Što je product placement ili prikriveno oglašavanje?

U predblagdansko vrijeme vjerojatno ćete komunicirati s medijima češće negoli kroz ostatak godine, jer kakvo biste to poduzeće ili organizacija bili da barem tada ne dogovorite oglašavanje i iskačete iz paštete poput konkurenata.

U tim situacijama poželjno je pregovarati. Ne trebamo posebno naglašavati zašto. Cijene oglašavanja u tisku i na portalima toliko su napuhane da boli glava, a popusti za “dobrodošlicu” i “stare kupce” koji nerijetko idu do 80 i 90% cifre jednostavno su smiješni.

No da bismo mudro pregovarali potrebno je poznavati terminologiju koju koriste markentigaši. Bez vašeg razumijevanja sadržaja vuk će biti sit, no koza neće ostati cijela.

Jedan od tih prekrasnih sintagmi je i tzv. product placement koji je svojevremeno bio kontroverzan način oglašavanja zbog djelovanja na ljudsku podsvijest.

No krenimo otpočetka priče.

Što je product placement?

Kod objašnjenja pojedinih fraza često se volimo posavjetovati s našom Wikipedijom, jednostavno zato što nam nedostaju hrvatske riječi kojima bismo valjano opisali engleske izraze.

A Wikipedija kaže: Prikriveno oglašavanje (eng. product placement) je oblik promocije i promidžbe komercijalnih proizvoda ili usluga stavljenih u kontekst medijskih promidžbi (najčešće na filmu, tv seriji, propagandnom spotu, knjizi ili računalnoj igri). Prikriveno oglašavanje je marketinški pristup kojim se nastoji u uvjetima prezasićenosti tržišta na optimalan način doći do kupca.

Wikipedija je u pravu, no hajdemo zagrepsti malo dublje i pojasniti ovaj pojam jednostavnim rječnikom.

Sigurno ste barem jednom gledali neku hrvatsku seriju, poput “Odmori se, zaslužio si” ili “Stipe u gostima”. Jeste li primijetili brendove kao što su Zvijezda, Jana, Vegeta, Domaćica i slične, koji se jasno prikazuju u pojedinim kadrovima? Vjerujemo da jeste. To su primjeri product placementa.

Ako ne pratite hrvatske serije, tu je i pregršt stranih u kojima možete primijetiti slično. Posljednja serija koja ima školski primjer product placementa jeste nova sezona Gilmorica. Yale je napravio vrlo dobar posao kada je platio reklamu u epizodi. Njihov logo toliko iskače da bole oči. Željeli, ne željeli, ostat će nam u pamćenju.

Kako dogovoriti product placement u tiskanim medijima?

Prikriveno oglašavanje u TV serijama, spotovima i filmovima ipak je za “veće ribe”. Mala i srednja poduzeća za to vjerojatno neće imati budžet, no zato poprilično lako možete dogovoriti takvo oglašavanje u tiskanim medijima. Evo kako.

Kada dogovorite PR članak i/ili banner, uz ponuđeni paket jednostavno zatražite i besplatno prikriveno oglašavanje. Postoji velika vjerojatnost da će urednik portala pristati na vaš zahtjev.

prikriveno-oglasavanje

Izvor: http://www.djecamedija.org/

Također, prodajete li konkretan proizvod, uvijek možete napraviti mapu s fotografijama zanimljivijih proizvoda te ih jednom mjesečno poslati na nekoliko e-mail adresa medijima koji se obraćaju vašoj ciljanoj skupini. Većina će iste vizuale upotrijebiti jer to novinarima skraćuje posao (čitajte: ne trebaju proizvode tražiti po raznim web stranicama).

Win-win situacija, zar ne?

Koji su najpoznatiji primjeri prikrivenog oglašavanja u svijetu i Hrvatskoj?

Jedan od prvih primjera prikrivenog oglašavanja na američkom medijskom prostoru bio je crtani film Mornar Popaj (1929), koji je promovirao špinat kao zdravu hranu za jače mišiće. Nakon prve godine prikazivanja ovog crtanog filma prodaja špinata u SAD-u porasla je za čak 30%. Spielbergov film E.T. proslavio je slatkiše Reese’s Pieces tvrtke Hershey’s, čija se prodaja tada povećala za 65%. Svaki film koji ste pogledali u posljednjih 50 godina, a dolazio je iz Holywooda, vjerojatno je sadržavao neki oblik prikrivenoga oglašavanja.

Danas u Los Angelesu djeluje više od 200 agencija koje se ponajprije bave prikrivenim oglašavanjem i jako dobro zarađuju.

Prava “proizvodnja” prikrivenog oglašavanja u Hrvatskoj uočava se sredinom devedesetih godina 20. stoljeća, a dominira u sapunicama i reality programima. Big Brother, Hrvatska traži zvijezdu i Supertalent najbolji su primjeri.

Još nekoliko primjera navodimo u nastavku.

prikriveno-oglasavanje

Izvor: flickr.com/photos/erikrenko/

prikriveno-oglasavanje

Izvor: http://www.brandchannel.com/

Prednosti prikrivenog oglašavanja

Za kraj, evo nekoliko prednosti prikrivenog oglašavanja koje će vas navesti da se ogrebete za tu marketinšku formu te tako ojačate svoj brend i pokorite konkurenciju (Izvor: Politička misao; Manipulacija čitateljima – prikriveno oglašavanje u hrvatskim novinama, autori: Jelena Jurišić, Igor Kanižaj, Ines Jokoš, Sebastijan Janeš i Jelena Jurić, 2007):

  • Poruka je uklopljena u tekst pa se ne razlikuje od uređivačkog sadržaja.
  • Prikriveni oglasi omogućuju bolji prijenos raspoloženja nego oglasi.
  • Prikriveni oglasi su više transformacijski nego informacijski.
  • Prikriveni oglasi bliži su drami nego argumentima.
  • Prikriveni oglasi imaju više izgleda izazvati empatiju (suosjećanje, poistovjećivanje).
  • Prikriveni oglasi imaju visoku razinu prikrivenosti i nametljivosti.
  • Prikriveni oglasi ne identificiraju sponzora.

Želite li saznati više o product placementu ili vam je potrebna pomoć da biste svoje proizvode kroz product placement plasirali u medije, javite nam se putem kontakt forme.
Rado ćemo vam pomoći.