Što je affiliate ili partnerski marketing?

affiliate-marketing

Što je affiliate ili partnerski marketing?

Što je affiliate ili partnerski marketing? 1200 650 Pisalica

Iako affiliate marketing predstavlja rasprostranjeni oblik online marketinga, još uvijek mnogi ne znaju njegovo značenje i kako on zapravo funkcionira.

Znaš li ti?

Ne brini, uskoro ćeš saznati! 😊

Smatra se da je percepciju affiliate marketinga na Internetu 1994. godine osmislio osnivač PC Flowers & Gifts, William J. Tobin, a popularizirao ju je osnivač i izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos.

Affiliate ili partnerski marketing smatra se jednim od najdugovječnijih kanala za oglašavanje proizvoda na Internetu, a razvio se na  američkom tržištu.

Na što se on odnosi?

Odnosi se na oglašavanje, odnosno na promociju proizvoda ili usluga nekog poduzeća. Ti proizvodi ili usluge mogu se promovirati putem bannera, videozapisa, slika, tekstualnih oglasa, linkova ili pak putem e-mail kampanja.

Zapravo, affiliate partneri upućuju potencijalne kupce na određenu web stranicu kako bi kupili proizvode ili usluge koji se nalaze na toj web stranici. Ako dođe do kupnje tih proizvoda ili usluga, odnosno ostvarenog prihoda, za svaki prodani proizvod ili uslugu oglašivač plaća proviziju svojim affiliate partnerima.

Pod affiliate partnerima obično se podrazumijevaju vlasnici web stranica, blogeri ili pak utjecajniji ljudi na različitim društvenim mrežama.

Naime, affiliate ili partnerski marketing predstavlja odnos između poduzeća koje prodaje svoje proizvode ili usluge online te poduzeća koje prikazuje, odnosno promovira te oglase na web stranici.

Razlikuje se nekoliko načina na koje zapravo možeš zaraditi proviziju. Onaj najčešći odnosi se na  postavljanje partnerskih linkova na vlastitu web stranicu pa će tako svaka kupnja putem tog linka generirati proviziju, odnosno određeni postotak od te prodaje, a koji se obično ugovara unaprijed.

Kako bi ostvario što bolju partnersku proviziju bitno je da se fokusiraš na promociju kvalitetnih proizvoda ili usluga te onih proizvoda ili usluga koji su povezani s tvojim poslovanjem.

Isto tako, fokusiraj se na promociju tvrtke na društvenim mrežama, obradu članaka povezanih, kako s tvojim poslovanjem, tako i s tvrtkom koju promoviraš. Također, kreiraj i šalji newslettere s partnerskim linkovima.

Kako bi se u konačnici saznalo koji posrednik je zapravo doveo klijenta, affiliate primjenjuje link s kodom, pomoću kojeg se spajaju posrednik i proizvod. On se obično kombinira i s kolačićima.

Razlikuju se sljedeći kompenzacijski programi u affiliate poslovanju

Plaćanje temeljem ostvarene prodaje („pay per sale“)

Predstavlja najčešći program, a on se odnosi na isplaćivanje provizije posredniku temeljem svake generirane prodaje, a koja je ostvarena putem njegove web stranice.

Plaćanje temeljem broja klikova („pay per click“)

Tu se radi o isplaćivanju provizije posredniku za svaki klik koji je korisnika odveo na affiliate link bez obzira na to hoće li se prodaja u konačnici ostvariti ili ne.

Plaćanje temeljem broja ostvarenih aktivnosti, odnosno ciljeva („pay per lead“)

Posljednji program, odnosi se na plaćanje provizije za svaki ostvareni cilj.
Primjerice, tako se provizija može isplatiti temeljem ispunjenog online obrasca ili određene registracije.

Sudionici u affiliate marketingu

affiliate-marketing

Kako te ne bi bunile osobe koje se pojavljuju u affiliate marketingu, u nastavku ćemo ih navesti.  U affiliate marketingu obično sudjeluje četiri osobe: trgovci, affiliate, potrošači i mreže.

Trgovci su tvorci, odnosno kreatori proizvoda, bez obzira na to radi li se o pojedinačnom poduzetniku ili tvrtki.

Affiliate promoviraju, odnosno prodaju proizvode za proviziju, a isto tako se mogu odnositi na individualne poduzetnike ili tvrtke. Oni zapravo „dovode“ potencijalne klijente i navode ih da kupe te proizvode ili usluge.

Potrošači su krajnji korisnici koji kupuju proizvode putem affiliate.

Mreže djeluju kao posrednici između affiliate-a te trgovca. Prate sve aktivnosti, obavljaju plaćanja te dostavu proizvoda. Obično, različite affiliate mreže nude različite dodatne mogućnosti, no većina njih ima help centar. Jedna od najpoznatijih affiliate mreža je Amazon Associates. Osim te mreže razlikuju se i sljedeće popularne platforme:

  • ShareAsale
  • Affiliate Window
  • FlexOffers
  • Clickbank
  • Bluehost
  • Rakuten Marketing
  • ebay Parner Network

Što je važno za uspjeh u affiliate marketingu?

S perspektive posrednika, važne stavke za uspjeh u affiliate marketingu odnose se na:

  • broj posjeta koje ostvaruje tvoja web stranica
  • broj korisnika koje upućuješ na željenu web stranicu
  • ostvarenu kupnju od strane tih korisnika

Primjerice, tako neće biti moguće usmjeravanje korisnika web stranice na drugu web stranicu, ako tvoja web stranica ili blog ostvaruje malen broj posjeta. Da bi to izbjegao, moraš kreirati što kvalitetniji sadržaj na webu koji će biti usmjeren na ciljnu publiku, a ne na specifične proizvode ili usluge.

Zapravo, kreiranjem dosljednog i zanimljivog sadržaja korisnicima ćeš pružiti relevantne informacije, odnosno one informacije koje ih i zanimaju. Samim time privući ćeš korisnike na svoju web stranicu ili pak neki drugi online kanal.

Prednosti i nedostaci affiliate marketinga

Kao prednost affiliate marketinga mogu se navesti niski početni troškovi ulaska u ovakve oblike poslovanja te jednostavnost njegovog korištenja. Također, sve uvjete o affiliate poslovanju određuje poduzeće koje želi promovirati svoje proizvode ili usluge. Pa tako primjerice, poduzeće odlučuje koji proizvodi ili usluge će se prikazati na određenoj web stranici ili blogu, u određeno vrijeme.

Nedostatkom affiliate marketinga smatra se nemogućnost kontrole nad promoviranim proizvodima ili uslugama te prijevare prilikom isplaćivanja provizije partnerima. Zapravo, zna se dogoditi da poneki oglašivači ne žele isplatiti proviziju svojim partnerima. Da bi se ostvario određeni promet na stranici, koji bi u konačnici i rezultirao prodajom, odnosno zaradom, potrebno je uložiti mnogo vremena i truda.

U skladu s time, potrebno je promoviranje upravo na onim platformama koje su povezane s poslovanjem s kojim se i poduzeće bavi, jer će se i time generirati zarada.

Ako imaš još nedoumica vezanih uz affiliate marketing, kontaktiraj naš tim stručnjaka koji će ti pomoći razjasniti sve preostale nejasnoće 😊.

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".