Velike promjene su pred vama? 7S model posložit će vam organizacijsku slagalicu

Je li u osamdesetim godinama prošlog stoljeća bilo nužno imati odjel digitalnog marketinga unutar tvrtke, kao što je to danas? Je li u pedesetim godinama bio neophodan psiholog u odjelu za ljudske resurse? Nekad važan odjel za fotokopiranje unutar tvrtke danas je zamijenjen online serverima za dokumente, baš kao što je mail zamijenio poštu.

Kako vrijeme odmiče razvija se tehnologija, javljaju se nove struje i novi zahtjevi u poslovanju. Tvrtke se trebaju prilagoditi tim promjenama i posložiti sve svoje elemente poput figura u šahu kako bi pravilno funkcionirale i kako bi se poslovanje vodilo s ciljem napretka.

Ukidate li odjel za fotokopiranje i uvodite onaj za digitalni marketing, trebate posložiti elemente koji se odnose na zaposlenike i njihove vještine, strukturu odjela, digitalne sustave, ciljeve tvrtke i slično. Jedan se model dokazao kao najuspješniji asistent kod uvođenja tih inovacija te je izdržao sve promjene koje su se dogodile u poslovnom svijetu u zadnjih četrdeset godina.

Temelji dobre organizacije suvremenih tvrtki

McKinsey&Company svjetski je poznata tvrtka za savjetovanje o upravljanju, osnovana pred skoro sto godina. Jedan od svojih najpoznatijih doprinosa svijetu menadžmenta, 7S model, dala je ipak sasvim slučajno. Tom Peters, zaposlenih u podružnici u San Franciscu, bio je zadužen za jedan sporedan zadatak – proučiti učinkovitost organizacije i probleme s implementacijom novih strategija unutar tvrtke.

Upravo je ovo istraživanje dovelo do knjige „U potrazi za izvrsnošću“, objavljene 1982. godine u suradnji s kolegom Robertom Watermanom. U toj se knjizi razrađuje model 7S, koji služi kao okvir za uspješnu organizaciju unutar tvrtke.

Strategija otporna na zub vremena

Čemu ovaj model duguje svoju uspješnost? Elementi, koje ćemo uskoro razraditi, su univerzalni i nisu se promijenili unatoč svim promjenama i tehnološkim inovacijama u posljednjih četrdeset godina.

McKinsey 7S model obuhvaća sedam ključnih elemenata unutar tvrtke koji moraju biti usklađeni, odnosno „poravnati“ kako bi sve funkcioniralo bez problema i kako bi organizacija bila efikasna. Upravo ovaj model moraju koristiti tvrtke koje se su preplavljene promjenama koje se događaju, i koje ih žele uvesti u poslovanje bez popratnih poteškoća.

Elementi kao komadići slagalice

Čitava tvrtka radi prema strateškim ciljevima, onima koje je zadao najviši nivo menadžmenta. No kako bi uspješno došlo do tih ciljeva, potrebna je dobra organizacija i sposobnost prilagodbe promjenama koje se događaju na putu do njih, a koje često uzrokuju probleme. Kojih je to 7 ključnih elemenata koje svaka tvrtka mora uskladiti kako bi se njezino poslovanje nastavilo odvijati „kao podmazano“?

Tvrdi elementi

Tvrdi su elementi oni koji se lako mogu definirati i na koje lako možemo utjecati:

1. Strategija (eng. strategy) – plan kojeg je donijela tvrtka s ciljem postizanja kompetitivnosti na tržištu. Ona mora biti jasno artikulirana i dugoročna.

2. Struktura (eng. structure) – način na koji je poslovanje organizirano: kako su raspoređeni i kako djeluju određeni timovi i odjeli, tko odgovara kome i slično.

3. Sustavi (eng. systems) – procesi i procedure koje slijede zaposlenici. Ovaj element bilježi sve aktivnosti i odluke koje se donose.

Meki elementi

S druge strane, meki elementi zapravo nastaju kombinacijom tvrdih elemenata. Oni predstavljaju organizacijsku kulturu, teže ih je opisati i njima upravljati, no igraju ključnu ulogu u poslovanju tvrtke.

