Saznaj kako ne stati Googleu na žulj – SEO optimizacija za tražilice, 1. dio

seo-optimizacija-za-trazilice

Saznaj kako ne stati Googleu na žulj – SEO optimizacija za tražilice, 1. dio

Saznaj kako ne stati Googleu na žulj – SEO optimizacija za tražilice, 1. dio 1200 650 Pisalica

Gotovo svi koji imaju bilo kakve veze s digitalnim marketingom na sastancima stalno ponavljaju priče o optimizaciji i toj famoznoj kratici “SEO”? Iako te već vjerojatno boli glava od ovog pojma i tumačenja njegova značenja na sto različitih načina (a ipak ti dalje ništa nije jasno), savjetujem ti, stisni zube i otrpi još malo.

Zašto? Zato što ti u nastavku donosim prvih 10 koraka za svladavanje optimizacije. Preostalih 10 objavit ću za tjedan dana, da te odmah ne “ubijem u pojam” i bacim sa stolice ;).
Naravno, gdje da krenemo, negoli ispočetka.

Optimizacija za tražilice (SEO) često predstavlja pravi izazov, pogotovo ako uzmemo u obzir da Google redovito mijenja algoritme za rangiranje web stranica. No, treba odmah u početku biti oprezan i napomenuti kako je dobar SEO više od samog rangiranja stranica i zahtijeva izradu strategije koja u praksi, dugoročno daje najbolje rezultate.

Drugim riječima, ključ uspjeha za što bolji položaj na tražilicama jest optimizirana i redovito održavana stranica, a objavljeni sadržaj treba biti svjež, jedinstven i relevantan. A trećim riječima? 😉
Hajdemo proći ovu strategiju baby stepsima

Optimiziraj Title i Meta Description

Prva stvar koju korisnik vidi kad upiše ključnu riječ u Google tražilicu jest Snippet (izraz koji Ameri koriste za manji komad teksta), a on se sastoji od Page Titlea (naslova), URL-a (link) i Meta Descriptiona (opis).

Naslov utječe na rangiranje za odabrane ključne riječi. Treba biti kratak, jasan i precizan (sjeti se one formule KISS). Koristi ključne riječi za koje se želiš rangirati i nemoj prekoračiti 50-60 znakova jer će ti Google u protivnom skratiti naslov, a time i promet na stranicu. Provjeri imaš li naslove na svim stranicama.

Iako opis ne utječe direktno na pozicioniranje u Google tražilici, utječe na klikabilnost tvog Pagea. Jasno iskomuniciraj vrijednost koju korisnik može dobiti klikanjem na tvoju stranicu i svakako dodaj CTA (call-to-action; gumb na akciju) tekst kako bi ga potakli na akciju.  I ovdje je dužina važna da bi se prikazao cijeli opis pa se drži do 160 znakova s prazninama.

optimizacija-za-trazilice

Koristi ALT TAG-ove kod optimizacije fotografija

ALT TAG-ovi se prikazuju u slučaju da se fotografija iz nekog razloga ne može učitati ili prikazati na webu. Sigurno ti je već netko spomenuo da tražilice ne mogu vidjeti fotografiju, ali mogu čitati tekst i zato je bitno u ALT TAG-ovima opisati što se nalazi na objavljenoj fotografiji. Koristi ključne riječi i provjeri imaš li ih postavljene na svakoj fotografiji.

Provjeri i ispravi broken links (error 404)

Ako korisnik klikne na link koji se više ne nalazi na serveru, dobit će obavijest error code 404. Ovaj problem se pojavi kada link do landing pagea, koji se nalazi na tvojoj stranici, više ne postoji. Svoju stranicu redovito provjeravaj za ovaj problem, a za preusmjeravanje na ispravan link koristi 301 redirekcije. Postoji nekoliko dobrih alata gdje možeš vidjeti u kakvom je stanju tvoja stranica po ovom pitanju, na primjer Online Broken Link Checker, Dead Link Checker ili Online Website Link Checker.

Pojednostavi si život, ali i strukturu URL-ova

To znači da bi bilo dobro organizirati sadržaj tako da struktura URL-a prati neki logički slijed, jer ih korisnici koriste kao kartu lokacije unutar tvoje stranice. Što je URL struktura kraća i jasnija, brže se dolazi do željene destinacije pa samim time i Googleovi botovi brže indeksiraju vaš sadržaj. URL-ovi do 74 znakova se na Google tražilici u potpunosti prikazuju i što su kraći, lakše ih je zapamtiti. Dakle, win-win kombinacija.
Provjeri svoje URL-ove i skrati put do željene destinacije na najviše 4 klika.

optimizacija-za-trazilice

Poveži sadržaj internim linkovima

Pomoću internih linkova (onpage optimizacija) možeš olakšati Googleovim botovima indeksiranje web stranice te im pravilnom strukturom pokazati koje su stranice najbitnije. Homepage je svakako tvoja glavna i najjača stranica koja treba pravilno raspodijeliti promet na ostale podstranice preko internih linkova i navigacijskih menija. Googleovi botovi indeksiraju stranice od linka do linka pa ako tvoja stranica nema poveznice s nijednom drugom, botovi će biti prisiljeni zaustaviti “crawl”. To znači muku za tvoju stranicu i posao jer ti stranica neće biti indeksirana. Također, makni sve linkove koji vode na neispravne i nedostupne stranice.

