Analitika društvenih mreža: Vodič za početnike (1/2)

Sigurno znate kako svaka društvena mreža ima vlastiti alat za analitiku koji nam daje uvid u to koji sadržaj je najbolje prošao kod naše ciljane publike te koji sadržaj se toj istoj publici baš i nije svidio.

Osim što razne informacije možete saznati pomoću Google Analyticsa, korisne informacije također možete izvući i kroz alate za analizu na društvenim mrežama.

U nastavku spominjemo alate koje koriste najpoznatije društvene mreže:

 • Twitter koristi Twitter Analytics
 • Facebook koristi Facebook Insights
 • Instagram koristi također Facebook Insights platformu
 • LinkedIn nudi bazičnu statistiku na stranici poduzeća i potpunu analitiku ako imate premium račun
 • YouTube koristi YouTube Analytics kontrolnu ploču
 • Snapchat koristi Snapchat Analytics

Pitate li se koje alate od navedenih koristiti za analizu, naš topli savjet je da koristite metrike iz više kanala. Tako ćete svoje zaključke temeljiti na rezultatima iz više izvora, čime će vaši podaci u konačnici biti pouzdaniji.

Zašto je važno znati čitati analitiku društvenih mreža?

Prije nego krenemo detaljnije u određivanje metrika za praćenje statistika, hajde da vam odgovorimo zašto je uopće važno znati čitati statistiku društvenih mreža.

Praćenje i razumijevanje analitike vaših računa i kampanja na društvenim mrežama važno je za vaš uspjeh na društvenim mrežama.

Ako bismo trebali napisati nekakvu definiciju toga što je analitika društvenih medija, onda bismo je svakako opisali kao proces prikupljanja javnih informacija s interneta, ali i skeniranje zatvorenih baza podataka, kako bismo temeljem istih mogli donijeti preciznije zaključke i samim time poduzeti konkretne radnje po pitanju oglašavanja u budućnosti.

Imajte na umu da svaki put kada objavite nešto na nekoj od društvenih mreža, vi dolazite pod povećalo vaše ciljane skupine, ali i svih onih koji se namjerno ili slučajno nađu na tom putu. Te će skupine reagirati na razne načine na vaš sadržaj:

 • osoba će reagirati na objavljeni sadržaj, tako što će ostaviti komentare, podijeliti emotikone, lajkati objavu, podijeliti je ili retweetati,
 • osoba neće reagirati na objavljeni sadržaj, već će ga ignorirati (a nemojte zaboraviti da je to također način reagiranja).

Uzevši sve to u obzir, želimo li se svidjeti svojoj publici, ali također od iste publike i nešto zaraditi, općenito se trebamo voditi s nekoliko savjeta:

TREBAMO RAZUMIJETI NAŠU PUBLIKU

Da bismo kvalitetno mogli razumjeti svoju ciljanu publiku, mi je najprije trebamo istražiti. Već smo pisali o tome kako „iskopati“ što više podataka o našoj ciljanoj publici, a ako želite ponoviti gradivo, onda kliknite na članak o buyer personama.

TREBAMO KORISTITI SAMO ONE DRUŠTVENE MREŽE KOJE SU U SKLADU S NAŠIM BRENDOM

Te iste platforme, naravno, trebaju biti one na kojima se nalaze naši kupci.

Na primjer, ako želite prodati kakav proizvod ili uslugu mladim osobama od 18 do 24 godina, onda nema nikakvog smisla „ganjati“ ih na Facebooku ili Twitteru jer tamo ih nećete naći.

Ova ciljana skupina se uglavnom koristi Snapchatom, Instagramom i TikTokom.

Također, ako želite saznati nešto više o tome kako internetska zajednica reagira na vaš brend, savjetujemo koristiti neku od platformi koje su specijalizirane za analitiku društvenih medija, poput Talkwalkera ili domaće platforme koja je na tom tragu, Mediatoolkita.

Nemojte zaboraviti niti na forume.

