Znate li zaista što sve obuhvaća posao vođenja društvenih mreža?

vodenje-drustvenih-mreza

Znate li zaista što sve obuhvaća posao vođenja društvenih mreža?

Znate li zaista što sve obuhvaća posao vođenja društvenih mreža? 1200 650 Pisalica

Mnogi još uvijek smatraju kako posao vođenja društvenih mreža i nije neka mudrost. Staviš sliku, napišeš dvije – tri rečenice, dodaš nekoliko hashtagova i to je gotova stvar.

Jedan od razloga zbog kojeg se vođenje društvenih mreža shvaća olako je što društvene mreže gotovo svi koristimo na dnevnoj bazi. Redovito objavljujemo priče, fotografije i videa, dodajemo im opise i hashtagove. Čak i bilježimo prilično dobar broj likeova i komentara.

Ipak, jedno je voditi osobni profil na društvenim mrežama i komunicirati prema osobama koje jako dobro poznajete, a drugo voditi profil poduzeća. Pa hajdemo vidjeti što zapravo znači kvalitetno voditi društvene mreže. 😊

Pisanje kvalitetnog sadržaja

Svi mislimo da znamo pisati. To smo naučili još u školi, zar ne?

No pisati sadržaj koji inspirira, motivira, educira ili potiče na akciju pratitelja je nešto sasvim drugo.

Osim što morate dobro izvježbati svoje sposobnosti pisanja, vrlo je važno poznavati i ciljnu skupinu kako biste znali kome se obraćate. Postaviti cilj koji se objavom želi postići, odrediti ton kojim se obraćate publici, paziti na redoslijed riječi zbog optimizacije teksta za web tražilice, još su neke od aktivnosti na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom kreiranja sadržaja.

Ne zaboravimo spomenuti i određenu dozu kreativnosti koju zaista nema baš svatko.

A što je s hashtagovima?

S pravom možemo reći kako je biranje hashtagova znanost.

Znate li da je dozvoljeno korištenje trideset hashtagova po objavi? Ili da ponavljanje istih hashtagova algoritam Instagrama prepoznaje kao spam te tako smanjuje vidljivost vaših objava?

Vjerujemo da ste sada osvijestili kako jedna sitna greška može imati velike posljedice za vaše poslovanje. Zato, bez izvrsnog poznavanja društvenih mreža, nema ni rezultata. A za dobro poznavanje potrebni su trud i vrijeme.

Fotografija sama po sebi nije dovoljna

Kod odabira fotografija za društvene mreže, prvenstveno je važna izvrsna kvaliteta. Izbjegavajte mutne fotografije jer one ostavljaju dojam neprofesionalnosti. Također, svaka društvena mreža zahtijeva i drugačiji format fotografije pa je potrebno voditi računa i o tome.

format-fotografija

Izvor: tailwindapp.com

Ne prilagodite li veličinu fotografije društvenoj mreži na kojoj je namjeravate objaviti, svjedočit ćete izrezanoj fotografiji koja neće biti nimalo privlačna.

Ali, ne samo to.

Imajte na umu da je i emocija ta koja privlači. Zato birajte fotografije koje će na neki način izazvati emociju kod publike, bilo da se radi o sreći, tuzi ili možda ljutnji.

Analitika – ključ koji otvara sva vrata

Još jedna vrlo važna vještina za vođenje društvenih mreža je dobro tumačenje analitike objava.

Pomoću analitike jasno možete vidjeti koji sadržaj vaša publika voli te usmjeriti svoju energiju u kreiranje sličnog sadržaja. Također, možete vidjeti i koja objava je postigla najbolje rezultate u privlačenju nove publike te u interakciji postojeće.

Analitika vam pomaže i da uvidite kada je vaša publika aktivna kako biste plasirali sadržaj upravo u to vrijeme.

No sada smo tek zagrebli po površini jer svaka društvena mreža je specifična i kreiranje sadržaja, odnosno njegovo objavljivanje, znatno se razlikuje od jedne do druge društvene mreže.

Evo kako izgleda vođenje nekih od najpopularnijih društvenih mreža

Kada je u pitanju vođenje poslovnih profila na društvenim mrežama, jedna od najčešćih pogrešaka je ta da poduzetnici misle kako moraju skupiti sve. Jasno, mislimo na broj profila koje otvore na raznim društvenim mrežama. Tako se često dogodi da se mali poduzetnik nađe ispred čak pet ili više profila koje bi sada trebao dnevno ažurirati, a za to jednostavno nema vremena. Ostatak scenarija već vam je dobro poznat. Nakon početnog entuzijazma, isti brzo splasne i onda više ne držite kontinuitet u objavama pa svi profili gube smisao.

