Kako se pripremiti za Black Friday i Cyber Monday u 2023.

Crni petak je šoping „blagdan“ koji se održava u petak nakon američkog Dana zahvalnosti, a ove godine službeni datum je 24. studenoga. To razdoblje od Dana zahvalnosti pa do nadolazećeg ponedjeljka u Americi je obilježeno ogromnim popustima i akcijskim ponudama. U posljednjih nekoliko godina, trend je prihvaćen i na našim prostorima.

Rasprodaje kreću već sredinom tjedna, u srijedu ili četvrtak. Možemo otvoreno reći kako kupci očekuju zaista velike popuste, a dio njih će se za ovo razdoblje kupovine pripremati i mjesec dana unaprijed. Kupuje se sve: od odjeće i tehnologije do igračaka, kućanskih aparata i poklon kartica. Za trgovce to znači nagli porast prometa na web-stranici i nagli porast prodaje pa ako žele iskoristiti to vrijeme kako bi „pokupili“ što veći komad torte, važno je da se pripreme na vrijeme.

Zato u nastavku članka donosimo niz marketinških i tehničkih savjeta koji će vam pomoći u pripremi Black Friday marketinških kampanja.

Krenite s planiranjem što prije

Ako s pripremama krenete u zadnji čas, ne gine vam najgori scenarij: da potencijalni kupci svrate na vaš web-shop i umjesto vaših proizvoda ili usluga, otkriju jedino poruku „žao nam je, stranica je pala“.

Zato je s detaljnom pripremom potrebno krenuti na vrijeme. Razmislite o tom koje ćete proizvode staviti na rasprodaju i po kojim cijenama te konkretizirajte rok od-do kad će proizvodi biti sniženi. Pravovremena priprema asortimana važna je i zbog dobavljača. Računajte na to da i oni imaju ogromnu gužvu u ovo vrijeme – ako ne reagirate pravovremeno, mogli biste ostati bez proizvoda koje želite staviti na akciju.

Pripremite svoju web-stranicu

Stavite se samo na tren u cipele kupaca i razmislite o tom kako se osjećate kada dođete na neku web-stranicu koja je izuzetno spora ili uopće nije prilagođena za čitanje na mobitelu (da, još se uvijek na tržištu susrećemo s web-stranicama koje nisu responzivne). Naravno, ne želite da vaša web-stranica bude jedna od onih koje kupci izbjegavaju.

Kako je ponuda za Black Friday i par dana oko tog šoping „blagdana“ zapravo kratkotrajna, sasvim je normalno da će promet na web-stranici biti povećan. Ako sve do najmanje sitnice neće raditi tip-top (a tu još ciljamo na proces kupnje), ostat ćete praznih džepova.

Pripremiti se možete u nekoliko koraka:
  • provjerite brzinu web-stranice jer spora web-stranica neće dovesti kupca do košarice
  • testirajte kapacitet opterećenja web-stranice i po potrebi povećajte hosting paket
  • provjerite postupak naplate – ako tijekom postupka naplate imate više od tri koraka ili je postupak naplate prespor, kupci će vjerojatno odustati od kupnje.

Razradite strategiju oglašavanja

Nakon što ste poboljšali korisničko iskustvo na web-stranici, vrijeme je da razmislite i o načinima oglašavanja. Pri kreiranju strategije oglašavanja imajte u vidu da nisu svi kupci u svakom trenutku spremni obaviti kupnju. Dogodit će vam se u X navrata da će potencijalni kupci doći na vaš web – i ne kupiti ništa. No to nisu izgubljeni kupci.

S pravom strategijom ponovnog ciljanja, lako možete doći do tih ljudi, ponuditi im atraktivnu ponudu i pretvoriti ih u kupce.

Osim toga, kad razrađujete strategiju oglašavanja, razmislite kako svoju ponudu predstaviti na raznim marketinškim kanalima (eng. omnichannel) jer potencijalni kupci vaš oglas moraju vidjeti barem 5 (+/-2) puta da bi obavili kupnju.

Stvorite osjećaj hitnosti

Svoj ste web-shop ukrasili blagdanskim detaljima i dodali bannere koji kupcima najavljuju skore popuste? Odlično, onda je vrijeme da razmislite kako u njima izazvati osjećaj da moraju reagirati brzo, jer će inače ostati bez vaše atraktivne ponude.

