Što je anchor tekst i kako utječe na pozicioniranje u rezultatima pretraživanja?

anchor-tekst

Što je anchor tekst i kako utječe na pozicioniranje u rezultatima pretraživanja?

Što je anchor tekst i kako utječe na pozicioniranje u rezultatima pretraživanja? 1200 650 Pisalica

Taman kad ste pomislili da znate apsolutno sve o optimizaciji sadržaja za web, pojavi se novi trend koji morate slijediti želite li da vaša web stranica iskače među prvim rezultatima pretraživanja.

Jedan od trendova koji će nas pratiti u novoj godini je „istaknuti isječak” (engl. snippet). To znači da se više nećete natjecati za prvo mjesto na Googleu već za položaj u istaknutom isječku.

anchor-tekst-primjer

U istaknutom isječku tako će se pojaviti onaj članak za kojeg Google procijeni da najbolje odgovara na pitanje korisnika. Za pozicioniranje u istaknutom isječku veliku će ulogu i dalje imati ključne riječi, ali i anchor tekstovi.

Što je taj famozni anchor tekst?

Najjednostavnije rečeno, anchor tekst je dio teksta koji na sebi ima link, a taj link vodi na drugu web stranicu, web mjesto ili na određeno poglavlje u članku. Kako bismo vam najbolje dočarali kako anchor tekst izgleda, slijedi primjer odlomka iz našeg članka o pisanju sadržaja za web koji smo nedavno objavili.

Što je sadržaj za web stranice?

Krenimo od osnova. Razumijete li uopće što je sve sadržaj jedne stranice? Ono što vam vjerojatno prvo pada napamet su članci na blogu, kao i opisi proizvoda i usluga. Ipak, to je samo dio onoga što zovemo sadržajem za web. Osim članaka i opisa, tu su još i opisi kategorija poput „o nama“, „kontakt forma“, kao i „naslovna stranica“. No tekstovi na webu nisu jedni sadržaj. Fotografije, videa, infografike, gifovi, kvizovi, ankete i slično, također nazivamo sadržajem web stranica.

Anchor tekst u većini je slučajeva drugačije boje, najčešće plave. Kliknete li na obojenu frazu, link će vas odvesti na drugu web stranicu ili članak koji je usko povezan s tim pojmom. Primjer anchor teksta u ovom je slučaju fraza „opisi kategorija“ pa kliknete li na nju, link će vas odvesti na članak „Kako optimizirati opise kategorija i proizvoda za vrijeme gospodarske krize izazvane koronavirusom.“

Kao što smo spomenuli, anchor tekst možete kreirati i tako da korisnika odvede na određeno poglavlje unutar članka. Evo i primjera.

Zašto je važno koristiti anchor tekstove?

Anchor tekst vrlo je važan dio Googleova algoritma i bitan faktor za rangiranje web stranice kod pretraživača. Naime, Google koristi anchor tekstove za razumijevanje sadržaja na web stranici. Drugim riječima, anchor tekstovi Googleu daju jasan znak za koje ključne riječi će rangirati određenu web stranicu. Zbog toga je važno anchor tekst vezati za jednu ili više relevantnih ključnih riječi.

Izbjegavajte stavljati anchor tekst na fraze „klikni ovdje“, „želim više“ i slično jer Google to neće prepoznati i neće vas moći rangirati za željene ključne riječi.

Anchor tekstovi također poboljšavaju korisničko iskustvo jer olakšavaju kretanje po člancima, osobito ako su članci veoma dugi. Kako će se u istaknutom isječku pojaviti onaj članak koji najbolje odgovara na pitanje korisnika, savjetujemo vam da pišete duže članke za blog u kojima ćete dati što više kvalitetnih informacija. Naravno, i u njima koristite anchor tekstove.

Da bi bilo jasno što je istaknuti isječak, u nastavku dajemo još jedan primjer.

anchor-tekst-izgled

Važno je spomenuti i to da što se korisnici duže zadržavaju na nekoj web stranici, Google tu stranicu automatski smatra korisnom i „gura“ među prve rezultate pretraživanja, odnosno u istaknuti isječak. A to ćete postići upravo dugim i kvalitetnim člancima te kreiranjem anchor tekstova unutar članaka.

Najjednostavnija metoda za kreiranje anchor teksta u WordPressu

Iako možda zvuči komplicirano, kreiranje anchor teksta je zapravo vrlo jednostavno. U nastavku slijedi primjer kreiranja anchor teksta u članku za portal Princezahr.

Želite li stvoriti anchor tekst koji će voditi na neki drugi članak vašeg web mjesta, jednostavno označite ključne riječi koje su povezane s tim člankom i kliknite na poveznicu (na donjoj slici označena je crveno). Nakon toga otvorit će se okvir i u taj okvir zalijepite link članka na koji želite da anchor tekst odvede korisnika. Kliknite enter i to je to! Vaš anchor tekst je kreiran.

kako-kreirati-anchor-tekst

A sada slijedi primjer kreiranja anchor teksta koji će korisnika odvesti na određeno poglavlje unutar članka.

PRVI KORAK

Kliknite na tekst za koji želite kreirati anchor tekst pa na ikonu za umetanje linka (na donjoj slici označena je crveno). Nakon toga pojavit će se okvir kao što je na slici. U taj okvir najprije upišite #, a potom ključne riječi te ih odvajajte crticom (-). Primjerice, #povijest-zaruka.

anchor-tekst-korak1

DRUGI KORAK

Nakon toga se spustite do naslova na koji će anchor tekst odvesti korisnike. Kliknete li na naslov, u desnom kutu pojavit će se nekoliko opcija, a među njima i opcija „Napredno“. U padajućem izborniku te opcije pojavit će se okvir za tzv HTML sidro.

Ovdje jednostavno upišite isto što ste napisali u gornji okvir, samo ovaj put bez hashtaga. Kao što je u našem primjeru povijest-zaruka. Ono što je svakako važno jest da tekst koji ste upisali u gornji okvir i tekst koji ste upisali kao HTML sidro mora biti jednak. U protivnom anchor tekst neće funkcionirati.

anchor-tekst-drugi-korak

Eto, stigli smo do kraja. Trebate li dodatan savjet ili pomoć oko kreiranja anchor teksta, tu smo! Rado ćemo vam pomoći. 😊

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?