Jeste da se forumi koriste sve manje (iako to ipak ovisi o industriji), no još uvijek možete pronaći pojedine komentare koji spominju vaš brend. Svakako proučite spominju li vas u pozitivnom ili negativnom kontekstu i kako možete izgurati vodu na svoj mlin.

ZNATE LI ŠTO I KAKO RADI VAŠA KONKURENCIJA?

Bacite li pogled tu i tamo na rad vaše konkurencije, sigurni smo da možete dobiti vrijedne podatke o tome kako je njihova ciljana skupina reagirala na pojedine njihove sadržaje.

Tu vas nikako ne potičemo da kopirate sadržaj jer vam garantiramo da nećete dobro proći. No ako je konkurencija objavila neku „behind the scenes“ fotografiju koja je jako dobro prošla na Facebooku, možda je vrijeme da vi napravite nešto slično.

STVARAJTE NAJBOLJI MOGUĆI SADRŽAJ

Znate li kao iz topa odgovoriti na pitanje koja vrsta sadržaja najbolje prolazi kod vaše publike?
Jesu li to tekstualne objave, fotografije ili videozapisi?
Ako ne znate, svakako proučite jer ovo bi vam mogla biti izrazito vrijedna informacija.

Metrike koje biste trebali pratiti na društvenim mrežama

Sada kad smo vam konačno dali jedan podugački uvod u analitiku društvenih mreža, vrijeme je za korak dalje. Pokazat ćemo vam ŠTO još biste trebali pratiti na stranicama društvenih mreža koje koristite.

I sada je idealno vrijeme da se pitate:

Što konkretno želite postići na društvenim mrežama za svoje poslovanje  (CILJ)?

Treba vam biti jasno kako mikro i malo poduzeće orijentirano na web trgovinu, na društvenim mrežama neće imati postavljene jednake ciljeve kao veliko poduzeće.

Dok će malo poduzeće željeti prvenstveno podučiti svoje potencijalne kupce o proizvodu i/ili usluzi, kako bi iste mogli prodati, veliko poduzeće će imati uglavnom jedan cilj, a to je širenje svijesti o brendu (eng. brand awareness).

Shodno ciljevima koje ste si postavili, a koji, podsjetimo, trebaju biti raspisani kao SMART ciljevi, vrijeme je da postavite ključne metrike za praćenje.

Izvor: Toolshero.com

Iako, kako smo prethodno naveli, sve metrike neće biti jednako važne svim poduzećima, u nastavku ćemo popisati nekoliko metrika koje je većina poduzeća ocijenila kao najvažnijima.

 1. Engagement – Govori nam o razini angažiranosti koju naša objava na društvenim mrežama prima u obliku lajkova, dijeljenja i sl.
 2. Mentions – Daje nam podatke o tome koliko često se naziv poduzeća ili određene riječi ili fraze spominju na raznim platformama društvenih mreža.
 3. Visual Mentions – Daje nam uvid u to koliko se često naš logotip pojavljuje na vizualima objavljenima na društvenim mrežama.
 4. Sentiment – Ova metrika nam omogućuje da istražimo raspoloženje korisnika društvenih medija prema našoj industriji, robnoj marki pa čak i prema konkurentima.
 5. Virality – U osnovi pokazuje koliko je „viralno“ naše postojanje na društvenim mrežama ili koliko brzo se naše objave dijele na društvenim mrežama.
 6. Share of Voice – Podatak koji nam daje razliku u spominjanju našeg poduzeća, odnosno naše robne marke na društvenim mrežama, u odnosu na konkurentska poduzeća i konkurentske robne marke.

U ovom „vodiču za početnike“ dotaknuli smo se osnovne filozofije analiza podataka na raznim društvenim mrežama, što je samo uvod u tekst koji ćemo s vama podijeliti idući tjedan, kada ćemo predstaviti alate za mjerenje za svaku važniju društvenu mrežu ponaosob.

Zato, pažljivo nas čitajte i dalje, a imate li kakvih dodatnih pitanja ili želite da preuzmemo analitiku za vaše poslovne stranice koje imate otvorene na raznim društvenim mrežama, javite se za sastanak.