Kako treba izgledati web stranica iznajmljivača apartmana?

Prva stvar koju ćete se vjerojatno zapitati jest: zašto mi uopće treba web stranica za apartman?

Pa ima mnoštvo online booking servisa, to bi trebalo biti dovoljno samo po sebi.

E pa nije.

Ne govorimo vam ovo zato što je web stranica najnoviji trend u marketingu, ni zato što se želimo praviti pametnima, ni zato što vam solimo pamet i prodajemo maglu.

Imamo konkretne razloge koji će podržati našu tvrdnju.

Zašto vam treba web stranica?

Kao i uvijek u području marketinga, stavite se u kožu svojih posjetitelja, odnosno onih kojima ćete iznajmiti apartman. Nazovimo ih Hans i Greta.

Kao i većina turista, Hans i Greta će svoju idealnu nekretninu tražiti online. Iako oboje imaju 60+ godina, vrlo su aktivni na internetu, unatoč tome što većina iznajmljivača misli da ova skupina ljudi još uvijek lista novine u potrazi za apartmanima na moru.

E sad, naš je simpatičan par ugledao vašu nekretninu na jednom od online servisa, ajmo ga nazvati Looking.com, no još uvijek je malo skeptičan. Tekstovi su pisani po šabloni, oznake za sadržaj su jednake kao i kod svih drugih, nigdje pravih, živih osoba – a možda ovo ipak nije toliko super koliko se čini?

No, sinula je njima odlična ideja – idemo guglati ovaj apartman pa možda dođemo do više informacija.

I ovdje se otvaraju dva puta:

 • Hans i Greta će guglati vaš apartman i vidjeti da on ne postoji nigdje osim na Looking.com. Zaključit će da se možda radi i o prevari, ili da niste toliko legitimni, i poći će dalje.
 • Hans i Greta će naići na vašu web stranicu i doživjeti pravo korisničko iskustvo.

Ako ste odabrali drugi put, čestitamo! Kvalitetna web stranica gradi kredibilitet – i sami znate da ćete, kad vas nešto zanima, konzultirati dobar stari Google i tamo tražiti informacije. Ako ne postoji na Googleu, ne postoji nigdje.

Dakle, ako Hans i Greta pronađu vašu web stranicu na najpopularnijoj svjetskoj tražilici, posjete tu web stranicu i tamo nađu uvjerljive dokaze da vaš apartman nije rupa, vjerovat će vam i rezervirati smještaj kod vas, a ne kod vaše susjede Mare koju ionako ne podnosite.

No pripazite – web stranica može biti dvosjekli mač ako nije napravljena kako treba. Umjesto da primamite posjetitelje, možete ih odbiti. Kako bismo spriječili takvo nešto, na jednom smo mjestu izložili sve stvari na koje biste trebali paziti kod vaše web stranice.

Krenimo redom.

Moderan, user-friendly dizajn

Imati web stranicu ne znači da možete imati bilokakvu web stranicu.

Jedna od najvećih greški koje možete napraviti jest da vam stranica izgleda kao da je ispala iz devedesetih. Ako ugledaju takvu web stranicu, Hans i Greta će pomisliti nekoliko stvari:

 • Mora da im je biznis propao još pred 15 godina pa nitko nije oživio ovu web stranicu.
 • Ako im stranica izgleda ovako, na što im tek liče apartmani?
 • Tko još danas izrađuje ovakve stare stranice? Ma to mora da je neka prevara.

Dakle, moderan i responzivan dizajn koji se prilagođava korisnicima je rješenje.

To podrazumijeva jedan font, samo nekoliko boja, mobile-friendly dizajn, uključene CTA linkove, organiziranost i strukturu koja će posjetitelju odmah sve izložiti (ne mora kopati kako bi pronašao kontakt ili opis apartmana).

Profesionalne fotografije

Fotografije apartmana su, naravno, ono što će Hans i Greta najviše proučavati. Planiraju živjeti u toj nekretnini puna dva tjedna – žele biti sigurni da namještaj nije iz doba Juge, da će imati lijep pogled s balkona, da nema hrđe u kupaoni i plijesni u kuhinji.

Zato pripazite kakve fotografije objavljujete.

Nekakvo „nepisano pravilo“ kod fotografija apartmana je to da imate BAREM pet fotografija, s time da mora biti barem jedna svake prostorije. Obavezno uključite dodatan sadržaj (klima, wifi, roštilj, bazen, terasa) i pogled koji se pruža iz apartmana (osim ako pada ravno na kontejnere ispred zgrade).

No, pripazite na kvalitetu.

Možda ste odabrali dobar dizajn stranice, možda je sve lijepo posloženo u kategorije, možda ste odabrali najljepšu moguću kombinaciju boja i fonta.

