Koje društvene mreže odabrati za poslovanje tvrtke i zašto baš te?

Ako pred sobom imaš otvoren ovaj tekst, vjerojatna su dva scenarija.
Prvi je da napokon imaš otvoren obrt ili tvrtku i razmišljaš kako krenuti s promocijom na društvenim mrežama.
Drugi je taj da već imaš otvorene određene profile društvenih mreža za svoju tvrtku, no shvaćaš da je posao vođenja profila društvenih mreža poprilično opsežan i zahtjevan posao pa jednostavno neke profile želiš ugasiti. Dosta ti je.

S obzirom na to da preko 79% korisnika pretražuje sadržaj na internetu putem mobitela, jasno je da su društvene mreže postale vrlo važni izvor informacija o proizvodima i uslugama.

U današnjem članku pomažemo ti zato dati uvid u to koje društvene mreže ima smisla koristiti za svoje poslovanje.

Savjete smo popisali u tri koraka.

Odredi svoju ciljanu publiku

Bavimo se ovim pitanjem na svakoj našoj edukaciji jer ako ne poznaješ svoju ciljanu publiku, džabe ti sve ostalo što radiš po pitanju promocije. Jednostavno neće završiti dobro.

Zato ti savjetujemo da odabereš na kojim društvenim mrežama ćeš se predstavljati tek nakon što odrediš svoje buyer persone, odnosno dobiješ uvid u podatke poput:

  • dobi korisnika
  • spola
  • mjesta življenja
  • bračnog statusa
  • novčanog statusa.

Zašto?

Zato što je čak 90% vlasnika Instagram profila mlađe od 35 godina i zato što prema statistikama žene Instagram vole više od muškaraca. S druge strane, muškarci su naklonjeniji YouTubeu i Twitteru. A onaj famozni Snapchat

Nije nikakvo čudo da ga ne možeš pohvatati jer je to društvena mreža za klince od 16 do 23 godine starosti. I zanimljiv podatak ako je to tvoja ciljana skupina ili će ti uskoro postati.

drustvene-mreze

Eto, zato je važno poznavati svoje kupce.

Društvene mreže prilagodi svojoj branši

Svaka društvena mreža je specifična.

I zato svaka društvena mreža nije pogodna za tvoj posao.

Da pojasnim.

Ako, recimo, proizvodiš svoju dizajnersku odjeću, važno je da tvoji kupci vide haljinu ili kaput iz više perspektiva. Dakle, tu su važne fotografije. Važni su detalji.

Za promociju takvog posla, Instagram je dušu dao.

No, što ako je ciljana skupina ona između 45 i 60 godina? Naravno da u tom slučaju nećeš koristiti Instagram. To je skupina koja koristi eventualno Facebook i voli pročitati kakve novine ili časopis.

Evo i drugog primjera.

Recimo da se baviš popravkom automobila. Hoćeš li koristiti Instagram? Teško. I to iz više razloga: Instagram je mreža na kojoj je više žena i Instagram je za mlađu populaciju koja moguće niti nema auto.

LinkedIn? Još teže. Ne zanima te poslovno spajanje s ostatkom svijeta. Trebaš se fokusirati na lokalnu zajednicu. Teško da će netko tko ej udaljen više od 10-15 kilometara dovesti auto na popravak baš tebi, kada vjerojatno sličnu radnju već ima u svom susjedstvu.

Twitter? Sumnjam da imaš vremena pisati desetak poruka dnevno o tome što popravljaš na autu koji ti se trenutno nalazi u salonu. Dakle, otpada i Twitter.

Logično, izabrat ćeš Facebook. Zašto? Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža u Hrvatskoj, iako broj korisnika opada s mlađim generacijama. Facebook je odličan za pretraživanje lokalnih radnji i lako se putem Facebook oglasa može ciljati kvart u kojem se nalazi tvoja radnja za popravak automobila.

Drugim riječima, putem Facebooka možeš lako i točno odrediti da se oglasi tvoje tvrtke za popravak automobila prikazuju samo muškarcima od 35 do 60 godina starosti koji su pokazali interes za određenu marku automobila i žive u kvartu Trnje.

Da, toliko je jednostavno.

Za bolji učinak poveži profile društvenih mreža

drustvene-mreze

Sad kad konačno znaš koje profile društvenih mreža se isplati voditi za dobrobit svoje tvrtke, savjetujem ti da ih sve povežeš. Zašto?

Upravo zato što su ciljane skupine koje se nalaze na različitim društvenim mrežama – različite. Povežeš li sve profile svojih mreža, velika je vjerojatnost da će te pratitelj na Instagramu, zapratiti i na Facebooku ili Twitteru.

I možda se sad pitaš, čemu to? Ionako kreira relativno sličan sadržaj na svim tim mrežama.

Ali, naravno, postoji opravdani razlog.

Statistike govore da osoba treba čuti 5+/-2 puta za tvoj brend da bi ga upamtila i stekla eventualno povjerenje, a zatim nešto kupila.

Zato je važno iskakati iz paštete.

Iliti, u digitalnom smislu, iskakati iz društvenih mreža.

BONUS: Još nekoliko generalnih savjeta koji će ti pomoći voditi društvene mreže

Jedno od najčešćih pitanja koje nam klijenti postavljaju je koliko često plasirati sadržaj na društvene mreže. I moram priznati da je na to pitanje izazov odgovoriti, jer opet, svaka branša je drugačija i svaka buyer persona je drugačija.

Neki opći savjet ipak bio bi da objavljuješ sadržaj samo onda kada taj sadržaj daje neku vrijednost tvom kupcu / čitatelju. Primjer takvog sadržaja je edukativan članak ili video.

Također, dobro bi bilo staviti barem jednu objavu tjedno i pobrinuti se da postoji kontinuitet u objavljivanju, inače opet sve pada u vodu jer gubimo povjerenje kupaca.

Marketinške agencije pak će ti savjetovati barem tri objave tjedno i mi se s time slažemo, ali opet ponavljam, sve ovisi o branši. Pa tako, imaš li web shop, količina objava trebala bi biti daleko gušća.

Drugo pitanje koje nam kupci najčešće postavljaju kada je u pitanju vođenje društvenih mreža je kojim tonom se obraćati kupcima? Pisali smo već o ti/Vi komunikaciji u jednom od naših prethodnih članaka pa svakako baci pogled i na njega.

A neki generalni odgovor na to pitanje također ti ne možemo ponuditi. Savjet je da se prilagodiš svojoj ciljanoj publici. Naravno, zato ne smiješ preskočiti prvu točku o kojoj sam danas pisala.

I, konačno, treće pitanje koje nam klijenti najčešće postavljaju je o alatu za uređivanje fotografija. Nije nepoznato da uz objavu teksta obavezno treba ići popratna fotografija ili video, jer to povećava vidljivost objave. Canva je alat koji ti toplo savjetujemo jer je besplatan i izrazito lak za rukovanje. Funkcionira po principu „klikni mišem i potegni“ pa ćeš se lako snaći, a ako negdje zapneš, slobodno se javi nama.

Naš posao je da svakodnevno pomažemo klijentima u kreiranju kreativnog sadržaja za društvene mreže, a pri tom mislimo na sve – od pisanja teksta objave, do osmišljavanja i kreiranja pratećeg vizuala.

Ako ne znaš na koji način kreativno i profesionalno voditi profile svojih društvenih mreža, onda se javi nama. Kako smo već više puta ponovili, ne grizemo i prvu kavu plaćamo mi 😉