Facebook oglašavanjem do postavljenih ciljeva poslovanja

Svi dobro znamo da je najpopularnija društvena mreža današnjice Facebook. Koriste ga svi – mame, tate, sestrične, susjedi pa čak i djedovi i bake.

No da ne bi ostali samo na onoj „rekla – kazala“ popularnost Facebooka potvrđuju i brojke. Na mjesečnoj razini ovu društvenu mrežu koristi 2,27 milijarda korisnika, odnosno čak 307 milijuna korisnika iz Europe, a njegov broj svake se godine povećava za 10%, navodi Tabardi.hr.

Nema sumnje da se ovdje radi o najbrojnijoj društvenoj mreži. Možemo li onda ignorirati Facebook ako želimo biti vidljivi u online svijetu?

Naravno da ne!

Benefiti Facebook oglašavanja

Rijetka su ona poduzeća koja nemaju kreiranu vlastitu Facebook stranicu, no ako putem ovog kanala želite povećati svoju bazu kupaca i tako ostvariti postavljene ciljeve, svakako razmislite o oglašavanju na ovoj društvenoj mreži.

Zašto?

Oglašavanje na Facebooku:

  • daje dobre rezultate
  • jeftinije je u odnosu na klasične medije
  • usmjereno je prema ciljanoj publici
  • prikazuje analitiku

Osim toga, tek manje od 2% korisnika Facebooka vidi neplaćene objave poduzeća.

Prvenstveno, kako bi Facebook oglašavanjem ostvarili postavljene ciljeve, bilo da se radi o podizanju svijesti klijenata, boljem angažmanu, većem posjetu na web stranici ili većoj prodaji, morate razumjeti i primjenjivati sljedeće.

Poznavanje buyer persone

Da ponovimo znanje, buyer persona je prikaz vašeg idealnog kupca. Ne poznajete li demografske karakteristike, karakteristike temeljem ponašanja te interese svog idealnog kupca, kreirani oglasi neće se prikazati vašoj ciljanoj publici. Naravno, u tom slučaju promašena publika neće reagirati na oglase. Uzalud vam potrošeno vrijeme i sredstva.

Razumijevanje prodajnog lijevka

Svi koji su bili na našoj radionici Piši priču, prodano, sjetit će se o kakvom prodajnom lijevku pišemo i zašto je on toliko važan. Svima ostalima otkrivamo u nastavku ili na jednoj od budućih radionica 😊.

prodajni-lijevak

Prodajni lijevak (A.I.D.A) grafički je prikaz putovanja kroz koje prolazi vaš potencijalni kupac. Upoznavši se s proizvodom ili uslugom potencijalni kupac obično nije spreman odmah kupiti isti, stoga prije kupnje prolazi kroz sljedeće faze:

  • Awareness (faza svijesti)
  • Interest (faza interesa)
  • Decision (faza želje) i
  • Action (faza akcije).

Drugim riječima, korisnika najprije treba osvijestiti o njegovom problemu, nakon čega mu ponuditi rješenje istog, potom stvoriti želju za kupnjom i u konačnici ga potaknuti na kupnju.

Kakve veze imaju nabrojene faze s Facebook oglašavanjem?

Primjerice, na samom početku možete kreirati edukativni članak kojim ćete privući pažnju potencijalnog kupca. Zatim, u drugoj fazi, korisniku možete ponuditi besplatnu e-knjigu koja će dodatno pobuditi njegov interes za rješavanje spoznatog problema. U trećoj pak fazi, kreirajući remarketing oglas, potencijalnom kupcu možete ponuditi dodatni popust na one proizvode koje je već pregledavao na vašem webu. Fora, zar ne? 😉

Kako bi uopće bilo moguće kreirati remarketing oglas, najprije je potrebno dodati Facebook pixel na web stranicu te učitati proizvode ili usluge na Facebook.

Većinu posla uspješno ste odradili jer će u posljednjoj fazi kupac djelovati i ostvariti konačni cilj oglašavanja. 

P.S.: Nemojte samo zaboraviti zatražiti e-mail novopečenog kupca kako bi ostali i dalje povezani.

Izgled oglasa

Prvo što će potencijalni korisnik zasigurno uočiti jest fotografija. Zato se pobrinite da ona bude pravilnih dimenzija i visoke kvalitete. Preporučljiva dimenzija vizuala za Facebook je 1200×628 piksela.

Nemojte koristiti vizuale koje dimenzijama znatno odskaču od spomenute dimenzije jer će vam Facebook u protivnom dio vizuala “odrezati”.

Što se tiče tekstualnog djela, on treba ispričati priču. Samo dobre priče prodaju, zar ne? Osim toga, poželjno je kreirati oglas koji se sastoji od: primamljivog naslova linka, opisa linka,  adrese web stranice te poziva na akciju.

Redovito promoviranje objava

Kako su korisnici Facebooka svakodnevno izloženi velikoj količini informacija, tako jednostavno ne primijete oglase na prvu pa im je potrebno redovito prikazivati relevantne oglase.

Testiranje i praćenje rezultata

testiranje-facebook-oglasa

Ono što odgovara jednoj publici, ne odgovara nužno drugoj publici. Zato je potrebno testirati različite vrste oglasa, različit tip sadržaja te različita mjesta prikazivanja oglasa.

Samo testiranjem, a i praćenjem rezultata u Facebook analitici saznat ćete na kakve oglase vaša publika najbolje reagira i samim time ostvariti ciljeve oglašavanja.

I to je to! 😊

Znamo da možda zvuči komplicirano, no vjerujte nam uopće nije. Potrebno je malo prakse i vaše Facebook oglašavanje bit će za deset. Ako zapnete u bilo kojem trenutku, obratite nam se s povjerenjem. Tu smo da vam pomognemo.