Kada je najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama?

vrijeme-objavljivanja

Kada je najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama?

Kada je najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama? 1200 650 Pisalica

Svi su online i svi su na društvenim mrežama.

Mislimo da nema korisnika koji barem jednom dnevno ne otvori svoju omiljenu društvenu mrežu (ili više njih) i pogleda novosti koje se događaju na njima. Upravo zbog toga, smatraju se efikasnim medijem koji može povećati svjesnost o brendu.

No, usprkos tome, moraš znati sljedeće. Objavljivanje sadržaja u BILO KOJE vrijeme ili u vrijeme kada objavljuje i tvoja konkurencija (što možda super funkcionira kod njih) neće nužno generirati dobre rezultate za tvoje poslovanje. Zato je potrebno pripaziti na vremenski okvir objavljivanja sadržaja.

Naravno, to nije jedini razlog.

Naime, znaš već da svako poduzeće i svaka branša imaju RAZLIČITU ciljanu publiku. Publiku različitih interesa, karakteristika ili ciljeva. Publiku koja koristi različite platforme za pristup društvenim mrežama. Publiku koja djeluje u različitim regijama i vremenskim zonama.

Samim time, ona je najaktivnija u različito doba dana, u različite dane u tjednu, kao i na različitim društvenim mrežama.

Primjerice, poslovni ljudi su najaktivniji u trenutku njihove pauze za ručak ili nakon završetka radnog vremena. Dok su mlade majke najaktivnije u jutarnjim satima, prije negoli se probude svi ukućani.

Dakle, da utvrdimo gradivo… 🤓

Na što moraš obratiti pozornost?

Temelj za bilo kakvo plasiranje i promociju sadržaja je odlično poznavanje tvoje ciljane publike. Drugim riječima, trebaš najprije definirati svoju buyer personu.

Sad kad znaš tko je tvoja ciljana publika, možemo dalje! 🤭

Kako otkriti idealno vrijeme za objavljivanje sadržaja? Kako saznati kada je publika najaktivnija?

Eh, da. Moramo te razočarati, ali nemamo čarobni štapić kojim bi ispisali odgovor na postavljeno pitanje!

No, ono što znamo i što svakako trebaš jest TESTIRATI! Zato objavi nekoliko vrsta sadržaja u različitom vremenskom periodu i na različitim društvenim mrežama. Vjeruj nam saznat ćeš kakav sadržaj i u kojem vremenskom razdoblju najbolje prolazi kod tvoje ciljane publike.

U čitanju rezultata pomoći će ti razne statistike. One nisu tu reda radi, već da bi ti pomogle odrediti najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja.

Naravno, nije ni to sve! Treba ipak još podijeliti i paket besplatnih noževa 😉

Postoje i brojni alati koji će ti olakšati analizu svih potrebnih podataka, a jedan od njih je i Facebook Insights. Baci pogled i na Hootsuite, koji ti omogućuje pregled objavljenih objava, iz čega možeš saznati koja objava je postigla najveći broj pregleda.

Istražujući ovu temu detaljnije, došli smo do konkretnih vremenskih perioda. Pa tako, sukladno HubSpotu, navodimo najaktivnije vrijeme po pojedinoj društvenoj mreži i različitim industrijama. Konkretno, sukladno B2B, B2C, softverskoj industriji, zdravstvu, visokom obrazovanju i industriji medija.

Informaciju o tome kada je najbolje objavljivati na kojoj društvenoj mreži saznat ćeš u nastavku 😉 .

Kada objavljivati na najpopularnijim društvenim mrežama?

objavljivanje-sadrzaja-na-instagramu

Instagram

Cjelokupno gledajući, najbolje vrijeme za objavljivanje na Instagramu kreće se između 13:00 i 17:00 sati. Dakle, u razdoblje pauze ili nakon radnog vremena.

Dok se najveća stopa klikova kod B2B poduzeća ostvaruje u periodu od 12:00 -13:00, 17:00 – 18:00 te 20:00 – 21:00 sati. Što se tiče dana, najaktivniji dan za objavljivanje sadržaja na Instagramu je petak 🙂.

Facebook

Smatra se da je najbolje vrijeme za objavljivanje u svim industrijama oko 9:00 sati. Dakle, na samom početku radnog vremena te ono između 11:00 i 12:00 sati, odnosno u vrijeme pauze.

Idealnim vremenom za B2B, B2C i industriju softvera pokazalo se ono u vremenskom razdoblju od 15:00 – 16:00 sati. Što se tiče najefikasnijeg dana za objavljivanje na Facebooku, iskače period od četvrtka do nedjelje.

LinkedIn

Svi znamo da se LinkedIn prvenstveno koristi u profesionalne svrhe pa se tako najboljim vremenom objavljivanja ističe ono između 10:00 i 12:00 sati. U pogledu B2C i industrije medija, najefikasnijim vremenom smatra se ono između 08:00, 10:00 te 12:00 sati. Dok je najaktivniji LinkedIn dan srijeda 👌.

Razumljivo je da svatko želi „pogoditi“ ono pravo vrijeme u kojem je većina korisnika aktivna. Naravno, kako bi se ostvario veći promet i angažman, a samim time i veći broj pratitelja.

To je, kao što već znaš, moguće! Ali ponovit ćemo još jednom, da ne bi bilo nisam znao. Potrebno je testirati i naravno poznavati ciljanu publiku!

Ako još uvijek zapinješ na nekim dijelovima ili trebaš samo savjet, tu smo da ti pomognemo! 🙂 Javi se, ponekad nas nazooovi!

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".