Zašto oglašavanje na Facebooku za vas ne funkcionira?

Ima li još uvijek smisla biti na Facebooku?

Vjerujemo da ste si to pitanje postavili unazad nekoliko mjeseci više puta. Kako i ne bi, kad dobar dio agencija za digitalno oglašavanje stalno bruji o tome da je Facebook zastario kanal oglašavanja.

Naravno, ima nešto istine u tome. Ali kao i obično, nije sve toliko crno-bijelo.

Naše iskustvo rada na Facebooku pokazuje nam da Facebook još uvijek ima smisla raditi, ZNATE LI ŠTO RADITE.

Zato vam u nastavku opisujemo nekoliko tipičnih problema koje radite vi ili vaša agencija, zbog čega ne dolazite do željenih rezultata.

Facebook (više) nije jeftin

Najčešći odgovor na vaše pitanje zašto oglašavanje na Facebooku ne funkcionira, bit će – jer ulažete premalo. Podsjetimo se! Kada je Facebook prije 5 do 7 godina bio na vrhuncu svoje slave (u Hrvatskoj) konkurencije još uvijek ipak nije bilo toliko na toj društvenoj mreži. I to vam je išlo u korist.

Manje konkurencije značilo je da se manje tvrtki bori za određene oglašivačke pozicije. I značilo je da vaša ciljana skupina nije toliko svakodnevno bombardirana raznim oglasima kao što je to danas. Dakle, bilo je lakše doći do svoje ciljane skupine. Samim time, bilo je i jeftinije.

Pa su tako mnogi od nas uživali u “branju” plodova oglašavanja na Facebooku za možda nekih 200-tinjak kuna mjesečno. Danas se to promijenilo. Potrebno je ulagati više. Dosta više.

Obično volimo savjetovati klijente da u oglašavanje (stari i novi mediji) ulože nekih 20-ak posto prihoda. Barem u startu, kada još nisu dovoljno poznati među svojom ciljanom publikom i trebaju raditi na vidljivosti (eng. brand awareness).

Nažalost, oni koji nas ne poslušaju ne ostvare rezultate koje su zacrtali.

Je li vaša ciljana skupina na Facebooku?

O nekim temama brujimo kao vrapci na grani, a određivanje ciljane skupine svakako je jedna od njih. Vjerojatno znate tko je vaša ciljana skupina, vidite tko vam ulazi u trgovinu ili naručuje putem web shopa.

No jeste li se pitali, nalaze li se ti ljudi na Facebooku?

Primjera radi, pitate li prosječnog 20-godišnjaka ima li profil na Facebooku, nasmijat će vam se posprdno i odgovoriti odrješitim NE. Nije to čudno jer na Facebooku se nalaze njegovi roditelji pa zašto bi on bio na Facebooku, zar ne?

Tu se krije i odgovor na pitanje zašto vam mnoge agencije savjetuju da odustanete od Facebooka. Zato jer u tim agencijama rade sve mlađi i mlađi ljudi. Koji nisu na Facebooku, već su na nekim drugim mrežama. Uglavnom Snapchatu i Instagramu.

I zato vjerojatno ne znaju što se događa na (tradicionalnom) Facebooku.

Tko onda jeste na Facebooku?

Facebook

U Hrvatskoj (i svijetu) to su osobe od oko 30 do 55 godina, oba spola, različitih branši. A tu su i profili mnogih tvrtki, onih malih i velikih, što je savršeno plodno tlo za sve vas koji poslujete B2B.

Kreativnost je sve!

Na Facebooku su se ipak neke stvari izmijenile.

Tako više nije dovoljno samo objaviti fotografiju određene dimenzije i nekoliko redaka teksta s par emotikona. Facebook potiče svoje korisnike da budu što kreativniji i to nagrađuje. Kako? Većom vidljivošću, naravno. Jednostavno “gura” vaše objave kako bi ih vidjelo što više ljudi.

Tu presudnu ulogu ima video.

Možda smo već spomenuli kako smo nedavno bili na HITIT konferenciji u organizaciji naših kolega iz Escapa. Ono što nam je zanimljivo spomenuti je gostovanje žene iz Googlea koja je pojasnila jednu vrlo važnu stvar. Prema posljednjim istraživanjima Googlea, prosječno osoba može zadržati fokus samo TRI SEKUNDE.

Znate li što to znači za sve nas?

Kao prvo, fokus nam je daleko manji od fokusa zlatne ribice.

Poražavajuće, zar ne?

Kao drugo, toliko smo obasipani različitim informacijama da se više u njima ne snalazimo.

Treće i najvažnije za vas kao prodavače – naši kupci dnevno vide toliko objava i oglasa da se vi vraški trebate potruditi kako biste iskočili iz te gomile.

