Snimili ste prvi video za YouTube? Savjetujemo vas kako ga optimizirati za određene ključne riječi

Različite video forme u marketingu su popularnije više nego ikad! Uzmemo li u obzir činjenicu da je upravo YouTube nakon Googlea najveća tražilica na svijetu, jasno je koliko je važno početi snimati videa čim prije, ali ih objaviti i na YouTube platformi.

Također, više od 90% poduzeća izjašnjava se da nisu zadovoljni budžetom koji trenutno troše na promociju.

Upravo financije jedan su važnih razloga zašto biste se trebali odlučiti snimati videa. Naime, snimanje videa može vam pomoći doći do veće vidljivosti besplatno, odnosno uz puno manje iznose (ako sami snimate videa, plaćate samo promociju).

No, da biste imali koristi iz snimljenih materijala, trebate dobar dio vremena osim snimanju kvalitetnih videa posvetiti i optimizaciji videa za spomenute tražilice.

U nastavku ćemo vas zato upoznati s 5 načina na koje možete istražiti ključne riječi za svoja videa i tako postići veći broj pregleda.

5 načina na koja možete istražiti ključne riječi za videa

Istraživanje ključnih riječi za svoj video trebat ćete napraviti na drugačiji način nego ste dosad istraživali ključne riječi za svoje tekstove koje ste objavljivali na internetu.

Dva su razloga tome:
(1) većina gledatelja videa doći će na vaš kanal putem YouTube sugestija, a ne kroz rezultate pretraživanja
(2) ljudi koriste Google i YouTube na totalno drugačije načine.

Na primjer, pojedine ključne riječi koje imaju veliki broj pretraživanja na Googleu, poput ključne riječi „životno osiguranje“, zapravo su slabo pretraživani pojmovi na YouTubeu.

No s ovih pet načina na koje i mi sami pretražujemo ključne riječi za videa, ipak ćete omogućiti svojim video materijalima da „iskoče“ gledateljima prilikom pretraživanja na YouTubeu.

YOUTUBE TRAŽILICA

Na YouTube tražilici počnite upisivati ključnu riječ i vidjet ćete kako će vam YouTube već sam ponuditi listu dodatnih ključnih riječi. Iskoristite ih.

kljucne-rijeci-youtube-trazilica

TUBEBUDDY

TubeBuddy ekstenzija je besplatni alat koji će vam pokazati koje tagove za svoja YouTube videa koristi konkurencija.

Kliknite ovdje i instalirajte ovu ekstenziju na svom Google Chromeu.

VIDIQ

Još jedan koristan alat koji možete koristiti besplatno je VidIQ. On će vam pomoći otkriti korisne ključne riječi, ali ćete zahvaljujući njemu doći i do dodatnih ideja za snimanje videa.

YOUTUBE COCKPIT

YouTube Cockpit jedan je od nekoliko alata za istraživanje ključnih riječi koji je dizajniran isključivo za pretraživanje po YouTubeu. YT Cockpit pokazat će vam informacije poput mjesečnih pretraga, CPC-a i prosječnog mjesečnog pregleda videa.

YOUTUBE STUDIO STATS

Ovaj alat nam pokazuje sve ključne riječi za koje smo već rangirani, a s pronađenim ključnim riječima možete učiniti dvije stvari:
(1) optimizirati postojeće video materijale oko određene ključne riječi ili
(2) kreirati novi video za određenu ključnu riječ.

Pomoću naših savjeta optimizirajte svoja videa za YouTube

Nakon što ste kreirali fantastičan video i istražili ključne pojmove za koje želite da se prikazuju vaša videa, vrijeme je da ih optimizirate za YouTube.

U nastavku objašnjavamo kako.

Optimizirajte naslov videa
U naslov videa nemojte zaboraviti uključiti ključnu riječ.

Dodajte opis videa od barem 200 riječi
Duži opisi omogućuju YouTubeu bolje razumijevanje sadržaja koji ste postavili, što će u konačnici utjecati na to da se postavljeni video pojavi među sugeriranim sadržajem.

Videu dodajte tagove
Ti su tagovi recimo nekih pet fraza koje jasno opisuju o čemu je riječ u videu. Svakako nemojte ovdje zaboraviti dodati i vašu glavnu ključnu riječ.

Ključnu riječ spomenite u videu
I to na više mjesta! Zašto?
YouTubeov algoritam razumije riječi koje vi govorite u videima.

Prenesite transkript videa
Prenošenje transkripta omogućit će vam da YT u potpunosti razumije temu vašeg videa. Iz iskustva vam možemo reći da to također utječe na češće pojavljivanje videa među sugeriranim videima.

Optimizirajte video za CTA
Upravo CTA (gumb za akciju) pomoći će vam da se vaš video bolje rangira na tražilici. Ovo možete učiniti na nekoliko načina: napišite uvjerljiv naslov (ne koristite klikbejt naslove), koristite vizuale koji će gledateljima zapeti za oko, a također se pobrinite i da opis vašeg videa bude zanimljiv i „ugrabi“ pozornost gledatelja.

Važno je i steći autoritet vašeg YT kanala
Nakon što ste primijenili dosad navedene savjete, razmislite još o brendiranju svog YT kanala. Ne zaboravite sttaviti logo i zanimljivu naslovnu fotografiju na svoj profil. Također, u opis kanala uključite vaš slogan. Složite playlistu. Razmislite svakako i o načinima na koje ćete doći do svojih prvih pretplatnika.

Channel trailer
I još jedna važna stvar! Neka vaš kanal ima „channel trailer“. Recimo da je to kratki pitch video s kojim ćete probati zainteresirati potencijalne gledatelje u nadi da će se pretplatiti baš na vaš kanal. Neka ovaj video ne traje duže od minute, a u njemu kratko i jasno objasnite: tko ste, zašto bi nekog bilo briga za vaš kanal i zašto bi vas netko pratio te što vaš kanal čini drugačijim od drugih. Zatim povežite vašu web stranicu s YouTube kanalom.

rangiranje-videa-google

A što je s rangiranjem YouTube videa na Googleu?

Kada ste po pe-e-su riješili rangiranje videa na YouTubeu, vrijeme je da se pozabavite i optimizacijom za Google pretraživač, najveću tražilicu na svijetu.

Tajna rangiranja vaših videa na Googleu leži u pravilnom biranju ključnih riječi za video.

Najlakši način da dobijete ideje za svoje ključne riječi je taj da upišete ključnu riječ u Google tražilicu. Ako vam se nakon klika na enter pojavi barem jedan ponuđeni video za određenu ključnu riječ, kako se kaže, vi ste „na konju“. No ako vam se ne pojavi niti jedan video, onda svakako razmislite o nekoj drugoj ključnoj riječi.

Imajte na umu da je 82% svih video rezultata na Google došlo s YouTube kanala. (S obzirom na to da je YouTube u vlasništvu Googlea, ovo nas zapravo ne iznenađuje.)

I to bi bilo to! Ako su vam potrebni dodatni savjeti ili želite da vašu promociju na Google kanalima napravimo umjesto vas, slobodno se javite putem kontakt forme.