Zato je bolje u početku biti prisutan na jednoj ili dvije društvene mreže gdje ćete komunicirati redovito i ažurirati svoje statuse na vrijeme. Ne znate li koje bi to društvene mreže mogle biti, toplo vam savjetujemo da to budu one na kojima se nalazi vaša ciljana publika (potencijalni klijenti/kupci).

Da biste bili što bolji u vođenju poslovnih profila na društvenim mrežama, u nastavku ćemo vam objasniti kako izgleda vođenje Facebook stranice te Instagram i Linkedin profila, jer to su najpopularnije društvene mreže u Hrvatskoj.

Vođenje Facebook stranice

Jedna od najzastupljenijih društvenih mreža u Hrvatskoj je, naravno, Facebook. Želite li se istaknuti i ostati zapamćeni kod svoje publike, potrebno je plasirati sadržaj 3 do 5 puta tjedno. Možete birati između tekstualnog sadržaja, fotografija, videozapisa, poveznica na blog ili emitiranja uživo.

Najbolji izbor je kombinacija svega navedenoga, kako bi razbili monotonost te lakše pratili sadržaj koji publika voli i koji ih potiče na njihovu najveću interakciju. Sadržaj koji se objavljuje na Facebooku, trebao bi biti edukativan, inspirativan i motivirajući.

Naravno, slobodno i reklamirate vaše proizvode i/ili usluge, no pazite na to da tek svaka četvrta ili peta objava bude prodajna jer u suprotnom počinjete ići na živce svojim pratiteljima koji će za vaše objave nakon nekog vremena izgubiti interes.

Pritom ne zaboravite da Facebook publika ne voli čitati duge opise objava. Važno je publiku kontinuirano potaknuti na pisanje recenzija, komentiranje i dijeljenje sadržaja, kako biste u konačnici privukli još više pratitelja.  

Ne zaboravite niti komunikaciju i povratne informacije koje pratiteljima moraju biti dostavljene u što kraćem roku.

Vođenje Instagram profila

Budući da je Instagram prvenstveno vizualna društvena mreža, važno je da fotografije budu što kvalitetnije i profesionalnije kako bi privukle pažnju. Najviše računa potrebno je voditi o tome kako izgleda vaš Instagram feed.

Hoće li vas netko zamijetiti ili ne, zapratiti ili ne, kupiti od vas ili ne, uvelike ovisi o njegovom izgledu. Naravno, i ovdje vrijedi pravilo: što ste više aktivni, veća je vjerojatnost da ćete biti primijećeni. No, prije svega važna je kvaliteta sadržaja, a ne samo kvantiteta. Za razliku od Facebooka, publika na Instagramu voli čitati priče pa se ne ustručavajte pisati duže opise ispod fotografija.  

instagram-feed

Tu je i Instagram story, koji je u posljednje vrijeme popularniji od samog feeda jer pruža mogućnost interakcije s publikom kroz brojne kvizove i ankete. Za postizanje najboljih rezultata, sugerira se postavljanje 1-3 storya dnevno. Ne zaboravite i na hashtage koji na ovoj društvenoj mreži imaju najveću ulogu u povećanju vidljivosti vašeg profila.

Vođenje LinkedIn stranice

Sigurno već znate što je LinkedIn i čemu služi. No hajdemo utvrditi gradivo. Linkedin je društvena mreža namijenjena povezivanju pojedinaca iz različitih poslovnih djelatnosti i industrija. Ova društvena mreža omogućuje vam da dođete u kontakt s novim poslovnim partnerima i kao takva, nezaobilazna je u razvoju vašeg poslovanja.

LinkedIn je zapravo veoma sličan Facebooku. Dijeljenje kvalitetnog sadržaja, korištenje hashtagova, poticanje na interakciju, aktivnosti su koje karakteriziraju vođenje i ove društvene mreže.

Otvoreni profil, bilo onaj privatni ili poslovni, najviše će vam biti od koristi ako radite zaokret u karijeri, općenito radite s poduzećima i tražite poslovne suradnike i/ili partnere, a posebno veliku ulogu ima u osobnom brendiranju. Želite li postići autoritet u zajednici i branši u kojoj radite, vrlo je važno dva do tri puta tjedno pisati o aktualnostima iz branše.

Vjerujemo da ste sada dobili malo dublji uvid u to kako bi trebalo izgledati kvalitetno vođenje društvenih mreža. Bilo da ste na početku svog poslovanja ili imate već razvijeno poslovanje, savjetujemo vam da taj dio vođenja poslovanja ipak prepustite u ruke community managera.

Njihovo znanje, iskustvo i brzina obavljanja posla, omogućit će vam izvrsne rezultate u vrlo kratkom roku, dok će vama ostati više vremena da se bavite onim u čemu ste najbolji i tako pozitivno djelujete na svoje poslovanje.

Zatrebate li dodatan savjet ili pomoć oko vođenja društvenih mreža, mi smo vam na raspolaganju.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?