Rješenje je u interaktivnom sadržaju. Nečem što se miče po ekranu, bilo da je riječ o videu, prezentaciji, GIF-u ili nečem četvrtom.

Razmislite o prodajnom putu svojih kupaca

I kad smo konačno došli do zaključka da se vaša ciljana skupina, odnosno potencijalni kupci, nalaze još uvijek na Facebooku, trebamo razmisliti kako doći do njih. Ukrasti im tu pažnju koju nemaju i potaknuti ih na kupnju.

Kreirate li uvijek prodajne objave, dakle artikl s cijenom i tekstom zašto je dobro kupiti taj artikl, pokrili ste samo jedan manji dio vaše ciljane publike. Recimo oko 15% svojih potencijalnih kupaca. Strašno, zar ne?

Onda vam je možda jednom netko rekao da je dobro raditi edukativan sadržaj, iako realno ne razumijete zašto. Pa ste imali određene “izlete” u taj edukativan sadržaj. I ništa se nije dogodilo.

Edukativan sadržaj je super za privlačenje još 50% svoje ciljane publike, ali opet, ako znate što radite s njime. Edukativan sadržaj svakako treba biti izrađivan planski, s jasnim odgovorima na pitanja:

  • zašto baš ta tema
  • je li baš Facebook pravo mjesto za pisati o toj temi / snimiti video
  • je li članak/video/prezentacija/webinar pravi način za prikazati tu temu
  • znam li kada je moja ciljana skupina najaktivnija na ovoj društvenoj mreži

Da sumiramo. Za privlačenje pravih kupaca potrebno je razumjeti najpoznatiju marketinšku formulu, o kojoj smo također već puno puta brujili.

Toliko je važa, da.

Riječ je o prodajnom lijevku.

SHVATITE, nisu svi kupci spremni kupiti u trenutku kada vide vaš oglas. Dapače, spremno je kupiti samo njih 4-5%. Iz tog razloga, ne radite li različit sadržaj, ostali potencijalni kupci neće vas doživjeti. Otići će konkurenciji.

Optimalno, proces Facebook oglašavanja (što nije jednako kliku na boost – barem kad ne znate što radite) trebao bi trajati od mjesec i pol do čak tri mjeseca, što je vrijeme potrebno da prevrtite tri faze oglašavanja.

  1. Faza – Informirate ljude da postojite i informirate ih o proizvodima ili uslugama koje nudite.
  2. Faza – Educirate ih o proizvodima i uslugama koje nudite. I to ponavljate. I ponavljate.
  3. Faza – Ponudite im svoje proizvode i usluge s jasnom prodajom.

I tu ima još i 4. faza za koju vam je potrebno ipak malo više znanja, a to je faza remarketinga. Jednostavno složite prodajni oglas s vrijednostima koje nudite svom kupcu i taj oglas vrtite ako treba i 10-ak puta. Ne svim kupcima, već samo onim kupcima koji su prethodno pokazali interes za vaš proizvod ili uslugu.

Remarketing vam je ono kad na nekom web shopu gledate jesensku jaknu ili novi model laptopa i onda vas baš taj proizvod prati po raznim portalima koje kasnije čitate.

To je onaj dio oglašavanja kad ste namjerno dosadni svojim kupcima, ali isto tako ostvarite i najveću prodaju po najmanjem trošku za vas.

Znate li da Facebook više ne solira?

Konačno, došli smo do posljednje teme koju vam želimo danas objasniti. Facebook je možda trenutno zastario, no istraživanja pokazuju da i dalje raste broj otvorenih profila. Ono što je važno razumjeti je to da broj raste među srednjom i starijom populacijom.

Facebook

Mlađima je Facebook odbojni.

Oni su, kao što smo već rekli, prisutni na Instagramu i Snapchatu.

Ipak, Instagram je Facebookov, a Instagram je popularan.

A znamo i da su WhatsApp i Messenger također u vlasništvu Facebooka.

Uzmemo li to sve u obzir, na čemu smo onda u konačnici?

Mi smatramo da sve to znači da živimo u zabludi kako Facebook “propada” jer on itekako radi na privlačenju mlađe populacije i uvođenju novina. Tako se već na veliko radi na planu objedinjenja infrastrukturu WhatsAppa, Instagrama i Messengera, što je vjerojatno i razlog tome da korištenje Fcaebooka i Instagrama u zadnjih nekoliko mjeseci povremeno “šteka” i živcira.

Iz svih navedenih razloga, mi još uvijek ne planiramo odustati od ove mreže, a nadamo se da nećete niti vi. Svoj stav možete nam, kao i obično, iznijeti na kavi, čaju ili soku jer volimo diskutirati i volimo pomagati. Zato, javite nam se i dogovorite sastanak već danas.