Kako postati ambasador brenda na društvenim mrežama?

ambasador-brenda

Kako postati ambasador brenda na društvenim mrežama?

Kako postati ambasador brenda na društvenim mrežama? 1200 650 Pisalica

Pretraživajući po društvenim mrežama, uočili ste kako brojnim korisnicima u opisu profila piše ambasador brenda. Primjerice, popularna hrvatska influencerica Martina Boščić, poznata kao Martina Boss, ambasadorica je brenda Polleo Sport. Poznati kvizoman Dean Kotiga pak je brand ambassador za Konzum. Stand up komičar Ivan Šarić ambasador je brenda Vegeta.

No što znači biti ambasador nekog brenda? Može li ambasador brenda biti bilo tko ili titulu ambasadora mogu nositi samo određene osobe? Što je potrebno da biste postali ambasador nekog brenda?

Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja donosimo u nastavku. Stoga, stay tuned

Tko je ambasador brenda?

Ambasador brenda (engl. brand ambassador) je osoba čiji je zadatak predstaviti određeni brend u pozitivnom svjetlu i učiniti ga poželjnim među svojim pratiteljima.

Mnogo puta smo spomenuli kako kupci više vjeruju zadovoljnim korisnicima nego samim tvrtkama. Toga su očito svjesni i brojni brendovi zato angažiraju osobe koje imaju određeni utjecaj (čitajte: određeni broj pratitelja) za svoje ambasadore.

Pravi brand ambasador je osoba koja i sama koristi te je zadovoljna proizvodima koje predstavlja. Recimo da ste ambasador brenda Dove, a zapravo koristite Nivea proizvode. Sigurni smo da većinu svojih pratitelja ne poznajete osobno. To znači da u svakom trenutku možete sresti nekog od njih, a da toga uopće niste svjesni. Nađete li se u situaciji da vam je ponestalo vaših omiljenih proizvoda (u ovom slučaju Nivea proizvoda) te ste pošli u njihovu nabavku, postoji mogućnost da vas netko od pratitelji vidi, fotografira i podijeli fotografiju s ostatkom vaših pratitelja. Slutite li što bi se nakon toga moglo dogoditi?

Slični scenarij dogodio se popularnoj pjevačici Britney Spears. Naime, za vrijeme kada je bila ambasadorica brenda Pepsi, uhvaćena je s bocom Coca-Cole u ruci. Ta je kampanja bila potpuni promašaj, a ona je izgubila kredibilitet.

Tko može biti ambasador brenda?

Sada kada znamo tko je ambasador brenda, sigurno se pitate tko sve može biti taj famozni ambasador. Ne postoji pravilo koje određuje tko može biti ambasador brenda. No, obično je riječ o osobi koja ima određeni broj pratitelja.

Što više pratitelja imate, to je veća vjerojatnost da postanete ambasador nekog brenda. Zašto? Zato što je brendovima cilj svoje proizvode prikazati što većem broju ljudi.

martina-boss-ambasador-brenda

E sad, koji je to broj ovisi isključivo o brendu. To može biti tisuću, pet tisuća ili pedeset tisuća. Obično brendovi biraju osobe koje imaju više od 1.000 pratitelja jer je to znak da je riječ o profilu koji ima potencijala. No, osim određenog broja pratitelja, brendovi svakako prate i broj interakcija s pratiteljima – broj lajkova, komentara i dijeljenja.

Danas brendovi često angažiraju takozvane mikro influencere, odnosno influencere koji imaju do 5.000 pratitelja jer su takvi profili autentični i pratitelji takvim osobama više vjeruju.

kim-marksl-ambasador-brenda

O tome koji broj pratitelja trebate imati da biste postali brand ambassador, ovisi i način na koji dolazite do brendova. Javljate li se brendovima osobno ili koristite platforme koje spajaju brendove i ambasadore.

Da, dobro ste primijetili. Postoji više načina kako postati brand ambassador, a u nastavku ćemo se svakom od njih detaljnije posvetiti.

Platforme za spajanje brendova i ambasadora

Do titule ambasadora brenda možete doći preko agencija, odnosno platformi za spajanje tvrtki i influencera. Jednostavno se registrirajte, a oni će vas spojiti s kompatibilnim brendovima.

Popularne platforme za spajanje brendova i influencera su:

No, ovdje postoji caka. Neke od platformi traže minimalno 5.000 pratitelja kako biste se uopće mogli registrirati. Također, ako dogovorite suradnju s nekim brendom, agencije uzimaju svoj dio provizije.

Što ako nemate 5.000 pratitelja? Ili jednostavno ne želite plaćati proviziju od zarade? Ima rješenja i za to!

Ako je riječ o prvoj opciji, tada vam savjetujemo da marljivo radite na tome da povećate broj svojih pratitelja. Pritom se nipošto nemojte služiti kupnjom pratitelja i sličnim sumnjivim aktivnostima jer, vjerujte nam na riječ, brendovi to odmah primijete. Budite svoji, budite originalni. Kao takvi, svidjet ćete se vašim pratiteljima, a potom i brendovima.

Jednom kada skupite dovoljan broj pratitelja, možete se registrirati na jednu od platformi za spajanje brendova i ambasadora. Ne zaboravimo spomenuti i još jednu važnu činjenicu. Što više pratitelja imate, to ćete više zaraditi.

S druge strane, ako imate dovoljan broj pratitelja, a ne želite svoju zaradu dijeliti s agencijama, i tu postoji rješenje.

Javite se brendovima osobno

Uvijek, ali baš uvijek, uspijevaju oni koji su dovoljno hrabri. Čak i ako dobiju odbijenice, ne odustaju. Jer možda se neka vrata zatvore, ali se druga otvore. Zato, javite se brendovima osobno. Nema ništa loše u tome. Napišite e-mail ili im pošaljite poruku preko društvenih mreža. Ne zaboravite dodati i linkove na društvene mreže ili barem napisati ime svojih profila kako bi brendovi imali uvid u njih.

Slobodno napišite i zašto mislite da ste vi idealna osoba za ambasadora tog brenda. Objasnite što možete učiniti za njih i koju korist od toga oni mogu imati.

U slučaju da imate veći broj pratitelja, ova bi metoda mogla uspjeti. U suprotnom, ponudite im probni rok u kojem ćete besplatno reklamirati proizvode tog brenda. Budete li imali uspjeha, dogovorite suradnju.

I to je moguće!

Postoji još jedna mogućnost kako postati ambasador nekog brenda. Recimo da postoji brend koji jako volite. Redovito objavljujte fotografije vezane za taj brend i obavezno ga tagirajte. Velika je vjerojatnost da vas brend uoči i kontaktira te u konačnici sklopite suradnju. Mnogi su uspjeli baš na taj način. Danas se mnogi brendovi sami javljaju osobama za koje smatraju da bi mogli biti odlični ambasadori njihovog brenda.

Sada kada ste naučili kako postati ambasador brenda, krenite u akciju! Želite li da vaše objave budu kreativne, uočljive i primamljive? Javite nam se. Mi nemoguće pretvaramo u moguće. 😉

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?