Kada je najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama?

vrijeme-objavljivanja

Kada je najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama?

Kada je najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama? 1200 650 Pisalica

Sigurni smo da nema korisnika koji barem jednom dnevno ne otvori svoju omiljenu društvenu mrežu (ili više njih). Upravo zbog toga, društvene se mreže smatraju učinkovitim medijem za povećanje svjesnosti o brendu, ali i prodaje.

Ipak, želite li postići najbolje rezultate (čitajte: želite li da što više potencijalnih kupaca vidi vašu objavu), nije svejedno kada ćete objaviti post.

Objavljivanjem sadržaja u BILO KOJE vrijeme ili u vrijeme kada objavljuje vaša konkurencija možda ćete uspjeti dosegnuti određeni broj ljudi, ali daleko manji nego da objavljujete u vrijeme kada je vaša publika najaktivnija. Zato je potrebno pripaziti na vremenski okvir objavljivanja sadržaja.

Koja je vaša ciljana skupina?

Sigurni smo da već znate kako svako poduzeće ima svoju ciljanu publiku. Publiku različitih interesa, karakteristika ili ciljeva. Publiku koja djeluje u različitim regijama i vremenskim zonama. Samim time, ona je najaktivnija u različito doba dana, u različite dane u tjednu, na različitim društvenim mrežama.

Primjerice, poslovni ljudi su najaktivniji u trenutku pauze za ručak ili nakon završetka radnog vremena, dok su mlade majke najaktivnije u jutarnjim satima, prije negoli se probude svi ukućani, ili kasno navečer kada ukućani odu spavati. 

Dakle, temelj za plasiranje i promociju sadržaja na društvenim mrežama je dobro poznavanje svoje ciljane publike.

Zašto je važno objaviti post u „pravo“ vrijeme?

Objavite li post kada je vaša publika najaktivnija, postoji veća šansa da ona reagira na njega. A kada publika reagira, odnosno lajka, komentira ili dijeli vaš sadržaj, to algoritmu daje znak da je sadržaj koristan i prikazuje ga većem broju korisnika. Na taj način možete postići velik doseg svojih objava, i to potpuno besplatno.

objavljivanje-sadrzaja-drustvene-mreze

Idealno vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama

Pitate se koje je idealno vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama? Ne postoji univerzalan odgovor na to pitanje, no dobra vijest je da danas u nekoliko klika možete doći do potrebnog odgovora.

Naime, gotovo sve društvene mreže imaju pristup analitici koja daje odgovor na pitanje tko su vaši pratitelji (spol, dob) te u koje doba dana su oni najaktivniji. Analitika daje odgovor na pitanje kada su VAŠI pratitelji, odnosno kada je vaša CILJANA PUBLIKA najaktivnija. Jer nije cilj promovirati svoje proizvode nekome kome vaši proizvodi ne trebaju ili ih ne žele, zar ne?

Čak i nakon što zavirite u analitiku i provjerite kada je ciljana publika najaktivnija, ono što svakako trebate učiniti je TESTIRATI. Objavite nekoliko vrsta sadržaja u različitom vremenskom periodu i na različitim društvenim mrežama. Na taj ćete način saznati kakav sadržaj i u kojem terminu najbolje prolazi kod vaše ciljane publike.

No što ako ste tek početnik i nemate puno podataka o objavljivanju u prošlosti?

U slučaju da ste tek počeli objavljivati na društvenim mrežama i nemate konkretne podatke o ciljanoj skupini te kada je ona najaktivnija, onda će vam svakako dobro doći podaci istraživanja platforme Sprout Social.

Prema tom istraživanju, najbolji dani za objavljivanje na društvenim mrežama jesu utorak, srijeda i četvrtak, dok je najbolje vrijeme 10 sati ujutro.

U nastavku slijede konkretni podaci za najpopularnije društvene mreže:

  • najbolje vrijeme za objavljivanje na Facebooku je utorkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati
  • najbolje vrijeme za objavljivanje na Instagramu je utorkom između 11 i 14 sati te ostale dane u tjednu u 11 sati
  • najbolje vrijeme za objavljivanje na LinkedInu je utorkom, srijedom i četvrtkom od 9 do 12 sati ujutro.

Jednom kada skupite podatke o svojoj ciljanoj skupini i njezinoj aktivnosti, objavljujte svoje postove u vrijeme kada su najaktivniji.

Povremeno provjerite jesu li se podaci u analitici promijenili

Novi pratitelji dolaze, a stariji ponekad odlaze. Zato je povremeno potrebno provjeriti pokazuju li statistike i dalje iste podatke ili se možda vrijeme kada su pratitelji najaktivniji promijenilo. Svakih nekoliko tjedana ili mjeseci škicnite u analitiku i pogledajte kakvo je trenutno stanje. Tako ćete biti sigurni da uvijek radite kako treba.

Razumljivo je da svatko želi pogoditi pravo vrijeme u kojem je većina korisnika aktivna kako bi se ostvario veći promet i angažman, a samim time i veći broj pratitelja. To je, kao što već znate, moguće uz dobro poznavanje svoje ciljane publike, analitike i testiranja.

Trebate li pomoć kod izrade buyer persone ili možda vođenja profila na društvenim mrežama, tu smo da vam pomognemo. 😉

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?