Dajemo vam savjete iz prakse o pisanju sadržaja za web

Uložili ste mnogo novaca u novu web stranicu i očekujete vrhunske rezultate u vidu privlačenja novih i zadržavanju postojećih kupaca. No unatoč tome, situacija je potpuno ista kao i prije. Pitate se u čemu griješite?

Nažalost, nije dovoljno samo izraditi web stranicu, potreban je i kvalitetan sadržaj na web stranici. Zamislite samo sebe u poziciji kupca. Biste li kupili išta sa stranice na kojoj se nalazi nekvalitetan sadržaj? Mi ne bismo, a vjerojatno ni vi.

U današnjem digitalnom svijetu u kojem postoji mnogo konkurencije bez kvalitetnog sadržaja i funkcionalnog dizajna web stranice jednostavno nije moguće opstati.

Ostanite s nama i naučite zašto je toliko važno pisanje sadržaja za web stranicu.

Važnost pisanja sadržaja za web stranice

Koliko je pisanje sadržaja postalo važno govori podatak da 75% poduzeća povećava ulaganja u njega [Izvor: logobox.agency]. Što to znači za vas?

Pa, što prije krenete u izradu kvalitetnog sadržaja to bolje za vas. Zašto? Zato što dobar sadržaj privlači i pretvara potencijalne kupce u prave kupce.

Sadržaj, odnosno content na engleskom jeziku, prva je stavka pomoću koje se korisnici upoznaju s vama, pa tako i vašim brendom. A svi vrlo dobro znamo koliko je važan prvi dojam.

Stoga pružite svojim potencijalnim kupcima kvalitetan, edukativan i zanimljiv sadržaj kako biste ih što duže zadržali na vašoj web stranici i potaknuli na kupnju vaših proizvoda.

Blog nije jedini sadržaj za web stranice

Sigurno ste već negdje pročitali kako je najbolji način za privlačenje potencijalnih kupaca pisanje blogova. Zašto?

Zato što blogovi obično nude sadržaj koji kupci traže. Oni koji su zainteresirani za vrstu posla kojim se bavite, doći će na vaš blog i ako im se svidi sadržaj, neko će vrijeme ostati na vašoj web stranici.

pisanje-sadrzaja-blog

Dakle, sadrži li vaš blog kvalitetan sadržaj, imate veće šanse da čitatelji postanu vaši kupci, a što je još bolje preporučit će vas i drugima. 

Još jedna super stvar u vezi bloga. Svaki put kad objavite novi blog na web stranici, dobivate priliku da se pojavite na tražilicama kad netko upiše ključnu riječ ili pojam industrije kojom se bavite.

A sad slijedi malo brojeva.

Znate li da poduzeća koja pišu blogove imaju 55% više posjetitelja na web stranici dok 57% poduzeća dobiva nove kupce zahvaljujući blogu? [Izvor: tabardi.hr]

Nije li to super? 😉

No napisali smo vam da blog nije jedini sadržaj za web stranice. Osim blogova, postoje i druge vrste sadržaja, a to su:

A što je s pisanjem sadržaja za objave i oglase?

Na vašu sreću, ne dolaze kupci na vašu web stranicu samo preko tražilica. Tu su naravno i društvene mreže koje su od velikog značaja.

Zaista postoji velik izbor društvenih mreža na kojima su prisutni i oni mlađi i oni stariji. Koje društvene mreže ćete odabrati ovisi o vašoj djelatnosti i ciljanoj publici koja se na njima nalazi. To vam omogućuje da zaista dosegnete velik broj ljudi.

Preko društvenih mreža možete dijeliti svoj sadržaj s web stranice, objavljivati zanimljive videozapise ili fotografije koje prikazuju što radite. Ne zaboravimo i mogućnost stalne interakcije sa sadašnjim i potencijalnim kupcima.

Tu je i pisanje sadržaja za plaćene oglase što vam može dodatno pomoći u dosegu još većeg broja potencijalnih kupaca, a što je nabolje, onih koji su zaista zainteresirani za vaš proizvod ili uslugu.

pisanje-sadrzaja-placeni-oglasi

Savjeti za pisanje kvalitetnog sadržaja za web

Konačno, pitate se kako krenuti s pisanjem kvalitetnog sadržaja za web? Naši savjeti slijede u nastavku.

Kao što se kaže, organizacija je pola posla i mi se u potpunosti slažemo s time.

ODABERITE TEMU ČLANKA

Zato vas savjetujemo da najprije odaberete temu o kojoj ćete pisati. Stavite se u cipele svojih kupaca. Što oni žele znati? Što traže? S kojim izazovima se susreću? Zapamtite, učinkovit sadržaj je onaj sadržaj koji je relevantan i koristan vašim kupcima.

OBRATITE POZORNOST NA TON KOMUNIKACIJE

Kojim tonom se obraćate svojim kupcima? Ako je vaša ciljana skupina mlađa od 25 godina, slobodno im se obraćajte s ti, no ako su stariji od 50, pametnije se ipak obraćati s vi. Kada jednom odredite na koji način ćete se obraćati svojim kupcima, budite dosljedni.

UPOTRIJEBITE KLJUČNE RIJEČI

Ključne riječi uvrstite u tekst i podnaslove, kako bi algoritam prepoznao za koje pretrage na internet tražilicama je vaš sadržaj relevantan.

No ne pretjerujte s ključnim riječima jer će to vaši čitatelji primijetiti, a internet tražilice će vas kazniti lošijim, a ne boljim rankingom.

PIŠITE KRATKO I JASNO

Jednostavan jezik ne mora biti dosadan, upravo suprotno. Pišite kao da vodite razgovor s prijateljem na kavi, ali i pripazite na gramatičke greške.

TEKST STILIZIRAJTE

Podebljanja (engl. bold) važnih riječi u tekstu mogu signalizirati čitateljima, ali i Internet tražilicama, koji dio članka je važan. No nemojte pretjerivati jer bi vaši čitatelji mogli imati loše korisničko iskustvo zbog otežanog čitanja odveć stiliziranog teksta, nakon čega će napustiti web stranicu.

KORISTITE PRAZNE REDOVE

Ne boj’te se praznog prostora! Razdvojite duge, guste rečenice i odlomke kako bi tekst bio lakši za čitanje.

U TEKST UBACITE FOTOGRAFIJE

Koristite fotografije, videozapise ili audio snimke kako biste privukli pažnju čitatelja. Fotografije bi trebale pratiti tijek teksta i izazvati emociju.

NE ZABORAVITE NA RESPONZIVNOST

Budući da sve više ljudi koriste mobitele za pretraživanje, važno je web stranicu prilagoditi za čitanje na mobilnim uređajima.

DUŽINA ČLANKA

Na kraju, važno je paziti i na dužinu članka. Prema HubSpot analizama, idealna duljina bloga je 2100 riječi, ali to varira ovisno o temi. Svakako, nemojte pisati članke kraće od 300 riječi jer ih algoritam neće moći prepoznati, a samim time niti prepoznati na internet tražilicama.

Eto, sada kada znate napisati kvalitetan sadržaj za svoju web stranicu, krenite!

Zapnete li na putu ili samo imate dodatnih pitanja, tu smo! Isto tako, slobodno se javite ako trebate usluge pisanja sadržaja za web stranicu ili društvene mreže, jer opet smo tu za vas. 😉