
  • Imate potrebu web trgovinu integrirati s custom sustavima, npr. ERP (Enterprise Resource Planning) i CRM sustavima Iako je WordPress kralj integracija raznih sustava (prisjetite se čak 5.000+ plug-inova), kada su u pitanju neki sustavi razvijeni in-house, tu vam WP neće nažalost biti od velike pomoći (mada, i to se može riješiti uz pomoć odličnog developera).

Zaključak: Može li se napraviti kvalitetan web shop na WordPress platformi?

Uzmemo li u obzir činjenicu da je danas WordPress u kombinaciji s WooCommerce pluginom, jedna od najpopularnijih eCommerce platformi u svijetu, nama logika govori da većina web trgovaca može svoje eCommerce poslovanje graditi na toj platformi bez ikakvih problema. Naime, 50% hrvatskih web trgovaca radi promete manje od 300.000 kn godišnje i većina ih također nema velike budžete za početna ulaganja, a tu je WP onda odličan izbor.

Drugim riječima, WordPress je vrlo popularan kod malih i srednjih tvrtki, od kojih je skoro 50.000 njih u top milijun svjetskih web stranica.

Trebate li pomoć oko odluke koju platformu odabrati, možda želite „vanjskog“ stručnjaka / konzultanta koji će voditi izradu custom web trgovine ili želite da za vas napravimo web shop prema otvorenom kodu, slobodno se javite za kavu.
Tu smo za vas!