4. Zajedničke vrijednosti (eng. shared values) – način na koji organizacija definira svoj razlog postojanja. Temeljni element unutar tvrtke, on vodi ponašanje zaposlenika, organizacijsku kulturu i radnu etiku te određuje kako bi tvrtka trebala reagirati u različitim okolnostima.

5. Stil (eng. style) – uključuje menadžment i vodstvo, odnosno kako se nadređeni obraćaju i kako komuniciraju s zaposlenicima.

6. Zaposlenici (eng. staff) – koliko je zaposlenika potrebno u kojem odjelu, procedure kod zapošljavanja, mentorstvo i obuka, motivacija zaposlenika, sustav nagrada za dobro izvršavanje radnih zadataka.

7. Vještine (eng. skills) – sposobnosti i kompetencije zaposlenika potrebne za izvršavanje određenih zadataka. Ključne su kod organizacijskih promjena jer prema njima voditelji mogu odrediti u kojim sektorima vještine nedostaju, a gdje ih ima više nego što je potrebno.

Kako ćete provesti 7S metodu?

Kao što je to slučaj s mnogim drugim metodama, ne možete jednostavno skočiti na vrh već ići stepenicu po stepenicu. Potrebno je slijediti nekoliko kronološki poredanih koraka kako bi se metoda uspješno implementirala unutar tvrtke. Za svaki se nivo primjene treba izdvojiti dovoljno vremena kako bi bio dobro razrađen i komuniciran.

a) Razrada i razumijevanje trenutne situacije. Koji aspekt poslovanja predstavlja problem? Na primjer, odjel marketinga nije u toku s najnovijim razvojem digitalnih tehnologija jer zaposlenici nisu dovoljno educirani ili pak dolaze iz generacije koja stavlja naglasak na oglašavanje putem TV-a ili radija. Zbog toga je tvrtka, kao i njezini proizvodi, predstavljena svijetu kao staromodna.

b) Shvatite gdje želite biti. Što želite za vašu tvrtku? Vjerojatno da bude suvremena, konkurentna i da njezini proizvodi i/ili usluge privlače sve generacije kupaca i klijenata.

c) Razradite akcijski plan. Koje ćete radnje poduzeti kako biste došli do navedenog cilja? Možete organizirati edukacije za odjel marketinga, zaposliti stručnjake za vođenje društvenih mreža, napraviti novu web stranicu i slično.

d) Vodite periodične revizije. Jednom tjedno ili jednom mjesečno, kako vam bolje odgovara, organizirajte sastanke na kojima ćete utvrditi kako napredujete prema ostvarivanju svojih ciljeva, odnosno kako funkcionira akcijski plan.

Kako ćete osigurati uspješnu implementaciju?

Svaka od gore navedenih stepenica zvuči sasvim jednostavno u teoriji, no u praksi ćete se suočiti i s neočekivanim izazovima. Sedam šahovskih figura, odnosno elemenata ove metode mora biti savršeno usklađeno za optimalne rezultate, drugim riječima, moraju biti u harmoniji kao ptičice na grani. Kako biste ih uspješno savladali, donosimo još nekoliko korisnih savjeta.

  • Kod revizije napretka, sagledajte svaki od elemenata zasebno i u međusobnim odnosima kako biste vidjeli jesu li usklađeni. Na primjer, možda imate dovoljan broj zaposlenika, ali njihove vještine i sposobnosti nisu adekvatne.
  • Prvo uskladite zajedničke vrijednost s tvrdim elementima, a nakon toga s mekim.
  • Analizirajte tvrde elemente, podržavaju li se međusobno? Možda vam je strategija postati prisutan na društvenim mrežama, no u strukturi vam nedostaje budžet za takvo nešto.
  • Analizirajte meke elemente, uskladite ih s tvrdim i donesite akcijski plan vodeći se njihovim usklađivanjem.
  • Ovisno o tome koliko se vašeg plana može odviti u kojem vremenskom periodu, odredite dane za reviziju. Možda se puno toga može odviti unutar tjedan dana pa ćete imati tjedne sastanke.

Odlučili ste posložiti kockice u svom marketinškom odjelu? Trebate pomoć oko marketinške strategije i vještina? Rado ćemo vam pomoći! Kontaktirajte nas i recite nam što vas muči 🙂