Koristi ključne riječi kod linkanja sadržaja (Anchor text)

Anchor text je zapravo tekst koji na sebi ima link. Umjesto da stavljaš cijeli odlomak u link, što nikako nema smisla, veži ga za jednu ili više relevantnih ključnih riječi. Koristi tekst da bi korisnici znali kamo ga linkom vodiš. Jasnoća i preciznost ovdje su “must have”, a sadržaj iza linka neka doista bude podupire riječi koje su navedene. Probaj izbjeći linkani tekst poput: “klikni ovdje”, “želim više”, već se posveti korištenju ključnih riječi.

optimizacija-za-trazilice

Poboljšaj pristupačnost stranice (sitemap.xml)

Ponekad je moguće pomoći Googleu da tvoja stranica bolje radi, pa ako imaš tu mogućnost, svakako je iskoristi. Poboljšati pristupačnost web stranici možeš tako da podneseš (submit) sitemapu Search Consoli. Ako ti nije najjasnije o čemu pišem, zamisli sitemapu kao kartu svih URL-ova i meta podataka na svojoj stranici. Ona je, kao takva, potrebna Google botovima kao pomoć kod indeksiranja stranica.  Sitemap.xml file se može stvoriti pomoću sitemap generatora ili pluginova kod različitih CMS-ova. Nakon kreiranja sitemap.xml, treba ju podnijeti Search Consoli gdje Google provjerava ispravnost podataka.
Također ti savjetujem da svoju sitemapu provjeriš uvijek nakon većih promjena URL-ova ili sadržaja.

Reci Googleu što želiš indeksirati (robots.txt)

Robots.txt je tekstualna datoteka koja tražilici daje nalog što će na tvom webu biti skenirano (crawl), a što ne. Svaki Googleov bot mora prvo ući u robots.txt datoteku prije negoli krene skenirati. Tako tražilici daješ do znanja koji ti je sadržaj bitan, a koji nije, odnosno ne želiš da bude indeksiran. Nakon kreiranja robots.txt datoteke spremi ju u root direktorij vaše web stranice. Provjeri da bitan sadržaj nije izuzet od skeniranja (crawl), a time i indeksiranja od strane Googleovih botova.

Urednost i preglednost su važne, također

Još malo o navigaciji. Jako je važna, da, da, jer korisničko iskustvo (UX- user experience) uvijek mora biti na prvome mjestu, baš kao što i kupac u trgovini uvijek mora biti u pravu. Naime, navigacija s dobrom strukturom uvelike olakšava kretanje web stranicom. Duže zadržavanje korisnika na tvojoj stranici može pomoći kod rangiranja na Googleu. Zna Google s tim svojim algoritmima, nema se što za nadodati. Linkani tekst ili Anchor text u sadržaju, ponavljam, dobro je koristiti jer to omogućuje tražilici lakše razumijevanje landing pagea na koji ih vodimo. Kod većih stranica s puno sadržaja, koristi Breadcrumb (mrvice kruha) navigaciju za bolji pregled. To pak je sekundarna navigacija koja u svakom trenutku prikazuje trenutačnu lokaciju korisnika na stranici te samim time olakšava kretanje. Ufff!

Ubrzaj web stranicu do razine rakete

Istina je takva da korisnici ne mogu dugo čekati učitavanje web stranice jer jedni to jednostavno ne žele, a drugi ne mogu jer im je slabi fokus na bilo što (sindrom poznat kao sindrom zlatne ribice). Samim time brzina učitavanja jako je bitna za rangiranje na tražilici. Još je bitnije vrijeme učitavanja na mobilnim uređajima, s obzirom na različite brzine prometa podataka, te na to da više od 70% korisnika mobitela svakodnevno internetski sadržaj pretražuje putem te pametne stvarčice. PageSpeed i GTmetrix, samo su neki od alata s kojima možeš provjeriti brzinu svoje web stranice te probleme vezane za učitavanje sadržaja. Pametno otkrij koje stranice se sporo učitavaju i što je uzrok tome. Rad stranice najčešće usporavaju fotografije na webu jer su u velikim formatima. No, to naravno nije uvijek glavni razlog.

Eto, čestitam ti detaljno prolaženje kroz prvi dio teksta koji će te odvesti na Googleov tron, znam da je bilo zahtjevno. Trebaš li rehabilitaciju od SEO-a, slobodno mi se javi za kavu/pivo. Kao i uvijek, rado ću te počastiti 😉

Primaj moje edukativne članke


Get in touch

    Postavke privatnosti

    Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

    Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
    Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
    Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".