SOSTAC marketinški model – dobro planiranje je baza uspješnih kampanja

Sjećate se našeg nedavnog posta o RACE modelu? Ako još niste, svakako ga pročitajte jer upravo je on idealna kombinacija sa SOSTAC marketinškim modelom. RACE i SOSTAC su idealni (marketinški) kompanjoni, poput Delboya i Rodneya, Starskya i Hutcha, Batmana i Robina, Chandlera i Joeya.

Dakle, jeste li ponovili gradivo? Odlično, onda možemo krenuti sa SOSTAC modelom i zauvijek promijeniti vašu marketinšku strategiju.

Ne trčite pred rudo, planirajte!

Što je zapravo SOSTAC model? Ovaj je model još jedan projekt nastao u tvrtki Smart Insights 1990-ih godina, a njegov tvorac, PR Smith, kreirao ga s jedinim jednostavnim razlogom: planiranje marketinških strategija i kampanja.

Zašto je to važno? Još je stari kineski filozof Konfucije u 5. stoljeću pr. n. e. rekao da će onaj koji ne planira unaprijed naići na nevolju pred vratima, a situacija se od onda nije puno promijenila. Prije negoli krenete s novom marketinškom strategijom, potrebno je prvo analizirati trenutnu situaciju, odrediti ciljeve i strategije, način djelovanja i kontrolu rezultata.

Sve ove elemente obuhvaća SOSTAC model.

SOSTAC je zapravo akronim od elemenata ovog modela: situacija (engl. situation), ciljevi (engl. objectives), strategija (engl. strategy), taktika (engl. tactics), djelovanje (engl. action) te kontrola (engl. control).

Ovu elementi su međusobno povezani – s jednog se vraćamo na drugi, redefiniramo ga i povezujemo ponovno s ostalima. Sagledajmo onda svaki od njih zasebno.

Situacija

Analiza trenutnog stanja unutar tvrtke. Tko ste, čime se bavite, kakva je vaša online prisutnost, koji vanjski i unutarnji faktori utječu na vaše poslovanje? Najvažnije od svega, tko su vaši kupci/klijenti i tko je vaša konkurencija? Ovo će sve biti ključno ako želite razviti kvalitetnu marketinšku strategiju.

Ciljevi

Naziv sve govori – koji su vaši ciljevi? Želite li povećati promet na svojoj web stranici ili pak povećati broj konverzija? Možda želite zauzeti dio tržišta sa svojim novim proizvodom? Tu je važno odrediti i vremenski period te kako ćete pratiti napredak svojih ciljeva, odnosno mjeriti uspjeh (na primjer, kvalitativna ili kvantitativna analiza).

Strategija

Ovo je možda najvažniji dio SOSTAC modela, a obuhvaća sve aktivnosti uz pomoć kojih ćemo postići zadane ciljeve. 

Na primjer, ako vaša konkurencija sa svojim proizvodom zauzima velik dio tržišta, vaša će strategija biti preoteti barem dio tog tržišta sa svojim novim proizvodom. Ako ste zapeli, primjere nekih strategija možete pronaći i u Ansoffovoj matrici.

Taktika

Cilj je ispred vas, strategija je do njega stići najbrže i najsigurnije, no koje ćete prijevozno sredstvo odabrati za dolazak do odredišta? Mnogi će se odmah odlučiti za trkači auto, no nije li bicikl bolja opcija ako je gužva u prometu?

Ista je situacija i s marketingom. Na primjer, ako je vaša strategija preuzeti dio tržišta, ovisno o tome koja je vaša ciljana publika, usmjerit ćete oglašavanje na društvene mreže ili pak na web portale. O istome ovisi hoćete li im se obraćati s ti ili vi, hoće li im biti draža slika ili video i slično.

Djelovanje

Djelovanje se odnosi na specifične radnje koje ćete poduzeti u određenim taktikama. Na primjer, ako ste se odlučili za oglašavanje na društvenim mrežama, odredit ćete koji ćete Facebook oglas staviti i koliki je njegov budžet, odnosno koliko ćete odvojiti za Instagram oglašavanje.

Koliko postova mislite objavljivati tjedno i u koje vrijeme? Možda to znači i da ćete napraviti i LinkedIn profil kako biste privukli širu publiku, a možda ćete angažirati i grafičkog dizajnera za izradu dodatnih vizuala.

Kontrola

Iako ponekad onu izjavu da je kontrola najvažniji dio posla zapravo čujete od onih kojima se ništa ne radi, istina je da je potrebno odrediti način kontrole napretka kako biste znali je li vaša kampanja uspješna.

Koristite model ključnih pokazatelja uspješnosti (KPI) kako biste odredili koji faktori će pokazati je li vaš plan uspješan.

Neka utrka započne!

Ako ste se pozabavili SOSTAC modelom, provjerili ste stanje svog vozila pa možete krenuti s utrkom, odnosno RACE modelom. Drugim riječima, radite li marketinšku kampanju ili strategiju, SOSTAC je faza planiranja, a RACE je faza djelovanja. Jedno drugo savršeno nadopunjuju i zajedno pružaju kompletnu sliku kako bi vaše poslovanje bilo što uspješnije.

Ako imate kakvih nejasnoća slobodno nas kontaktirajte – prošli smo brojne utrke u svom poslovanju i rado ćemo vam udijeliti pokoji savjet ?

Izvor naslovne fotografije: somersetlive.co.uk