Kako kreirati strategiju i plan objava na društvenim mrežama?

Svi imamo neke planove, a postavljamo ih s ciljem lakšeg ostvarenja onoga za čime težimo u životu. Tako su jedni od najčešćih planova današnjice povezani sa završetkom obrazovanja, pronalaskom idealnog posla te osnivanjem obitelji. 

Slična situacija je i u poslovnom svijetu, gdje se uglavnom teži ka napredovanju, povećanju profita te ostvarenju boljeg digitalnog identiteta poduzeća. Kako danas postoji mnoštvo društvenih mreža, pojedine valja iskoristiti za bolju promociju samog brenda poduzeća. Drugim riječima, društvene su mreže idealne za kreiranje različitih vrsta sadržaja koji za cilj imaju privuči što je više moguće korisnika.

No da biste u tome uspjeli, potreban vam je plan. Niste li ga definirali, lako možete zaboraviti na učestalost te redoslijed vaših objava. Zato je poželjno kreirati strategiju te plan objava na društvenim mrežama. Na što se točno morate fokusirati prilikom toga, otkrivamo u nastavku 😉.

Znate li kome se obraćate na društvenim mrežama? 

Prvo i osnovno pitanje koje si morate postaviti prije kreiranja objava za društvene mreže jest: Za koga kreirati objave, odnosno tko je vaša ciljana publika? Dakle, koje je dobne skupine, kojih je interesa i što publiku zanima. Zašto? Zato što će vam upravo poznavanje publike pomoći pri stvaranju relevantnog sadržaja, odnosno sadržaja koji odgovara njezinim potrebama, interesima, ponašanju i problemima.

Također, razumijevanje publike omogućit će vam nastupanje na onim društvenim mrežama na kojima se nalazi upravo vaša ciljana skupina. Znate i sami da različite društvene mreže podrazumijevaju različitu publiku, stoga djelovati na onim društvenim mrežama na kojima nije prisutna vaša ciljana skupina i nije baš najpametnije. Em ćete uložiti svoje vrijeme i trud, em neće biti vidljivih rezultata. 

Zašto objavljivati na društvenim mrežama? 

Znate li uopće zašto objavljujete na društvenim mrežama iliti koji je cilj vaših objava?

U slučaju negativnog odgovora savjetujemo vam postaviti mjerljive ciljeve (nazivaju se još i SMART ciljevi). Dakle, zapitajte se želite li kreiranim sadržajem ostvariti više angažmana, povećati prodaju, ostvariti veći doseg ili samo informirati pratitelje o novostima brenda. U tom ćete slučaju znati s kojom svrhom nešto radite te s razumijevanjem pratiti ostvarene rezultate. 

Koju vrstu sadržaja objavljivati? 

Prodajni, edukativni ili zabavni sadržaj? 🙄

Pitate li se kakvu vrstu sadržaja objavljivati, preporučujemo vam fokusirati se na onu koja privlači vašu ciljanu publiku. Pritom ipak imajte na umu da isti sadržaj neće funkcionirati jednako na svim društvenim mrežama, zbog čega je poželjno različite vrste sadržaja – testirati.

Primjerice, krenite s onom vrstom sadržaja za koju smatrate da bi mogla najviše zanimati vašu publiku, a potom sljedeći mjesec pokušajte s drugom. Usporedite stope angažmana, koje su vam lako dostupne u statistikama na društvenim mrežama i usmjerite se na one vrste na koje korisnici najbolje reagiraju.

Istu stvar primijenite i na format sadržaja jer ćete tako saznati odgovara li vašoj publici više video sadržaj, sadržaj u obliku pdf knjige ili pak slikovni sadržaj. 

Kad smo već kod vrste sadržaja za društvene mreže, kreiranim sadržajem publici jasno dajte do znanja da se radi o vašem brendu. Koristite isti font na fotografijama, jednake filtere ili čak boju pozadine na svakoj od objava jer ćete time steći prepoznatljivost u očima promatrača 😃.

Imate li uopće vremena za kreiranje objava na društvenim mrežama? 

Kreiranje i objavljivanje sadržaja iziskuje određeno vrijeme.

Ipak, osmišljeno treba biti dovoljno privlačno i zanimljivo kako bi korisnik uopće pročitao određenu objavu i reagirao na nju. Stoga tijekom kreiranja strategije za društvene mreže razmislite o osobi koja će biti zadužena za njihovo održavanje. 

Koliko često i u koje vrijeme objavljivati na društvenim mrežama? 

Učestalost objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama pojaviše ovisi o individualnom brendu. Primjerice, radi li se o portalu koji obavještava pratitelje o novostima, jedna objava na dan bit će zasigurno premalo.

Dok pak s druge strane, na stranici poput naše, dvije do četiri objave tjedno bit će sasvim dovoljne.

Već smo pisali o tome kada objavljivati na najpopularnijim društvenim mrežama, stoga vam savjetujemo baciti oko na izdvojeni članak.

Što pak se tiče popularnih storyja na društvenim mrežama, njihovo svakodnevno objavljivanje je i više nego poželjno. Zašto? Zato što ih korisnici rado otvaraju. 

Naravno, čak i storyje preporučujemo testirati. Testirajte učestalost objavljivanja, kao i različito vrijeme objavljivanja kako bi na temelju vlastitih statistika došli do optimalnog broja objava i vremena u kojem je vaša publika najaktivnija. 

Koje alate koristiti za objavljivanje na društvenim mrežama?

Korištenje alata za objavljivanje omogućit će vam kreiranje kalendara objava. Time u samo nekoliko dana možete isplanirati objave za naredni mjesec i eventualno ih doraditi, izmijeniti ili zamijeniti. Kako sve društvene mreže ne pružaju mogućnost zakazivanja većeg broja objava unaprijed, poput Facebooka, izdvojili smo alate koji vam to omogućuju. 

Hootsuite je alat za upravljanje društvenim mrežama koji podržava čak 35 društvenih mreža, među kojima su i one najpopularnije: Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest. Dostupan je i u besplatnoj verziji pa tako u istoj dozvoljava račun jednog korisnika te tri profila. 

Buffer omogućuje zakazivanje objava na Facebooku, Instagramu, LinkedInu, Pinterestu i Google Plusu. Besplatan paket uključuje mogućnost vođenja tri profila te raspoređivanje deset objava po profilu. 

Osim navedenih alata, prilikom kreiranja kalendara objava možete se koristiti i Google proračunskim tablicama koje će vam olakšati organiziranje i praćenje sadržaja, kao i Google kalendarom koji prikazuje dnevni, tjedni te mjesečni plan sadržaja.

Zašto je dobro planirati sadržaj na društvenim mrežama? 

plan-objava-na-drustvenim-mrezama

Plan objava omogućit će vam dosljedno objavljivanje. Samim time vaša će publika točno znati kojeg dana u tjednu te u koje vrijeme može očekivati novi blog ili inspirativni citat, što može povećati angažman publike.

Kad dosljedno objavljujete, algoritmi će dati prednost vašim objavama i vidjet će ih više ljudi. Također, publika će vas zapamtiti što može rezultirati većem ostvarenju postavljenih ciljeva.

Nadalje, plan objava olakšat će vam raspoređivanje mjesečnih ili tjednih zadataka jer planiranjem budućih objava u samo nekoliko dana možete kreirati sadržaj za cijeli mjesec. 

Vidite da i nije toliko komplicirano. No zapnete li u bilo kojem trenutku kreiranja strategije i plana objava na društvenim mrežama, stojimo vam na raspolaganju 🙂. Javite se!