Što je affiliate ili partnerski marketing?

Iako affiliate marketing predstavlja rasprostranjeni oblik online marketinga, još uvijek mnogi ne znaju njegovo značenje i kako on zapravo funkcionira.

Znate li vi?

Ne brinite, uskoro ćete saznati! ?

Smatra se da je percepciju affiliate marketinga na internetu 1994. godine osmislio osnivač PC Flowers & Gifts, William J. Tobin, a popularizirao ju je osnivač i izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos.

Affiliate ili partnerski marketing smatra se jednim od najdugovječnijih kanala za oglašavanje proizvoda na Internetu, a razvio se na američkom tržištu.

Na što se on odnosi?

Odnosi se na oglašavanje, odnosno na promociju proizvoda ili usluga nekog poduzeća. Ti proizvodi ili usluge mogu se promovirati putem bannera, videozapisa, slika, tekstualnih oglasa, linkova ili pak putem e-mail kampanja.

Zapravo, affiliate partneri upućuju potencijalne kupce na određenu web stranicu kako bi kupili proizvode ili usluge koji se nalaze na toj web stranici. Ako dođe do kupnje tih proizvoda ili usluga, odnosno ostvarenog prihoda, za svaki prodani proizvod ili uslugu oglašivač plaća proviziju svojim affiliate partnerima.

Pod affiliate partnerima obično se podrazumijevaju vlasnici web stranica, blogeri ili pak utjecajniji ljudi na različitim društvenim mrežama.

Naime, affiliate ili partnerski marketing predstavlja odnos između poduzeća koje prodaje svoje proizvode ili usluge online te poduzeća koje prikazuje, odnosno promovira te oglase na web stranici.

Razlikuje se nekoliko načina na koje zapravo možete zaraditi proviziju. Onaj najčešći odnosi se na postavljanje partnerskih linkova na vlastitu web stranicu pa će tako svaka kupnja putem tog linka generirati proviziju, odnosno određeni postotak od te prodaje, a koji se obično ugovara unaprijed.

Kako biste ostvarili što bolju partnersku proviziju bitno je da se fokusirate na promociju kvalitetnih proizvoda ili usluga te onih proizvoda ili usluga koji su povezani s vašim poslovanjem.

Isto tako, fokusirajte se na promociju tvrtke na društvenim mrežama, obradu članaka povezanih, kako s vašim poslovanjem, tako i s tvrtkom koju promovirate. Također, kreirajte i šaljite newslettere s partnerskim linkovima.

Kako bi se u konačnici saznalo koji posrednik je zapravo doveo klijenta, affiliate primjenjuje link s kodom pomoću kojeg se spajaju posrednik i proizvod. On se obično kombinira i s kolačićima.

how-affiliate-marketing-works

Izvor fotografije: clickfunnels.com

Razlikuju se sljedeći kompenzacijski programi u affiliate poslovanju

Plaćanje temeljem ostvarene prodaje („pay per sale“)

Predstavlja najčešći program, a on se odnosi na isplaćivanje provizije posredniku temeljem svake generirane prodaje, a koja je ostvarena putem njegove web stranice.

Plaćanje temeljem broja klikova („pay per click“)

Tu se radi o isplaćivanju provizije posredniku za svaki klik koji je korisnika odveo na affiliate link bez obzira na to hoće li se prodaja u konačnici ostvariti ili ne.

Plaćanje temeljem broja ostvarenih aktivnosti, odnosno ciljeva („pay per lead“)

Posljednji program, odnosi se na plaćanje provizije za svaki ostvareni cilj.
Primjerice, tako se provizija može isplatiti temeljem ispunjenog online obrasca ili određene registracije.

Sudionici u affiliate marketingu

affiliate-marketing

Kako vas ne bi bunile osobe koje se pojavljuju u affiliate marketingu, u nastavku ćemo ih navesti. U affiliate marketingu obično sudjeluje četiri osobe: trgovci, affiliate, potrošači i mreže.

Trgovci su tvorci, odnosno kreatori proizvoda, bez obzira na to radi li se o pojedinačnom poduzetniku ili tvrtki.

Affiliate promoviraju, odnosno prodaju proizvode za proviziju, a isto tako se mogu odnositi na individualne poduzetnike ili tvrtke. Oni zapravo „dovode“ potencijalne klijente i navode ih da kupe te proizvode ili usluge.

Potrošači su krajnji korisnici koji kupuju proizvode putem affiliate.

Mreže djeluju kao posrednici između affiliate-a te trgovca. Prate sve aktivnosti, obavljaju plaćanja te dostavu proizvoda. Obično, različite affiliate mreže nude različite dodatne mogućnosti, no većina njih ima help centar. Jedna od najpoznatijih affiliate mreža je Amazon Associates. Osim te mreže razlikuju se i sljedeće popularne platforme:

  • ShareAsale
  • Affiliate Window
  • FlexOffers
  • Clickbank
  • Bluehost
  • Rakuten Marketing
  • ebay Parner Network

Što je važno za uspjeh u affiliate marketingu?

S perspektive posrednika, važne stavke za uspjeh u affiliate marketingu odnose se na:

  • broj posjeta koje ostvaruje vaša web stranica
  • broj korisnika koje upućujete na željenu web stranicu
  • koliku su kupnju ostvarili ti korisnici

Primjerice, tako neće biti moguće usmjeravanje korisnika web stranice na drugu web stranicu, ako vaša web stranica ili blog ostvaruje mali broj posjeta. Kako biste to izbjegli, morate kreirati što kvalitetniji sadržaj na webu koji će biti usmjeren na ciljanu publiku, a ne na specifične proizvode ili usluge.

Zapravo, kreiranjem dosljednog i zanimljivog sadržaja korisnicima ćete pružiti relevantne informacije, odnosno one informacije koje ih i zanimaju. Samim time privući ćete korisnike na svoju web stranicu ili pak neki drugi online kanal.

Prednosti i nedostaci affiliate marketinga

Kao prednost affiliate marketinga mogu se navesti niski početni troškovi ulaska u ovakve oblike poslovanja te jednostavnost njegovog korištenja. Također, sve uvjete o affiliate poslovanju određuje tvrtka koje želi promovirati svoje proizvode ili usluge. Tako primjerice tvrtka odlučuje koji proizvodi ili usluge će se prikazati na određenoj web stranici ili blogu, u određeno vrijeme.

Nedostatkom affiliate marketinga smatra se nemogućnost kontrole nad promoviranim proizvodima ili uslugama te prijevare prilikom isplaćivanja provizije partnerima. Zapravo, zna se dogoditi da neki oglašivači ne žele isplatiti proviziju svojim partnerima. Kako bi se ostvario određeni promet na stranici, koji bi u konačnici i rezultirao prodajom, odnosno zaradom, potrebno je uložiti mnogo vremena i truda.

U skladu s time, potrebno je promoviranje upravo na onim platformama koje su povezane s poslovanjem s kojim se tvrtka i bavi, jer će se i time generirati zarada.

Jeste li zainteresirani za affiliate partnerstvo s Pisalicom? Saznajte što sve nudimo i kontaktirajte nas! 🙂