Odbrojavanje sati i minuta do početka Black Fridaya i atraktivnog popusta svakako je jedan od učinkovitijih načina. Prema istraživanjima, čak 94% kupaca odvojit će vrijeme da pronađe najjeftiniji proizvod.

Da biste povećali broj konverzija, koristite osjećaj hitnosti u oglasima Za Crni petak i s privremenim kodovima za prodaju i kupovinu.

Pripremite prave popuste

Budimo iskreni, većina kupaca za Black Friday i Cyber Monday traži (i očekuje) najmanje 20 posto popusta na proizvode koje želi kupiti. Zato, da biste ovih dana bili konkurentni na tržištu, trebat ćete biti nešto izdašniji i pripremiti veće popuste. Što veći popust, to bolje!

Ako tijekom ovih blagdana želite privući nove kupce, zgodna je ideja da samo novim kupcima ponudite 50% popusta na sve za prvu narudžbu. Ili recimo 30% popusta ako kupe pet ili više proizvoda – što je taktika koja vam istovremeno pomaže i da se riješite zaliha.

Želite li na Crni petak svojim kupcima dati nešto posebno, razmislite o kakvom besplatnom poklonu koji ćete ubaciti u njihove narudžbe.

Svakako, u osmišljavanju popusta budite što kreativniji, a evo još nekoliko savjeta za popuste na Crni petak:
  • jasno prikažite popuste na početnoj stranici – ovo pomaže vašim kupcima da jasno vide što će uštedjeti tijekom dana sniženja
  • na web-stranicu dodajte brojčanik za odbrojavanje – natpis za odbrojavanje stvorit će među kupcima uzbuđenje i osjećaj hitnosti. Brojčanik možete stvoriti s alatima poput Powera za samo nekoliko minuta.

Budite kreativni u marketinškim kampanjama i prisutni na više marketinških kanala

Imajte u vidu da niste jedini web-trgovac koji „ganja“ potencijalne kupce u predblagdansko vrijeme pa zato vaše kampanje trebaju biti kreativne i drugačije od ostalih.

Osim toga, pokušajte napraviti hajp među kupcima tako što ćete u kratko vrijeme i prije Crnog petka biti prisutni na više kanala.

Za početak, svoje popuste možete najaviti na društvenim mrežama. Obavezno koristite i svoje newsletter liste, jer u čak 25% slučajeva upravo kvalitetne e-mail kampanje prodaju proizvode i usluge za Black Friday.

Prilikom kreiranja kampanja poslužite se i nekim već provjerenim taktikama iskusnih trgovaca:
  • koristite unakrsnu prodaju (eng. Cross-selling) – kada kupac doda neki proizvod u košaricu, trebali biste mu ponuditi proizvode slične onom koji je odabrao
  • nagradite svoje vjerne kupce posebnim popustima kreiranima samo za njih
  • da biste se riješili proizvoda sa zaliha, koristite se „paketima“ tipa 2+1 gratis
  • ponudite svojim kupcima i mali poklon iznenađenja
  • regrutirajte nove kupce tako što ćete im ponuditi čak 50% popusta za njihovu prvu narudžbu na vašem web-shopu.

Što očekivati od Black Friday šoping ludila?

Iako više potencijalnih kupaca znači i bolje prilike za trgovce, nemojte se zavaravati da će atraktivni popusti dovesti do željenih rezultata. Cijena proizvoda je važna, ali nije presudna kod donošenja odluke o kupnji. Dapače, cijena samo 15% utječe na to hoćete li prodati određeni proizvod.

Zato ove godine promijenite svoju strategiju i umjesto da spuštate cijene do boli, ponudite svojim kupcima ciljaniju ponudu – personalizirajte, revidirajte i implementirajte preciznije vrijednosti. A ako je to moguće, aktualnu ponudu povežite s njihovim prethodnim narudžbama.

Trebate li pomoć oko izrade strategije i/ili konkretnih kreativnih kampanja, javite se nama. Iako vlak polazi za minutu, zajedničkim snagama još uvijek stignemo uskočiti u zadnji vagon.