Što objavljivati na poslovnim profilima društvenih mreža u vrijeme krize izazvane koronom?

Izrada objava za poslovne profile na društvenim mrežama i inače nije lak zadatak, što će vam potvrditi svatko tko je to jednom pokušao. Osim što je pametno izraditi prije svega strategiju sadržaja koji objavljujemo na društvenim mrežama, jednako je tako važno planirati objave na mjesečnoj razini uz pomoć kalendara objava.

No vjerujemo da sve to već znate.

Ipak, odlučili smo ponovo pisati o objavama za društvene mreže, jer jedno je osmišljavati i planirati objave kada vaše poslovanje ide samo od sebe, a nešto sasvim drugo je isti posao raditi u vrijeme krize. Pitanja poput: ima li smisla objavljivati na društvenim mrežama, bismo li trebali smanjiti broj objava na društvenim mrežama u vrijeme krize ili ima li smisla promovirati objave, u ovoj su situaciji normalna pitanja koja vam padaju na pamet.

Sva redom nabrojena i nekoliko dodatnih danas ćemo se dotaknuti u ovom članku. Vas pak pozivamo da nam javite na mail dvojite li oko nečeg što nismo spomenuli. Rado ćemo vam odgovoriti.

Ima li smisla objavljivati na društvenim mrežama za vrijeme krize?

Od početka ožujka riječ koronavirus nalazi se među najtraženijim pojmovima na internetu i stoga je logično zapitati se, čitaju li vaši kupci bilo kakav drugi sadržaj osim članaka o koroni.

Ipak, znate i sami da su poduzeća nastavila dalje sa svojim radom, bez obzira na to koliko ih je pogodila kriza koja se dogodila doslovce preko noći.

Oni poduzetnici koji su to mogli, poslali su svoje zaposlenike na rad od kuće. I koliko god sporo i teško, poslovanja nastavljaju okretati svoje kotačiće.

kako-nastaviti-poslovati

Iz navedenih razloga naš je odgovor DA, ima smisla i dalje objavljivati na društvenim mrežama. Većina nas i dalje ima jednake potrebe za kupovinom određenih proizvoda i usluga, a jedina razlika naspram doba prije krize je ta da ćemo sada s većom zadrškom otvarati novčanike.

Zato bismo kroz naše objave trebali više nego ikad prije komunicirati vrijednosti (benefite) koje proizvodima i/ili uslugama dajemo našim kupcima.

Ima li smisla smanjiti broj objava na društvenim mrežama?

Dosadašnja praksa većine poduzeća bila je kreirati tri objave tjedno na Facebooku i toliko isto na Instagramu. Već smo u više navrata isticali kako broj objava ipak ovisi o branši kojom se bavite i da će restorani recimo objavljivati sadržaj svakodnevno, dok će recimo nekome iz tehnološke industrije biti sasvim dovoljne i dvije objave tjedno.

Naš savjet za ovo krizno razdoblje je da zapravo povećate broj objava na društvenim mrežama i imamo više argumenata koji tome idu u prilog:

  • Poduzeća će se manje oglašavati pa ćete sa svojim plaćenim oglasima imati veći doseg (manja konkurencija za oglasni prostor)
  • Smanjujete li budžete za promociju, svakako povećajte broj objava jer algoritam vašu objavu pokazuje ionako tek oko 5% vaših pratitelja
  • Zbog odabrane ili prisilne izolacije veći broj ljudi bit će aktivniji na društvenim mrežama i ovo vrijeme možete iskoristiti za povećanje vidljivosti vašeg brenda

Ima li smisla promovirati objave na društvenim mrežama u vrijeme krize?

Nedavno smo već pisali o tome kako ne bi bilo pametno ugasiti vaše oglase, već biste se trebali promovirati i dalje. Smatramo da ćete imati daleko veće gubitke plaćate li zaposlenike i radni prostor (a oni nemaju posla), naspram toga da riskirate i platite promociju, jer u tom slučaju ćete ipak dobiti barem nešto (novih) kupaca.

U članku o tome kako optimizirati opise kategorija i proizvoda na web shopu za vrijeme korone dali smo vam popriličan broj argumenata o tome trebate li se oglašavati za vrijeme krize. Zato ćemo prijeći na iduće, ujedno i konačno pitanje na koje vam danas odgovaramo.

sto-objaviti-facebook

Kakav sadržaj objavljivati na društvenim mrežama u vremenu kada je svima fokus na koronavirusu?

Takozvane backstage fotografije ili fotografije iza kulise uvijek dobro prolaze. Nemojte se sramiti, svi smo u istoj kaši, slobodno pokažite svojim čitateljima i kupcima kako se borite s koronavirusom, ali i gospodarskom krizom koja je krenula.

Fotografirajte se dok s timom skajpate od kuće. Fotografirajte svoj privremeni ured koji ste složili za potrebe rada od kuće. Sada je dobro vrijeme i da krenete s video objavama jer ćete imati vjerojatno napokon vremena da se tome posvetite. Pitajte vaše kupce kako se nose s trenutnim izazovima. Slobodno objavite i neku poruku motivacije i podrške kakva nam sada svima treba.

Ali, prije svega, budite dostupni ljudima za pomoć i izađite im ususret koliko god možete. Ipak je ovo vrijeme gdje svi moramo pokazati empatiju, kako bismo si međusobno olakšali, a ne dodatno zagorčili život.

Trebate li našu pomoć, slobodno nam se javite. Ovaj put nećemo s vama moći otići na kavu, no popit ćemo jednu tijekom video poziva. I dat ćemo sve od sebe da vam izađemo ususret i pomognemo. Jer prije svega smo ljudi, a tek onda poduzeće.