Al džabe sve to ako fotografije apartmana izgledaju kao da su slikane tamagotchijem.

Ako Hans i Greta moraju gubiti svoj ionako već oslabljen vid na vašim fotografijama, opet će zaključiti da se radi o rupi – ionako su fotografije toliko mutne da ne vide taj divan novi kauč.

Profesionalni fotograf će znati koji kut iskoristiti, što točno posjetitelji žele vidjeti, kakvo svjetlo treba biti i, najvažnije od svega, imat će profesionalni fotoaparat koji daje maksimalnu kvalitetu fotografijama.

Ako pak želite biti ZBILJA posebni, možete i fotografije podići na novi nivo.

Tržište nekretnina polako osvaja jedan novi trend, koji je u skladu s modernim tendencijama. Osim samih fotografija, vrijeme je da posjetiteljima ponudite i…

Virtualne 3D šetnje

Hans i Greta su ugledali nešto što se zove virtualna 3D šetnja na vašoj web stranici.

Nemaju pojma o čemu se točno radi, ali znaju da im je njihova unuka pričala o tome – slično je videu, a te mlađe generacije su zaluđene videima toliko da su postali važniji od fotografija. Gunđali bi Hans i Greta još malo o svemu što ne valja s mlađim generacijama, no odlučili su ipak dati priliku toj virtualnoj šetnji pa da vide o čemu se točno radi i kasnije se hvale unuci što su novo naučili.

I ‘ko bi reko – nije uopće strašno!

Kao da stojiš unutar apartmana, a klikom se krećeš po njemu. Sad stoje u kuhinji, okreću miš pa se okreću i oko prostorije, a kad žele krenuti u spavaću sobu, jednostavno kliknu na nju i ovo čudo od tehnologije će samo poći tamo.

Ovo je puno bolje od klasičnih fotografija, pomislili su Hans i Greta. Ovo im daje potpunu, 3D reprezentaciju prostora i mogu vidjeti svaku sjenku, komad namještaja, svaki komad elektronike, ma mogu vidjeti i kako klima lagano puše po onoj biljci u kutu dnevne sobe.

No, kako ne bismo ovdje dužili, napisali smo već i blog o ovim šetnjama koji će vam sve detaljno razjasniti.

Profesionalni tekstovi

Moć pisane riječi ne jenjava.

Već tisućljećima vrsni pripovjedači stvaraju tekstove koji mogu u potpunosti dočarati mjesto, vrijeme, likove, atmosferu, privlačnost objekta radnje. Pa zašto ne biste napravili isto s vašom nekretninom? Moć kvalitetnog copywritinga prikazat ćemo vam na primjeru.

Stavite se u poziciju Hansa i Grete, koji su posjetili web stranicu apartmana vaše susjede Mare na kojoj ih je dočekao tekst:

Apartman za iznajmljivanje na Dugom otoku. Sav potreban sadržaj je dostupan. Plaža udaljena 500 metara, centar mjesta 200 metara. Blizina Kornata i Telašćice.

Da, dobit će sve potrebne informacije, no je li to dovoljno? Hans i Greta posjećuju vašu web stranicu na kojoj piše:

Doživite rajsko utočište Dugog otoka, odmorite tamo gdje more miluje pješčane obale, gdje maslina raste iz golog kamena. Ovdje nema briga ni stresa svakodnevnice, samo prepuštanje suncu i zvukovima valova na obližnjoj plaži.

Isprobajte gastronomske delicije u tradicionalnim dalmatinskim restoranima nadomak vašem sigurnom utočištu. Saznajte zašto dalmatinsko vino miluje nepca vrsnih enologa diljem svijeta.

Stanite i odmorite. Kod nas se možete osjećati kao kod kuće.

Dakle, koji će se tekst činiti zanimljivijim vašim potencijalnim gostima? Dok je prvi puko nabrajanje činjenica, zbog drugog žalimo što ovaj blog pišemo u ožujku i što još nije ljeto pa da uživamo na Sakarunu uz koktel u ruci.

Naravno, ako bi vaš apartman bio smješten na Zrću, ciljana publika i stvari koje ističete bile bi sasvim drugačije (sumnjamo da bi Hans i Greta bili zainteresirani za cjelonoćno partijanje), a treba obratiti pozornost i na to da dajete informacije o sebi i o mjestu u kojem ste smješteni, na atmosferu, dodatne pogodnosti, Google optimizaciju i ključne riječi, a naravno ne smijemo zanemariti ni važnost kvalitetnih blogova na web stranici.

Puno posla, zar ne? A nije ni svatko od nas Krleža.

Zato postoje profesionalni copywriteri koji mogu napisati tekstove umjesto vas.

