Brendiranje u IT sektoru: zašto je nužno i kako ga izvesti?

IT industrija posljednjih godina u Hrvatskoj bilježi nevjerojatan rast koji premašuje čak i rast domaćeg BDP-a.

Prema posljednjim dostupnim statistikama, IT industrija zapošljava više od 30 000 osoba u otprilike 6000 poduzeća, s prosječnom plaćom koja je znatno viša od hrvatskog standarda.

Prevladavaju IT uslužna poduzeća, a slijede ih trgovci IT opremom i softverom, proizvođači softvera, pružatelji outsorcing usluga te proizvođači IT opreme i komponenata.

Među tim morem tvrtki koje se nalaze u istoj branši, potrebno je nekako se istaknuti na tržištu. A tu na snagu stupa brendiranje.

Što je zapravo brendiranje?

Brendiranje predstavlja percepciju o vašem proizvodu/usluzi/poduzeću u mislima drugih ljudi, odnosno emocije koje brend izaziva. Sve što radite, odnosno proizvodite, može biti kopirano – od proizvoda, usluga, content marketinga, cijena do web sadržaja – no vaš brend je uvijek samo vaš. Jedinstven.

Brend je važan zato što kupci i klijenti ne biraju samo glavom, već i srcem. Znate i sami po sebi da kad kupujete tenisice, najčešće prevagne brend kojem ste vjerni, a ne kvaliteta ili pak izgled.

Dakle, ako brendiranje napravite kako treba i stvorite snažan tržišni brend, istaknut ćete se među konkurencijom i doći ravno u glave (i srca) kupaca, klijenata, zaposlenika, poslovnih suradnika i partnera, medija, političara, pa čak i svoje konkurencije.

Uz to, čitavo ćete vrijeme imati zvijezdu vodilju u svom poslovanju. Određivanjem brenda odredili ste i svoje ciljeve i način na koji ćete do njih doći.

Izvor fotografije: Canva

Kako odrediti fokus svog brenda?

Da bi vaš brend bio uspješan, mora imati „ono nešto“ što će biti posebno i samo vaše.

Kako je Simon Sinek objasnio u svom TED talku „How great leaders inspire action“, ljude ne zanima ono ŠTO radite, već ZAŠTO to radite.

 • ZAŠTO – temeljna uvjerenja vašeg poduzeća i razlozi zbog kojih poslujete
 • KAKO – kako vaše poduzeće postupa na temelju svojih uvjerenja
 • ŠTO – što vaše poduzeće čini kako bi ispunilo svoja uvjerenja

Dakle, ono ZAŠTO je fokus vašeg brendiranja, ono što će vas istaknuti na tržištu među brojnim drugim IT tvrtkama koje nude sličan softver kakav je i vaš, koje traže iste zaposlenike kao i vi, koje ciljaju na ista partnerstva kao i vi.

I tu dolazimo do dva područja u kojima brendiranje neopisivo pomaže IT sektoru: brend poslodavca i B2B poslovanja.

Employer branding

Employer branding, odnosno brend poslodavca, od ključne je važnosti za napredak IT poduzeća. Pojasnimo najprije o čemu se točno radi.

Brend poslodavca odnosi se na percepciju poduzeća kao poslodavca. Drugim riječima, to je percepcija poduzeća kao pružatelja zaposlenja u očima trenutnih zaposlenika, potencijalnih (budućih) zaposlenika, ali i svih ostalih koji nisu nužno dio iste branše.

Svi znamo za neka poduzeća koja su odlični poslodavci, a niti surađujemo s njima, niti se nalazimo u istoj branši. Dobar glas jednostavno daleko putuje.

Zašto je ovo važno za IT sektor?

Uzmimo za primjer programere. Već i naše bake znaju kako oni imaju garantiran posao odmah po završetku fakulteta. Oni pak koji imaju nekog iskustva mogu birati među raznim poduzećima i postavljati svoje uvjete za zaposlenje. Dakle, potražnja za ovim zanimanjem (kao i brojnim drugima u IT sektoru) je velika, a broj programera je ograničen.

No, nije u novcima sve, barem ne za mlađe generacije. To znači da nije dovoljno samo ponuditi veću plaću od konkurencije kako biste mogli biti sigurni da će radije odabrati vas. Mlađe generacije zanima KAKO je raditi kod vas. Koje im benefite nudite, kakva je radna atmosfera, uklapa li se stil rada vaše tvrtke s njihovim.

