DRIP model: četiri koraka do uspješne marketinške kampanje

Koliko vas se sjeća one legendarne reklame „Ante, Ante, nicht Darinka“? A tek reklame za Ožujsko u kojoj su predstavljena sva hrvatska sela s urnebesnim nazivima? Zašto nam neke reklame toliko ostaju u pamćenju ili pak nam se zbog njih počnu sviđati proizvodi ili usluge koje predstavljaju?

Kao što je to i inače stvar u marketingu, radi se o ljudskoj psihologiji i točno određenim metodama kojima se na nju utječe. Jedan od najpouzdanijih marketinških modela za komunikaciju je DRIP model, kojeg je uveo Chris Fill u svojoj knjizi „Marketing Communications“.

Uspjeh duguje svojoj jednostavnosti i učinkovitosti – svega četiri koraka potrebna su za uspješan marketing. O čemu se točno radi?

Što, kada i kako koristiti?

DRIP je zapravo akronim sastavljen od pojmova: razlikovanje (eng. differentiate), pojačavanje (eng. reinforce), informiranje (eng. inform) i uvjeravanje (eng. persuade).

Već po samim pojmovima možete zaključiti da se radi o nekoliko koraka koji garantiraju uspjeh marketinških kampanja vašeg proizvoda / usluge.

Stoga, lansirate li novi proizvod / uslugu ili pak želite repozicionirati postojeći na tržištu, prvo napravite kvalitetnu procjenu trenutnog stanja vašeg proizvoda / usluge ili tvrtke:

  • Koja je vaša trenutna publika?
  • Koje cijene postižu vaši proizvodi? Kakvi su rezultati prodaje?
  • Kakvo mišljenje imaju kupci i klijenti o vašoj tvrtki? Koje bi vam epitete dodijelili?

Tek nakon što ste odredili trenutnu situaciju, zapitajte se što od navedenog želite promijeniti.

Na primjer, vi ste kozmetička tvrtka s proizvodima srednje cijene i za široke mase, ciljane publike sa srednjim primanjima koja vas smatra pouzdanim proizvođačima standardne kvalitete. No, prateći najnovije trendove na tržištu, odlučili ste izbaciti liniju bio / prirodnih proizvoda.

Što sve morate poduzeti kako biste ostvarili dobru marketinšku komunikaciju s kupcima?

Razlikovanje (differentiate)

Razlikovanje se ovdje odnosi na ono po čemu su vaši proizvodi i usluge posebni naprema onima koje nudi vaša konkurencija. Što možete ponuditi a da nitko drugi to ne može? Zašto ste vi bolji od ostalih?

Možda po ničemu, no svakako to nećete tako predstaviti publici. Danas su svi otkrili moć prirodnih proizvoda, i postoji ih mnoštvo na tržištu. Ipak, vi nađite onu jednu kombinaciju sastojaka koja će biti inovativna i samo vaša. Vi na svojim reklamama prikazujte ljepote hrvatskog kraja. Vi ponudite onaj jedan detalj zbog kojeg će se publika povezati s vama.

Pojačavanje (reinforce)

Demonstrirajte po čemu je vaš proizvod ili usluga drugačiji i bolji. Koliko puta ste čuli na reklamama za telekomunikacijske tvrtke da su one dokazano najbolje mreže u Hrvatskoj? Svaka od njih oslanja se na neko istraživanje koje je došlo do tih zaključaka.

Ako nemate nešto posebno što bi vas razlikovalo od konkurencije, poradite na tome da imate! Možda će lavanda u vašem sapunu biti s otoka Hvara, možda dio prihoda ide udruzi za zaštitu životinja – svaki detalj može biti vaša prednost ako se marketinški dobro predstavi.

Informiranje (inform)

Bez obzira na to koliko je dobar vaš proizvod ili usluga, kvaliteta nije dovoljna za njegov uspjeh. Čak 90% novih proizvoda na tržištu propadnu, odnosno nakon određenog perioda se povuku iz prodaje.

Kako biste izbjegli istu sudbinu, educirajte publiku o vrijednostima koje vas razlikuju od ostalih. Na primjer, istaknut ćete da prirodni proizvodi pridonose održivom razvoju i smanjenju štetnih kemikalija u odvodima. Pripazite pritom na ciljanu publiku te lansirajte informacije koje će im biti zanimljive.

Uvjeravanje (persuade)

Kupci / klijenti trebaju podsjetnike kako ne bi zaboravili na vaš brend i kako bi ga ponovno odabrali kod sljedeće kupnje. Kako biste to osigurali, potrudite se redovito stavljati objave na društvene mreže. Neka neke od tih objava budu i akcije u kojima dijelite poklon pakete, popuste za webshop i slično.

Pripazite samo na onu veoma tanku granicu između uvjeravanja i napornosti. Ne pretjerujte. Stavite se u kožu kupaca i upitajte se koliko često želite vidjeti nečiju reklamu ili promociju.

Dobar marketing čini čuda

Dakle, koristite DRIP model za marketinšku komunikaciju kada želite da vaše reklame budu toliko značajne publici kao što su to HEP-ove za vrijeme velikih sportskih natjecanja. Dobar marketing može učiniti čuda. Sjetite se samo da:

  • je parkiranje na invalidskim mjestima bilo normalno sve dok se nisu pojavili posteri s natpisima „Ako ste uzeli moje mjesto, želite li uzeti i moju invalidnost?“
  • dijamanti nisu rijetki niti sami po sebi vrijedni. Za tu percepciju zaslužna je marketinška kampanja tvrtke De Beers Consolidated Mines s početka 20. stoljeća.
  • su Pampers pelene u Europi nekad bile manje poznate negoli Huggies
  • Appleovi proizvodi nisu bili toliko popularni sve dok nisu uveli slogan „Think different“. Iako gramatički nepravilan, ponudio je publici nešto s čime se mogu povezati.
  • Amerikanci nisu kupovali male aute sve do uspješne VW kampanje za „buba“ automobile koja je glasila „Think small“.

Imate li ideju za novo marketinško čudo? Slijedite ove savjete i olakšajte si komunikaciju s publikom.

Ako zapnete negdje i zatrebate marketinški savjet, ili pak pomoć s čitavom strategijom, javite nam se i rado ćemo vam skočiti u pomoć! 🙂