Optimizacija za web tražilice

Kad smo već spomenuli Google pretraživanje, hajmo detaljnije objasniti o čemu se tu točno radi. Optimizacija za web tražilice je ipak pojam s kojim ćete se često susresti kad su web stranice u pitanju.

A kad smo već počeli s Hansom i Gretom, iz njihove perspektive ćemo to i objasniti.

Ako je naš simpatičan penzionerski par odlučio zaobići Looking.com i ravno u Google upisao „apartman Dugi otok“, najpopularnija tražilica na svijetu će im izlistati rezultate pretraživanja. Ono na što ne pomislite kad guglate je to da i Google mora imati neki princip po kojem određuje koji će rezultati pretraživanja biti na vrhu, a koji na dnu.

Dakle, ako želite dospjeti na prvu stranicu Google rezultata (jer tko od vas se može sjetiti kad je zadnji put kliknuo na drugu stranicu rezultata?), postoji nekoliko načina na koje to možete učiniti bez da plaćate oglase.

 • Imajte sređen Google MyBusiness profil.
 • U tekstovima na webu koristite ključne riječi koje posjetitelji pretražuju.
 • Za lokalni SEO (pretraživanje rezultata prema lokaciji, kao u ovom slučaju Dugi otok) imajte uključenu lokaciju i na MyBusiness profilu i na web stranici.
 • Broj telefona na web stranici mora imati vanjski link za poziv, znači da posjetitelj može kliknuti na njega.
 • Virtualne šetnje će duže zadržati posjetitelje na vašoj stranici. Što se oni duže zadrže, Google je smatra korisnijom te je stavlja na prve pozicije u pretraživanju.
 • Pišite blogove, pogotovo one koji spominju vašu lokaciju.

Dobri copywriteri će uvijek tekstove pisati tako da su optimizirani za Google tražilice. No, ako želite još malo vjetra u svoja jedra, tu je uvijek i oglašavanje putem Googlea.

I par važnih mudrosti za kraj

Ovo su bile najvažnije stvari na koje morate paziti kad uređujete svoju web stranicu.

Ponavljamo još jednom: dizajn, fotografija / video / virtualne šetnje, tekstovi.

Bilo da imate apartmane, sobe, hotele ili resorte, za sve vas vrijede ista pravila. Web stranica je tu da vam izgradi kredibilitet, da dovede ljude do vas putem Google tražilice i da od slučajnih posjetitelja steknete one koji će odabrati vaš apartman svake godine.

No, kao što se u telemarketingu kaže, to nije sve! Evo na što još morate pripaziti:

 • Društvene mreže. Facebook i Instagram glavne su društvene mreže za iznajmljivače: Prvi je za nešto stariju i ozbiljniju publiku (i naši Hans i Greta su na Facebooku), drugi za nešto mlađu. Objave koje stavljate na društvenim mrežama neka vode do vaše web stranice putem linkova, jer ipak posjetiteljima na web stranici možete dati puno više informacija.
 • Recenzije posjetitelja. Uvijek je korisno imati recenzije zadovoljnih posjetitelja, odnosno imati user-generated content. I vi ste kao i Hans i Greta. Prije ćete povjerovati onome koji je napisao „Odličan apartman, sve čisto i uredno, ljubazni domaćini“ nego samom apartmanu da to kaže o sebi.
 • Budite osobni. Slobodno odate koju informaciju o sebi, neka vas posjetitelji upoznaju. Ovo je još jedan od načina na koji ćete izgraditi kredibilitet – ako Hans i Greta vide vašu sliku u kategoriji „O nama“, vidjet će stvarne ljude iza ovog poslovanja i odabrati vas prije nego susjedu Maru koja skriva svoju fotografiju kao i svoje godine.

Pisalica je sveznalica

Imamo još puno aseva u rukavu, no stat ćemo na ovome kako vas ne bismo izdeprimirali količinom posla.

Ufff, već ga sad ima puno, zar ne?

Kad bi barem postojala jedna full-care agencija koja bi se mogla pobrinuti za sve ovo i još puno više.

O vidi, pa to smo mi! Tako je, Pisalica će vam napraviti web stranicu i poslati svoje profesionalne fotografe i virtualne šetače (nazovimo tako ljude koji izrađuju virtualne šetnje, jel). Napisat ćemo vam tekstove koji će golicati maštu svim posjetiteljima i pobrinuti se da dođete na sam vrh Google tražilice.

Sve ovo od jedne agencije tako da ne morate biti na sto strana. A imamo i brojne reference u kojima možete vidjeti web stranice koje smo već radili za naše klijente.

Kontaktirajte nas, pitajte što vas zanima – popričat ćemo i sve se dogovoriti. A onda možete očekivati još puno Hansa i Greti ove sezone!