Upravo za ovu percepciju bit će zadužen brend poslodavca. On će vam pomoći da se istaknete u moru konkurencije koja je u borbi za istom radnom snagom kao i vi.

Kako postići kvalitetan brend poslodavca?

Novčani aspekt, odnosno plaća zaposlenika, svakako igra ulogu u brendiranju poslodavca. No, sama po sebi nije dovoljna i čak može doći u drugi plan pred drugim benefitima koje možete nuditi:

 • dodatno zdravstveno osiguranje
 • bonusi na plaću, božićnica, uskrsnica i regres
 • mogućnost rada od doma (remote rad)
 • fleksibilno radno vrijeme
 • proslave rođendana, druženja nakon posla
 • dodatne edukacije
 • uvažavanje i poticanje tuđeg mišljenja.

A u podlozi svih ovih „klasičnih“ benefita stoji ono ključno: ugodna radna atmosfera. Rijetko tko će pristati raditi za veliku plaću ako čuje da se na radno mjesto dolazi s grčem u želucu, da će ga tamo svaki dan dočekati namrgođena lica i hrpa zadataka koji nisu posloženi jer je organizacija poslovanja u banani.

Dakle, ponudite benefite (potencijalnim) zaposlenicima zbog kojih će željeti raditi upravo kod vas. No pripazite na to da zbilja poslujete onako kako to predstavljate na van.

Izvor fotografije: Canva

B2B poslovanje

Većina poduzeća u IT sektoru fokusirana je na B2B (business to business) suradnje, odnosno ostvarivanje odnosa s drugim poduzećima. Na primjer, to su:

 • poduzeća koja svoj softver prodaju ili iznajmljuju drugim poslovanjima
 • poduzeća koja prodaju hardver drugim poduzećima
 • agencije koje nude digitalne usluge poduzećima.

A kao što smo prethodno napomenuli, konkurencija je velika. Ako vaše poduzeće izrađuje i prodaje softvere, postoji još stotinu drugih koje čine isto. Oni koji su u potražnji za softverom vjerojatno će slati upite za ponude na više adresa, između ostalog i na vašu.

No, uz kvalitetno brendiranje, mogu se odmah odlučiti za vas.

Ako imate dovoljno jak brend kojim ste se prikazali kao stručnjaci na tržištu, a vaši proizvodi (zajedno s iskustvom postojećih kupaca i klijenata) to potvrđuju, poduzeća će vam se obratiti direktno za proizvod ili uslugu i neće ni razmišljati o vašoj konkurenciji. 

Kako ojačati brend u B2B aspektu?

Naravno, vaš brend mora naglašavati vašu stručnost, ozbiljnost i predanost radu – u poslovnom svijetu ovo će uvijek biti važno. Ni vi sami ne biste htjeli surađivati s nekime za koga niste sigurni da će napraviti posao kako treba, zar ne?

 • Važna stavka ovdje je i klasična usmena predaja, word of mouth, odnosno preporuke zadovoljnih kupaca i klijenata. Velik dio poslovnih suradnji sklapa se baš zato što je direktor jednog poduzeća čuo od direktora drugog poduzeća da su jako zadovoljni s trećim poduzećem.

Također, budite konzistentni u svom brendiranju. Knjiga brenda kakvu imaju sva ozbiljna poduzeća odredit će čitav vizualni dio brenda (logo, tipografije i paleta boja koje koristite), kao i osobine brenda te način komunikacije prema publici. Konzistentnost u izgledu i porukama koje šaljete ulijeva povjerenje i prikazuje vas kao ozbiljno i stabilno poduzeće.

A nemojmo zaboraviti ni na brojne opcije koje se otvaraju za suradnje s poduzećima s kojima dijelite osobine brenda. Na primjer, softverska tvrtka koja stavlja naglasak na održivo poslovanje ima veće šanse za prodaju softvera lancu trgovina zdravom hranom. Jednako kao što biramo prijatelje na temelju zajedničkih interesa i životne partnere na temelju zajedničkih vizija i ciljeva, tako će zajedničke točke biti od velikog značaja i u poslovnom svijetu.

Zvuči vam kao previše toga? Bez brige, tu smo za vas. Zajedno ćemo razviti vašu brend priču koja će biti upravo ono što je tržištu potrebno.

Kontaktirajte nas i odvažite se biti drugačiji!

Izvor naslovne fotografije: Canva