Pobijedite u online marketinškoj utrci uz RACE model

Digitalni marketing nezaobilazan je danas za sve tvrtke koje se žele nositi s izazovima suvremenog svijeta.  Prema najnovijim istraživanjima, ljudi čak sedam sati dnevno provedu istražujući sadržaj online.

Drugim riječima, želite li da zamijete upravo vaš proizvod ili uslugu, morate ih promovirati online. No, nije to jednostavno kao što se čini. I vaša će se konkurencija oglašavati putem interneta pa je u ovoj utrci za što većim brojem kupaca ključna kvalitetna strategija pomoću koje ćete odrediti marketinške ciljeve, kanale i metode.

Kako bi vaš pogon bio besprijekoran, tu je RACE model za online oglašavanje.

Odaberite dobrog mehaničara

RACE model razvio je Dave Chaffey iz tvrtke Smart Insights, koja se inače bavi digitalnim marketingom. Kao netko tko godinama pomaže tvrtkama u području marketinga, shvatio je da je glavni problem svima od njih upravo nedostatak kvalitetne strategije pomoću koje će se oglašavati online.

Kako bi im pomogao u tom pogledu, 2010. godine osmislio je model RACE, koji je zapravo akronim od njegova četiri koraka: doseg (engl. Reach), djelovanje (engl. Act), pretvorba (engl. Convert), angažman (engl. Engage).

Strukturiran po uzoru na klasični prodajni lijevak, ovaj marketinški model određuje komunikaciju s publikom koja će:

 • doprijeti i angažirati online publiku
 • povećati broj konverzija iz potencijalnog kupca u kupca
 • zadržati kupce i poticati ih na ponovnu kupnju.

No, kao i prije svake utrke, prvo je potrebno izvršiti provjeru vozila u kojem ćete se utrkivati.

Provjerite stanje svog vozila

Radi se ovdje, dakako, o metafori – iako biste trebali provjeriti stanje svog limenog ljubimca barem jednom godišnje. No, provjera stanja za marketinšku strategiju je zapravo istraživanje tržišta i razvoj plana po kojem ćete djelovati. Stoga, definirajte nekoliko ključnih točaka i spremni ste za utrku!

 • Definirajte svoju ciljanu publiku. Jesu li to tinejdžeri, zaposleni ili umirovljenici? Kolika su im primanja? Koji su njihovi interesi? Ako znate kome je sadržaj namijenjen, lakše ćete ga formulirati.
 • Definirajte svoje ciljeve. Što želite postići putem digitalnog marketinga? Je li to povećanje prodaje, razvoj svijesti o novom proizvodu? Možda pak jednostavno želite potaknuti angažman publike. U svakom slučaju, ako imate jasno definirane ciljeve, lakše ćete doći do njih.
 • Definirajte svoju strategiju. Želite li se fokusirati na društvene mreže ili na Google oglašavanje? Koliko objava ćete tjedno plasirati? Koji je vaš budžet? Ovo su samo neka od pitanja na koja morate imati spreman odgovor.
 • Definirajte pokazatelje uspješnosti. Kako biste pratili napredak kampanje, potrebno je imati neke pokazatelje koji će vam reći jeste li uspješni u tome. Može to na tjednoj bazi biti broj novih pratitelja, broj ostvarenih prodaja, broj klikova i slično.

Sad kad ste završili s definiranjem, spremni ste za utrku.

Priprema, pozor, kreni!

Postoje četiri etape kroz koje ćete se utrkivati, a svaka donosi svoje izazove. Pa krenimo redom!

Doseg

Doseg se zapravo odnosi na izgradnju svijesti o brendu kod publike. Kako bi se to postiglo, potrebno je povećati vidljivost vaših proizvoda i usluga tako da se poveća promet na različite online kanale.

Maksimizirajte reach na tim kanalima uz plaćene oglase i povećanje organskog prometa kroz:

 • optimizaciju za tražilice
 • objave na društvenim mrežama
 • e-mail marketing

Djelovanje

Ovaj se korak odnosi na generiranje leadova, koji kasnije postaju kupci. Oni koji su vidjeli vaš proizvod i posjetili vaš kanal nalaze se na putu prema ostvarenju kupnje, a u ovom ih koraku morate pravilno usmjeriti kako bi poduzeli idući korak, odnosno onaj prije kupnje. Neki od načina na koji to možete ostvariti su:

 • pružanje više informacija o tvrtki ili njezinim proizvodima i uslugama
 • mogućnost dijeljenja objave na društvenim mrežama
 • mogućnost registracije korisnika
 • mogućnost pretplate na newsletter
 • dodavanje proizvoda u košaricu

Naravno, ovo ćete postići uz strateški smještene CTA (engl. calls to action).

Pretvorba

Bez obzira na to vodi li se vaše poslovanje omnichannel ili multichannel pristupom, RACE model je primjenjiv u svakom aspektu. Drugim riječima, kojim god kanalima su vaši potencijalni kupci došli do vaših proizvoda, potrebno je uvjeriti ih da izvrše onaj posljednji korak – kupnju, prijavu na newsletter, preuzimanje kupona i slično. Time se oni pretvaraju u vaše kupce ili klijente.

Kako to osigurati? Neke od metoda su CTA, podsjetnik na mail da su ostali proizvodi u košarici i slično.

Angažman

Kupac je prvi puta izvršio kupnju putem nekog vašeg kanala, no vaš posao tu ne staje. Svako uspješno poslovanje ima zadovoljne i vjerne kupce koji kod njih konstantno kupuju. Kako biste izgradili uspješan odnos sa svojim kupcima, onaj temeljen na povjerenju, komunicirajte s njima putem različitih kanala.

 • Šaljite im kupone za ponovnu kupnju.
 • Stavljajte objave na društvenim mrežama u kojima ih pozivate na komunikaciju.
 • Šaljite im newslettere s akcijskim ponudama ili linkovima na informativne članke.
 • Pitajte ih o zadovoljstvu kupnjom te prijedlozima za poboljšanje.

Kako ćete znati jeste li uspješni?

Kao što smo ranije spomenuli, u fazi planiranja odredite učestalost revizija i pokazatelje uspješnosti. Recimo da ćete jednom tjedno ili svaka dva tjedna organizirati sastanke na kojima ćete prolaziti kroz statistiku i utvrditi napredak.

Koji su faktori uspješnosti ključni za svaku od navedenih etapa?

DOSEGjedinstveni posjetitelji i fanovi
dijeljenje sadržaja
pretraživanje brenda
spominjanje brenda
DJELOVANJEstopa napuštanja web stranice
page per visit
pretvorba u potencijalne kupce
PRETVORBAstopa konverzije u prodaju
prosječna vrijednost narudžbe
prihod i marža
ANGAŽMANpostotak aktivnih kupaca
ocjene zadovoljstva kupaca
ponavljanje stope pretvorbe

Ako ste sve napravili kako treba, brojke će govoriti vama u korist. Ako niste, bit će vam vidljivo koji su problematični dijelovi na kojima trebate poraditi.

Nitko nema rješenje pred sobom i ponekad je metoda pokušaja i pogreške jedina opcija. Stoga, isprobajte nešto novo sve dok ne „upali“.

Ako zatrebate savjet u vezi digitalnog marketinga, tu smo za vas! 🙂